Dodaj do ulubionych

czym ocieplaliscie-wełną czy styropianem?

IP: *.e-wro.net.pl 02.08.06, 13:12
czym ocieplaliscie-wełną czy styropianem? najbardziej interesuja mnie
informacje od ludzi ktorzy ocieplali taka typowa kostke z lat 70tych i
80tych. jaka cena, jakie spostrzerzenia i rady macie, ile zaplaciliscie za
calosc (to mnie interesuje najbardziej bo potrzebna mi jest taka orientacyjna
cena) pozdrawiam serdecznie forumowiczow!!!!
Obserwuj wątek
    • michal373 Re: czym ocieplaliscie-wełną czy styropianem? 10.08.06, 23:00
      Jak ma dom oddychac to welna. A jak ma byc termos to styropian. Wybor nalezy do
      Ciebie. Welna jest materialem ekologicznym czyli naturalnym. Stad sporo drozej
      wychodzi. Oszczedza sie na tynkach poniewaz na welne mozna polozyc tylko tynk
      mineralny.
      Z powazaniem,
      PS I niech Ci nikt nie mowi czasami, ze welna bieze wode.
      • Gość: filar Re: czym ocieplaliscie-wełną czy styropianem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.06, 12:04
        Na wełnie nie tylko tynk mineralny się kładzie. Wręcz przeciwnie. Są to
        najgorszej jakości tynki. Polecam SILIKONOWE, KRZEMIANOWE lub połącznie tych
        dwóch. Niestety są droższe od akrylowych które najczęsciej stosuje się na
        styropianie.
      • ramonka27 Re: czym ocieplaliscie-wełną czy styropianem? 12.08.06, 12:17
        Na ocieplenie dachu powinno się zastosować wełnę mineralną ponieważ wełna
        mineralna przepuszcza parę wodną. Wełna mineralna grubości 16-20cm półtwarda
        lub twarda w zależności jakie masz warstwy na stropodachu twojego budynku.
        Skoro jest od z lat 70-80 to znaczy, że ocieplenie prawdopodobnie stanowi
        warstwa żużla wielkopiecowego, który należy bezwzględnie wybrać.
        Co do ocieplenia ścian to w zupełności wystarczy styropian, którego grubość
        będzie zależała od tego z czego są ściany. Aby znać potrzebną grubość
        styropianu należy przeliczyć współczynniki przenikania ciepła.

Na wełnę mineralną przyklejoną do ściany nakładami warstwę kleju i zatapiamy w
        niej siatkę tak jak na styropianie. Dobór tynku zależy zależy od właściciela.
        Mineralny jest jak najbardziej prawidłowy, ponieważ pozwala na przepuszczanie
        pary wodnej.

Drogi michale 373 wełna mineralna jest materiałem jak najbardziej chłonącym
        wodę, dlatego wymaga zastosowania odpowiednich materiałów izolacyjnych. Wełna
        mineralna, która zamoknie przy przerwanej izolacji nadaje się do wymiany.
        Zapoznaj się z rodzajami izolacji na dachu, a potem wypowiadaj się na temat
        chłonności wody. Jesli nie masz takowej możliwości ja napiszę ci prowidłowo
        zaprojektowane warstwy ocieplenia dachowego wraz z ich izolacją i zobaczysz
        wtedy że wełna mineralna jest chroniona przed wilgocią nie tylko od góry, ale
        także z dołu!!!
        POZDRAWIAM
        • Gość: michał ramonka 27 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.06, 13:10
          napisała Pani :"Jesli nie masz takowej możliwości ja napiszę ci prowidłowo
          zaprojektowane warstwy ocieplenia dachowego wraz z ich izolacją ..." czy moze
          mi Pani przesłać opis tych warstw ?? z góry dziękuje. moj adres mlodszy0@op.pl
          • ramonka27 Re: ramonka 27 12.08.06, 14:34
            Tutaj ci napiszę -,bedzie szybciej:

- dachówka
            - łata
            - kontrłata
            - folia wysokoparoprzepuszczalna
            - krokiew
            - wełna mineralna
            - paroizolacja
            - jętka (inna belka stropowa)
            - ruszt metalowy
            - płyta GKF.

Oczywiście jest to tylko przykład pokazujący sposób izolacji WEŁNY MINERALNEJ.
            Jest ona od góry chroniona paroprzepuszczalną folią, która nie przepuszcza
            jednak wody a parze wodnej pozwala swobodnie wyparować. Od dołu stosujemy folię
            paroizolacyjną, tak aby wełna nie zamakała od pary wodnej.

Do poszukania innych przykładów dachów musi pan skorzystać z podreczników
            najlepiej budownictwa ogólnego. No chyba że bedzie problem to mogę
            skonsultować.
            • Gość: michał Re: ramonka 27 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.06, 14:50
              dziękuje za odpowiedź..
            • Gość: cromwell Re: ramonka 27 IP: *.57.jawnet.pl 13.08.06, 14:57
              ramonka napisala:
              Tutaj ci napiszę -,bedzie szybciej:

- dachówka
              - łata
              - kontrłata
              - krokiew
              - wełna mineralna
              - paroizolacja
              - ruszt metalowy
              - płyta GKF.

Oczywiście jest to tylko przykład pokazujący sposób izolacji WEŁNY MINERALNEJ.
              Jest ona od góry chroniona paroprzepuszczalną folią, która nie przepuszcza
              jednak wody a parze wodnej pozwala swobodnie wyparować. Od dołu stosujemy folię
              paroizolacyjną, tak aby wełna nie zamakała od pary wodnej.

Do poszukania innych przykładów dachów musi pan skorzystać z podreczników
              najlepiej budownictwa ogólnego. No chyba że bedzie problem to mogę
              skonsultować.

widze ze znasz sie na budolance
              mam delemata
              sa dwie szkoly montazu membrany paroprzepuszczalnej
              jedna mowi ze memrbane kladziemy od murlat do gory
              a druga ze folie wpuszczamy do rynien
              co pozwoli na lepsze odprowadzenie skroplonej pary

jak sadzisz
              ktora metoda jest prawidlowa?

pzdr.
      • andrzej.sawa Re: czym ocieplaliscie-wełną czy styropianem? 13.08.06, 13:25
        A powiedz mi ile % wilgoci przechodzi przez ścianę np.gr.24 cm belitu?
        • ramonka27 Re: czym ocieplaliscie-wełną czy styropianem? 13.08.06, 14:52
          Według mnie BELIT jest to jeden ze składników cementu portlandzkiego. belit)C2S
          BELIT(2CaOxSiO2występuje w 3 odm. alfa,beta, gama,
          Jest to składnik cementu portlandzkiego, który ma zasadniczy wpływ na przyrost
          jego wytrzymałości. Jest on składnikiem klinkieru pottlandzkiego w objetości
          około 15%-20%.
          • Gość: filar Re: czym ocieplaliscie-wełną czy styropianem? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.06, 14:08
            "Tutaj ci napiszę -,bedzie szybciej:

- dachówka
            - łata
            - kontrłata
            - krokiew
            - wełna mineralna
            - paroizolacja
            - ruszt metalowy
            - płyta GKF."

To nie jest idealny układ warstw.