neutrum 16.11.03, 16:10 ... albo w podobnym klimacie? Do Radiohead dotarlam poprzez Portishead. Czy jest cos jeszcze zblizonego klimatem, oczywiscie nie za bardzo? Moze ktos cos poleci? Dzieki z gory. Neutrum Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: e Re: kto gra podobnie do Radiohead? IP: *.icpnet.pl 16.11.03, 16:25 to jest dosc trudne pytanie bo samo radiohead gra muzyke ktora mozna podzielic na bardziej dynamiczna i bardziej placzliwa; ja preferuje ten pierwszy rodzaj, a dla tych drugich utworow mam przycisk "skip" w discmanie tak wiec ktos kto slucha radiohead moze sluchac jednoczesnie np. placebo czy travisa albo lenny valentino ew. myslovitz uwazajac ze graja podobnie - ja akurat nie lubie tych zespolow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jack9 Re: kto gra podobnie do Radiohead? IP: *.stansat.pl 16.11.03, 19:28 Słuchałem kiedyś duzo "Kid A" Radiohead a równocześnie Mogwai - "Rock Action" i Hood "Cold House" - wydaje mi sie że te płyty mają podobny klimat. Odpowiedz Link Zgłoś
neutrum Re: kto gra podobnie do Radiohead? 16.11.03, 19:53 ja bym raczej powiedziala, ze Radiohead ma utwory bardziej dynamiczne i bardziej dziwaczne, takie jakby teatralne, udziwnione nieco. Tez je skipuje najczesciej. Nie uwazacie, ze COldplay jest troche podobny w klimacie do niektorych "ballad" Radiohead? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: otherside Re: kto gra podobnie do Radiohead? IP: *.aster.pl / *.acn.pl 16.11.03, 20:40 no mi sie właśnie podsunęło coldplay na myśl, ale za oboma zespołami nie przepadam ale mogwai nie pasuje Odpowiedz Link Zgłoś
madee1 Re: kto gra podobnie do Radiohead? 16.11.03, 20:28 Mówi się, że Muse. Ale dla mnie Muse jest fajniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubasa Re: kto gra podobnie do Radiohead? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.03, 20:39 madee1 napisała: > Mówi się, że Muse. Ale dla mnie Muse jest fajniejsze. Muse by chcialo grac jak Radiohead. Ale niestety Matt ma za dzuo powietrza w plucach a w mlodosci sluchal chyba tylko hymnu radzieckiego bo nic mniej podnioslego napisac nie moze. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jack9 Re: kto gra podobnie do Radiohead? IP: *.stansat.pl 16.11.03, 20:44 Muse zdecydowanie brak zakręcenia tak fajnego w Radiohead, a porównywanie Coldplay do RH wydaje mi się zupełnie nie trafne przecież RH to poważny zespół... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ais Re: kto gra podobnie do Radiohead? IP: *.spray.net.pl / 192.168.1.* 16.11.03, 20:51 Gość portalu: kubasa napisał(a): >Ale niestety Matt (...) w mlodosci sluchal chyba tylko hymnu radzieckiego bo nic mniej podnioslego napisac nie moze. > Kubasa, werbalizujesz moje odczucia !!! Odpowiedz Link Zgłoś
ilhan Re: kto gra podobnie do Radiohead? 16.11.03, 20:58 Gość portalu: kubasa napisał(a): > Ale niestety Matt ma za dzuo powietrza w > plucach a w mlodosci sluchal chyba tylko hymnu radzieckiego bo nic mniej > podnioslego napisac nie moze. Uśmiałem się ) Muse przypomina nieco Radiohead, ale tylko nieco i tylko czasem. Ale na pewno częściej niż Coldplay. Zresztą Radiohead to zespół o wielu obliczach i mi np. ciężko ich z kimkolwiek zestawić. Odpowiedz Link Zgłoś
nikka007 nie truj synku 17.11.03, 11:39 bo pierdolisz jak red.Dejnarowicz. Muse gra ZUPEŁNIE CO INNEGO niż RH. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubasa Re: nie truj synku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.03, 15:55 nikka007 napisała: > bo pierdolisz jak red.Dejnarowicz. Muse gra ZUPEŁNIE CO INNEGO niż RH. Do Madee sie per "synku" wyrazasz? Odpowiedz Link Zgłoś
nikka007 niewdzięczny bachor 17.11.03, 16:03 dobrze wiesz, że to do Ciebie, tylko matka stara i głupia więc nie umie komputera dobrze obsługiwać. Ojciec Ci wleje dziś podwójnie- za pyskowanie i za obrażanie Mjuz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubasa Re: niewdzięczny bachor IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.03, 16:26 > dobrze wiesz, że to do Ciebie, tylko matka stara i głupia więc nie umie > komputera dobrze obsługiwać To niech do garow wypierdala! >Ojciec Ci wleje dziś podwójnie- za pyskowanie i > za obrażanie Mjuz Posłuże się cytatem ze starego, niezbyt smacznego kawału o Zydach i mydle: "Ojca do tego nie mieszaj". Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
nierymek Re: kto gra podobnie do Radiohead? 16.11.03, 20:55 myślę, że zespół Hrsta mógłby Cię zainteresować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: exodus Re: kto gra podobnie do Radiohead? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 16.11.03, 21:15 znam tylko i wyłącznie jeden taki zespół: Gunnar ale oni dopiero zaczynają (choć wychodzi im nieźle) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tośka Re: kto gra podobnie do Radiohead? IP: *.chello.pl 17.11.03, 01:23 Może Elbow? Okazuje się, że wcale nie tak łatwo znaleźć coś w klimatach Radiohead. Odpowiedz Link Zgłoś
neutrum Re: kto gra podobnie do Radiohead? 17.11.03, 11:11 Gość portalu: tośka napisał(a): > Może Elbow? > Okazuje się, że wcale nie tak łatwo znaleźć coś w klimatach Radiohead. O rany, Hrsta, Elbow, Muse, Gunnar... Wstyd powiedziec, ale nic z tego nei znam, chyba jestem zapozniona nieco. Dzieki za podpowiedzi. Tez mi sie wydaje, ze trudno znalezc cos podobnego do Radiohead. W sumie dziwne, bo jako najlepzy zespol swiata powinni miec sporo nasladowcow. pozdr neutrum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kosiak Re: kto gra podobnie do Radiohead? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.03, 15:59 A znacie Pineapple Thief? Trzy znakomite płyty, jak dla mnie DUZO lepsze od Radiohead, ale los tak chcial, ze ten ostatni jest duzo duzo popularniejszy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kosiak Pineapple Thief IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.03, 16:00 A znacie Pineapple Thief? Trzy znakomite płyty, jak dla mnie DUZO lepsze od Radiohead, ale los tak chcial, ze ten ostatni jest duzo duzo popularniejszy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lesiek Re: Pineapple Thief IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.11.03, 17:40 Oj, Kosiaku... można twierdzić, że np. Arena jest lepsza od Genesis, ale jednak pamiętajmy o różnicy między oryginałem a kopią... Złodziej Ananasów to miły zespół, ale żeby w jego twórczości było coś oryginalnego i wybijającego się, to nie powiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Listopad Re: kto gra podobnie do Radiohead? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.03, 17:03 Muse rzeczywiście gra podobnie, tyle, że głównie dynamiczniej, ostrzej. Mało balladek. I chyba trochę mniej wyrafinowanie, ale bardzo inteligentnie i świetnie się go słucha, szczególnie "Origin of symmetry". Ich koncert miał lepszą, zdecydowanie lepszą oprawę od koncert Radiohead, gdzie miejscami królowała beznadziejna świetlna cepeliada. Niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
rozaola Re: kto gra podobnie do Radiohead? 17.11.03, 19:15 Gość portalu: Listopad napisał(a): >>I chyba trochę mniej wyrafinowanie, ale bardzo inteligentnie SOrry, jak cos moze byc mniej wyrafinowane i bardzo inteligentne jednoczesnie??? Wyrafinowanie laczy sie slisle z inteligencja. Roza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Listopad Re: kto gra podobnie do Radiohead? IP: *.wolow.sdi.tpnet.pl 19.11.03, 16:23 Skoro nie widzisz subtelnej różnicy, to trudno. Inteligencja i wyrafinowanie mają często wspólny obszar, ale niekoniecznie. Bo to co inteligentne może być tylko sprytnym, a wyrafinowanie to już bardzo wysoki pułap rozwiniętej wyobrażni.Tak ja to widzę, ale trudno to opisywać. Myślę,że każdy ma na swój użytek pewną terminologię i trudno o to się spierać. Podejrzewam,że Muse gdyby chciał świetnie kopiowałby RH, tylko po co ? Odpowiedz Link Zgłoś
dreaded88 Rzekomo Ulver od niedawna 17.11.03, 17:21 Tak przeczytałem w kilku recenzjach,problem tylko w tym, że a) nie widzę tego podobieństwa, bo Ulver jest bliższy dark ambientu b) dzieła Norwegów podobają mi się niezwykle, ich mniemanych mistrzów - zupełnie średnio. (Od niedawna, czyli gdzieś od "Marriage of Heaven and Hell", tym bardziej od "Perdition City"; spotkanie z np. "Nattens Madrigal" mogłoby przyprawić poszukiwacza klimatów rheadowych o zgon.) Odpowiedz Link Zgłoś
astir Re: kto gra podobnie do Radiohead? 17.11.03, 20:20 Archie Shepp? Mahavishnu Orchestra? Sprawdź, posłuchaj - klimaty bardzo podobne do RH (chyba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aimarek Re: kto gra podobnie do Radiohead? IP: 62.233.180.* 18.11.03, 11:09 Myślę, że większość autorów powyżej umieszczonych postów zbyt dosłownie potraktowała temat wątku, wymieniając w kilku miejscach epigonów Radiohead, którzy - jak słusznie zauważył Kubasa w przypadku Muse - próbują grać tak jak Radiogłowi. A autorce wątku chyba nie o to chodziło by poznać zespoły będące najdoskonalszą kopią Radiohead, ale takie, które tworzą muzykę w mniejszym lub większym stopniu zbliżoną klimatem, ale oryginalną. Ja ze swojej strony zaproponowałbym takie choćby zespoły jak Sigur Ros, Mogwai (szczególnie "Young Team", choć "Rock Action" też mi się podoba), czy Notwist. Odpowiedz Link Zgłoś
pixie Re: kto gra podobnie do Radiohead? 19.11.03, 23:10 Gość portalu: aimarek napisał(a): > Ja ze swojej strony zaproponowałbym takie choćby zespoły jak Sigur Ros, > Mogwai (szczególnie "Young Team", choć "Rock Action" też mi się podoba), czy > Notwist. Zgadzam się co do Sigur Ros - kiedy pierwszy raz ich słuchałam, musiałam sprawdzić na AMG, kto tu od kogo zrzyna Sigur Ros to bardziej akustyczne granie, ale brzmi podobnie jak późne Radiohead, a podoba mi się bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: major tom Re: kto gra podobnie do Radiohead? IP: 213.77.32.* 18.11.03, 15:47 Ja bym podsunał jakaś płytke "The Cooper Temple Clause". Sa i drapiezne gitary i piekne melodie i szczypta nowoczesnej elektroniki, a kiedy trzeba jest spokojniej, melancholijniej. Jest to mlody zespol ale kto wie moze wkrotce przewyzsza swoich starszych kolegow. Widzialem ich na zywo: rewelacja! A i jeszcze jedno nie jest to na szczescie Radiohead bis. Klonow nie przeciez potrzebujemy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: supreme Re: kto gra podobnie do Radiohead? IP: 150.254.89.* 19.11.03, 15:37 a moze longview, cos mi tak przeszlo przez glowe, bo czytalem recenzje z notacja "podobne do readiohead" Odpowiedz Link Zgłoś
aproxymat Re: kto gra podobnie do Radiohead? 19.11.03, 16:08 zawsze na takie pytanie odpowiadam Engine Down - zupełnie nie jak RH i zupełnie jak oni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: kto gra podobnie do Radiohead? IP: *.acn.waw.pl 19.11.03, 21:47 aproxymat napisał: > zawsze na takie pytanie odpowiadam Engine Down - zupełnie nie jak RH i zupełnie > > jak oni A nie napisałbyś coś więcej? Pierwszy raz słyszę o tym zespole(?) i pewnie nie ja jedeyny go nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
neutrum Re: kto gra podobnie do Radiohead? 20.11.03, 22:47 Sluchajcie, jestescie genialni, mam teraz tyle nowej muzy do sluchania, ze starczy mi chyba na kilka miesiecy co najmniej. Naprawde wielkie dzieki! Neutrum Odpowiedz Link Zgłoś
aproxymat Re: kto gra podobnie do Radiohead? 21.11.03, 20:35 no za duzo tez o nich nie powiem, bo o samym zespole wiem niewiele, ale muzyka jest zaskakująco fajna. Nie są może bardzo oryginalni - to jest własnie coś z Radiohead i coś z Sonic Youth i coś z Blonde Redhead i coś z Fugazi... raczej melancholijne. Znam 3 płyty - jedna jest raczej nieciekawa (Under The Pretense Of Present Tense), ale 2 sa znakomite - ostatnia "Demure" i przedostatnia " To Bury With The Sound". Odpowiedz Link Zgłoś