tad9 05.03.09, 16:08 E tam, trutnie... Mogą przecież być pożyteczni, np. jako konfidenci bezpieki. Prof. Bauman pewnie by się z tym zgodził Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wincenty.wardowski Zygmunt Bauman: Mężczyźni to trutnie 05.03.09, 16:36 Wyobraźmy sobie artykulik o tytule „Kobiety to … (tutaj jakiś nieprzyjemny epitecik)” Ale by się forum rozjazgotało (jeśli oczywiście politpoprawność pozwoliłaby redaktorom na zamieszczenie takiego artykułu). Odpowiedz Link Zgłoś
anuszka_ha3.agh.edu.pl Co za bzdety 07.03.09, 13:03 "Jasia nauczyła mnie delektowania się muzyką symfoniczną i wprowadziła mnie do literatury angielskiej, a ja ją do filozofowania i rosyjskiego pisarstwa." Co za bzdety. Przecież to nic nie ma wspólnego z zadanym przez dziennikarza pytaniem o prace domowe. Odpowiedz Link Zgłoś
gyubalwahazar A Maria Curie-Skłodowska? 05.03.09, 18:12 Seksmisja pokazała dobitnie, że kobiecość ma sens tylko wtedy gdy jest też męskość. Historia rozwoju społecznego także to pokazuje. Mężczyźni dla kobiet przenosili góry, ale też prowadzili wojny. Doświadczenia współczesne dowodzą że kobiety wcale nie są lepsze od mężczyzn. Doskonałego przykładu dostarcza polityka. Nelly Rokita, Natalli-Swiat, Sipińska nie są lepsze od Kaczyńskich czy Macierewicza, Jakubowska nie jest lepsza od Millera. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr228 Moralność ma inne kryteria!!! 06.03.09, 12:56 Kryteria biologiczne (np. ilość samców potrzebnych do przetrwania gatunku) nie mogą być brane pod uwagę w sposób Baumana. Ciekawe że nie zauważa on że jego teorie są w istocie złagodzoną wersją faszystowskiego nadczłowieka i "podludzia". Kobieta (wg Baumana) to nadczłowiek, mężczyzna zaś wprost przeciwnie. Słusznie mój przedmówca z tego forum zauważył, że wcale tak nie jest. Maria Curie świętą absolutnie nie była, a właściwie można mieć podejrzenie graniczące z pewnością, że smaży się teraz w piekle. Panie z naszego życia publicznego, to zupełne dno. Upijają się jak mężczyźni, kradną jak mężczyźni itd itp. Nie w tym jednak rzecz. Ważne jest to że nawet gdyby były ideałami to nie wolno się im (ani Baumanowi ich) wywyższać. Nie ma nadludzi ani podludzi. Ludzie są równi! Niech sobie Bauman uzmysłowi, że oryginalna filozoficzna koncepcja Nietzschego posłużyła Hitlerowi za usprawiedliwienie wymordowania milionów ludzi. Dlatego autorzy koncepcji społeczno filozoficznych powinni je wpierw badać pod kątem moralności aby zniweczyć pokusę eksterminacji np. mężczyzn. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marudzinski Re: Moralność ma inne kryteria!!! IP: *.pools.arcor-ip.net 06.03.09, 16:02 Piotrze, czy Ty przeczytales chociaz jedna ksiazke Zygmunta Baumana? Proponuje zaczac Ci od bardzo przystepnej "Socjologii" (W-wa, 1990), jak "przebrniesz" to zabierz sie za "Modernity and Ambivalence". Zanim zaczniesz pisac glupoty, poducz sie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rikol Re: Moralność ma inne kryteria!!! 06.03.09, 20:16 Jak to bylo? Panie to dno, bo robia to samo... co mezczyzni. Czyli mezczyzni to dno, a kobiety tez, jesli robia to samo, co panowie. Niezle, Piotrze. Nawet najzacieklejsza feministka by tego nie wymyslila. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr228 Pijana Kruk w sejmie! 07.03.09, 12:22 Pijane posłanki, posłanki fałszujące ustawy, skorupowane sędziny, zbrodniarze stalinowscy płci żeńskiej itp itd. Historia daje mnóstwo przykładów na to że nie ma w kobietach nic lepszego od nas. Są takimi samymi ludźmi i tyle ze swoimi słabościami i zaletami. Koniec i kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
nirelle Re: Pijana Kruk w sejmie! 14.03.09, 10:43 Kobiety chcąc dorównać mężczyznom w życiu publicznym nie tworzą własnych standardów, przejmują wzorce mężczyzn.Nawet te najgorsze. I panie Zyta, Jakubowska, itd. są wtedy bardziej popularne niż "aniołki" z PiSu, które nie tylko, że są mądre ale i ładne. Kobiety wystepujące w stylu Niesiołowski- Palikot, czyli agresja, nawet brzydkie i niezbyt mądre będą odnosiły sukces.Wygrywa polityka agresji nad polityką miłości o której np. dużo mówi PO. Dlaczego tak jest i kiedy zmienią standardy męzczyźni trzeba było zapytać Profesora.Tytuł wywiadu jest fatalny. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr228 Dyskutujemy o wywiadzie Baumana!!! 07.03.09, 12:28 Dyskujemy o wywiadzie i o poglądach w nim przedstawionych. Przedstawione w nim poglądy mi nie odpowiadają i uzasadniłem to. Jeśli masz jakieś kontrargumenty to je przedstaw a nie rób osobistych wycieczek. Książek Baumana czytać nie zamierzam, gdyż jego poglądy trącą wg mnie faszyzmem. Poczytaj za to sobie Kołakowskiego, który szczegółowo uzasadnia dlaczego stosowanie kryteriów biologicznych jest niemoralne. Odpowiedz Link Zgłoś
bigblack Re: Moralność ma inne kryteria!!! 25.03.09, 13:47 Niech sobie Bauman uzmysłowi, że oryginalna filozoficzna koncepcja > Nietzschego posłużyła Hitlerowi za usprawiedliwienie wymordowania milionów > ludzi. Dlatego autorzy koncepcji społeczno filozoficznych powinni je wpierw > badać pod kątem moralności aby zniweczyć pokusę eksterminacji np. mężczyzn. Proszę poczytać nieco owych "oryginalnych koncepcji filozoficznych" w tym także Nietzchego. Jego koncepcję "nadczłowieka" łączy z hitlerowskim "nadczłowiekiem" jedynie nazwa. Sądzę, że inspiracją dla Hitlera było "Państwo" Platona bardziej aniżeli prace Nietzchego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: behawior53 Re: A Maria Curie-Skłodowska? IP: *.chello.pl 07.03.09, 06:08 Maria Skłodowska wyjechała z Polski ponieważ nasze szkolnictwo wyższe nie przewidywało kształcenia kobiet - w czasie gdy się urodziła w Angli na uniwersytet przyjęto pierwszego murzyna .Na Sorbonie była pierwszą kobietą która zdała egzaminy z fizyki i chemi i pierwszą która dostała Nobla.Nie chodzi o to aby przenosić góry aby pokazać że się kocha bo to tylko hormony i charakter ale aby umieć być partnerem przez resztę życia a nie tylko okresu rozrodu - i my krytykujemy zwierzęta uważając je i w tych aspektach życia za niższy gatunek.!! Odpowiedz Link Zgłoś
piotr228 Maria Curie-Skłodowska była mężczyzną!! 07.03.09, 12:17 Niestety, ale na tej Sorbonie potrafiła ukraść wyniki pracy naukowej swojemu asystentowi, aby córeczka mogła dostać nagrodę Nobla. Rozbiła też wiele małżeństw, gdyż była nimfomanką. Co do tytułu wpisu (a Maria Curie-Skłodowska??) wziął się on z filmu Seksmisja, gdzie bohater zadaje właśnie takie pytanie, po tym jak dowiedział się że Kopernik (podobnie jak Einstein) była kobietą. Dobrze jest czasem wykazać odrobinę erudycji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tor_przyboczny Re: Maria Curie-Skłodowska była mężczyzną!! IP: *.chello.pl 08.03.09, 12:42 No właśnie. Erudycja zamiast wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
gyubalwahazar Jałowa dyskusja!! 08.03.09, 20:12 Nie masz argumentów, ot co. Chyba że tak się wystraszyłeś faktem iż Maria Curie świętą nie była, a właściwie to była niezłą kanalią. Zamknąłeś swoje zmysły aby broń Boże nie dopuścić niewygodnych informacji do siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
janek-007 [...] 05.03.09, 19:20 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
daga_1 Re: Prof. Bauman widocznie dostawał... 05.03.09, 19:43 A Ty wiesz wogóle co to są trutnie. Poczytaj trochę na ich temat. Odpowiedz Link Zgłoś
koneser10 [...] 05.03.09, 19:55 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
dontworry skamielino międzywojennego oszołomstwa! 06.03.09, 01:30 W jakich realiach ty żyjesz? kpp, bolszewicy, dmowski... i co z tego? ubliżasz człowiekowi, który tu akurat jest specjalistą w niepolitycznej dziedzinie, a twoje majaczenie nie ma nic wspólnego z tematem artykułu. mamy rok 2009, czas spojrzeć w kalendarz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: blood Re: skamielino międzywojennego oszołomstwa! IP: *.cable.ubr05.perr.blueyonder.co.uk 08.03.09, 09:26 dontworry napisał: > W jakich realiach ty żyjesz? > kpp, bolszewicy, dmowski... > i co z tego? > ubliżasz człowiekowi, który tu akurat jest specjalistą w niepolitycznej > dziedzinie, a twoje majaczenie nie ma nic wspólnego z tematem artykułu. > mamy rok 2009, czas spojrzeć w kalendarz. Jest troche inaczej niz myślisz. To nie jest wszystko jedno co swoim, niejednokrotnie długim, życiu robiliśmy. Pewni ludzie w ciągu swej egzystencji robili rzeczy straszne, wskutek czego splamili swe ręce. Zaliczamy do nich zbrodniarzy hitlerowskich, stalinowskich, morderców, gwałcicieli, agentów bezpiek, konfidentów, utrwalaczy władzy ludowej etc. Mając poczucie przyzwoitości z takimi ludźmi się nie rozmawia, nie podaje sie im ręki, nie zaprasza do swojego domu. Nie publikuje się ich wywodów na łamach prasy, nawet jeśli uciekli do innego kraju i zrobili tam karierę naukową jak Bauman. Chyba że ta prasa to kur_wiarska GW robiona przez ludzi sprzedajnych, bez godności, którym wszystko jedno co opublikują, wybielą i Stalina byle 30 srebrników wpadło do kieszeni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: życzliwy Re: skamielino międzywojennego oszołomstwa! IP: *.Red-88-7-214.staticIP.rima-tde.net 08.03.09, 16:20 Zanim zaczniesz wylewać swoje smuty i frustracje na anonimowych forach, zastanów się, w jakim stopniu ludzkości się przysłużyłeś i zestaw to z szanowanym na całym świecie prof. Baumanem. A potem wracaj do układania cegieł. Odpowiedz Link Zgłoś
tomeyk Re: skamielino międzywojennego oszołomstwa! 09.03.09, 15:24 Jak się bada bycie szanowanym na "całym" świecie? Szanują go w slamsach Kalkuty albo lasach Konga? A w Burkina Faso i w Andach? A w ogle to jak on się ludzkości przysłużył? Jakiś przykład? Bo ja nic o jego dokonaniach nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
piotr228 Może mężczyzn trzeba otoczyć opieką! 07.03.09, 12:44 Skoro mężczyźni są słabsi fizycznie i psychicznie to może trzeba dbać o nich bardziej. Może trzeba ich bardziej kochać. Może dbać o ich potrzeby i o to aby byli szczęśliwi. Wtedy może nie wymrą. Ale wygląda na to że kobietom na tym nie zależy. Wolą podcinać gałąź na której siedzą. Odpowiedz Link Zgłoś
dem0kryt Zygmunt Bauman: Mężczyźni to trutnie 06.03.09, 01:34 Hmm, jak to rymował kiedyś Jonasz Kofta? Nie ma już mężczyzn. Przegrali wyścig. Zostali chłopcy. I kulturyści... Odpowiedz Link Zgłoś
brauling Zygmunt Bauman: Mężczyźni to trutnie 06.03.09, 03:05 Mowi o sobie sam jest trutniem i to starym trutniem. Odpowiedz Link Zgłoś
zaspokojny Re: Zygmunt Bauman: Mężczyźni to trutnie 07.03.09, 11:12 brauling - któż tak Cię skrzywdził biedaku, że za klawiaturę chwytasz by oznajmić światu, że ktoś jest starym trutniem? Rozumiem, żeś robotną młodą pszczółką bez skazy zasłuchaną w swój własny bzyk... Odpowiedz Link Zgłoś
sam16 Zygmunt Bauman: Mężczyźni to trutnie 06.03.09, 04:37 Czlowiekiem mozna byc na wiele sposobow.Tak samo na wiele sposobow mozna byc kobieta.Nie zmienia to jednak faktu ze kobieta jest ta ktora mowi tak albo nie w najbardziej intymnych sprawach. z tego powodu mezczyzni wojuja,buduja statki kosmiczne a wszystko po to zeby ona powiedziala tak. Jestesmy wiec trutniami ale i bardzo pieknie nam z tym do twarzy. Zobaczyc zachwyt w oczach kobiety to najwieksza nagroda. Gdyby mezczyzni decydowali kiedy i z kim beda miec sex nie byloby zadnego postepu cywilizacyjnego tylko ciagle bysmy kopulawali. Kiedy kobieta mowi nie zaczynamy tworczo myslec zeby zmienic jej zdanie. Tak wiec kobiety posredno sa sprawcami rozwoju cywilizacyjnego i w dodatku sa sliczne i czasami mozna zobaczyc zachwyt w ich oczach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Zygmunt Bauman: Mężczyźni to trutnie IP: *.pools.arcor-ip.net 06.03.09, 15:46 sam16 - w moich oczach byl zachwyt, kiedy przeczytalam Twojego posta... szczegolnie, ze z wiekszosci pozostalych postow wynika, ze ich autorzy nie maja zielonego pojecia o czym mowi prof.Bauman Odpowiedz Link Zgłoś
sam16 Re: Zygmunt Bauman: Mężczyźni to trutnie 06.03.09, 18:06 Gość portalu: gosc napisał(a): > sam16 - w moich oczach byl zachwyt, kiedy przeczytalam Twojego > posta... > szczegolnie, ze z wiekszosci pozostalych postow wynika, ze ich > autorzy nie maja zielonego pojecia o czym mowi prof.Bauman Dziekuje - to dla mnie dobry poczatek dnia bo mieszkam troche na zachod od Warszawy i u mnie dochodzi dziewiata rano. Masz racje,wiekszosc nie ma pojecia o czym jest wywiad i to nie tylko na tym watku. Ogolnie mozna powiedziec,ze przepasc miedzy mezczyznami i kobietami czasami jest tak wielka ze trudno sobie wyobrazic jak dochodzi do porozumenia.W wiekszosci dzieje sie to za sprawa natury czyli instynktu, natomiast jesli chodzi o komunikacje,porozumienie,wymiana pogladow i wrazen pozostaje ona na bardzo niskim sladowym poziomie. Nie jest to tylko polski problem.Takie same problemy maja Amerykanie czy Anglicy. Znalezc wlasciwego partnera to tak jak wygrac na loterii a to sie zdarza dosc rzadko. Partner to jednak zywy czlowiek i przy dobrej woli mozna go nauczyc co sie od niego oczekuje itd. TRzeba tylko rozmawiac a nie czekac ze druga osoba sie domysli albo,ze powinna wiedziec. Nie jestesmy jasnowidzami. W zwiazku trzeba mowic o swoich oczekiwaniach,potrzebach itc. To bardzo ulatwia zycie i cementuje zwiaek. Odpowiedz Link Zgłoś
arahia1 strata-zysk 06.03.09, 07:09 Ciekawy artykuł pod bzdurnym tytułem, obliczonym tylko na zaczepkę. Niektóre komentsy o profesorze- idiotyczne. Sam problem- rozdmuchany, bo jak facet ma cokolwiek bądź w łbie, to nie będzie miał problemu ani z lokalizajca samego siebie na tle społeczeństwa, ani z byciem potrzebnym, ani z sensem istnienia. Jak któremuś do utzrymania sensu/pozycji/znaczenia w świecie niezbędne jest zagonienie przeciwnej płci do komórki, bo inaczej nie daje rady, to go akurat nie szkoda. Niech go ewolucja śmiało wyeliminuje, nie będzie żadnej straty, a nawet będą zyski. Odpowiedz Link Zgłoś
astrobiolog chyba wykupili jakiś "trójpak" wywiadów z Baumanem 06.03.09, 08:51 przepraszam - panem profesorem, vel pupilkiem globalnych mediów, znanych współcześnie z zamiłowania do prawdy i drążenia najważniejszych tematów. To smutne, o ilu sprawach trzeba milczeć i nawet się nie zająknąć, żeby być sobie takim wesoło palącym fajkę autorytetem przedstawianym młodzieży i dorosłym. Przeciętny w miarę przyzwoity człowiek jest bez szans. Odpowiedz Link Zgłoś
dzielanski od czego niby jest ten profesor? 06.03.09, 09:32 Specjalizacja jest zmorą ery nowoczesnej, ale jest też faktem, z którego isntnieniem należy się liczyć. Panie Profesorze, to, że z biologii nie ma Pan nawet licencjatu to nie grzech (ja też go nie mam). Ale po co robić z siebie głupca i z nauki, o której nie ma Pan zielonego pojęcia (to znaczy, ja też nie jestem ekspertem, ale przynajmniej obejrzałem z dziećmi kilka filmików na Discovery Channel) robić podstawę swojego wywodu socjologicznego? Odpowiedz Link Zgłoś
buniator Zygmunt Bauman: Mężczyźni to trutnie 06.03.09, 09:56 Fantastyczny wywiad - zarówno pod względem tematu, jak i - przede wszystkim - formy. Urzeka mnie przepiękna polszczyzna prof. Baumana - rzadko kiedy można dziś doświadczyć takiej w prasie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piokuk Re: Zygmunt Bauman: Mężczyźni to trutnie IP: 82.160.57.* 06.03.09, 11:27 piłeś coś czy brałeś? Odpowiedz Link Zgłoś
choub Zygmunt Bauman: Mężczyźni to trutnie 06.03.09, 10:27 odwieczna walka kobiet z mężczyznami, tudzież mężczyzn z kobietami. kto górą, kto dołem.. jak to dobrze, że w moim związku oboje jesteśmy po prostu ludźmi i zwyczajnie się kochamy. wszystko robimy wspólnie, wbijamy razem gwoździe i gotujemy razem obiad. chapeau dla Pana Baumana. czyta się go wspaniale. ech, ten piękny język polski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kant Zygmunt Bauman: Mężczyźni to trutnie IP: *.dialog.net.pl 06.03.09, 11:40 Biedaczysko, cztery kobiety w domu musiały mu nieźle życie osłodzić, skoro doszedł do takich wniosków. Moja żona gdy przeczytała "trutniowy" nagłówek (nie czytała całości), jak najbardziej zgodziła się z panem profesorem. Gdy jednak powiedziałem jej że w takim razie jeżli już mam tu robić za trutnia, to od dziś koniec z czułościami, miłymi słówkami i gestami, nigdzie z nią nie pójdę i nie pojadę, nie będzie już kochania tylko penetracja po której biorę szybko prysznic i lece z kolegami na piwo to sądząc po minie mojej drugiej połowy nie bardzo jej się to spodobało ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eed Re: Zygmunt Bauman: Mężczyźni to trutnie IP: *.pool85-49-217.dynamic.orange.es 08.03.09, 09:52 pewnie pomyslala: Jak ja moglam za takiego idiote wyjsc?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jajajakberety łosiu, IP: *.wroclaw.mm.pl 08.03.09, 10:16 sensem życia trutnia jest zabieganie o wzgledy królowej, a nie piwo. Jaby żonecza miała chociaż na poziomie licealnym biologię, to by się nie dała nabrać. Mówiłeś raczej nie o trutniach, tylo o królowcach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Mężczyźni to nie-trutnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.09, 11:57 czyzby dr bau(w)an mial niedomagania lozkowe, lub przeciwnie? co na to wybiorczxa kiedy na kobiete slusznie powiem per suka? to co sie ostyatniio tu odpie.... to jakis exhibicjonizm flustrtacji redaktora nacz. (bo ja sobie niepozwolilbym na taki belkoit pod asresem 'mojego rodu' we wlasnej gazetce) Czy to jest prezent dla kob...(nieprzechjodiz przez klawiature ostatnio to słowo) na ich faszysatowskie swieto 8.03.? tego niewiem- wiem ze one sa niczym bez nas bo zycie to nosimy 'my' a pozniej je dopiero przekazujemy 'im'. i nieistotne ze u 'niej' proces jego tworzenia trwa dluzej . wszyscy nage sie zaczeli zachowywac jakby 'one' byly samowystarczalne-a tak niejest niestety (dla nich)umiemy wszyscy tyle samo i w przeciwienstwie do samcow i suk, trutni i robotnic-jestesmy LUDZMI i mamy WOLNA WOLE i moc kszaltowania wlasnych cial, funkcji itd. A WIEC SZANOWAC SIE TROCHE PANOWIE I NIEustepowac pola!!! (i puscic mi to!) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sojkaj2 Zygmunt Bauman: Mężczyźni to trutnie IP: *.helion.pl 06.03.09, 16:00 Uwielbiam ten niesamowity obraz świata profesora Baumana. To poezja pisana prozą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Zygmunt Bauman: Mężczyźni to trutnie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.09, 18:02 Uważam akurat odwrotnie: to proza życia pisana poezją języka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nick Lubię czytać prof. Baumana, ale lepiej IP: *.vide-sat.pl 06.03.09, 21:16 żeby pozostał na gruncie socjologii, bo na słabo sobie znanym obszarze zoologii kuleje, i to na obie nogi. A już aluzje np. do modliszek są po prostu dratwą szyte. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Trutniem jest stary Bałwan z bezpieczniacka IP: 96.237.119.* 06.03.09, 22:23 przeszloscia. Kto chce niech czyta jego glupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nicholoas crestone Szkoda, że Zygmunt Bauman nie skojarzył, że... IP: 85.239.202.* 06.03.09, 23:35 sam przecież udzielił odpowiedzi na tytułowe pytanie. Zacytował przecież: "...z ostatnich badań nad separacją małżeńską (...) wynika np., że w Wielkiej Brytanii dochody mężczyzn po rozstaniu z partnerką skaczą w górę przeciętnie o 25 proc., gdy 27 proc. kobiet po rozstaniu pogrąża się w nędzy." Czyli mężczyźni sa po to, by kobiety nie pogrążały się w nędzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wera Re: Szkoda, że Zygmunt Bauman nie skojarzył, że.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.03.09, 15:22 dochody mężczyzn po rozstaniu z > partnerką skaczą w górę przeciętnie o 25 proc., gdy 27 proc. kobiet > po rozstaniu pogrąża się w nędzy." I to jest najlepszy dowód na to, że mężczyźni to trutnie. Kobieta, zakładając rodzinę, musi w większym lub mniejszym stopniu zrezygnować z kariery, czyli zmniejszyć swoją zdolność do zarabiania pieniędzy. Mężczyzna nie musi - wręcz przeciwnie, gdyby był starym kawalerem, to po pracy musiałby jeszcze zadbać o dom, a tak, to zrobi to za niego żona, więc ma czas WYŁĄCZNIE dla siebie. Może się dokształcac, wyjeżdżać służbowo itp. Jeśli para się rozstaje po 10 czy 20 latach, kobieta nie ma już szans, żeby nadrobić straty na polu zawodowym i finansowym, więc może co najwyżej wykonywać podrzędne prace za małe pieniądze, a mężczyzna, ponieważ cały czas się rozwijał, awansuje, zmienia pracę na lepszą itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mnm Re: Szkoda, że Zygmunt Bauman nie skojarzył, że.. IP: *.s11.a040.ap.plala.or.jp 24.03.09, 14:35 Z kolei, kiedy jednak, swiadoma konsekwencji braku pracy, mloda zona kontynuue kariere, uczy sie i zarabia a w dodatku odnosi sukcesy to ma przechlapane bo trutnie to brudasyi lenie. Robiac kariere kobieta nie jest w stanie fizycznie pracowac w domu, zyje wiec w syfie do rozwodu bo tak konczy sie zwykle zycie malzenskie ambitnych. Malzenstwo lub kariera, wybieraj. Polaczyc to to znaczy zgodzic sie na kierat niekonczacej sie pracy i w domu i w pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nimme Re: Szkoda, że Zygmunt Bauman nie skojarzył, że.. IP: *.lutn.cable.ntl.com 25.03.09, 12:51 Albo polubić syf w domu Ewentualnie utrzymywać go tylko w stanie okołosyfowym... Nigdy nie rozumiałam tej obsesji porządkowania i robienia z tego problemów dopóki karaluchy nie zasuwają po kuchni Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pl Zygmunt Bauman: Mężczyźni to trutnie IP: *.w90-2.abo.wanadoo.fr 07.03.09, 00:19 dziwny facet, i kwitnaca u niego wiedza, Odpowiedz Link Zgłoś
kibiczdala Zygmunt Bauman: Mężczyźni to trutnie 07.03.09, 00:49 Jesli mezczyzni sa trutniami to dlaczego kobiety tak usilnie zabiegaja aby same "mogly nosic spodnie w rodzinie" .Czy nie chodzi im o to aby podzial rol w rodzinie de facto zostal zmieniony, aby granice tego co meskie i zenskie sie zatarly. Tak jak w sklepie typu unisex gdzie ramki okularow moga nosic panie i panowie.Mezczyzna ma swoja role i pozycje w domu tak samo jak kobieta i dzieci,i zadne z tych grup nie bedzie sie czulo dobrze w odgrywaniu kogos innego , nie burzmy ustalonych porzadkow gdyz takie burzenie konczy sie fala rozwodow i nieszczesc ludzkich. Takie rozumowanie jakie przedstawia pan Bauman sa nierozwaznym nieporozumieniem. marek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tp Re: Zygmunt Bauman: Mężczyźni to trutnie IP: *.dsl.wlfrct.sbcglobal.net 07.03.09, 05:49 I trwajmy w dretwocie.Amen. Wiekszosc z komentujacych nie ma zielonego pojecia, o czym mowi pan profesor a zabieraja glos. Odpowiedz Link Zgłoś
zaspokojny Re: Zygmunt Bauman: Mężczyźni to trutnie 07.03.09, 12:10 TAD9 - to Ty jeszcze żyjesz? Ciągle na tropie Żyda, ciągle na tropie konfidenta - sam Polak krwisty, ma się rozumieć, czysty jak wyprana mózgownica. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gog Zygmunt Bauman: Mężczyźni to trutnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.03.09, 13:15 Żałosny starszy pan, byscie go juz nie meczyli... Zabawne ze uogolnienia w stylu "kobiety kiepsko jezdza" sa uznawane za infantylizm i dowod wstecznictwa Uogolnienia w stylu " mezczyzni to trutnie" przechodza bez problemu w tej gazecie. Bierze sie to z tego ze Wybiorczej uroiło sie ze ma misje, cel szlachetny i jesli cos sluzy wypelnieniu tej misji to nawet jesli jest klamstwem i bzdurką to mozna to rozglosic w imie wiekszej ideii. Załosne... Odpowiedz Link Zgłoś