onufry_z_oddali 31.05.09, 17:37 Retransmisja koncertu "7 Ostatnich Slow Chrystusa na Krzyzu". Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
onufry_z_oddali Re: Haydn z Kadyksu, PR2, teraz 31.05.09, 17:41 17.30 – 19.00 – Transmisja z Oratorio de la Santa Cueva w Kadyksie Koncert Ensemble Alfonso X el Sabio, dyr. Luis Lozano, solista: Jacques Ogg – pianoforte Józef Haydn: Siedem ostatnich słów Chrystusa – wersja na fortepian, Chorał gregoriański Autor: Magdalena Łoś Odpowiedz Link Zgłoś
onufry_z_oddali Re: Haydn z Kadyksu, PR2, teraz 31.05.09, 20:23 Czesci utworu: 1. Introduzione (Maestoso ed Adagio) 2. Sonata I (Largo) - Pater, dimitte illis, quia nesciunt, quid faciunt (Ojcze, przebacz im bo nie wiedzą co czynią) 3. Sonata II (Grave e Cantabile) - Hodie mecum eris in Paradiso (Zaprawdę powiadam ci, dziś będziesz ze mną w raju) 4. Sonata III (Grave) - Mulier, ecce filius tuus (Niewiasto, oto syn Twój) 5. Sonata IV (Largo) - Deus meus, Deus meus, utquid dereliquisti me? (Boże mój, Boże mój, czemuś mnie opuścił?) 6. Intermezzo (Largo - Cantabile) 7. Sonata V (Adagio) - Sitio (Pragnę) 8. Sonata VI (Lento) - Consummatum est (Wykonało się) 9. Sonata VII (Largo) - In manus tuas, Domine, commendo spiritum meum (Ojcze w ręce Twoje polecam ducha Mojego) 10. Il Terremoto (Presto e con tutta la forza) Dzis w PR2 wiele Haydna. On byl zarliwym katolikiem i ten utwor musial byc dlan wyjatkowo wazny. To wykonanie z Kadyksu bylo - dla mnie - interesujace. Odpowiedz Link Zgłoś