Dodaj do ulubionych

A propos znanych postaci i obsady

30.06.25, 21:10
Przy przemyślaniu nowej obsady Lalki tak mi przyszło do głowy, że są postacie, które były tak zagrane, że nie umiem sobie wyobrazić nikogo innego w tej roli.

No czy ktoś potrafi sobie wyobrazić kogoś innego,niż Wołłejko jako Papę Pławickiego? Kogo?

I drugie pytanie. Jakie inne role są dla Was absolutnie tylko dla jednego aktora?
Obserwuj wątek
    • bmtm Re: A propos znanych postaci i obsady 30.06.25, 21:15
      Jeżeli chodzi o Lalkę - Pawlik, Janowska, Kamas, Kaniewska w drobnym epizodzie pani Meliton- nie do podrobienia.
    • nenia1 Re: A propos znanych postaci i obsady 30.06.25, 21:18
      Barbara Niechcic - Barańska była w tej roli wprost fenomenalna, nie wyobrażam sobie innej Barbary.
    • alterego72 Re: A propos znanych postaci i obsady 30.06.25, 21:20
      A ja nie wyobrażam sobie nikogo innego w roli Stanisława Anioła poza Romanem Wilhelmim,
      • nenia1 Re: A propos znanych postaci i obsady 30.06.25, 21:22
        Wilhelmi był stworzony do takich ról. To samo Kariera Nikodema Dyzmy.
    • daniela34 Re: A propos znanych postaci i obsady 30.06.25, 21:21
      Olbrychski jako Kmicic
      Łomnicki jako Wołodyjowski (tak, wiem, był Zamachowski w "Ogniem i mieczem" ale nie)
      • korolla-xx Re: A propos znanych postaci i obsady 30.06.25, 21:26
        Sobieskim mógłby być tylko Dmochowski.
        A Mikulski zawsze jest Klossem.
      • eliszka25 Re: A propos znanych postaci i obsady 01.07.25, 23:32
        O tak, zgadzam się. Kmicic i Wołodyjowski, to dla mnie tylko Olbrychski i Łomnicki.

Zamachowskiego niby też nie był zły, no ale to nie to.
    • bi_scotti Re: A propos znanych postaci i obsady 01.07.25, 00:18
      Derek Jacobi jako Claudius w "I, Claudius" - niezpomniana interpretacja, nie do podrobienia, nie do powtorzenia smile
      I (jak dla mnie, wiem ze nie wszyscy tak odebrali), Kenneth Branagh jako Hamlet w rezyserowanej przez niego samego wersji filmowej. Dla mnie amazing, wiecej Hamletow juz nie potrzebuje wink
      Cheers.
      • al_sahra Re: A propos znanych postaci i obsady 01.07.25, 00:43
        bi_scotti napisała:

> Kenneth Branagh jako Hamlet
        > w rezyserowanej przez niego samego wersji filmowej.

Kenneth Branagh jako Henryk V.
        • bi_scotti Re: A propos znanych postaci i obsady 01.07.25, 00:50
          al_sahra napisał(a):

> Kenneth Branagh jako Henryk V.
          >

Tez wink Skoro wiec juz KB, no to (again, for me) byl superb Shackleton w miniseries sprzed juz chyba kolo 25 lat smile W ogole bardzo lubie te miniseries ... no ale ja kocham zime wink Cheers.

PS. I wspominajac KB, dodam do listy swietnych obsad Helena Bonham Carter jako Lucy w "A room with a view".
          • al_sahra Re: A propos znanych postaci i obsady 01.07.25, 01:04
            bi_scotti napisała:

> dodam do listy swietnych obsad Helena Bonham Carter jako
            > Lucy w "A room with a view".

Akurat wczoraj obejrzałam (po raz dziesiąty, a może dwudziesty, bo to jeden z moich ukochanych filmów). Zgadzam się w 100%, nie dość, że HBC ma w tym filmie urodę doskonale wpisującą się w kryteria piękna epoki, to ona nie gra Lucy, ona jest Lucy. Ale w tym filmie cała obsada była fenomenalna.
            • apallosa Re: A propos znanych postaci i obsady 01.07.25, 16:08
              Vivien Leigh I Clark Gable jako Scarlett i Rety.
              Nie do podrobienia, nie do zastąpienia..
              Takoż samo Olivia de Havilland jako Melania no i Hattie McDaniel jako Mammy... cudowne.
              • sueellen Re: A propos znanych postaci i obsady 01.07.25, 20:19
                Zdecydowanie, pamiętam ze zrobili serial i byl beznadziejny
                • arwena_111 Re: A propos znanych postaci i obsady 01.07.25, 20:50
                  Serial to były dalsze losy. Opisane przez inną autorkę. Z Joanna Kilmer?. Sama książka dobrze się czytałam- oczywiście jako Scarlett miałam Vivien przed oczami. Serial kiepski - bo nie ci aktorzy..
                  • apallosa Re: A propos znanych postaci i obsady 01.07.25, 20:55
                    Tak- dokładnie o ten serial chodzi...
                    O ile Timothy Dalton bardzo przypominał Rhetta Butlera, to już Joan Whalley- Kilmer była ....nie ta po prostu. Usiłowała grać ,,pod Vivien" ,ale to absolutnie nie było to... No i hrabia de Killmesan, aktorsko świetny, ale komu tam do łba strzeliło wpakować do scenariusza zamordowanie go przez służąca. Tego w książce nie było...
                    Film niestety do bani, choć książka całkiem przyjemna.
              • taje Re: A propos znanych postaci i obsady 01.07.25, 20:22
                A ja po lekturze książki zupełnie inaczej ich sobie wyobrażałam. Ani Vivien Leigh, ani Clarke Gable mi nie podeszli. A Melania to już zupełnie.
                • apallosa Re: A propos znanych postaci i obsady 01.07.25, 20:31
                  Ja zrobiłam odwrotnie... najpierw obejrzałam film , który mi się za pierwszym razem bardzo nie spodobał, a potem przeczytałam książkę i obejrzałam film jeszcze kilka razy.
    • aankaa Re: A propos znanych postaci i obsady 01.07.25, 16:31
      Kazimierz Rudzki (Kazimierz Jankowski) - "wojna domowa", Irena Kwiatkowska (kobieta pracująca) i Anna Seniuk (Madzia) - "czterdziestolatek", Elżbieta Starostecka (Stefcia) - "trędowata", Janusz Zakrzeński (Benedykt Korczyński - "nad Niemnem"
      • al_sahra Re: A propos znanych postaci i obsady 01.07.25, 22:30
        aankaa napisała:

> Kazimierz Rudzki (Kazimierz Jankowski) - "wojna domowa"

Rudzki aktor przedni, ale mi zawsze zgrzytało, że on i Kwiatkowska mieli być rodzicami nastolatka. Sprawdziłam teraz w Wikipedii, że mieli po pięćdziesiąt kilka lat - dla mnie wyglądali sporo starzej, zwłaszcza on. Janowska i Szczepkowski byli od nich o dekadę młodsi (chociaż wg scenariusza oni właśnie nie musieli pasować wiekowo, bo nie byli rodzicami Anuli).
    • sueellen Re: A propos znanych postaci i obsady 01.07.25, 20:18
      Hannibal Lecter - tylko i wyłącznie jeden jedyny Anthony Hopkins. Ten serial z innym aktorem był beznadziejny
      Forrest Gump - tylko Tom Hanks
      Don Vito Corleone - tylko Marlon Brando

a w polskich Linda w Psach
      Adaś Miauczyński - no tylko Marek Kondrat
      Kto inny mógłby zagrać kobietę pracującą niż Irena Kwiatkowska?
      Nikifor zawsze będzie miał twarz Krystyny Feldman
      a Kmicic na wieki wiekow będzie wyglądał jak Olbrychski tongue_out

• apallosa Re: A propos znanych postaci i obsady 01.07.25, 20:29
        Takoż samo Azja Tuhajbejowicz i jego tatuś Tuhaj - bej.
        Olbrychski li i jedyne.
      • bi_scotti Re: A propos znanych postaci i obsady 01.07.25, 20:36
        sueellen napisała:

> Forrest Gump - tylko Tom Hanks

Definitely NOT! For me ... moze Arnold? Hmmm ... No ale ja filmu nie znosze, natomiast ksiazka rozbawila mnie do lez; for me - fatalna, rozmemlana, lzawa proba adaptation - fuj! Cheers.
    • pursuedbyabear Re: A propos znanych postaci i obsady 01.07.25, 20:23
      Pan Kleks!
      No i kobieta pracująca.
    • krwawy.lolo Re: A propos znanych postaci i obsady 01.07.25, 20:27
      Vincent Vega i Mia Wallace
      • krwawy.lolo Re: A propos znanych postaci i obsady 01.07.25, 20:34
        Eli Wallach, w każdej znanej mi roli.
    • amsterdama Re: A propos znanych postaci i obsady 01.07.25, 20:34
      Dla mnie większość aktorów w starych dobrych filmach jest niezastąpiona. Mocno utożsamiam aktora z rolą. Do dzisiaj się dziwię, kiedy widzę Zborowskiego żywego, bo dla mnie zginął w czasie premiery „Ogniem i mieczem”.
    • bi_scotti Re: A propos znanych postaci i obsady 01.07.25, 20:42
      Gatsby - Robert Redford
      Daisy - Mia Farrow
      Nick - Sam Waterston
      W ogole adaptation z 1974 roku byla amazing, beautiful, eh ...

Maigrait - only Jean Gabin
      Poirot - only David Suchet, z wyjatkiem "Death on the Nile" - tam definitely Peter Ustinov

Cheers.
      • iwoniaw Re: A propos znanych postaci i obsady 02.07.25, 11:14
        O tak, Suchet jest "jedynie słusznym" Poirotem, bez żadnych wyjątków!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka