Dodaj do ulubionych

Biała cegła w fundament

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.06, 15:42
Witam.

Rozmawiałem ostatnio ze znajomym i mówił mi że kiedyś w budynkach z pownicami
jako findament stosowało sie białą cegłe??? Zdziwiło mnie to ( ale sie nie
znam ) i nie podejmowałem sie dalszej rozmowy. I pytanie czy taki budynek
będzie pękał itd. I czy tak sie teraz robi? Słyszałem ze niektorzy robili
kiedyś z tego co mieli ale teraz?

Wiem że stosuje sie bloczki betonowe i z tego sie stawia fundament.

Obserwuj wątek
    • ramonka27 Re: Biała cegła w fundament 28.08.06, 16:47
      Bloczki betonowe jak najbardziej. Inne materiały porowate typu suporex czy inny
      beton komórkowy zdecydowanie odpadają, silikaty także odpadają. Oczywiście
      możesz wrzucić co tam chcesz, ale ja odradzam. Oczywiście kiedyś stosowało się
      wszystko, co było dostepne - a było tego niewiele. Kiedyś stosowało się glinę ,
      teraz mamy zupełnie inne mat. budowlane.
      POZDRAWIAM
      • Gość: ? Re: Biała cegła w fundament IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.06, 17:15
        czy mógłbyś mi Ramonku podać jakiś przykład fundamentów z gliny ???

• ramonka27 Re: Biała cegła w fundament 28.08.06, 17:33
        Pisałem o budowaniu z gliny a nie o glinianych fundamentach, i o tym, że jak
        nie było z czego budować to wiara budowała ściany fundamentowe z bloczków
        piaskowo-wapiennych. Czytaj uważnie.
        Natomiast jeśli chcesz to jak znajde przeslę ci fotkę domu, którego robiłem
        plan wyburzenia i tam były fundamenty z kamienia zlepionego gliną. Tylko
        szcztyt murowane z cegły, bo się rozchodziły - reszta z gliny i kamienia.
        POZDR
        • Gość: ? Re: Biała cegła w fundament IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.06, 17:50
          jakoś nie mogę się doczytać :-)

"Bloczki betonowe jak najbardziej. Inne materiały porowate typu suporex czy inny
          beton komórkowy zdecydowanie odpadają, silikaty także odpadają. Oczywiście
          możesz wrzucić co tam chcesz, ale ja odradzam. Oczywiście kiedyś stosowało się
          wszystko, co było dostepne - a było tego niewiele. Kiedyś stosowało się glinę ,
          teraz mamy zupełnie inne mat. budowlane.
          POZDRAWIAM"
          • Gość: menda Re: Biała cegła w fundament IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.06, 18:58
            Gość portalu: ? napisał(a):

> jakoś nie mogę się doczytać :-)

I co się dziwi - ramonka27 tak napisał i tak być musi. Siporex i inne spieniane
            betony też wymyslono - jego zdaniem - prawie sto lat później niż to miało
            miejsce w rzeczywistości :))
            A czy ramonka27 wziął pod uwagę, że owe szczyty były późniejsze od fundamentów?
            Katedra wawelska też tak ma :)))
            • ramonka27 Re: Biała cegła w fundament 28.08.06, 20:51
              No napisałem, że były wybudowane później bo się rozchodziły. Natmoast nie ma w
              moim tekście słowa o glinianych fundamentach. No cóż połowa polaków nie umie
              czytać, a nastepne 45% nie rozumie tego co czyta.
              • konstruktor_bud Re: Biała cegła w fundament 28.08.06, 21:09
                Koleżanka słusznie zauważyła.
                W sumie to jak ktoś chce wrzucać beton komórkmowy do fundamentwów to dlaczego
                mamy mu zabraniać. To jego kasa i jego fundament. Natomiast jest jeszcze
                kwestia kto podpisze takie partactwo.
              • Gość: menda Re: Biała cegła w fundament IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 07:22
                ramonka27 napisała:
                > No napisałem, że były wybudowane później bo się rozchodziły.
                (...)
                > robiłem plan wyburzenia i tam były fundamenty z kamienia zlepionego gliną.
                > Tylko szcztyt murowane z cegły, bo się rozchodziły - reszta z gliny i
                kamienia.

A bierzesz pod uwagę przebudowę? Niekoniecznie z powodu rozchodzenia się
                szczytów? Nie patrz na wszystko z punktu widzenia konstruktora. Spora liczba
                kamienic ma piwnice i fundamenty, które powstały kilka stuleci przed
                muramiwyższych kondygnacji - to tak a propos czytania ze zrozumieniem wtrącenia
                o katedrze.
                • ramonka27 Re: Biała cegła w fundament 29.08.06, 16:41
                  Szanowny Panie MENDA.
                  Ja biorę pod uwagę wszystko, lub przynajmniej staram się brać wszystko.
                  Natomiast, jeśli piszę, że mój dziadek wymurował sobie szczyty, bo mu się
                  chałupa rozchodziła - to znaczy że tak było - TYLE na ten temat. No chyba, że
                  mój ŚP. dziadek wyznał Panu inny powód zmiany ścian szczytowuch z glinianych na
                  murowane. Jesli tak to ja nie wnikam.
                  • Gość: menda Re: Biała cegła w fundament IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 18:59
                    Zaraz tam Szanowny, zwyczajnie - menda i już :)

> No chyba, że mój ŚP. dziadek wyznał Panu inny powód zmiany ścian szczytowuch
                    > z glinianych na murowane. Jesli tak to ja nie wnikam.

Dziadek tu nic nie zawinił. Chciałem jedynie wskazać na fakt, że cała masa
                    budynków ma fundamenty starsze od ścian i stropów. Spowodowane to jest różnego
                    rodzaju klęskami, fanaberiami, modami i ...rozłażeniem się ścian. Nic ponadto.
                    A glina nie jest taka zła, skoro taki budynek ma się dobrze po dzień
                    dzisiejszy -
                    www.bialoleka.waw.pl/gmina/palac/index.htm
                    • ramonka27 Re: Biała cegła w fundament 29.08.06, 21:26
                      No właśnie się nie ma bo skoro pisałem o planie rozbiórki to znaczy, żę nadzór
                      budowlany kazał go rozebrać :P
    • Gość: ramzes131 Re: Biała cegła w fundament IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.06, 09:22
      Więć

Czy teraz dopuszczalne jest budowanie z białej cegły?

PS
      jak juz pytam fachowców to.
      Z czego sie buduje teraz fundamenty w budynkach z piwnicami a z czego nie ( bo
      to nie dozwolone ) Prosze o wykaz najcześciej spotykanych materiałów.

Pozdrawiam
      • Gość: menda Re: Biała cegła w fundament IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 09:38
        Gość portalu: ramzes131 napisał(a):
        > Czy teraz dopuszczalne jest budowanie z białej cegły?

Prawdopodobnie ten co widział białą cegłę użytą do wykonania fundamentów, w
        budynku podpiwniczonym, w rzeczywistości widział ścianki działowe piwnic w
        bloku wielkopłytowym z początku lat siedemdziesiątych. Ścianki działowe w
        piwnicy a fundament to jednak nie to samo. Biała cegła to bardzo marny materiał
        na fundament :)
        • Gość: mister Re: Biała cegła w fundament IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.06, 11:35
          Lubie czytac wypowiedzi osob, ktore sie nie do konca znaja...
          biala cegla - czyli silikat. Nadaje sie jak najbardziej na scianki fundamentowe.
          Pozdrawiam
          -K-
          • Gość: menda Re: Biała cegła w fundament IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.06, 12:09
            Gość portalu: mister napisał(a):
            > biala cegla - czyli silikat. Nadaje sie jak najbardziej na scianki
            fundamentowe

Tego nie negowałem - autor pytał o fundament. Natomiast silkiaty z lat 70-tych -
            autor watku powołuje się "na kiedyś" - były tak podłej jakości, że na dobrą
            sprawę nadawały się na ścianki działowe. Dzisiejsze są zdecydowanie lepsze ale
            dalej odbiegają ceramicznym np. pod względem nasiąkliwości.
            Miłego dnia życzę :)
            • andrzej.sawa Re: Biała cegła w fundament 29.08.06, 12:56
              Najczęściej spotykam opinię,że do ziemi,tam gdzie jest wilgoć, wapna się nie
              wsadza,a więc i wszystkich materiałów zawierających wapno.
              • framberg Re: Biała cegła w fundament 29.08.06, 14:53
                Pewnie,że tak. To kiepski materiał na wsadzanie w ziemię. Można go oczywiście
                wsadzić i są gorsze ale są znacznie lepsze w tej samej cenie lub tańsze.
              • ramonka27 Re: Biała cegła w fundament 29.08.06, 16:42
                Chyba pierwszy raz w pełni mogę się zgodzić z Panami SAWĄ i FRAMBERGIEM.
                POZDRAWIAM
                • tadeusz48 Re: Biała cegła w fundament 30.08.06, 22:04
                  biała cegła silikatowa jest jak najbardziej właściwym materiałem na fundament
                  budynku. Użycie białej cegły jest na miejscu jeżeli wcześniej wykonamy stopę
                  fundamentową z odpowiedniej jakości betonu żwirowego z użyciem stali
                  zbrojeniowej. Na stopie fundamentowej wys.30-40cm(szerokości zależnej od rodzaju
                  budynku)możemy wykonać mur z cegły silikatowej do poziomu "zero" , na ktorym
                  kładziemy izolację poziomą.tadeusz48
                  • ramonka27 Re: Biała cegła w fundament 31.08.06, 16:48
                    Chyba ławę.
                    Posadawia Pan ścianę czy słup???
                    • andrzej.sawa Re: Biała cegła w fundament 01.09.06, 18:25
                      A wapno nie puchnie?
                      • ramonka27 Re: Biała cegła w fundament 01.09.06, 21:35
                        A co to ma wspólnego ze stopą czy ławą fundamentową???? Jakieś
                        nieporozumienie???
                        • andrzej.sawa Re: Biała cegła w fundament 02.09.06, 08:37
                          To było do Tadeusza.Po prostu powtarzam,że nie wsadzałbym białej cegły w fundament.
                          • ramonka27 Re: Biała cegła w fundament 02.09.06, 09:34
                            Aha teraz rozumiem. Ja jej nie wsadziłbym nigdzie - ale to tylko moje zdanie.
                            W sumie to do inwentarskich budynków to pasuje :P:P:P:P:P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka