moonlight_sonata 08.10.08, 21:05 Jest trochę zapomnianych instrumentów oraz różnych eksperymentalnych. Znacie takie nagrania? Polecacie coś? Podam przykłady: www.youtube.com/watch?v=Zs3aUCM8BX8 www.youtube.com/watch?v=QaXFsygp93Q Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
184l Re: Dziwne instrumenty 08.10.08, 22:39 Nie zapomniany, ale nie znany w Europie instrument www.youtube.com/watch?v=iKK-lNujbHE Odpowiedz Link Zgłoś
moonlight_sonata Re: Dziwne instrumenty 08.10.08, 23:18 Dzięki, z afrykańskich znałem wcześniej tylko takie instrumenty jak kalimba i kora. A jakie nagrania z tymi instrumentami proponujecie? No i na jakiej płycie jest np. coś takiego jak nykelharpa? Odpowiedz Link Zgłoś
184l Re: Dziwne instrumenty 09.10.08, 15:24 Tu znajdziesz sporo ciekawej muzyki, ale trzeba poszperac www.radiofrance.fr/radiofrance/kiosque/liste.php?theme=8 Odpowiedz Link Zgłoś
sun_of_the_beach Re: Dziwne instrumenty 12.10.08, 21:42 Nie wiem, czy to spełnia wymogi wątku, ale miałem kiedyś nagrane 4 pory roku w wykonaniu orkiestry grającej na koto. Niestety zaginęło mi, może ktoś ma namiary? Odpowiedz Link Zgłoś
moonlight_sonata Re: Dziwne instrumenty 13.10.08, 00:09 Czy chodzi Ci o: www.youtube.com/watch?v=tbNFirBhAxc Odpowiedz Link Zgłoś
sun_of_the_beach Re: Dziwne instrumenty 13.10.08, 22:50 Najprawdopodobniej. Dzięki. Ja szukałem "four seasons" a to trzeba było "vivaldi" Odpowiedz Link Zgłoś
onufry_z_oddali Re: Dziwne instrumenty 13.10.08, 02:54 moonlight_sonata napisał: > Jest trochę zapomnianych instrumentów oraz różnych eksperymentalnych. Znacie > takie nagrania? Polecacie coś? > > Podam przykłady: > > www.youtube.com/watch?v=Zs3aUCM8BX8 > www.youtube.com/watch?v=QaXFsygp93Q Tytul "Dziwne instrumenty" nie jest fortunny. Bo wlasciwie kazdy instrument jest dziwny: stanowi jakis cud, ze mozna zen wydobyc piekny dzwiek, harmonijana melodie, ... Termin "zapomniany instrument" jest bardziej adekwatny. Pojawila sie na tym forum juz harmonika szklana, instrument skonstruowany przez samego Benjamina Franklina, wspoltworcy Konstyutucji Stanow Zjednoczonych, wielkiego fizyka i chemika, wynalazcy pierunochronu i wielkiego uwodziciela Przypomnijmy: pl.wikipedia.org/wiki/Harmonika_szklana Odpowiedz Link Zgłoś
guglielmo Re: Dziwne instrumenty 29.10.08, 15:59 onufry_z_oddali napisał: > Pojawila sie na tym forum juz harmonika szklana, instrument > skonstruowany przez samego Benjamina Franklina, wspoltworcy > Konstyutucji Stanow Zjednoczonych, wielkiego fizyka i chemika, > wynalazcy pierunochronu i wielkiego uwodziciela Oryginalny instrument z epoki (niestety bez mechanizmu napędowego i z co najmniej jednym kloszem uszkodzonym) można zobaczyć w pałacu Radziwiłłów w Nieborowie k/Łowicza. W jednym z nagrań Łucji z Lammermoor Donizettiego wrócono do oryginalnej instrumentacji: na początku sceny szaleństwa gra właśnie harmonika szklana. Robi wrażenie. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Dziwne instrumenty 26.10.08, 22:20 Ja lubię fale theremin i jego pochodne: fale Martenota: Theremin: pl.wikipedia.org/wiki/Theremin www.youtube.com/watch?v=d5EzKtn2ARE Kumple z polibudy kiedyś zbudowali sobie taki, naprawdę fajna zabawa i niesamowite możliwości! Fale Martenota: pl.wikipedia.org/wiki/Fale_Martenota www.youtube.com/watch?v=to1CfKK9qFo Odpowiedz Link Zgłoś
marekkrukowski Re: Dziwne instrumenty 28.10.08, 12:52 Polecę przewodnik: www.ninestones.com/burntearth/media/gravikord.html Odpowiedz Link Zgłoś
guglielmo Re: Dziwne instrumenty 29.10.08, 15:51 Arpeggione Schubert: Sonata a-moll na arpeggione i fortepian (D821) Nicolas Deletaille (arpeggione); Paul Badura-Skoda (fortepian) [na płycie ponadto Kwintet smyczkowy C-dur (D956), Kwartet Rosamonde i Nicolas Deletaille (wiolonczela)] Fuga Libera FUG529 Mz nagranie dla hobbystów - arpeggioniście nie udaje się osiągnąć nic więcej, niż dobremu wiolonczeliście w transkrypcji tego utworu (nagr. Rostropowicza z Brittenem), a Badura-Skoda forsuje zabytkowy instrument. Odpowiedz Link Zgłoś