jasiek28monika 15.07.08, 16:59 proszę o pomoc,kto mi pomoże w wyborze pokrycia dachowego?własciwie wolę dachówkę ceramiczną.czy ktoś mi zaproponuje dobrego producenta Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pudht Re: blacha czy dachówka? 16.07.08, 06:21 ja mam u siebie jungmeiera typ cosmo. Odpowiedz Link Zgłoś
dachydlaciebie Re: blacha czy dachówka? 13.08.08, 14:48 jasiek28monika napisał: > proszę o pomoc,kto mi pomoże w wyborze pokrycia dachowego?własciwie > wolę dachówkę ceramiczną.czy ktoś mi zaproponuje dobrego producenta jeśli dom na sprzedaż to Koramic, Roben, Rupp jeśli dla siebie to warto dopłacić 2 tys. i wziąć Nibrę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell Re: blacha czy dachówka? IP: *.48.jawnet.pl 13.08.08, 21:05 za blachodachowka przemawia jeden argument jest lzejsza jezeli projektant nie przewidzial lekkiego poszycia kup dachowke ceramiczna z robena /angoba kasztan/ kupisz juz za 3 dychy od metra szwedzka blachodachowka /ssab/ w promocji kosztuje 34 zeta/m2 do dachowki dochodza drozsze akcesoria /gasiory listwy itd/ wybor nalezy do ciebie:) pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
dachydlaciebie Re: blacha czy dachówka? 23.08.08, 10:09 Gość portalu: cromwell napisał(a): > za blachodachowka przemawia jeden argument > jest lzejsza > jezeli projektant nie przewidzial lekkiego poszycia > kup dachowke > ceramiczna z robena /angoba kasztan/ kupisz juz za 3 dychy od metra > szwedzka blachodachowka /ssab/ w promocji kosztuje 34 zeta/m2 > do dachowki dochodza drozsze akcesoria /gasiory listwy itd/ > wybor nalezy do ciebie:) > > pzdr. Zgadza się ale robocizna dachówki jest dwa razy droższa od blachodachówki. I z tą ceną materiału też nie do końca jest tak jak powiedziałeś; dachówka ceramiczna nawet najgorszy badziew przy porównaniu z blachodachówką przy wycenie całego dachu będzie nieco droższa. Radzę nie sugerować się ceną metra kwadratowego tylko kazać sprzedawcy zrobić wycenę całego pokrycia z akcesoriami. Istnieje też taki rodzaj pokrycia jak dachówka betonowa, która rzeczywiście może wyjść taniej jak blachodachówka. Do tego pokazała się zajefajna nowość do środowiska podmiejskiego; szukajcie na allegro "dachówka nelskamp" albo "dachówka oczyśzczjąca powietrze". pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Naria Re: blacha czy dachówka? IP: 82.160.162.* 15.08.08, 20:18 Radzę tylko dachówkę ceramiczną.Ja kryłam marsylką z fonn mullera z Niemiec czerwona angoba. Jest piękna i dobra.Polecam a nie będziesz żałował. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Jaka dachówka? 24.08.08, 13:36 Zdecydowaliśmy sie na dachówkę. Teraz mamy proebem z wyborem. Miała być betonowa z euronitu, ale teraz zastanawiamy się nad ceramiczną robena. Jeśli ktoe mogłby wypowiedzieć sie na temat tych dachowek, czy coś podpowiedziec, będe wdzieczna za pomoc. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell Re: Jaka dachówka? IP: *.48.jawnet.pl 24.08.08, 16:28 betonowa trzyma wymiar rzadko spotyka sie odksztalcenia ceramiczna robena jest kaprysna ciezko sie ja uklada nie spotkasz szlachetnej angoby w betonowej w robenie jak najbardziej robena plusa angobowanego szlachetnie kupisz juz kolo 3 dych od metra jedyny minus to podzialka 39 cm przeklenstwo dekarzy tfu! pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: merc Re: Jaka dachówka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.08, 20:34 mercedes wśród dachówek : abito.pl/oferta_3/erlus_-_romanska__monaco_ [ Erlus Monaco angobowana ] Dla koneserów : www.zamarat.iq.pl/?pid=main_tresc.pl.13 Roeben jest dla pospólstwa króluje w nim kolor buraczany ( dla buraków ) ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cromwell Re: Jaka dachówka? IP: 84.234.57.* 26.08.08, 21:01 trudno pospolstwo wybiera skromny kolor dominujacy w calej europie kolor zwyczajnej dachowki ceramicznej rozniacej sie wzorem i odcieniami spotkalem "koneserow" z niecierpliwoscia czekajacych na pierwsze porosty spotkalem rowniez gosci dekorujacych chatynke od dolu do komina na niebiesko powod? robale nie siadaja na niebieskim wg ciebie koneser to czlowiek decydujacy sie na dachowke rozowa szkliwiona albo najlepiej opalizujaca wspolczuje to nie koneser tylko osobnik o guscie dody przepadajacy za rozowym i psikajacy sobie dekolt srodkiem do nablyszczania kokpitu pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: merc Re: Jaka dachówka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.08, 21:22 mylisz się cromwellku w Europie wcale nie króluje kolor buraczany ( roebena ) Zapewne nawet nie wiesz, jak wygląda dachówka "czerwona" roebena [ Trudno to nazwać wogóle kolorem czerwonym, a ów rzekomo kolor "czerwony" ( u roebena ) dostepny jest jedynie w jednym, jedynym rodzaju dachówki, tym GOŁYM, najbardziej pospolitym, bez angoby, ...itd. (XIXw.się kłania) Pospulstwo polskie preferuje kolor "miedziany" ( hehe... ), albo inne ciemne, ciężkie, mosiężne, bez najmniejszego polotu, wydania siermiężnych dachówek roebena, których nawiasem mówiąc nie uświadczysz nawet w jego ojczyźnie [ nie bez powodu :)]. Buraki preferują kolor buraczany - wystarczy przejechać się po tym kraju i zwrócić na to uwagę ( pomijam już nawet wszechobecne budy...). A gdy tylko miniesz granice tego kraju ( np.w Zgorzelcu ) od razu zauważysz różnicę ... w dachach (też). Zwróć przy okazji na to uwagę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gunb Re: blacha czy dachówka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.08, 22:01 możesz sobie też rzucić okiem na to : www.allegro.pl/item421754033_kompletny_dach_200m2_z_ceramiki_erlus.html W rzeczywistości dach ten wygląda inanczej (lepiej) niż na załączonym obrazku. Spróbuj sobie zobaczyć te dachówki w naturze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olek Re: blacha czy dachówka? IP: *.dynamic.chello.pl 24.02.14, 22:37 Kupowałem blachę dachówkową tu: www.zajkowska.com.pl/ i jestem zadowolony. Naprawdę wysoka jakość w dość przystępnej cenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KWAŚNIEWSKI Re: blacha czy dachówka? IP: *.ists.pl 23.06.14, 12:43 Zapewne każdy z kupujących ostatecznie musi samodzielnie rozstrzygnąć ten dylemat. Z racji zawodowych zachęcam do rozważenia pokrycia dachu w oparciu o blachę stalową, aluminiową powlekaną lub tytan-cynk z kryciem dachu na rąbek. Jest to rozwiązanie które nadaje nowoczesny i szlachetny wyraz całemu budynkowi nawiązując jednocześnie do wielowiekowych tradycji dekarskich budownictwa rezydencjalnego. Ceny takich pokryć z racji wprowadzonych technologi obróbki blach stały się obecnie bardziej dostępne. Producenci udzielają na te blachy ok. 30-40 letniej pisemnej gwarancji przy szacowanej trwałości 100 lat i więcej. Ponadto same blachy do rąbka są duże lepszej jakości niż te, z których wykonywana jest najczęściej blachodachówki. Nie bez znaczenia pozostaje też fakt recyklingu takiego pokrycia z możliwością odzyskania części zainwestowanych środków jak również związana z tym ochrona środowiska. Szczegóły dotyczące blachy na rąbek dostępne są w odnośniku. Odpowiedz Link Zgłoś
adamstecki Re: blacha czy dachówka? 26.09.14, 12:34 Blachodachówka uchodzi za tańszą, ale to błędne myślenie - dachówka staroklasztorna, którą znaleźliśmy w Warszawie jest w porównywalnej cenie do blacho, a efekt jest nie do podrobienia - jest naturalna i po prostu miła dla oka. Odpowiedz Link Zgłoś