Dodaj do ulubionych

OGLASZAM KONIEC IV R-TEJ

21.09.06, 21:52
Konczy sie zły sen Polaków. Witaj jutrzenko normalności
Obserwuj wątek
    • elmek Re: OGLASZAM KONIEC IV R-TEJ 22.09.06, 08:15
      Oj, żeby się nie okazało, iż dopiero się zaczyna...
    • komuchojadek Re: OGLASZAM KONIEC IV R-TEJ 22.09.06, 11:11
      Powtórzam: IV RP jeszcze nie powstała, więc o jakim końcu może być mowa!!!
      Zmiana konstytucji, odejście od silnego parlamentaryzmu i zastąpienie go
      prezydenturą z szerokimi uprawnieniami, to lekarstwo na ponurą rzeczywistość,
      która nas otacza. Taki pogląd mam od lat. Przypominam, że w tradycji polskiego
      parlamentaryzmu leży ratyfikowanie przez sejm konwencji rozbiorowej (1773) i
      traktatów umożliwiających zaborcom (szczególnie Prusom czyt. Niemcom) szerokiej
      penetracji gospodarczej. Sprzedajnych marszałków mogę wymienić cały katalog!!!
      Koszmar komunizmu trwa, zły sen Polaków trwa, jutrzenka normalności nadejdzie...
      (miałem piękny sen: Kalisz, Kwaśniewski,Oleksy, Jaskiernia, Wełniak, Duszara i
      wielu innych zasłużonych ubranych w pięknie dopasowane pasiaki pracowało przy
      budowie autostrad - za to co zrobili z tym Krajem, za to, że miliony moich
      rówieśników musi wyjeżdżać na Zachód za chlebem - niestety to tylko sen, ale
      gdyby tak się stało można by zakrzyknąć: Witaj normalności
      • skraj100 Re: OGLASZAM KONIEC IV R-TEJ 27.09.06, 00:20
        Dla Ciebie marzeniem jest tak naprawde by Wełniak był w pasiaku a reszta
        społeczeństwa w moherowych beretach. Te miliony które wyjechały nie głosowałyby
        na PIS. Wtedy moznaby wszystkich trzymac za pysk i niepokornych ubierać w
        pasiaki.
      • elmek Re: OGLASZAM KONIEC IV R-TEJ 27.09.06, 07:38
        komuchojadek napisał:

> Powtórzam: IV RP jeszcze nie powstała, więc o jakim końcu może być mowa!!!

Ona właśnie powstaje na naszych oczach! Akt pierwszy - kuszenie Renaty! :-D
        • zlotowianin Renato, dlaczego to zrobiłaś PIS-owi 27.09.06, 20:19
          Ranato, dlaczego to zrobiłaś PIS-owi, który chciał spełnic marzenia milionów
          Polaków i zbudować nową Polskę? Przede wszystkim pozbawiłaś marzeń działczy
          PIS, że sprawować bedą rząd dusz przy pomocy służb specialnych.
          Ale mam nadzieję, ze Kisiel, Flatower przypomną sobie o Tobie i Ci dołożą.
          Obnażą kim był dotychczasowy koalicjant.
    • skraj100 Re: OGLASZAM KONIEC IV R-TEJ 27.09.06, 20:42
      Premier powiedział, ze przeciwnicy zaatakuja jesienią choć Polska miodem i
      mlekiem płynie. Kłaniaja sie klasycy którzy mówili, ze w miare budownictwa
      socjalizmu zaostrza się walka klasowa/ Stalin/.Moznaby zywcem teraz przepisać
      przmówienia z lat 45-53, one idealnie pasują do tego co mówi PIS
      • obserwator16 Re: OGLASZAM KONIEC IV R-TEJ 27.09.06, 21:30
        Czepiasz się niepotrzebnie. Minister Lipiński wyjaśnił, że on nie przerwał
        rozmowy z panią Renią z grzeczności. A co przemówienia premiera, to dało się
        zauważyć, że schowali mu ręce, żeby nie było widać jak się trzyma, bo
        zawierucha taka, że może wywiać z posady. Z wyjaśnień czołowych działaczy PiS-u
        wynika, że nic się nie stało. Najlepszy jest Gosiewski.
        • skraj100 Re: OGLASZAM KONIEC IV R-TEJ 27.09.06, 21:41
          Ręce premier miał schowane bo nie chciał abyśmy wiedzieli jak mu sie trzęsą.
          Podpowiem PIS-owi. Cyrankiewicz w takiej sytaucji mówił o obcinaniu rąk tym
          którzy podnoszą je na władzę.
          Gdzie sie podziała buta Jarosława z konwencji Marcinkiewicza?
          W Wyszkowie toczy sie proces przeciwko radnym którzy innemu radnemu
          zaproponowali zmiane klubu w zamian za korzysci osobiste. Ale to na poziomie
          rady miejskiej. I radni nie byli z PIS-u, w tym ich pech.
          • elmek Re: OGLASZAM KONIEC IV R-TEJ 27.09.06, 21:59
            Widzę, że tę samą debatę oglądaliśmy. Opinie były raczej druzgoczące.
            PS.
            Swoją drogą premier jako właściciel kota udanie wpoił swoim ludziom umięjętność
            odwracania sierściucha ogonem ;-)
            • obserwator16 Re: OGLASZAM KONIEC IV R-TEJ 27.09.06, 22:06
              Chyba najbardziej rozsądnie wypowiada się, umiejętnie się broniąc, wspomniany
              minister Lipiński. To nie powinno dziwić, a warte jest podkreślenia. Większość
              życia spędził w PRL-u, członek PZPR, inne wychowanie, pewnie dlatego sprawia
              wrażenie,że się trochę przejął, ale to może tylko wrażenie. Zaskoczyła mnie
              wczoraj reakcja Komorowskiego, wyglądał tak, jak by miał się rozpłakać /czemu
              się specjalnie nie dziwię/.
              • komuchojadek Re: OGLASZAM KONIEC IV R-TEJ 27.09.06, 23:40
                obserwator16 napisał:
                Zaskoczyła mnie
                > wczoraj reakcja Komorowskiego, wyglądał tak, jak by miał się rozpłakać...

To przez RENATKI BIUST, a on (Komorowski) biedny miś zareagował jak płk
                Kwiatkowski (film z Renatą Dancewicz).
              • komuchojadek Re: OGLASZAM KONIEC IV R-TEJ 27.09.06, 23:51
                No to sobie pojechaliście. Jutro napiszę coś więcej na temat tej największej
                afery III RP ( co tam Fozz, art_B i setki podobnych afer). To straszne co się
                wydarzyło. Włączam telewizor.........patrzę........ myślę: wojna. A gówno (jak
                mawiał Dyzma), to tylko skazana wyrokiem sądowym Renata B. robi za autorytet i
                będzie zwalczać korupcję w Polsce. Pomogą (pomogli)jej oczywiście kumple z
                platformy i nienawidzące samoobrony media. A w tle pewnie WSIoki.
                I tyle na dziś. Św. Piskorski módl się za nami.
    • elmek Wystąpienie premiera 28.09.06, 09:58
      Wszystkie partie (poza PIS, rzecz jasna) uznały wczorajsze wystąpienie premiera
      za przynajmniej rozczarowujące.
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3648434.html
      Jest takie powiedzenia, że jak Cię złapią za rękę na przestępstwie, mów, że to
      nie twoja ręka. PiS idzie dalej! Krzyczy, że mu chcą odrąbać rękę i to ci sami,
      którzy już komuś kiedyś próbowali coś odrąbać!
      • obserwator16 Re: Wystąpienie premiera 28.09.06, 23:42
        Jeszcze lepszy był dzisiaj Prezydent IV RP. To już początek końca. Niezły jest
        Marszałek Marek Jurek. "Nie będzie zwoływał wiecu", na żadanie posłów opozycji
        zwołania posiedzenia Sejmu. Większość wypowiedzi polityków PiS-u wyjątkowo
        cyniczna, po prostu nic się nie stało!
    • skraj100 Jakie gówno? 29.09.06, 00:33
      Czy jest gówno w które nie weszliby politycy PIS aby utrzymać się na stołkach?
      Moim zdaniem wejdą w każde. Są śmieszni a zwłaszcza Kurski, który mówi o
      rzetelności, uczciwości i prawości. IV R-ta zanim sie zaczęła juz gnije.
      Niech ten spektakl trwa jeszcze. Dojdzie do ponownej nauczki, której
      zasmakowały juz AWS i SLD - spadając na łeb w wyborach. Dzis nikt juz nie
      pamieta AWS i mam nadzieję, ze podobny los spotka PIS.
      A teraz mój ulubiony Seneka:
      - czego nie zabrania prawo, tego zabrania wstyd,
      - władza ani małzeństwo nie znoszą wspolników,
      - posiadanie władzy to przypadek, cnotą jest-przekazanie władzy,
      - kogo wschodzące słonce zastaje pysznym, tego zachodzace widzi powalonym,
      - znienawidzone rządy nigdy nie utrzymują się długo,

• tyka5 To nie głupota, niestety, przemawia. 29.09.06, 13:06
        Gdybyście z z powodu ignorancji mielili jęzorami w sprawie "Taśm prawdy"
        ekspedientki Reni ze stoiska mięsnego, to bym wam jeszcze przepuścił, ale
        wy "niebiescy" dobrze wiecie, w czym bierzecie udział.
    • komuchojadek Cenzorzy!!!! 29.09.06, 18:27
      No prosze moje posty są jak świeże bułki. Pojawiaja się na kilka minut i
      znikają. Panowie cenzorzy i kto tu jest hunwejbinem. PRL mi tu zajeżdża...,
      Pozdrowienia dla Tyki i Flatowera - piszcie duzo niech cenzor ma robotę
      • galicjanka1 Tłumacz premierał 29.09.06, 18:35
        "Nie jesteśmy w sytuacji, że musimy stracić władzę" - ocenił w wywiadzie
        premier. "Możemy podjąć taką decyzję, żeby władzy nie stracić. Czy ją podejmiemy
        zależy wyłącznie od naszej oceny tego, co będzie lepsze dla Polski" - dodał.
        Zabrzmiało to groźnie. Na szczęście rzecznik wytłumaczył o co tu chodzi. Taki
        skrót myślowy. Więcej wiadomosci.onet.pl/1410896,11,item.html
        • skraj100 Premier grozi 29.09.06, 21:10
          Zmasowany atak niektórych prywatnych mediów, inspirowany przez WSI i
          działajacych na zlecenie partii opozycyjnych jest podstawą wprowadzenia stanu
          wojennego. Reformy PIS, odnowa moralna / ale jaja/, budowanie IV R-tej są
          zagrożone.
          "Obywatele i obywatelki! Wielki plan naprawy Polski jest zagrożony. W tej
          sytuacji podjąłem decyzje o wprowadzeniu stanu wojennego...."
          Tak zaczęłoby się przemówienie Lecha Kaczyńskiego.
          Zaczełyby się masowe ucieczki na Zachód. Spadłoby bezrobocie. Wzrosło poparcie
          dla PIS bo przeciwnicy byliby internowani albo wyemigrowali.
          A może źle zrozumiałem premiera? Wierzę, że może tak jest.
          • komuchojadek Re: Premier grozi 30.09.06, 09:38
            skraj100 napisał:

> Zmasowany atak niektórych prywatnych mediów, inspirowany przez WSI i
            > działajacych na zlecenie partii opozycyjnych jest podstawą wprowadzenia stanu
            > wojennego. Reformy PIS, odnowa moralna / ale jaja/, budowanie IV R-tej są
            > zagrożone.
            > "Obywatele i obywatelki! Wielki plan naprawy Polski jest zagrożony. W tej
            > sytuacji podjąłem decyzje o wprowadzeniu stanu wojennego...."
            > Tak zaczęłoby się przemówienie Lecha Kaczyńskiego.
            > Zaczełyby się masowe ucieczki na Zachód. Spadłoby bezrobocie. Wzrosło
            poparcie
            > dla PIS bo przeciwnicy byliby internowani albo wyemigrowali.
            > A może źle zrozumiałem premiera? Wierzę, że może tak jest.

A juz cię Skraj zaczynałem lubic:-). No, ale są granice, któych przekraczać nie
            wolno - jak mawiał pewien generał w przyciemnionych okularach, za którymi kryły
            się mądre ojcowskie oczy - Stan wojenny wprowadzali płatni zdrajcy pachołki
            rosji, a teraz (pierwszy raz od 15 lat) mamy premiera i prezydenta z drugiej
            strony barykady, ludzi, którzy z tym systemem walczyli a nie kundlili.
            Następny wątek: ciekawe, jak Begerowa przestanie być posłem (to pewnik)i
            zostanie wyegzekwowany wyrok sądowy (a może będą i następne sprawy) to co
            Skraju ogłosisz ją męczennicą, internowaną za walkę z PiS?.
            Ostatnia sprawa: Flatower ma nick, którym się brzydzę. Ziemie , na których
            mieszkamy zawsze były nasze!!! Nawiązywanie do germańskich nazw miejscowości
            jest dużym nietaktem wobec tych, którzy byli przez niemców ciemiężeni, którzy o
            POLSKOŚĆ tych ziem walczyli przez wieki. Nietaktem jest porównywanie mnie z
            flatowerem. Dzieli nas epoka i nie tylko...
            również mylenie mnie z flatowerem
            • galicjanka1 Re: Begerowa 30.09.06, 23:37
              To tylko Twoje życzenia. Begerowa nie ma prawomocnego wyroku, to powinneś
              wiedzieć. Mandatu poselskiego mogą ją pozbawić tylko nowe wybory. PiS robi
              wszystko aby się nie odbyły, łącznie z próbami przekupstwa posłów z innych
              ugrupowań dla zapewnienia sobie większośvci. I wszystko dla dobra Ojczyzny?
            • skraj100 Do Komuchojadka 01.10.06, 13:31
              Jak poczytasz moje wcześniejsze posty zauważysz mój stosunek do Begerowej,
              Leppera itd - jako zdecydowanie negatywny. Inna ocenę Begerowej ma PIS, który z
              nia negocjuje a nawet sam v-ce lider {PIS dopuszcza mozliwość, ze może ona byc
              w rzadzie- zamiast od razu powiedzieć,iż to nie wchodzi w rachubę i nawet
              Jarkowi tego nie wspomni.
              A inni z Samoobrony, dzięki którym Jarek ma władzę. Więc ci co zostali z
              Lerpperem to be a ci co są z Jarkiem to cacy?
              Liczę, ze masz poczucue wstydu i tych kwestii publicznie nie poruszysz.
              Co do podejrzenia, że jestes tez Flatowerem - odwołuję. Podobało mi się to co
              napisałeś o nicku flatower. Premier juz wyjasnił, ze nie chce działac
              niedemokratycznie więc to tez mamy za sobą.
              A słuzby WSI mi latały i dawno powinny byc zlikwidowane.
      • skraj100 P{ozdrowienia 29.09.06, 21:02
        Zeby siebie samego pozdrawiać? Na to bym nie wpadł.
    • skraj100 jaki oszust z oszustem 01.10.06, 17:54
      Premier gledził o chorym, który potrzebuje lekarstwa i rozmawiał z oszustem.
      W istocie nie chodziło o chorobę a o utrzymanie władzy. Rozmawiał oszust - PIS,
      który nie dotrzymuje obietnic wyborczych z oszustem - według niego- Begerową.
      Spotkali się wiec dwaj złoczyńcy pod osłoną nocy, by frymarczyć Polską. Chcieli
      oszukać Naród. Dlatego ocena tego jako "nocna zmiana" jest trafna. W dzień
      układny minister / Mojzeszowicz, Lipiński/ a w nocy złoczyńca, łamiacy wszelkie
      normy przyzwoitości. Jeśli Lipiński jest z nich najlepszy / tak mówią PIS-owcy
      o nim/ to jacy są pozostali?
      Ale przyznaję. Uczestnicy wiecu wykazali dyscyplinę i entuzjazm znany z
      przeszłości. A górnicy, hutnicy, górale, dziewczynka w stroju regionalnym? Jak
      za Bieruta i wczesnego Gierka.
      Apel do społeczeństwa! Pomóżmy odejść Kaczyńskim do lamusa.
      Pomożecie?
      • gamek_2005 Re: jaki oszust z oszustem 01.10.06, 20:00
        Lecz się na nogi człowieku...bo na głowę za póżno
        • komuchojadek Re: jaki oszust z oszustem 01.10.06, 23:18
          Pierwsze wyjaśnienie gamek100 to nie ja.
          Po drugie Widzę skraju, że podobnie jak kilku innych uczestników forum masz
          dziwną alergię na PIS. Propozycja dla Was - obalcie ten rząd!!! Żeby Wam
          ułatwić zadanie zamieszczam apel do Narodu. To jak podpiszecie się pod
          tekstem?

"Zwracam(y) się do Was w sprawach wagi najwyższej. Ojczyzna nasza znalazła się
          nad przepaścią. Dorobek wielu pokoleń, wzniesiony z popiołów polski dom ulega
          ruinie. Struktury państwa przestają działać. Gasnącej gospodarce zadawane są
          codziennie nowe ciosy. Warunki życia przytłaczają ludzi coraz większym
          ciężarem. Przez każdy zakład pracy, przez wiele polskich domów, przebiegają
          linie bolesnych podziałów. Atmosfera niekończących się konfliktów,
          nieporozumień, nienawiści — sieje spustoszenie psychiczne, kaleczy tradycje
          tolerancji. Naród osiągnął granice wytrzymałości psychicznej. Wielu ludzi
          ogarnia rozpacz. Już nie dni, lecz godziny przybliżają ogólnonarodową
          katastrofę.
          Słowa wypowiedziane w Gdańsku odsłoniły bez reszty prawdziwe zamiary
          przywódczych kręgów. Zamiary te potwierdza w skali masowej codzienna praktyka,
          narastająca agresywność ekstremistów. Jak długo można czekać na otrzeźwienie?
          Mówię (mówimy) to z ciężkim sercem, z ogromną goryczą. W naszym kraju mogło być
          inaczej. Powinno być inaczej. Dalsze trwanie obecnego stanu prowadziłoby
          nieuchronnie do katastrofy, do zupełnego chaosu, do nędzy i głodu. Surowa zima
          mogłaby pomnożyć straty, pochłonąć liczne ofiary. Szczególnie wśród
          najsłabszych — tych, których chcemy chronić najbardziej. W tej sytuacji
          bezczynność byłaby wobec narodu przestępstwem.

Trzeba powiedzieć: dość!

I tu sie skraju możesz podpisać (ciekawe czy miałbys odwagę) jak Również
          galicjanka i paru innych uczestników forum

• antykomunista11 Re: jaki oszust z oszustem 02.10.06, 08:17
            jeszcze tylko dwa zdania o pajęczynie, sieci i układach i
            mamy ............................... premiera Kaczyńskiego z wiecu (sic!)
            poparcia dla (nie)rządu :))
          • skraj100 Re: jaki oszust z oszustem 02.10.06, 18:23
            Nie zgadzałem sie z tymi słowami w noc grudniową i dlatego pod nimi się nie
            podpiszę i dziś.
            Powiedz jaki mandat ma do rzadzenia partia, która popiera 20% wyborców / wynik
            zawyzony bo ten milion emigrantów nie jest elektoratem PIS - a to ok 6%
            wyborców/.
            Mnie minęły emocje. Czekam spokojnie na to co sie zdaży.Czy bedzie PIS czy nie -
            mojego losu to nie odmieni. Pisałem już kiedyś.Zmieniają się rządy, partie a
            my żyjemy. Pozdrawiam Cię Komuchojadek i zyczę dystansu do tego co sie dzieje.
            • komuchojadek Re: jaki oszust z oszustem 02.10.06, 23:46
              Moim zdaniem posiadam odpowiedni dystans w sprawach bieżącej polityki (w
              przeciwieństwie do kilku uczestników forum nie jestem członkiem żadnej
              partii) , świadczą o tym np moje wcześniejsze wypowiedzi na temat PIS. W
              sprawie Begerowej sprawa jest jasna, tak jak jasne było wszystko kiedy obalano
              rząd Olszewskiego (tam marnym ministrem był np Parys - tak na marginesie żebyś
              znów nie zarzucił mi braku dystansu). PIS ma obecnie niższe poparcie, ale
              przypomnij sobie jakie miał kiedy wygrywał wybory. Wtedy też uważałeś, że nie
              ma moralnego prawa rządzić? I przegrana platforma winna objąć ster władzy. W
              1997 r taki scenariusz zrealizował rząd AWS - Unia Wolności. AWS wygrał wybory,
              rządziła Unia (patrz program rządu). wtedy też uważałeś, że nie mają prawa
              rządzić (przypominam na UW głosowało około 1500000 obywateli RP, dla porównania
              referendum uwłaszczeniowe poparło 8000000 obywateli i ... sam znasz finał).
              To tyle. Aha z samą końcówką Twojej wypowiedzi zgadzam się w pełni. Mój
              ulubiony filozof to Diogenes. Ulubiona teza szkoły cyników to "żyj własnym
              życiem, kształtuj swoja osobowość bez oglądania się na formy proponowane przez
              państwo" Pozdrawiam Cię Skraju100 i również życzę dystansu
              • skraj100 Re: jaki oszust z oszustem 03.10.06, 01:05
                Jak widzisz mozemy miec tematy do rozmowy, bez zadnych konfliktów. Stara Grecja
                to mój ulubiony i fascynujacy okres historii.
                Skoro stoisz na gruncie filozofii cynickiej dziwię się Twoiemu tu angażowaniu.
                Twoje poglady rzeczywiscie bliskie są proletariatowi /Antystenes z Aten należał
                do proletariatu i dał ideologie proletariatu/. Stąd postawa cyników, ze dobra
                materialne nie sa ważne bo ich nie mieli. Jednak cynicy przykładali szczególna
                wage do cnoty.Jednak nie pasujesz do PIS-u bo przecież cynicy oderwali się od
                tradycji i przyzwyczajeń a rzekoma prawica na tym opiera swój byt ideologiczny.
                walczysz tu nie przebierajac w słowach. To potwierdza Twoja postawę cyniczną
                albowiem cynicy byli abnegatami / nie obrażam, w innym słowa znaczniu/,
                dziwakami, umyślnie obrażajacymi innych i drwiacymi z opinii publicznej.
                Na koniec ciekawostka. To stary Marks mówił, ze proletariusze nie maja nic do
                stracenia oprócz dzieci. Bez urazy ale trafnie więc PIS-owców nazywałem
                bolszewikami.
                Szkoda, ze posty nie moga byc długie. Moze przejdziemy na skypa albo gadu.
                Pozdrawiam
                Ps. Jednak wolę Sokratesa a nie jego uczniów którzy odeszli od jego nauki.
                • komuchojadek Re: jaki oszust z oszustem 03.10.06, 22:35
                  Jak wspomniałem w innym miejscu filozofia cyników jest mi bliska. Oczywiście
                  nie stanowi ona jedynego wyznacznika dla mojej postawy życiowej. Ale zgadzam
                  się np. z poglądami Antystenesa „ by nie pragnąć od życia zbyt wiele i cieszyć
                  się z małych rzeczy, bo tylko poprzestawanie na małym prowadzi do cnoty”.
                  Postawa Diogenesa wobec tzw. autorytetów też jest mi bliska Przypominam
                  słynne „nie zasłaniaj mi słońca” . Zgodzisz się też z tezą, że człowiek ma
                  tylko jedną ojczyznę, a tą ojczyzną jest cały świat ( Czyż Biblia nie
                  uczy „Uczyńmy człowieka na obraz nasz....i niech panuje...nad całą ziemią”) Nie
                  akceptuje natomiast prymitywizmu cyników. Bo trudna zaakceptować ludożerstwo
                  czy kazirodztwo.
                  A dlaczego jestem aktywny na forum doskonale tłumaczy Twój ulubiony Seneka
                  cyt. „mędrzec nie powinien brać udziału w polityce, chyba że go coś do tego
                  zmusi...”
                  Pozdrawiam Komuchojadek

• skraj100 Re: jaki oszust z oszustem 03.10.06, 23:26
                    Trafiłeś w sedno. Jesli przejawiam zainteresowania polityką to tylko dlatego
                    aby stanąć nieodpowiednim ludziom na drodze.
                    Filozowia cynicka to postawa którą trudno dzis akceptować. To zawołanie
                    Diodenesa skierowane do Aleksandra Wielkiego / gdy pytał go jak moze go
                    obdarować/ miało oznaczać, ze nie pragnie zadnych rzeczy, ktore mozna utracić.
                    W dobie społeczeństwa konsumpcyjnego trudno sie wyrzec srodków materialnych.
                    Gdybys był konsekwentnym wyznawcą tej filozofii nie powinies nic posiadać. Juz
                    bliżsi sa mi stoicy, na których filozofie mieli wpływ cynicy / Zenek z Cypru/.
                    Stoicy nie byli filozofami " z beczki" ale ludzmi otwartymi na świat. I tu juz
                    mamy Senekę ale takze Marka Aureliusza czy Cycerona. Niezłomne prawa natury sa
                    podstawa naszego losu. A wiec powinnismy znosic w spokoju to co nas spotyka.
                    Nic nie jest dziełem przypadku ale to co złe nie jest dane na zawsze. I tu
                    skonczę aby nie wdac sie w ocene sytuacji politycznej.
                    • komuchojadek Jak człowiek z człowiekiem 04.10.06, 12:05
                      Wymieniony przeze mnie Diogenes głosił wolność słowa, mówiąc każdemu co myśli,
                      nie bacząc na pochodzenie społeczne osoby, do której mówił, robiąc to często w
                      sposób niezwykle zjadliwy. Nie przeszkadza mi, jeśli omawiając myśl epoki
                      hellenistycznej będziesz nawiązywał do współczesności. Co do stoików, to
                      przyjęcie ich poglądów prowadzi do bierności i fatalizmu. Ponadto Stoicyzm
                      aprobował społeczną nierówność. Nadto protekcja możnych była przyjmowana przez
                      nich z otwartością. Rodzi się pytanie jak można zachować niezależność myśli,
                      będąc opętanym sidłami mamony i pokusą bycia na świeczniku i robienia za
                      autorytet? Przypomnij sobie Seneke, na którego duży wpływ wywarła myśl stoików,
                      co głosił a jak żył.
                      Z kolei Cyceron podobnie jak Polibiusz optował za rządami arystokracji. Jeżeli
                      moim zdaniem ludzie rodzą się wolni i równi, to trudno zaakceptować pogląd, że
                      władzę mogą sprawować tylko szlachetnie urodzeni bądź też posiadający określoną
                      ilość dóbr (współczaśnie J.K Mikke głosi wprost takie poglądy). Tu nawiązanie
                      do teraźniejszości. Obecnie arystokracje zastąpiły koterie. Zwłaszcza we
                      władzach lokalnych można zaobserwować to zjawisko. Towarzystwa wzajemnej
                      adoracji, układy rodzinne, przyjazne media, popierający elitki ludzie kultury,
                      często Kościoła itd.
                      Stoicyzm nakazuje przyjąć to z biernością, cynicka bezczelność mówić o tym
                      wprost, także bez względu na oburzenie przedstawicieli tej grupy piszących na
                      niniejszym forum GW. Dlatego bliższa jest mi ta druga opcja.
                      - Komuchojadek -
                      Ps. Co do PIS . Kiedyś byłem na spotkaniu z przedstawicielem tej partii.
                      Widziałem jak pewna grupa złotowskich elit nadskakiwała wokół niego. Rzygać mi
                      się chciało !!!
    • jeleniowa Re: OGLASZAM KONIEC IV R-TEJ 05.10.06, 10:15
      Skraj!
      Fajnie ze oglaszasz koniec IV Rzepy tylko nie zapomnij za soba posprzatac!
      Jutrzenka normalnosci?
      Moze swita ale zly sen Polskow sie nie skonczy dopuki nie zrobi sie porzadkow
      na dole.
      Od lat siedza na stolkach ci sami ludzi czasami zamieniaja sie miejscami.
      Co nie znaczy ze stre najlepsze zreszta w swiecie moskiewskie szkoly zmienily
      program.
      Jesli tutaj na dole nie zrobimymy porzadkow i nie wywalimy komuchow - ten zly
      sen NIGDY sie nie skonczy.
      Oni kieruja i beda kierowali ciagle z tylnej kanapy.
      A prosty obywatel bedzie myslal ze w wyborach wybierze partie.
      Wybierajmy ludzi a nie partie.
      Inaczej w Zakrzewie Pan Wojt i jego klika bedzie obchodzil diamentowe gody na
      tym samym stolku.
      Byl dobry za komuny - teraz sie sprawdzil we wszystkich czterech "rzepach" i
      spoleczenstwo Zakrzewa nie znajdzie na przyszla kadencje lepszego:-(((
      Bo od nowego nie wiadomo czego oczekiwac.
      Podobnie stanie sie w calym kraju i pozostanie nam tylko gasnaca jutrzenka.
      W Niemczech potrafili dac zakaz pracy bylym donosicielom, komuchom, czynownikom
      i stazi - w Polsce nie.
      Zrobiono gruba kreske.
      Na pohybel Panie Mazowiecki!!!!

• komuchojadek Re: OGLASZAM KONIEC IV R-TEJ 05.10.06, 12:28
        Na pohybel panie Mazowiecki taki toast mogę wznieść......na przyszłość
        jeleniowa proszę jednak z większym szacunkiem o Rzeczpospolitej
        • komuchojadek Re: OGLASZAM POCZĄTEK IV R-TEJ 05.10.06, 23:46
          W związku z faktem, że skraj nie wytrzymał psychicznie dyskusji na niniejszym
          forum, ogłaszam wszystkim zamknięcie niniejszego wątku.
        • jeleniowa Re: OGLASZAM KONIEC IV R-TEJ 06.10.06, 09:12
          A dlaczego z wiekszym szacunkiem?
          Zasluguje na to czy beda karali:-)
          Moim zdaniem okreslenie IV Rzepa nawet nie odzwierciedla stanu Rzeczy NIE
          Praworzadnej.
          Jest to zbyt pozytwne nazywanie.
          Ale Ty komuchojadku chyba jestes wychowany na jakiejs poznokomunistycznej zupce
          z zakladowej stolowki.
          Wiec pewnie wiesz co to szacunek i milosc do Ojczyzny.
          Gorzej jesli te idealy wpiles z mlekiem z piersi matki - wtedy bylbys
          niereformowalny;-)
          • komuchojadek Re: OGLASZAM KONIEC IV R-TEJ 06.10.06, 11:30
            Po tym co piszesz to Ty chyba ciągnęłaś.......... z piersi Bieruta albo
            niekoniecznie piersi jakiegoś póżniejszego towarzysza (elmek tu uwaga: nie
            kasuj posta!, bo ja pisząc to mogę mieć na myśli np. poglądy tow. Jaruzelskiego
            wyrażone w jego bogatej twórczości, choć niekoniecznie:-).
            Co do miłości do Ojczyzny to odsyłam do pierwszych lat II Rzeczpospolitej, choć
            gatunek homosowieticus jest niereformowalny, to może coś się zmieni w sposobie
            pojmowania wartości przez szanowną panią Jeleniową

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka