Gość: lala IP: 82.160.30.* 05.05.07, 22:40 Witam zna sie moze ktos na papach. Moge prosic pare slow. Papa na dach tradycyjne krycie na dechy mocowana papiakami. dzieki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andrzej.sawa Re: papa dachowa 05.05.07, 22:42 Ale lepiej byłoby napisać trochę bliżej o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lala Re: papa dachowa IP: 82.160.30.* 06.05.07, 11:57 niedługo będę robił dach. Mam juz kupione deski a teraz rozglądam sie za papą na pokrycie dachu. Nie bardzo się orientuję która będzie dobra. Potem dach będzie kryty blachodachyką. Czytałem ze są papy I333 P333/1000 i P64 no i oczywiście jeszcze cała masa innych. Nie wiem czy starczy mi kasy na przykrycie dach blachą w tym roku i jest szansa ze na zimę będzie musiała zostać papa. I tu moje pytanie którą wybrać ( wiem ze są lepsze od tych co napisałem no i drozsze) Co radzicie. No i czy taką papę sie mocuje przy pomocy t.z. papiaków czy jakoś się klei. dzięki za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: papa dachowa 06.05.07, 13:01 Im lepsza papa tym droższa. Problem też tym,że pod blachodachówkę nie potrzeba pełnego deskowania,a więc parę groszy mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bedur Re: papa dachowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.07, 20:01 I tu się zgadzam z tym deskowaniem (szkoda kasy). Co do rodzaju papu , ja bym dał typu G200. Myślę, że kolega Zaholec nam pomoże. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: papa dachowa 06.05.07, 20:14 Problem czy to ma być dach,czy zabezpieczenie przed zalaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
zaholec Czemu nie :) 07.05.07, 14:45 Witam do wykonania przekrycia tylko w charakterze zabezpieczenia do wiosny to polecam użyć papy P64/1200. Jeśli spodziewasz się, że papcia będzie musiała poleżeć dłużej (2 lub 3 lata) to radzę użyć papci G200S40. Ta na pewno przeżyje dwie zimy na deskowaniu papa i333 to papcia izolacyjna, w zasadzie tektura nasączona asfaltem, nieprzydatna do tego zadania. Pamiętaj aby przy okapie i przy szczycie zagęścić gwoździe, ja nawet dałbym tam papcię dwa razy pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
piotr2569 Re: papa dachowa 07.05.07, 07:30 andrzej.sawa napisał: pod blachodachówkę nie potrzeba pełnego deskowania Problem w tym, że autor wątku chce najpierw pokryć dach papą - a ta jak wszystkim wiadomo potrzebuje pełnego deskowania - no chyba, że ma wisieć w powietrzu. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
andrzej.sawa Re: papa dachowa 07.05.07, 15:16 Niestety nie napisał,czy to ma być dach,czy tylko zabezpieczenie przed zaciekaniem budowy. Odpowiedz Link Zgłoś
cromwell1 Re: papa dachowa 07.05.07, 17:52 g 200 to chyba papa zgrzewalna policz koszty nie oplaci sie skorka za wyprawke jezeli juz to 2 warstwy papy tekturowej mocowanej papiakami tylko no wlasnie czy to sie oplaci jezeli zdecydujesz sie na krycie papy dachowka albo blachodachowka musisz pstryknac na pape kontrlaty i laty podnosisz poszycie minimum o 7cm liczac laty startowe postawione na sztorc 5 cm i wysokosc kontrlaty 2 cm co z tego wynika trzeba przebic haki podniesc deske podrynnowa wymienic blachy nadrynnowe i wiatrownice w lukarnach i scianach szczytowych wlasciwie wszystkie obroki blacharskie sa do wymiany jeszcze jeden zonk zeby przybic late do krokwi potrzeba minimum 6 " gwozdzi wbij takiego skurczybyka na koncu laty szerokiej na 5 cm pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: papa dachowa IP: *.adsl.inetia.pl 07.06.07, 20:23 Wg mnie ważne też jest, co ma być pod tym dachem: jeśli tylko strych nieogrzewany to deski i papa OK, a jeśli poddasze mieszkalne to już będzie kłopot z odprowadzaniem wilgoci z ocieplenia. Trzeba by zrywać papę przed ułożeniem folii paroprzepuszczalnej i blachodachówki - zresztą folia na deskach to też kiepski pomysł bo żadna wentylacja, zrywanie desek to równie zły pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś