Dodaj do ulubionych

Wysyp supermarketów

19.11.05, 13:14
Tylko w drugiej połowie 2005 roku otwarto w Pile drugi sklep sieci NETTO,
supermarket KAUFLAND a w kolejce czeka jeszcze LIDL. W planie
zagospodarowania znajduje sie miejsce dla kilku nastepnych obiektow
wielkopowierzchniowych. Jak myslicie, czy w końcu duży zacznie wykańczać
dużego? A może już zaczął?? :)
Obserwuj wątek
    • monaliza666 Re: Wysyp supermarketów 19.11.05, 18:49
      albert padnie
      a IBI dostanie po tylku ale sie utrzyma dzieki małym sklepikom
      • oooo Re: Wysyp supermarketów 20.11.05, 22:01
        nie mam nic przeciwko, aby Piotr i Paweł dostał po tyłku, bo wg badań, to
        najdroższy market - z drugiej strony jakoś tam przytulniej niż w
        Kauflandzie...
        • passat8111 Re: Wysyp supermarketów 21.11.05, 01:27
          trudno porownywac lepszy supermarket z dyskontem :) niemniej, jeszcze troche
          klientow mozna zabrac malym sklepikom... i bedzie tak, jak na tzw. zachodzie,
          do takiego udzialu supermarketow w rynku jak tam, jeszcze sporo brakuje,
          conajmniej dwa razy ilostan obecny :|
          • oooo Re: Wysyp supermarketów 21.11.05, 19:23
            masz rację, trudno porównywac, ale gdy rośnie konkurencja w postaci dyskontów w
            zwykłych marketach też nieco spadają ceny..
        • paacynka Re: Wysyp supermarketów 21.11.05, 01:43
          Najdroższy bo nasz i płaci uczciwie pracownikom a w innych to wyzysk.
          • elmek Re: Wysyp supermarketów 21.11.05, 10:02
            Ja w Poznaniu kupuję właściwie tylko w PiP. Jest nieco drożej niż w tanich
            marketach typu Tesco i dyskontach, ale i tak sporo taniej niż w osiedlowych
            sklepikach. W PiP płacisz więcej za jakość i duży wybór towarów z wyższej grupy
            cenowej. Do tego mięso i wędliny są nieporównywalnie lepszej jakości i przede
            wszystkim świeższe niż w innych marketach.
            Pozdrawiam!
            • oooo Re: Wysyp supermarketów 21.11.05, 19:25
              absolutnie nie neguję jakości PiP - co racja, to racja dyskont kusi cenami
              głównie dlatego, że jakość jest kiepska, ale dzięki konkurencyjnym cenom
              zabiera część klientów marketom, więc te muszą troszkę spuścić z tonu..
    • hania37 Re: Wysyp supermarketów 21.11.05, 17:13
      Mieszkam w Pile od niedawna i prawdę mówiąc, dopóki nie trafiłam na PiP,byłam
      przerażona poziomem handlu w tym mieście.Drogo jak w Szklarskiej Porębie,gdzie
      mieszkałam dotąd(dużo drożej niż np. w takiej Jeleniej Górze),wybór towarów
      żaden,obsługa rodem jakby z końcówki prl-u.Przerażona jestem dalej:-),ale
      przynajmniej mam gdzie kupić towar dobrej jakości (wcale nie droższy niż np.u
      p.Stokłosy wbrew temu co mi mówiono).Niecierpliwie czekam teraz na któryś z
      dużej sieci hipermarketów.Może to wreszcie obniży tu ceny,bo naprawdę nie
      rozumiem,jak przy przeciętnych pilskich zarobkach utrzymuje się taka drożyzna.
      • paacynka Re: Wysyp supermarketów 23.11.05, 23:08
        Chyba nie byłaś nigdy nad morzem. Ja tam pomieszkałam i od tamtej pory zawsze
        uważam że u nas jest tanio i obsługa calkiem niezła. Bo tam mają tylu klientów
        że mają gdzieś miłą obsługę. Drogo to jest w Koszalinie, Poznaniu. Nie wiem jak
        w Bydgoszczy czy Toruiu ale pewnie też. U nas jest tak normalnie drożej niż w
        miejscowosciach typu Chodzież, Czarnków, ale dużo dużo taniej jak nad morzem
        również po sezonie.
        • hania37 oczywiście,że byłam:-) 24.11.05, 07:38
          Byłam nad morzem,i to nie raz.Nie zapominaj jednak,że tu mieszkasz cały rok.A
          porównywanie na zasadzie "skoro tam jest tak żle,to wobec tego u nas jest
          super" prowadzi do tego,że nic się nie zmienia.W moim osiedlowym
          sklepie,upierdliwie zwracając panience za ladą uwagę,udało mi się doprowadzić
          przynajmniej do tego,że przestała podawać mi pieczywo rękami,którymi przed
          chwilą ścierała podłogę.Panie zaczęły też przeglądać pólki i nie trafiają mi
          się już produkty przeterminowane(trochę wysiłku mnie to kposztowało,bo przez
          jakiś czas wyciągałam z lodówek to,co zauważyłam,że ma nieatualną datę
          przydatności i przy innych klientach wykładałam panience przed nos).Może to nie
          jest oszałamiająco dużo,ale gdyby panie w sklepach przestały czuć się świętymi
          krowami,którym klient nic nie powie,bo "a co to zmieni"-może powolutku
          zaczęłoby to wyglądać jak w Europie,a nie jak w PRL-u.A tak w ogóle to polecam
          zwiedzanie sklepików i sklepów na Dolnym Sląsku,gdybyś tam przypadkiem
          trafiła.Przekonałabyś się jak może wyglądać obsługa w sklepie,któremu zależy na
          klientach(np.na pytanie o różową śmietanę w zielone ciapki niewątpliwie
          usłyszysz odpowiedż,że na jutro postarają ci się ją sprowadzić:-))
          • elmek Re: oczywiście,że byłam:-) 24.11.05, 09:49
            Gratuluję obywatelskiej postawy! Ja nie mam tyle samozaparcia i ograniczam się
            do telefonu do PIH-u - równie skuteczne ;-)
          • paacynka Re: oczywiście,że byłam:-) 24.11.05, 18:53
            nieświeże jedzenie to jest zupełnie inna para kaloszy. Mowa była o cenach. Z ty
            również walczę jak również z cenami różniącymi się na półce i tymi już wybitymi
            na paragon. Ale widać trafiłaś w kiepskie miejsce, mieszkam co rusz na innym
            osiedlu i nie zdażyło mi sie kupić w małych sklepikach źle i nieświeżo, bo
            teraz małe sklepiki walczą o klienta. Widać masz pecha.
            Nad morzem ludzie też mieszkają cały rok a muszą płacić jakby byli turystami,
            ja tego doświadczyłam i uwierz że zakupy robiłam w Pile przy okazji wizyt
            rodzinnych. I tam to są dopiero święte krowy.
            Ale pewnie że trzeba wymagać.
            • marti_b Re: oczywiście,że byłam:-) 28.02.06, 19:37
              a w Kaliszu w ciągu roku powstał: Carrefour, Leroy Merlin , Tesco ...
              a obecnie budują Castorame , Makro i Media Markt
              • sector11 Re: oczywiście,że byłam:-) 08.03.06, 15:33
                Kolega z Kalisza nie mowi calej prawdy, bo jeszcze nie buduja Castoramy, ani
                Makro. Na razie wszystko tylko krazace plotki. Poczekajmy moze az wiada
                spychacze. Najwieksza plotka Media Markt w Kaliszu ;o)
                • monika_z_kalisza Re: oczywiście,że byłam:-) 11.03.06, 12:47
                  makro juz budują wiem bo sama widziałam. Natomiast kolega z ostrowa poprostu
                  zazdrości bo w ostrowie najwiekszy market to biedronka.
        • armanii Re: Wysyp supermarketów 08.05.06, 20:43
          Oj pacynko, pacynko... Ja mieszkałam nad "morzem" w Koszalienie, w Pile a teraz
          w Poznaniu. Nie uważam wcale aby w Koszalinie było aż tak drogo aby wozić
          produkty 150 km., chociaż grupa Sano nie pozwala na wolny handel i broni się jak
          może. Ale chociaz za to jest tam czysto i schludnie... Jeśli chodzi o Piłe, to
          powiem jedno. W Pile brakuje konkurencji, w sumie poza dyskontami, Stokłosą i
          IBI nie ma handlu zorganizowanego. Ja lubię P&P dlatego, ze jest tam czysto,
          asortyment jes szeroki (znajde to czego szukam a nie tylko produkty dla
          wyprodukkowane tylko sieci) oraz wiem, ze produkty są świeże. Pilskiemu P&P
          jeszcze dalego do np. poznańskiego na Promienistej czy Marcelińskiej, ale i tak
          jest to najlepszy sklep. Jest droższy, bo obsługuje inny segment rynku, im nie
          zależy tylko na tym aby było tylko tanio, chodzi o jakość. Chodzi o to żeby
          produkty były na półkach łądnie wyłożone(a nie na paletach), kasjerki miały
          schludny ubiór itp. itd Tam się dobrze kupuje - po prostu. No i brakuje takiego
          Hipermarketu jak Real, Aucham czy Carrefour. Wówczas wszyscy zaczeliby bardziej
          dbac o klienta. A dla mnie im więcej sklepów tym lepiej, mam jako konsument
          więszy wybór:)
          Ale nie gniewaj się, każdy może mieć swoje zdanie. Moje po prostu jest takie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka