Gość: gość IP: *.chello.pl 28.11.07, 22:22 Co sadzicie o robieniu tynkow wewnętrznych w grudniu?? Mamy zrobione instalacje i nie chcielibyśmy ich zostawiać do wiosny nie przykrytych tynkami. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: goscio Re: Tynki gipsowe zimą?? IP: *.chello.pl 29.11.07, 20:02 Tez mnie to interesuje,mam identyczna sytuacje. Prosze o porade Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Re: Tynki gipsowe zimą?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.07, 21:01 słuchajcie nie wiem jak gipsowe,ale ja od 3 listopada robie tynki cem.wapienne ,zejdzie jeszcze jakieś dwa tygodnie,poddasze nieocieplone,z folii mopem ściągam co dwa dni wiszące krople,i wilgoć z foli,10litrowe wiadro wody z poddasza wynoszę,na dole piec trociniak nabijany 2 razy dziennie dom ocieplony styropianem 10cm,i jest ok nic nie przemarza powoli schnie,ponoć będą mocniejsze tynki,wełnę chcę układać na poddaszu pod koniec stycznia,i zaczynać wykończeniówkę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Re: Tynki gipsowe zimą?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.07, 21:04 też zacząłem od d..py strony ,najpierw inst.c.o. i mixokret,potem inst elektr. a teraz tynki żeby kablów nie pókradli:) wszystko idzie dobrze jak na razie Odpowiedz Link Zgłoś
bartnoone Re: Tynki gipsowe zimą?? 05.12.07, 22:07 Tynki mozecie klasc bez problemow jesli utrzymacie temperature 5 stopni pamietajcie tylko o wilgoci technologicznej, wilgoc technologiczna to jest woda urzyta do robienia zaprawy murarskiej ,tynkow,etc. Warto dodac ze na tone tynku gipsowego maszynowego trzeba zluzyc od 550 do 750 litrow wody co daje okolo 3000 litrow wody na domek ,osuszanie podgrzewaniem daje wiecej problemow niz nic nie robienie z ta wilgocia poniewaz woda w tynku zaczyna zmieniac sie w pare wodna ktora penetruje glebiej w cegle i zaczyna sie robic wyrownanie wilgoci w materiale budowlanym co skutkuje dluzszym odsychaniem murow.W dodatku gdy na zewnatrz jest juz styropian.Jaka rada pewnie myslicie? Usunac wilgoc mozemy stosujac osusacze powietrza ktore na zasadzie zjawiska kondensacji zbieraja wode rozpuszczona w powietrzu i produkuja suche powietrze ktore dzieki dodatkowym wentylatorom rozprowadzamy na mokre sciany to daje nam efekt wyrywania wilgoci ze scian ,gdy suche powetrze nasaczymy wilgocia ,wilgotne powietrze wraca do osuszacza. W ten sposob mozna wyciaganac jednym osuszaczem do 120 litrow na dobe w rozsadnych pieniadzach, to samo tyczy sie suszenia posadzek przed polozeniam parkietu i po zalaniach ktore sa jeszcze grozniejsze .W razie potrzeby osuszania dzwoncie piec zero jeden piec piec jeden piec dziewiec zero Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fastbud Re: Tynki gipsowe zimą?? IP: 193.0.242.* 07.12.07, 13:06 Ja poczekałbym na wiosnę. Sporo wydasz na ogrzewanie kładąc tynki w zimie. Trzeba ogrzewać pomieszczenie i wietrzyć, by wilgotność nie była na zbyt wysokim poziomie. www.fastbud.pl Odpowiedz Link Zgłoś
awisniowski Re: Tynki gipsowe zimą?? 12.12.07, 21:37 Właśnie jestem na etapie zakończenia prac tynkarskich w domu . Miałemm podobny dylemat mam nadzieję że wszystko będzie w porządku . Na razie wszystko dobrze wygląda - co do wigloci - no jest jej faktycznie dużo. Odpowiedz Link Zgłoś