Dodaj do ulubionych

gres szkliwiony - nie/dobry?

IP: *.outsourcing.atman.pl 06.10.06, 09:29
Szukam gresu na podłogę do salonu. Znalazłem piekne płytki, wyglądają jak
kamień naturalny polerowany. Okazało się jednak, że jest to gres szkliwiony.
Niestety sprzedawca nie potrafił obiektywnie określić jakie zasadzki kryją
się pod pojeciem szkliwiony.
Może ktos z was potrawi udzielić mi jakichkolwiek informacji na ten temat.
Obserwuj wątek
    • Gość: .aj Re: gres szkliwiony - nie/dobry? IP: 195.47.239.* 06.10.06, 10:46
      Ja po polozeniu czesci gresu w macie i w polerze uwazam ze trzeba bylo od
      poczatku polozyc poler. Ale coz - czlowiek uczy sie po fakcie. Z matem jest
      problem jesli chodzi o utrzymanie - brud sie bardziej "wgryza" i trudniej sie
      go zmywa. A z polerem jest "rach ciach" i czysto. To jest moje subiektywne
      zdanie. Owszem mat moze jest i ladniejszy, ale... Ja bym polecal jednak poler.

Druga sprawa to uwazaj jesli bedziesz kupowac te same plytki tylko w dwoch
      wersjach - mi sie okazalo, ze plytki (z gornej polki cenowej byly, zeby nie
      kupic najgorszych) byly roznych rozmiarow. Zdrowo myslacy laik nad takimi
      rzeczami sie nie zastanawia. Plytka to plytka - ta sama firma, ten sam model
      tylko rozne odcienie - wiec skad niby mialyby miec rozne rozmiary? A jednak.

Chcielismy zrobic rodzaj szachownicy na podlodze, ale problem wyszedl tuz przed
      ulozeniem i nie bylo czasu na reakcje - wymiana plytek zajela by ok miesiaca
      (sciagniecie od makaroniarzy), przyciecie wiekszych ok tygodnia (podroz do
      Krakowa i z powrotem), wiec trzeba bylo mat przelozyc w jedno miejsce i poler w
      drugie. Jakos w sumie to wyszlo, ale ile czlowiek nerwow przy tym zjadl...
      • Gość: w salonie Re: gres szkliwiony - nie/dobry? IP: *.outsourcing.atman.pl 06.10.06, 11:10
        Nam też podoba się gres polerowany tak pod względem estetycznym jak i
        praktycznym. Z tym, że włąsnie trafiliśmy na gres szkliwiony (powlekany) więc
        nie jest to polerowany, choć efekt wizualny ten sam. Mamy jednak obawy czy do
        tego szkliwienia, a nikt nie potrafi nam odpowiedziec jak ta powłoka będzie się
        zachowywała. Czy nie bedzie z czasem odprysków, czy innych nieprzewidzianych
        (niechcianych) efektów. W dodatku płytki chcemy połozyc na podłodze
        podgrzewanej.
        No i problem gotowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka