Gość: yen IP: *.uni.lodz.pl 15.01.03, 09:59 wkurza mnie że poza naszym regionem Ełk jest cały czas mylony z Elblągiem!! Kiedy mówię komuś w Łodzi skąd pochodzę, słyszę: to koło Gdańska, albo to niedaleko morza. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: klima Re: ełk kontra elbląg IP: *.krak.gazeta.pl 15.01.03, 10:01 Mam to samo. Notorycznie K. Odpowiedz Link Zgłoś
mobb Re: ełk kontra elbląg 15.01.03, 12:07 Warszawiacy też to mają. Staram się być wyrozumiały, sam miałem trójkę z geografii... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stary Re: ełk kontra elbląg IP: proxy:* / *.fan-tex.com.pl 15.01.03, 17:54 Ale macie ,wszycy trzej, wysokie poczucie humoru no i tolerancji w tej sprawie. Ja raczej jestem zasadniczy. Ełk to Ełk a Elbląg to Elbląg. A tak na próbę spytajcie kogoś: na której stronie w TRYLOGII jest opowieśc o pobycie Kmicica w Elblągu a na której w EŁKU? Życzę powodzenia. Stary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klima Re: ełk kontra elbląg IP: *.krak.gazeta.pl 16.01.03, 10:44 Nie wiem, czy dobrze amiętam, aleo Ełku w Trylogii nie ma słowa. Jest za to Łęg (????), słynny z końskich targów. Dobrze pamiętam? K. Odpowiedz Link Zgłoś
mobb Re: ełk kontra elbląg 16.01.03, 11:39 Z polskiego też miałem trójkę, ale będę strzelał... Ełk - Potop tom II, rozdział 4 - Kmicic z Kiemliczami jedzie przez Ełk > na której stronie w TRYLOGII jest opowieśc o > pobycie Kmicica w Elblągu a na której w EŁKU? > Życzę powodzenia. > Stary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manio Re: ełk kontra elbląg IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 16.01.03, 12:58 mobb napisał: > Z polskiego też miałem trójkę, ale będę strzelał... > Ełk - Potop tom II, rozdział 4 - Kmicic z Kiemliczami jedzie przez Ełk > Głowy nie dam , ale stawiam raczej na opis początku bitwy pod Grunwaldem , gdy Autor wylicza wszystkie nacje i narody które szły do boju śmiertelenego ze znienawidzonymi Krzyżakami ( tymi z Elbląga też), wymieniając Mazurów spod Ełku. Rzecz dotyczy zatem "Krzyżaków" a nie "Potopu". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wuzel Re: ełk kontra elbląg IP: 212.244.162.* 16.01.03, 19:34 Raczej po bitwie pod Prostkami nad Ełkiem unosiły się dymy. Zgadzam sie z wcześniejszą uwagą, po sześciu latach w Łodzi na palcach policzyłbym osoby wiedzące gdzie leży Ełk, ale najbardzieł wzburzyło mnie usłyszane kiedys stwierdzenie: " to gdzieś koło Orzysza tam gdzie ta karna Jednostka" czego to ludzie nie wymyślą jak nie znają geografii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stary Re: ełk kontra elbląg IP: proxy:* / *.fan-tex.com.pl 16.01.03, 20:47 mobb napisał: > Z polskiego też miałem trójkę, ale będę strzelał... > Ełk - Potop tom II, rozdział 4 - Kmicic z Kiemliczami jedzie przez Ełk > > > na której stronie w TRYLOGII jest opowieśc o > > pobycie Kmicica w Elblągu a na której w EŁKU? > > Życzę powodzenia. > > Stary. mobb! MASZ U MNIE PIWO! Odpowidź na szóstkę. Czekam na miejsce spotkania i termin - oczyuwiście w Ełku! Dostosuję się. Pozdrawiam, Stary. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stary Re: ełk kontra elbląg IP: proxy:* / *.fan-tex.com.pl 16.01.03, 20:49 mobb napisał: > Z polskiego też miałem trójkę, ale będę strzelał... > Ełk - Potop tom II, rozdział 4 - Kmicic z Kiemliczami jedzie przez Ełk > > mobb ! MASZ U MNIE PIWO ! Odpowiedż celująca ! Czekam na określenie terminu i miejsca konsumpcji - w Ełku Dostosuję się. Pozdrawiam, Stary Odpowiedz Link Zgłoś
mobb Re: ełk kontra elbląg 17.01.03, 12:58 Stary, Bardzo dziękuję za zaproszenie. Muszę odmówić, bo nie zasłużyłem na nie. Odpowiedź nie wynikała z mojej erudycji. To internet... A piwo i tak kiedyś może wypijemy ;-) Pozdrawiam, mobb Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kszyk Re: ełk kontra elbląg IP: molis:* / 217.98.87.* 16.01.03, 21:24 Gość portalu: yen napisał(a): > wkurza mnie że poza naszym regionem Ełk jest cały czas mylony z Elblągiem!! > Kiedy mówię komuś w Łodzi skąd pochodzę, słyszę: to koło Gdańska, albo to > niedaleko morza. Ci co tak mówią nie oglądają prognozy pogody w Panoramie TVP2, lub nie zwracają uwagi na nazwy miejscowości, a tam jest właśnie EŁK na zbliżeniu dla regionu północno-wschodniego. Natomiast nazwy Ełk brakuje na mapie z pogodą w lokalnej Panoramie Gdańskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
michal_el Re: Ełk kontra Elbląg 17.01.03, 16:51 Na południu Polski wiele ludzi nie wie gdzie leży Ełk (co niektórym zdarza się to samo z Elblągiem), ale z takim czymś o czym piszesz to jeszcze się nie spotkałem. Odpowiedz Link Zgłoś
glupi3 w elblągu jest już wspaniale 17.01.03, 18:23 .......nie ma juz kup na trawnikach wcale..... ludzie sie umyli nie sa juz jak swinie,sa teraz piekni jak aktorzy w kinie..... Jest juz w Elblągu bogactwo i pelne portwele,a kazdy mieszkaniec inteligentny az za wiele...... Przeszloscia sa juz brudne pisuary,teraz banki i wille to Elbląga sztandary....... I tak Elbląg w calej Polsce slynie,ze chyba Warszawa w konkurencji z nim zginie...... Odpowiedz Link Zgłoś
michal_el Re: w elblągu jest już wspaniale 17.01.03, 18:54 A co to ma wspólnego z tematem. Po co to dałeś na kilku forach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomko Re: ełk kontra elbląg IP: *.suwalki.sdi.tpnet.pl 17.01.03, 19:29 Ełk i Elbląg zamiast Ełk kontra Elbląg O Ełku i Długosza w "Kronice", i w "Potopie" Sienkiewicza, i u innych. Tyle,że u Długosza mowa o chłopach spod Łku (a nie Ełku). Warszawiacy, z którymi miałem kontakt zazwyczaj wiedzieli, gdzie leży Ełk. Ci, którzy nie wiedzieli dokładnie, kojarzyli ogólnie z Mazurami, inni z Suwałkami, jeszcze inni z Pomorzem. W Zakopanem kiedyś ktoś stwierdził, że Ełk leży w rzeszowskim (byłym zresztą). Tak czy inaczej nie ma czym się bulwersować i przejmować. Ostatecznie Ełk nie jest żadną metropolią, choć jest najpiękniejszym miejscem na świecie. I to mi wystarczy. tomko Odpowiedz Link Zgłoś