Dodaj do ulubionych

Niemojowscy

17.08.06, 02:36
Bardzo proszę o różne informacje o różnych Niemojowskich, bo już się gubię.

Ksienztwo proszę o linki do drzewa Niemojowskich do Biblioteki Kórnickiej.
Aktualnie gromadzę informacje o Władysławie Niemojowskim. Jakieś linki,
książki, ryciny, zdjęcia, inne źródła? Może ktoś gdzieś widział elektroniczne
wersje rysunków Barcikowskiego z "Album Kaliskie"?
Obserwuj wątek
    • ksiestwokaliskie Re: Niemojowscy 17.08.06, 11:27
      Proszę bardzo:)
      www.bkpan.poznan.pl/htbins/im-ini.pl?00895397
      niestety nie ma w bazie danych Władysława :(
      • o00 Re: Niemojowscy 17.08.06, 13:37
        Bo to chodzi o Wacława, tylko że w nibyencyklopedii jest Władysław:
        pl.wikipedia.org/wiki/Tymczasowa_Rada_Stanu
        Jeny, jakie to gó.. ta nibyencyklopedia... A oni tam sobie jeszcze jakieś
        medale przyznają... Dżizes...

Czyli już wiemy, że chodzi o marszałka koronnego Wacława. Tylko nie znamy
        jeszcze miejsca urodzenia i śmierci. Albo mi już kiedyś mówiłeś?
        • ksiestwokaliskie Re: Niemojowscy 17.08.06, 17:52
          tu jego rodzice i z kim się ożenił:
          www.bkpan.poznan.pl/htbins/osoby.pl?06202640
          wiadomo więc, że jest wnukiem Bonawentury. Niestety nie znam więcej szczegółów:(
          • szycha-ns Re: Niemojowscy 17.08.06, 19:51
            Jak słyszę nazwisko Niemojowski od razu kojarzę sobie wieś Śliwniki w powiecie
            ostrowskim.
            Jan Nepomucen Niemojowski urodzony 4 maja 1803- zmarły 8 maja 1873 w
            Śliwnikach. Był polskim działaczem narodowościowym, ukończył uniwersytet w
            Berlinie. Stronnik kaliszan. Poseł na Sejm Pruski. Uczestnik powstania
            listopadowego, Wiosny Ludów, powstania styczniowego. Wsparł budowę Królewskiego
            Katolickiego Gimnazjum w Ostrowie. Kawaler Orderu Virtuti Militari. Autor
            pamiętników, wydanych pośmiertnie w 1925 r. Za Wikipedią. Dla zainteresowanych
            jego pałac: www.galeria.i365.pl/galeria/sliwniki1.htm Miał być
            remontowany a nic się z nim nie robi. Smutne :(
            • o00 Re: Niemojowscy 17.08.06, 23:17
              Śliwniki: "własność Wincentego Niemojowskiego. Majątek ten od kilku generacyi
              znajduje się w rękach rodziny Niemojowskich. W połowie 19. wieku był własnością
              [Jana?] Nepomucena Niemojowskiego, który obecny dwór murowany kazał wystawić w
              roku 1848. W roku 1873 przeszedł majątek na własność obecnego właściciela."
              dworki.3k.pl/album.php?dworek=187
              Jan Nepomucen Niemojowski, Śliwnki *1803, tamże †1873, porucznik wojska
              polskiego (1831-)

Makary Niemojowski miał pięciu synów, między innymi Jana Nepomucena i
              Leoplolda. Podkaliskie Śliwniki były własnością Jana Nepomucena, który w 1836
              poślubił Joannę Ponińską, a w 1848 zbudował pałac, który sfotografował (półtora
              wieku później) Szycha. Jan Nepomucen i Joanna nie nie mieli dzieci, więc w
              1873, w roku śmierci Jana Nepomucena, majątek w Śliwnikach przeszedł na
              własność jego bratanka, Wacława, syna Leopolda. Right?
            • o00 Re: Niemojowscy 17.08.06, 23:29
              A w sąsiednim majątku, w Sulisławicach (dzisiaj dzielnica Kalisza) mieszkał
              sobie Alojzy Prosper Biernacki (*1778 Siąszyce, †1854 Paryż), ów genialny
              agronom, także kaliszanin, przyjaciel braci Niemojowskich, poseł województwa
              kaliskiego, jeden z przywódców powstania listopadowego.
            • o00 Re: Niemojowscy 17.08.06, 23:42
              Dwór Biernackich w Sulisławicach:
              web.rulex.net/eksplorator/region/sulislawice/sulislawice.htm
              Szycha, czy ty robiłeś jakieś zdjęcia dworu na Sulisławicach?
              • szycha-ns Re: Niemojowscy 18.08.06, 15:41
                Nie wiedziałem nawet, że w Sulisławicach jest dwór! Chodzi o tą miejscowość
                koło Kalisza? Jeśli tak to pewnie się tam wybiorę.
                • ksiestwokaliskie Re: Niemojowscy 18.08.06, 15:51
                  szycha-ns napisał:

> Chodzi o tą miejscowość
                  > koło Kalisza? Jeśli tak to pewnie się tam wybiorę.

Nie, chodzi o tą miejscowośc, która jest częścią Kalisza :)
                  • szycha-ns Re: Niemojowscy 18.08.06, 16:07
                    Na mapie nie wyglądało to jak część Kalisza, dzięki za sprostowanie ;) Wiesz
                    może gdzie dokładnie znajduje się ten dwór?
                    • ksiestwokaliskie Re: Niemojowscy 18.08.06, 16:09
                      włączyli Sulisławice 2,5 roku temu stąd na mapach funkcjonują jeszcze jako
                      oddzielna miejscowośc. Dokładnie nie wiem w którym miejscu - zdaje się, że jest
                      to w jakimś parku (chyba będziesz musiał spytac miejscowych) :)
                      • szycha-ns Re: Niemojowscy 18.08.06, 16:36
                        No tak, mam już niekatualną mapę. Dwór znalazłem na geoportalu. Jak pogoda
                        dopisze udam się tam jutro z aparatem.
                    • Gość: ww Re: Niemojowscy IP: *.tktelekom.pl 18.08.06, 17:21
                      Na mapie topograficznej z 1902 dwór jest w parku, jakieś 400m na zachód od wsi,
                      niedaleko skarpy, zaraz przed rozjazdem na drogę na Nosków i na Skalmierzyce
                      (patrząc od strony Prosny). Jak to teraz wygląda to nie wiem. Na mapie z 1993
                      dwory zaznaczone nie są.

Ja nie wiem, ale do Kalisza chyba włączono Kolonię, a nie same Sulisławice, co?
                      • ksiestwokaliskie Re: Niemojowscy 20.08.06, 19:24
                        Gość portalu: ww napisał(a):

> Ja nie wiem, ale do Kalisza chyba włączono Kolonię, a nie same Sulisławice, co?
                        Sprawdzałem w kilku źródłach i stwierdzam, że włączono do Kalisza i Kolonię, jak
                        i same Sulisławice.
    • szycha-ns Sulisławice 19.08.06, 17:12
      Zgodnie z obietnicą pojechałem dzisiaj do Sulisławic. Dwór jest w bardzo złym
      stanie, ale posiada jeszcze dach, więc nie jest tragicznie

Kilka informacji na temat obiektu według Majątków Wielkopolskich: Dwór
      wzniesiono w II poł. XVIII wieku przez Węgierskich, a przebudowano w XIX przez
      Biernackich. Murowany z cegły, z częścią ścian działowych poddasza konstrukcji
      szkieletowej. W piwnicach sklepienia kolebkowe z lunetami.

Zdjęcia dworu specjalnie dla forum GW zrobione aparatem cyfrowym (kiepskim, ale
      coś chyba widać ;) )

www.galeria.i365.pl/gw/sulislawice.htm
      PS. Jutro o godzinie 11 będzie można wejść do parku pałacowego w Śliwnikach na
      zawody skoku przez przeszkody (ośrodek jeździecki). Wstęp bezpłatny, warto
      skorzystać! Ja będę na pewno :)
      • Gość: ww Re: Sulisławice IP: *.tktelekom.pl 19.08.06, 17:41
        Czy wiemy, czyją własnością jest teraz dwór Biernackich w/na Sulisławicach?
        Własność komunalna, prywatna?
        • szycha-ns Re: Sulisławice 19.08.06, 17:59
          Po skończeniu zdjęć podszedłem bliżej do głównego wejścia dworu i zauważyłem
          małą tabliczkę "własność prywatna".
    • kalamata99 Re: Niemojowscy 20.08.06, 16:07
      Duzo informacji o Niemojowskich jest u Andrzeja Kwileckiego "Ziemianstwo wielkopolskie" (1998), choc akurat o Wladyslawie nic tam nie ma. Rodzina wywodzi sie od Bieniasza (tzn. Benedykta) pana na Wieruszowie, Kowalu i Niemojowe, fundatora klasztoru oo. Paulinow w Wieruszowie. Zginal pod Malborkiem w 1409. Jego syn, takze Bieniasz, walczyl pod Grundwaldem, odziedziczyl Niemojow i stad nazwisko. Ostatni wlasciciel Marchwacza Waclaw Niemojowski byl dlugo przesluchiwany przez Gestapo w 1939 i zaraz po wyjsciu zmarl. Jego przyprady syn i spadkowierca, Andrzej Lossow (siostrzeniec Niemjowoskiej) zginal w Warszawie w 1944. Ku mojemu zaskoczeniu "Slownik biograficzny Wlkp. Pld." ma tylko biogram Jana Niemjowskiego.
      • ksiestwokaliskie Re: Niemojowscy 20.08.06, 19:26
        kalamata99 napisał:
        > Ku mojem u zaskoczeniu "Slownik biograficzny Wlkp. Pld." ma tylko biogram Jana
        Niemojowskiego.

Nic dziwnego, to bardzo słaba pozycja. Sam szukając poszczególnych osób, nawet
        takich o których dyskutowaliśmy na forum, nie znalazłem ich :(
      • wielkopolskawschodnia Re: Niemojowscy 22.08.06, 03:21
        "Śmierć Bonawentury (...) na obłęd miłości Ojczyzny jest sama przez się tak
        potężnie poetyczna, iż wszelkie opisy zbledną wobec rzeczywistości."

Juliusz Słowacki
        • o00 Re: Niemojowscy 29.08.06, 03:56
          Hasło "Niemojowscy" w: "Ziemianie polscy XX wieku. Słownik biograficzny", część
          7, praca zbiorowa, Warszawa 2004.
          • wielkopolskawschodnia Re: Niemojowscy 24.09.06, 20:40
            Absolutna porażka!

Poprawiam różne hasła związane z Kaliszem na nibyencyklopedii, sprawdzam różne
            fakty (tak jakbym robić co nie miał, boszszsz...) i nagle absolutna porażka, bo
            w biogramie Bonawentury na swojej stronie Ksienztwo przepisałeś chyba daty
            urodzenia i śmierci z nibyencyklpedii, co? Przyznaj się szybko, bo tam teraz
            cudo takie jest, że w ramkę wstawiłem z PWNu, a w biogramie dalej wiszą jakieś
            kosmiczne (no albo PWN podaje jakieś kosmiczne). :>

Look: pl.wikipedia.org/wiki/Bonawentura_Niemojowski

Szybko odpowiedz!
            • wielkopolskawschodnia Re: Niemojowscy 24.09.06, 23:00
              Już popoprawiałem. :/
              • ksiestwokaliskie Re: Niemojowscy 25.09.06, 13:34
                No racja, te daty i miejsca wziąłem z Wiki (ups:)) aktualnie pracuję nad całkiem
                nową stroną (starą, ale w nowej formie) więc będę poprawiał "kwiatki" :)
              • ksiestwokaliskie Re: Niemojowscy 25.09.06, 13:35
                Teraz mi się w końcu biografia na Wiki wyświetliła i widzę, że jest jeszcze coś
                innego - urodzony w Słupi, zmarły w Vanves - tak ma byc już na bank?
                • Gość: ww Re: Niemojowscy IP: *.tktelekom.pl 25.09.06, 15:13
                  A diabli wiedzą. Co innego podaje PWN, co innego WSB. Sam już nie wiem. Ja
                  byłem dotychczas przekonany, że on się w Marchwaczu urodził, a zmarł w Paryżu.

I ja bym raczej Warszawie wierzył niż Poznaniowi. :/
                  • ok333 Re: Niemojowscy 17.08.07, 11:19
                    Zdroowie Niemojowskich - k a l i s z a n e m , oczywiscie !
                    • ok333 Re: Niemojowscy 06.09.07, 15:42
                      ok333 napisał:

> Zdroowie Niemojowskich - k a l i s z a n e m , oczywiscie !

I na dodatek troche informacji genealogicznych :

uni-bel.elblag.com.pl/boguslawscy/drzewaX/on_2.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka