Forum Praca Praca
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Studia: mechatronika, elektryka?

20.04.07, 21:44
    Witam wszystkich.
    Jestem w LO i mam jeszcze niewielkie pojęcie o kierunkach technicznych. W tym
    roku bedę składał papiery na PW(chyba) i zainteresowały mnie dwa ww.
    kierunki. Z opisu wydają się dość podobne, mają podobne specjalizacje i
    przedmioty. Przechodząc do sedna pytania: jaka praca ew. czeka mnie po tych
    kierunkach i jakie zarobki?
    Obserwuj wątek
      • megas2 Re: Studia: mechatronika, elektryka? 21.04.07, 11:25
        Ew. praca w większej mierze zależy od specjalizacji niż kierunku jako takiego.
        Na Mechatronice PW możesz się specjalizować np. w technlogiach optycznych,
        robotyce i automatyce lub inżynierii biomedycznej i są to zupełnie różne
        dziedziny z zupełnie różna ofertą na rynku pracy. Ogłoszeń dla mechatroników
        jako takich raczej nie ma (choć czasem się trafiają), z reguły jednak chodzi o
        kogoś z wiedzą w konkretnej dziedzinie.

Nie wiem jak jest na elektryce, ale w przypadku mechatroniki musisz się jeszcze
        zdecydować w jakim kierunku chcesz się specjalizować. Od tego będzie zależała
        Twoja sytuacja na rynku pracy. Przejrzyj specjalizacje i wpisuj słowa kluczowe w
        wyszukiwarkach portali z ogłoszeniami, a sam się przekonasz na co jest dziś
        popyt. Z tego co się orientuję jest spory popyt na automatyków (do przemysłu) i
        konstruktorów (do branży motoryzacyjnej). Czasem trafiają się oferty dla
        specjalistów od technologii laserowych (choćby teraz można aplikować na bardzo
        kuszącą ofertę z Belgii).

Jeśli chodzi o płace, to myślę, że po mechatronice droga do grubszej kasy stoi
        jak najbardziej otworem. Oczywiście będziesz musiał być dobry, bo tam gdzie
        dobrze płacą sam dyplom na nikim wrażenia nie zrobi. To z kolei oznacza, że
        będziesz się musiał sam czymś zainteresować, bo przez Mechatronikę PW można
        przejść bez większego wysiłku jak się ma trochę oleju w głowie. A to z kolei
        oznacza, że możesz skończyć ten kierunek jako przeciętny inżynier. No ale to na
        szczęście zależy już tylko od Ciebie. :)
        • samsungo Re: Studia: mechatronika, elektryka? 21.04.07, 17:35
          Troche mi to rozjasniłeś;)
          > Nie wiem jak jest na elektryce, ale w przypadku mechatroniki musisz się
          jeszcze
          > zdecydować w jakim kierunku chcesz się specjalizować.

Z tego co się zorjętowałem to specjalizacje są na każdym wydziale. A na
          elektrycznym są (chyba) specjalności i specjalizacje.

> Z tego co się orientuję jest spory popyt na automatyków.

Automatyka jest na obu wydziałach;)

> To z kolei oznacza, że będziesz się musiał sam czymś zainteresować

Chodzi Ci o zainteresowanie nauką jako taką czy specjalnością?

A może ktoś wie jak to jest z pracą po elektrycznym np. elektrotechnika?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka