mario634 Re: podłoga w łazience na osb 04.11.07, 18:08 Przymierzam sie do wykończenia łazienki na poddaszu. Niestety mam drewniany strop. Zagęściłem użebrowanie na całej powierzchni łazienki dając prostopadle do legarów kantówki 6x4 co 40 cm. Na to poszły płyty osb o grubości 18mm. Mam kilka pytań: 1. Doradźcie jakiś porządny klej elastyczny, który skutecznie połączyłby płytki ceramiczne z płytą osb. (słyszałem o kleju Sikabond T8. Czy ktoś użył na takim podłożu i jest ok? 2. Czym przykleić (i czy wogóle przyklejać) do takiego podłoża podłogę z bambusa. Deseczki o wym. około 100x10x0,6 3. Jak ciąć płytki po łuku, żeby uniknąć ich szczerbienia się.' Za wszelkie porady bedę niezmiernie wdzięczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pawel N Re: podłoga w łazience na osb IP: *.Red-81-39-221.dynamicIP.rima-tde.net 04.11.07, 21:33 Nie chce Cibie martwic ,ale osb nie nadaje sie pod plytki. Podloga z plytek na takim podkladzie bedzie pracowac ,czego nastepstwem bedzie pekanie samych plytek lub fug miedzy nimi. Przerobilismy ten temat z sasiadami z kamienicy i okazalo sie ,ze tylko u mnie nie peka. Pozostali wykonali swoje podlogi w podobny sposob do Twojego na plytach osb z roznymi "specjalnymi elastycznymi" klejami i fugami- do czego namawiali fachowcy. Mam mieszkanie w starym budownictwie - drewniane stropy- i zastosowalem rozwiazanie podsuniete przez pania inspektor nadzoru budowlanego. Okazalo sie najtanszym i najprostrzym lecz praco i czasochlonnym. Po zerwaniu starej podlogi z desek okazalo sie ,ze miedzy legarami na "falszywej" wewnetrznej podlodze ulozonej na kantowkach biegnacych wzdluz belek nosnych znajduje sie gruz. Gruz usunalem. Powstala przestrzen wypelnilem styropianem do poziomu belek. Calosc przykrylem dwoma warstwami grubej folii. Nastepnie na tak przygotowane podloze ulozylem siatke z drutu o srednicy 3-4mn (kratownica)dostepna w marketach i skladach budowlanych. Na to wszystko wylalem beton B25( na stropy i fundamenty). Po uplywie ok 4 tygodni od zalania podlogi moglismy przyklejac plytki na klej firmy mapej-zapis fonetyczny ze sluchu, nie pamietam jak sie pisze. UWAGI: Zastrzegam ,ze wszystko wykonane bylo scisle wedlug obliczen i ustalen pani inspektor. Moje belki w stropie byly mimo wieku kamienicy w bardzo dobrym stanie. Przestrzen miedzy belkami liczac od krawedzi wynosila okolo 84cm. Grubosc wylanj posadzki 4-6cm. Pomieszczenie w calosci ok 27m2. Naprawde warto skorzystac z porad inspektora. Beton kosztowal smieszne pieniadze, siatka i folia takze. Nie radze przygotowywac betonu samodzielnie w malej betoniarce na podworku. Nie bedzie mial parametrow takich jak betonB25 tzw. towarowy z betoniarni. Mozna go zamowic, nawet male ilosci . Dowoz na miejsce np.multikarem(dodatkowy koszt,maly samochod dostawczy z odkryta skrzynia zaladunkowa typu wywrotka). Moj beton na strop na pierwszym pietrze wnieslismy z podworka w metalowych wiaderkach po schodach. Trzy osoby nosily, jedna zacierala posadzke. W betoniarni dolali do betonu spowalniacz , aby beton nie wiazal zbyt szybko. Dalo to nam czas na wniesienie i zatarcie posadzki. Najlepiej do wypoziomowania i zatarcia wylewki betonowej zatrudnic kogos z doswiadczeniem, kto juz takie rzeczy robil. Do wnoszenia po schodach zatrudnilem kolegow. calosc poszla bardzo szybko i sprawnie. Plytki i fugi nie pekaja. Sasiedzi podziwiaja. Napisz prosze jak poradziles sobie z problemem . Moj e-mail pablo-byd@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
jarecki_2 Re: podłoga w łazience na osb 04.11.07, 23:07 Przygotowanie podłogi z płyt OSB wymaga trochę więcej niż położenie samej płyty. Należy na tę płytę którą masz ułożyć jeszcze jedną warstwę, najlepiej tak, żeby łączenia płyt się nie pokrywały, czyli na zakład, im większy tym lepiej. Druga warstwa płyt OSB może być cienka, 8mm spokojnie wystarczy. jak masz już położone płyty i usztywnione poprzez zastosowanie dwóch warstw podłoże, musisz całość dokładnie oczyścić, odkurzyć, i zagruntować. To może być unigrunt lub podobne środki. Do przyklejenia samych płytek użyłbym kleju Sopro 1 lub podobnej klasy, bardzo dobre kleje, produkuje również soudal a kerakoll to porsche wśród tego rodzaju materiałów choć ciężko dostać i drogie. Samo klejenie już normalnie. Oczywiście, ktoś wyżej podaje przykład, na wylewce betonowej było by najlepiej, ale to nie zawsze jest możliwe. Zamiast betonu z betoniarni możesz spokojnie użyć gotowej posadzki dostępnej w workach do wymieszania na miejscu, w wiadrze za pomocą wiertarki, raczej mocnej, i mieszadła za 20-30 zł. Podłogę z bambusa przykleja się dokładnie tak samo na płytach OSB jak i na innych podłożach, za pomocą kleju to parkietów, przygotowanie samego podłoża, myślę, że powinno być podobne jak opisane powyżej, choć grunt powinien być "dedykowany" do parkietów. Szczerbienie sie płytek przy cięciu po łuku to w znacznej mierze wina materiału z jakiego płytki zostały wykonane i narzędzia którego się do cięcia używa. Można w zasadzie całkowicie wyeliminować ten efekt, ale trzeba było by użyć noża wodnego, który dla Ciebie będzie pewnie nie osiągany więc polecałbym zaplanować wykończenie płytek, listwy różnego rodzaju, które takie połączenie będzie ukrywało i nie będzie ewentualnych wyszczerbień widać. Na pewno trzeba wykonać próby na materiale i zobaczyć czy przy użyciu np. małej szlifierki kontowej, będzie się szczerbić. Oczywiście maszyny do cięcia płytek na mokro powinny sobie poradzić a im bardziej urządzenie zaawansowane tym efekt leprzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek-Dortmund Re: podłoga w łazience na osb IP: *.versanet.de 04.11.07, 23:45 Zgadzam sie z jareckim, podstawa to gunt laczacy klej z osb, uzywajac plyt fermacell nie trzeba gruntowac. Ja dodakowo wtapiam siatke w klej i dopiero potem klade plytki. Jak wyciac plytki owalnie czy na okraglo? Najtanszym sposobem jest maszynka do ciecia plytek w formie nozyka, sa 2 rozmiary kolek w zaleznosci od promienia luku, maly luk male kolko, duzy luk duze kolko. Rysujesz olowkiem linie ciecia i z wolnej reki przejezdzasz nozykiem, zaczynasz lamac plytke na gwozdiu w miejscu gdzie zaczynales nacinac. Thats it. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario634 Re: podłoga w łazience na osb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.07, 16:24 Dzięki za podpowiedzi. Jeszcze dwa pytanka. 1. Czy przetarcie płyty gruboziarnistym papierem ściernym poprawi przyczepność? 2. Doradźcie proszę jakiś dobry, sprawdzony śordek gruntujący, którym mógłbym posmarować płyty osb przed przyklejaniem płytek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek-Dortmund Re: podłoga w łazience na osb IP: *.versanet.de 11.11.07, 18:24 Zadne tam pzecieranie, grunowac Ceresit CN94 i klej Ceresit CM18. Ja bym dodatkowo calosc uszczelnil plynna folia Ceresit CL50 albo CL51 1K i wtopil siatke elewacyjna w klej. Jest przeze mnie wyprobowane i nie ma zadnych reklamacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzys Re: podłoga w łazience na osb IP: *.hsd1.il.comcast.net 27.11.07, 06:00 wpisz sobie w guglach DUROCK ,moze maja cos takiego i w Europie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario634 Re: podłoga w łazience na osb IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.12.07, 18:37 Po przeczytaniu i zastanowieniu się stwierdziłem, że może bezpieczniej zamiast płytek dać podłogę z bambusa. Pod spód folię w płynie (np. ceresit cl 51) Mam za cienką płytę osb - 18mm i może za bardzo pracować. Grubszej dać nie mogę, bo bedzie różnica poziomów z podłogą w korytarzu. Łaziena jest mała, bez kabiny prysznicowej, tylko wc, umywalka i mała wanna, która prawie nie będzie używana więc i wilgoci w niej za dużo nie będzie. Czy ktoś ma może taką podłogę w łazience? Jak się to sprawuje? Odpowiedz Link Zgłoś