hycker 23.05.06, 10:06 witam Państwa, uprzedzam kolege z doniesiem o jego nowym artykule, IMO sklania do refleksji i przemyslen w temacie. Ze swoimi poczekam jednak na innych :) serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34591,3357911.html pozdrowienia, hyc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nikadaw1 Re: "Tandetne Mazury" 23.05.06, 12:41 artykuł na forum wywołał malą burzę. niektóre komentarze są bardzo trafne. Odpowiedz Link Zgłoś
mrozosia Re: "Tandetne Mazury" 23.05.06, 17:16 Zgadzam sie ze artykulem Klimy... Tylko co zrobbic by to zmienic? Najgorsze ,ze ludzie nie widza problemu, maja wazniejsze sprawy... Moge tylko porownac to do sytuacji jakie widze w Stanach. Do Szikago przylega miescinka Oak Park. Uznawana jest za miejsce historyczne, bo tu mieszkal Ernest Hemigway i Frank Lloyd Wright (slynny tutejszy architekt)-projektant wielu domow i budynkow w Oak Park i nie tylko. Miasto ma specajlny program opieki nad czescia historyczna, pilnuje by ludzie remontowali domy wg norm urzedu i nie psuli klimatu tego miejsca. Poza tym miasto pomaga mieszkancom, np. gdy widzi walacy sie dach na domu , sugeruje remont i udziela wlascicielom nieoprocentowanej pozyczki. Wiadomo, ze mieszkancy sami z siebie niewiele zrobia, to wladze miasta pilnuja, by to co warosciowe i cenne nie uleglo zniszczeniu… Miasto zarabia na turystyce, nieruchomosci w tym rejonie drozeja, bo okolica jest dobrze notowana i wyjatkowa.. Ludzie chca tam mieszkac. Wiem, ze zaraz sie odezwa glosy, ze u nas w Polsce bieda i ludzie maja wazniejsze problemy niz estetyka i dobro ogolu…wiem Zastanawia mnie jednak ze ta nasza “wolnosc” czesto sie przejawia w jakies takiej checi pokazania sie, zaimponowania. Polak mysli “a wybuduje gargamela , niech mi zazdroszcza, bede mial inne, lepsze od reszty”. Poszczegolne miasta powinny miec jakas taka architectoniczna polityke zagospodarowania terenu oparta na odpowiednich lokalnych przepisach. Tylko ,ze ustanowiona przez ludzi myslacych i znajacych sie na tym. Co do zasmiecania lasow, jezior, miast- no to pozostaje edukacja i tylko edukacja Szkoda, ze nie widzimy ,jak wiele mamy…jest jedynie nadzieja ,ze kiedys otrzezwiejemy i na powrot o to zadbamy. … Odpowiedz Link Zgłoś
wilaa Re: "Tandetne Mazury" 29.05.06, 22:08 a mnie krew zalała jak zobaczyłam "złotą" barierkę na schodach urzędu miasta. To dla mnie jest odpowiedź na wszystkie pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
ralston Re: "Tandetne Mazury" 01.06.06, 23:21 mrozosia napisała: > > Szkoda, ze nie widzimy ,jak wiele mamy…jest jedynie nadzieja ,ze kiedys > otrzezwiejemy i na powrot o to zadbamy. > Zanim otrzeźwiejemy niektórych rzeczy odwrócić się już nie da... Odpowiedz Link Zgłoś
mrozosia Re: "Tandetne Mazury" 02.06.06, 18:03 Racja... dlatego robic cos trzeba..Dobrze, ze Klima glosno porusza problem i zmusza do dyskusji i przemyslen...oby tez doszlo do dzialan.. Odpowiedz Link Zgłoś
koks77 Re: "Tandetne Mazury" 13.10.06, 09:09 Być może w temacie powyższym Autorm również zabierze głos; enyłej tytuł brzmi zachącająco: "Czarne myśli na prowincji - czyli rozmowa o tym co bliskie i dalekie z Michałem Olszewskim oraz Prof. dr hab. Eugenią Prokop-Janiec (UJ) - prowadzenie Marta Hapka" Info: www.radioart.pl/nazywo/czarnypiatek/ Streaming na stronie głownej: www.radioart.pl Odpowiedz Link Zgłoś