marghot 08.09.06, 07:45 Bedę wdzięczna z apodanie namiaów na firmy specjalizujące się w kładzeniu dachów "naturalnych" - jak w tytule. Czy znacie orientacyjne koszty za m2? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: mif Re: Strzecha, gont osikowy itp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 07:58 Strzecha jest ładniejsza i cieplejsza :) Osice nie wierzę. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Strzecha, gont osikowy itp 08.09.06, 09:42 a coś bliższego? może firmy? jakieś param. techniczne? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: Strzecha, gont osikowy itp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 12:11 Niewiele. Wiem: - że trzcinę pozyskuje się, m.innymi, - z rozlewisk Narwi, - że dach jest drogi i potrzebuje solidnej konstrukcji, że trzeba wybrać solidną firmę, żeby nie spartolili. Do dachu podchodzi się raz :) PS. Jak się czuje trawnik zakładany we wrześniu? :) Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Strzecha, gont osikowy itp 08.09.06, 13:48 Gość portalu: mif napisał(a): >> PS. > Jak się czuje trawnik zakładany we wrześniu? :) ?? CZY TO PYTANIE DO MNIE? nie zakładałam trawnika we wrześniu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: Strzecha, gont osikowy itp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.06, 14:27 Pomyliłem osobę o tym samym nicku. Ale jeszcze (we wrześniu) możessz założyć :) Odpowiedz Link Zgłoś
framberg Re: Strzecha, gont osikowy itp 08.09.06, 21:14 Znam ceny gontu. Po ile położenie niestety nie wiem. W dużym stopniu zależy od konstrukcji. Ale po kolei: Gont sprzedają albo na setki albo na kopy (po 60 sztuk). Raczej w tej samej cenie bez wzgledu na materiał (osika jako materiał w lesie jest tańsza ale daje więcej odpadów więc wychodzi na to samo). W tej chwili niezła cena kopy to 80 zł. Maksymalna - 85 zł. Jednak trafiają się resztówki po jakiś zamówieniach po 70 zł. Jednak są to małe ilości - dzisiaj kupiłem 271 sztuk gontów (czyli 4,5 kopy plus jedna deseczka) za 315 zł. To co napisałem dotyczy gontu łupanego. Trwałość takiego od 1/3 do 1/2 większa niż ciętego. Moim zdaniem ciętego nie warto kupować bo za robociznę i tak trzeba zapłacić a wymiana znacznie częściej. Kładzenie gontu - cena różni się w zależności od: - czy gont jest przybijany na istniejące łaty czy łaty już były - czy krycie jest pojedyncze, podwójne, potrójne (z takim spotkałem się tylko raz - niektóre miejsca dachu zamku w Kurozwękach, reszta podwójne) - czy gonty mają nawiercane otworki cieniutkim wiertełkiem na gwóźdź czy po prostu są przybijane (nawiercanie zapobiega pękaniu deseczki po kilku/kilkunastu latach. Dotyczy to raczej materiałów łatwo-łupliwych jak jodła. Nawiercanie, które widziałem technicznie wygląda dość prosto: gonciaż ustawia 8 - 12 deseczek, wierci otworek w ostatniej i wbija gwóźdź żeby je ustabilizować. Potem wierci we wszystkich otworki i przybija gwoździe. W tym czasie wiertarka akumulatorowa wisi mu na szurku przy pasie. Starzy fachmani oczywiście opowiadają się za tępieniem gwoździ. Jeśli dach trzeba przygotować to najlepiej położyć folię paroprzepuszczalną, kontrłaty, łaty i na to gont albo tak jak robią teraz w skansenach - deskowanie pełne kryte papą, kontrłaty, łaty i gont. W drugim przypadku, jeśli pod połacią dachową jest termoizolacja pod deskowaniem pełnym musi być zachowana szczelina wentylacyjna. Spotkałem się z cennikiem - cena gontu x 2 bez obróbek blacharskich przy kryciu z przybiciem łat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bedur Re: Strzecha, gont osikowy itp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.06, 06:30 Co do gontu mogę sie dowiedzieć jeśli bardzo Ci zależy. Strzecha - to koszt ok 200 - 250 zł materiał z robocizną. Do "takich dachów" dekarze przeważnie sami przygotowują sobie pokrycie tzn. układają trzcinę w małe "snopki" i mocują je do łat. Jeżeli naprawdę chcesz pokrycie z takich materiałów - gont, strzecha czy łupek naturalny to musisz liczyć się z kosztami i wynająć firmę która wie jak to zrobić. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_k2 Re: Strzecha, gont osikowy itp 12.09.06, 14:25 za dwa tygodnie kryję dach wiórem osikowym. wybrałam tę firmę: www.naturalnepokryciadachowe.pl/ widziałam ich realizacje i bardzo mi się podobały. cenę jaką biorą za m2 to 110 PLN. Firma kryła dachy w Dworku Polskim www.dworekpolski.pl/ Asia Odpowiedz Link Zgłoś