skraj100 21.09.06, 21:52 Konczy sie zły sen Polaków. Witaj jutrzenko normalności Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elmek Re: OGLASZAM KONIEC IV R-TEJ 22.09.06, 08:15 Oj, żeby się nie okazało, iż dopiero się zaczyna... Odpowiedz Link Zgłoś
komuchojadek Re: OGLASZAM KONIEC IV R-TEJ 22.09.06, 11:11 Powtórzam: IV RP jeszcze nie powstała, więc o jakim końcu może być mowa!!! Zmiana konstytucji, odejście od silnego parlamentaryzmu i zastąpienie go prezydenturą z szerokimi uprawnieniami, to lekarstwo na ponurą rzeczywistość, która nas otacza. Taki pogląd mam od lat. Przypominam, że w tradycji polskiego parlamentaryzmu leży ratyfikowanie przez sejm konwencji rozbiorowej (1773) i traktatów umożliwiających zaborcom (szczególnie Prusom czyt. Niemcom) szerokiej penetracji gospodarczej. Sprzedajnych marszałków mogę wymienić cały katalog!!! Koszmar komunizmu trwa, zły sen Polaków trwa, jutrzenka normalności nadejdzie... (miałem piękny sen: Kalisz, Kwaśniewski,Oleksy, Jaskiernia, Wełniak, Duszara i wielu innych zasłużonych ubranych w pięknie dopasowane pasiaki pracowało przy budowie autostrad - za to co zrobili z tym Krajem, za to, że miliony moich rówieśników musi wyjeżdżać na Zachód za chlebem - niestety to tylko sen, ale gdyby tak się stało można by zakrzyknąć: Witaj normalności Odpowiedz Link Zgłoś
skraj100 Re: OGLASZAM KONIEC IV R-TEJ 27.09.06, 00:20 Dla Ciebie marzeniem jest tak naprawde by Wełniak był w pasiaku a reszta społeczeństwa w moherowych beretach. Te miliony które wyjechały nie głosowałyby na PIS. Wtedy moznaby wszystkich trzymac za pysk i niepokornych ubierać w pasiaki. Odpowiedz Link Zgłoś
elmek Re: OGLASZAM KONIEC IV R-TEJ 27.09.06, 07:38 komuchojadek napisał: > Powtórzam: IV RP jeszcze nie powstała, więc o jakim końcu może być mowa!!! Ona właśnie powstaje na naszych oczach! Akt pierwszy - kuszenie Renaty! :-D Odpowiedz Link Zgłoś
zlotowianin Renato, dlaczego to zrobiłaś PIS-owi 27.09.06, 20:19 Ranato, dlaczego to zrobiłaś PIS-owi, który chciał spełnic marzenia milionów Polaków i zbudować nową Polskę? Przede wszystkim pozbawiłaś marzeń działczy PIS, że sprawować bedą rząd dusz przy pomocy służb specialnych. Ale mam nadzieję, ze Kisiel, Flatower przypomną sobie o Tobie i Ci dołożą. Obnażą kim był dotychczasowy koalicjant. Odpowiedz Link Zgłoś
skraj100 Re: OGLASZAM KONIEC IV R-TEJ 27.09.06, 20:42 Premier powiedział, ze przeciwnicy zaatakuja jesienią choć Polska miodem i mlekiem płynie. Kłaniaja sie klasycy którzy mówili, ze w miare budownictwa socjalizmu zaostrza się walka klasowa/ Stalin/.Moznaby zywcem teraz przepisać przmówienia z lat 45-53, one idealnie pasują do tego co mówi PIS Odpowiedz Link Zgłoś
obserwator16 Re: OGLASZAM KONIEC IV R-TEJ 27.09.06, 21:30 Czepiasz się niepotrzebnie. Minister Lipiński wyjaśnił, że on nie przerwał rozmowy z panią Renią z grzeczności. A co przemówienia premiera, to dało się zauważyć, że schowali mu ręce, żeby nie było widać jak się trzyma, bo zawierucha taka, że może wywiać z posady. Z wyjaśnień czołowych działaczy PiS-u wynika, że nic się nie stało. Najlepszy jest Gosiewski. Odpowiedz Link Zgłoś
skraj100 Re: OGLASZAM KONIEC IV R-TEJ 27.09.06, 21:41 Ręce premier miał schowane bo nie chciał abyśmy wiedzieli jak mu sie trzęsą. Podpowiem PIS-owi. Cyrankiewicz w takiej sytaucji mówił o obcinaniu rąk tym którzy podnoszą je na władzę. Gdzie sie podziała buta Jarosława z konwencji Marcinkiewicza? W Wyszkowie toczy sie proces przeciwko radnym którzy innemu radnemu zaproponowali zmiane klubu w zamian za korzysci osobiste. Ale to na poziomie rady miejskiej. I radni nie byli z PIS-u, w tym ich pech. Odpowiedz Link Zgłoś
elmek Re: OGLASZAM KONIEC IV R-TEJ 27.09.06, 21:59 Widzę, że tę samą debatę oglądaliśmy. Opinie były raczej druzgoczące. PS. Swoją drogą premier jako właściciel kota udanie wpoił swoim ludziom umięjętność odwracania sierściucha ogonem ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
obserwator16 Re: OGLASZAM KONIEC IV R-TEJ 27.09.06, 22:06 Chyba najbardziej rozsądnie wypowiada się, umiejętnie się broniąc, wspomniany minister Lipiński. To nie powinno dziwić, a warte jest podkreślenia. Większość życia spędził w PRL-u, członek PZPR, inne wychowanie, pewnie dlatego sprawia wrażenie,że się trochę przejął, ale to może tylko wrażenie. Zaskoczyła mnie wczoraj reakcja Komorowskiego, wyglądał tak, jak by miał się rozpłakać /czemu się specjalnie nie dziwię/. Odpowiedz Link Zgłoś
komuchojadek Re: OGLASZAM KONIEC IV R-TEJ 27.09.06, 23:40 obserwator16 napisał: Zaskoczyła mnie > wczoraj reakcja Komorowskiego, wyglądał tak, jak by miał się rozpłakać... To przez RENATKI BIUST, a on (Komorowski) biedny miś zareagował jak płk Kwiatkowski (film z Renatą Dancewicz). Odpowiedz Link Zgłoś
komuchojadek Re: OGLASZAM KONIEC IV R-TEJ 27.09.06, 23:51 No to sobie pojechaliście. Jutro napiszę coś więcej na temat tej największej afery III RP ( co tam Fozz, art_B i setki podobnych afer). To straszne co się wydarzyło. Włączam telewizor.........patrzę........ myślę: wojna. A gówno (jak mawiał Dyzma), to tylko skazana wyrokiem sądowym Renata B. robi za autorytet i będzie zwalczać korupcję w Polsce. Pomogą (pomogli)jej oczywiście kumple z platformy i nienawidzące samoobrony media. A w tle pewnie WSIoki. I tyle na dziś. Św. Piskorski módl się za nami. Odpowiedz Link Zgłoś
elmek Wystąpienie premiera 28.09.06, 09:58 Wszystkie partie (poza PIS, rzecz jasna) uznały wczorajsze wystąpienie premiera za przynajmniej rozczarowujące. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3648434.html Jest takie powiedzenia, że jak Cię złapią za rękę na przestępstwie, mów, że to nie twoja ręka. PiS idzie dalej! Krzyczy, że mu chcą odrąbać rękę i to ci sami, którzy już komuś kiedyś próbowali coś odrąbać! Odpowiedz Link Zgłoś
obserwator16 Re: Wystąpienie premiera 28.09.06, 23:42 Jeszcze lepszy był dzisiaj Prezydent IV RP. To już początek końca. Niezły jest Marszałek Marek Jurek. "Nie będzie zwoływał wiecu", na żadanie posłów opozycji zwołania posiedzenia Sejmu. Większość wypowiedzi polityków PiS-u wyjątkowo cyniczna, po prostu nic się nie stało! Odpowiedz Link Zgłoś
skraj100 Jakie gówno? 29.09.06, 00:33 Czy jest gówno w które nie weszliby politycy PIS aby utrzymać się na stołkach? Moim zdaniem wejdą w każde. Są śmieszni a zwłaszcza Kurski, który mówi o rzetelności, uczciwości i prawości. IV R-ta zanim sie zaczęła juz gnije. Niech ten spektakl trwa jeszcze. Dojdzie do ponownej nauczki, której zasmakowały juz AWS i SLD - spadając na łeb w wyborach. Dzis nikt juz nie pamieta AWS i mam nadzieję, ze podobny los spotka PIS. A teraz mój ulubiony Seneka: - czego nie zabrania prawo, tego zabrania wstyd, - władza ani małzeństwo nie znoszą wspolników, - posiadanie władzy to przypadek, cnotą jest-przekazanie władzy, - kogo wschodzące słonce zastaje pysznym, tego zachodzace widzi powalonym, - znienawidzone rządy nigdy nie utrzymują się długo, Odpowiedz Link Zgłoś
tyka5 To nie głupota, niestety, przemawia. 29.09.06, 13:06 Gdybyście z z powodu ignorancji mielili jęzorami w sprawie "Taśm prawdy" ekspedientki Reni ze stoiska mięsnego, to bym wam jeszcze przepuścił, ale wy "niebiescy" dobrze wiecie, w czym bierzecie udział. Odpowiedz Link Zgłoś
komuchojadek Cenzorzy!!!! 29.09.06, 18:27 No prosze moje posty są jak świeże bułki. Pojawiaja się na kilka minut i znikają. Panowie cenzorzy i kto tu jest hunwejbinem. PRL mi tu zajeżdża..., Pozdrowienia dla Tyki i Flatowera - piszcie duzo niech cenzor ma robotę Odpowiedz Link Zgłoś
galicjanka1 Tłumacz premierał 29.09.06, 18:35 "Nie jesteśmy w sytuacji, że musimy stracić władzę" - ocenił w wywiadzie premier. "Możemy podjąć taką decyzję, żeby władzy nie stracić. Czy ją podejmiemy zależy wyłącznie od naszej oceny tego, co będzie lepsze dla Polski" - dodał. Zabrzmiało to groźnie. Na szczęście rzecznik wytłumaczył o co tu chodzi. Taki skrót myślowy. Więcej wiadomosci.onet.pl/1410896,11,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
skraj100 Premier grozi 29.09.06, 21:10 Zmasowany atak niektórych prywatnych mediów, inspirowany przez WSI i działajacych na zlecenie partii opozycyjnych jest podstawą wprowadzenia stanu wojennego. Reformy PIS, odnowa moralna / ale jaja/, budowanie IV R-tej są zagrożone. "Obywatele i obywatelki! Wielki plan naprawy Polski jest zagrożony. W tej sytuacji podjąłem decyzje o wprowadzeniu stanu wojennego...." Tak zaczęłoby się przemówienie Lecha Kaczyńskiego. Zaczełyby się masowe ucieczki na Zachód. Spadłoby bezrobocie. Wzrosło poparcie dla PIS bo przeciwnicy byliby internowani albo wyemigrowali. A może źle zrozumiałem premiera? Wierzę, że może tak jest. Odpowiedz Link Zgłoś
komuchojadek Re: Premier grozi 30.09.06, 09:38 skraj100 napisał: > Zmasowany atak niektórych prywatnych mediów, inspirowany przez WSI i > działajacych na zlecenie partii opozycyjnych jest podstawą wprowadzenia stanu > wojennego. Reformy PIS, odnowa moralna / ale jaja/, budowanie IV R-tej są > zagrożone. > "Obywatele i obywatelki! Wielki plan naprawy Polski jest zagrożony. W tej > sytuacji podjąłem decyzje o wprowadzeniu stanu wojennego...." > Tak zaczęłoby się przemówienie Lecha Kaczyńskiego. > Zaczełyby się masowe ucieczki na Zachód. Spadłoby bezrobocie. Wzrosło poparcie > dla PIS bo przeciwnicy byliby internowani albo wyemigrowali. > A może źle zrozumiałem premiera? Wierzę, że może tak jest. A juz cię Skraj zaczynałem lubic:-). No, ale są granice, któych przekraczać nie wolno - jak mawiał pewien generał w przyciemnionych okularach, za którymi kryły się mądre ojcowskie oczy - Stan wojenny wprowadzali płatni zdrajcy pachołki rosji, a teraz (pierwszy raz od 15 lat) mamy premiera i prezydenta z drugiej strony barykady, ludzi, którzy z tym systemem walczyli a nie kundlili. Następny wątek: ciekawe, jak Begerowa przestanie być posłem (to pewnik)i zostanie wyegzekwowany wyrok sądowy (a może będą i następne sprawy) to co Skraju ogłosisz ją męczennicą, internowaną za walkę z PiS?. Ostatnia sprawa: Flatower ma nick, którym się brzydzę. Ziemie , na których mieszkamy zawsze były nasze!!! Nawiązywanie do germańskich nazw miejscowości jest dużym nietaktem wobec tych, którzy byli przez niemców ciemiężeni, którzy o POLSKOŚĆ tych ziem walczyli przez wieki. Nietaktem jest porównywanie mnie z flatowerem. Dzieli nas epoka i nie tylko... również mylenie mnie z flatowerem Odpowiedz Link Zgłoś
galicjanka1 Re: Begerowa 30.09.06, 23:37 To tylko Twoje życzenia. Begerowa nie ma prawomocnego wyroku, to powinneś wiedzieć. Mandatu poselskiego mogą ją pozbawić tylko nowe wybory. PiS robi wszystko aby się nie odbyły, łącznie z próbami przekupstwa posłów z innych ugrupowań dla zapewnienia sobie większośvci. I wszystko dla dobra Ojczyzny? Odpowiedz Link Zgłoś
skraj100 Do Komuchojadka 01.10.06, 13:31 Jak poczytasz moje wcześniejsze posty zauważysz mój stosunek do Begerowej, Leppera itd - jako zdecydowanie negatywny. Inna ocenę Begerowej ma PIS, który z nia negocjuje a nawet sam v-ce lider {PIS dopuszcza mozliwość, ze może ona byc w rzadzie- zamiast od razu powiedzieć,iż to nie wchodzi w rachubę i nawet Jarkowi tego nie wspomni. A inni z Samoobrony, dzięki którym Jarek ma władzę. Więc ci co zostali z Lerpperem to be a ci co są z Jarkiem to cacy? Liczę, ze masz poczucue wstydu i tych kwestii publicznie nie poruszysz. Co do podejrzenia, że jestes tez Flatowerem - odwołuję. Podobało mi się to co napisałeś o nicku flatower. Premier juz wyjasnił, ze nie chce działac niedemokratycznie więc to tez mamy za sobą. A słuzby WSI mi latały i dawno powinny byc zlikwidowane. Odpowiedz Link Zgłoś
skraj100 P{ozdrowienia 29.09.06, 21:02 Zeby siebie samego pozdrawiać? Na to bym nie wpadł. Odpowiedz Link Zgłoś
skraj100 jaki oszust z oszustem 01.10.06, 17:54 Premier gledził o chorym, który potrzebuje lekarstwa i rozmawiał z oszustem. W istocie nie chodziło o chorobę a o utrzymanie władzy. Rozmawiał oszust - PIS, który nie dotrzymuje obietnic wyborczych z oszustem - według niego- Begerową. Spotkali się wiec dwaj złoczyńcy pod osłoną nocy, by frymarczyć Polską. Chcieli oszukać Naród. Dlatego ocena tego jako "nocna zmiana" jest trafna. W dzień układny minister / Mojzeszowicz, Lipiński/ a w nocy złoczyńca, łamiacy wszelkie normy przyzwoitości. Jeśli Lipiński jest z nich najlepszy / tak mówią PIS-owcy o nim/ to jacy są pozostali? Ale przyznaję. Uczestnicy wiecu wykazali dyscyplinę i entuzjazm znany z przeszłości. A górnicy, hutnicy, górale, dziewczynka w stroju regionalnym? Jak za Bieruta i wczesnego Gierka. Apel do społeczeństwa! Pomóżmy odejść Kaczyńskim do lamusa. Pomożecie? Odpowiedz Link Zgłoś
gamek_2005 Re: jaki oszust z oszustem 01.10.06, 20:00 Lecz się na nogi człowieku...bo na głowę za póżno Odpowiedz Link Zgłoś
komuchojadek Re: jaki oszust z oszustem 01.10.06, 23:18 Pierwsze wyjaśnienie gamek100 to nie ja. Po drugie Widzę skraju, że podobnie jak kilku innych uczestników forum masz dziwną alergię na PIS. Propozycja dla Was - obalcie ten rząd!!! Żeby Wam ułatwić zadanie zamieszczam apel do Narodu. To jak podpiszecie się pod tekstem? "Zwracam(y) się do Was w sprawach wagi najwyższej. Ojczyzna nasza znalazła się nad przepaścią. Dorobek wielu pokoleń, wzniesiony z popiołów polski dom ulega ruinie. Struktury państwa przestają działać. Gasnącej gospodarce zadawane są codziennie nowe ciosy. Warunki życia przytłaczają ludzi coraz większym ciężarem. Przez każdy zakład pracy, przez wiele polskich domów, przebiegają linie bolesnych podziałów. Atmosfera niekończących się konfliktów, nieporozumień, nienawiści — sieje spustoszenie psychiczne, kaleczy tradycje tolerancji. Naród osiągnął granice wytrzymałości psychicznej. Wielu ludzi ogarnia rozpacz. Już nie dni, lecz godziny przybliżają ogólnonarodową katastrofę. Słowa wypowiedziane w Gdańsku odsłoniły bez reszty prawdziwe zamiary przywódczych kręgów. Zamiary te potwierdza w skali masowej codzienna praktyka, narastająca agresywność ekstremistów. Jak długo można czekać na otrzeźwienie? Mówię (mówimy) to z ciężkim sercem, z ogromną goryczą. W naszym kraju mogło być inaczej. Powinno być inaczej. Dalsze trwanie obecnego stanu prowadziłoby nieuchronnie do katastrofy, do zupełnego chaosu, do nędzy i głodu. Surowa zima mogłaby pomnożyć straty, pochłonąć liczne ofiary. Szczególnie wśród najsłabszych — tych, których chcemy chronić najbardziej. W tej sytuacji bezczynność byłaby wobec narodu przestępstwem. Trzeba powiedzieć: dość! I tu sie skraju możesz podpisać (ciekawe czy miałbys odwagę) jak Również galicjanka i paru innych uczestników forum Odpowiedz Link Zgłoś
antykomunista11 Re: jaki oszust z oszustem 02.10.06, 08:17 jeszcze tylko dwa zdania o pajęczynie, sieci i układach i mamy ............................... premiera Kaczyńskiego z wiecu (sic!) poparcia dla (nie)rządu :)) Odpowiedz Link Zgłoś
skraj100 Re: jaki oszust z oszustem 02.10.06, 18:23 Nie zgadzałem sie z tymi słowami w noc grudniową i dlatego pod nimi się nie podpiszę i dziś. Powiedz jaki mandat ma do rzadzenia partia, która popiera 20% wyborców / wynik zawyzony bo ten milion emigrantów nie jest elektoratem PIS - a to ok 6% wyborców/. Mnie minęły emocje. Czekam spokojnie na to co sie zdaży.Czy bedzie PIS czy nie - mojego losu to nie odmieni. Pisałem już kiedyś.Zmieniają się rządy, partie a my żyjemy. Pozdrawiam Cię Komuchojadek i zyczę dystansu do tego co sie dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
komuchojadek Re: jaki oszust z oszustem 02.10.06, 23:46 Moim zdaniem posiadam odpowiedni dystans w sprawach bieżącej polityki (w przeciwieństwie do kilku uczestników forum nie jestem członkiem żadnej partii) , świadczą o tym np moje wcześniejsze wypowiedzi na temat PIS. W sprawie Begerowej sprawa jest jasna, tak jak jasne było wszystko kiedy obalano rząd Olszewskiego (tam marnym ministrem był np Parys - tak na marginesie żebyś znów nie zarzucił mi braku dystansu). PIS ma obecnie niższe poparcie, ale przypomnij sobie jakie miał kiedy wygrywał wybory. Wtedy też uważałeś, że nie ma moralnego prawa rządzić? I przegrana platforma winna objąć ster władzy. W 1997 r taki scenariusz zrealizował rząd AWS - Unia Wolności. AWS wygrał wybory, rządziła Unia (patrz program rządu). wtedy też uważałeś, że nie mają prawa rządzić (przypominam na UW głosowało około 1500000 obywateli RP, dla porównania referendum uwłaszczeniowe poparło 8000000 obywateli i ... sam znasz finał). To tyle. Aha z samą końcówką Twojej wypowiedzi zgadzam się w pełni. Mój ulubiony filozof to Diogenes. Ulubiona teza szkoły cyników to "żyj własnym życiem, kształtuj swoja osobowość bez oglądania się na formy proponowane przez państwo" Pozdrawiam Cię Skraju100 i również życzę dystansu Odpowiedz Link Zgłoś
skraj100 Re: jaki oszust z oszustem 03.10.06, 01:05 Jak widzisz mozemy miec tematy do rozmowy, bez zadnych konfliktów. Stara Grecja to mój ulubiony i fascynujacy okres historii. Skoro stoisz na gruncie filozofii cynickiej dziwię się Twoiemu tu angażowaniu. Twoje poglady rzeczywiscie bliskie są proletariatowi /Antystenes z Aten należał do proletariatu i dał ideologie proletariatu/. Stąd postawa cyników, ze dobra materialne nie sa ważne bo ich nie mieli. Jednak cynicy przykładali szczególna wage do cnoty.Jednak nie pasujesz do PIS-u bo przecież cynicy oderwali się od tradycji i przyzwyczajeń a rzekoma prawica na tym opiera swój byt ideologiczny. walczysz tu nie przebierajac w słowach. To potwierdza Twoja postawę cyniczną albowiem cynicy byli abnegatami / nie obrażam, w innym słowa znaczniu/, dziwakami, umyślnie obrażajacymi innych i drwiacymi z opinii publicznej. Na koniec ciekawostka. To stary Marks mówił, ze proletariusze nie maja nic do stracenia oprócz dzieci. Bez urazy ale trafnie więc PIS-owców nazywałem bolszewikami. Szkoda, ze posty nie moga byc długie. Moze przejdziemy na skypa albo gadu. Pozdrawiam Ps. Jednak wolę Sokratesa a nie jego uczniów którzy odeszli od jego nauki. Odpowiedz Link Zgłoś
komuchojadek Re: jaki oszust z oszustem 03.10.06, 22:35 Jak wspomniałem w innym miejscu filozofia cyników jest mi bliska. Oczywiście nie stanowi ona jedynego wyznacznika dla mojej postawy życiowej. Ale zgadzam się np. z poglądami Antystenesa „ by nie pragnąć od życia zbyt wiele i cieszyć się z małych rzeczy, bo tylko poprzestawanie na małym prowadzi do cnoty”. Postawa Diogenesa wobec tzw. autorytetów też jest mi bliska Przypominam słynne „nie zasłaniaj mi słońca” . Zgodzisz się też z tezą, że człowiek ma tylko jedną ojczyznę, a tą ojczyzną jest cały świat ( Czyż Biblia nie uczy „Uczyńmy człowieka na obraz nasz....i niech panuje...nad całą ziemią”) Nie akceptuje natomiast prymitywizmu cyników. Bo trudna zaakceptować ludożerstwo czy kazirodztwo. A dlaczego jestem aktywny na forum doskonale tłumaczy Twój ulubiony Seneka cyt. „mędrzec nie powinien brać udziału w polityce, chyba że go coś do tego zmusi...” Pozdrawiam Komuchojadek Odpowiedz Link Zgłoś
skraj100 Re: jaki oszust z oszustem 03.10.06, 23:26 Trafiłeś w sedno. Jesli przejawiam zainteresowania polityką to tylko dlatego aby stanąć nieodpowiednim ludziom na drodze. Filozowia cynicka to postawa którą trudno dzis akceptować. To zawołanie Diodenesa skierowane do Aleksandra Wielkiego / gdy pytał go jak moze go obdarować/ miało oznaczać, ze nie pragnie zadnych rzeczy, ktore mozna utracić. W dobie społeczeństwa konsumpcyjnego trudno sie wyrzec srodków materialnych. Gdybys był konsekwentnym wyznawcą tej filozofii nie powinies nic posiadać. Juz bliżsi sa mi stoicy, na których filozofie mieli wpływ cynicy / Zenek z Cypru/. Stoicy nie byli filozofami " z beczki" ale ludzmi otwartymi na świat. I tu juz mamy Senekę ale takze Marka Aureliusza czy Cycerona. Niezłomne prawa natury sa podstawa naszego losu. A wiec powinnismy znosic w spokoju to co nas spotyka. Nic nie jest dziełem przypadku ale to co złe nie jest dane na zawsze. I tu skonczę aby nie wdac sie w ocene sytuacji politycznej. Odpowiedz Link Zgłoś
komuchojadek Jak człowiek z człowiekiem 04.10.06, 12:05 Wymieniony przeze mnie Diogenes głosił wolność słowa, mówiąc każdemu co myśli, nie bacząc na pochodzenie społeczne osoby, do której mówił, robiąc to często w sposób niezwykle zjadliwy. Nie przeszkadza mi, jeśli omawiając myśl epoki hellenistycznej będziesz nawiązywał do współczesności. Co do stoików, to przyjęcie ich poglądów prowadzi do bierności i fatalizmu. Ponadto Stoicyzm aprobował społeczną nierówność. Nadto protekcja możnych była przyjmowana przez nich z otwartością. Rodzi się pytanie jak można zachować niezależność myśli, będąc opętanym sidłami mamony i pokusą bycia na świeczniku i robienia za autorytet? Przypomnij sobie Seneke, na którego duży wpływ wywarła myśl stoików, co głosił a jak żył. Z kolei Cyceron podobnie jak Polibiusz optował za rządami arystokracji. Jeżeli moim zdaniem ludzie rodzą się wolni i równi, to trudno zaakceptować pogląd, że władzę mogą sprawować tylko szlachetnie urodzeni bądź też posiadający określoną ilość dóbr (współczaśnie J.K Mikke głosi wprost takie poglądy). Tu nawiązanie do teraźniejszości. Obecnie arystokracje zastąpiły koterie. Zwłaszcza we władzach lokalnych można zaobserwować to zjawisko. Towarzystwa wzajemnej adoracji, układy rodzinne, przyjazne media, popierający elitki ludzie kultury, często Kościoła itd. Stoicyzm nakazuje przyjąć to z biernością, cynicka bezczelność mówić o tym wprost, także bez względu na oburzenie przedstawicieli tej grupy piszących na niniejszym forum GW. Dlatego bliższa jest mi ta druga opcja. - Komuchojadek - Ps. Co do PIS . Kiedyś byłem na spotkaniu z przedstawicielem tej partii. Widziałem jak pewna grupa złotowskich elit nadskakiwała wokół niego. Rzygać mi się chciało !!! Odpowiedz Link Zgłoś
jeleniowa Re: OGLASZAM KONIEC IV R-TEJ 05.10.06, 10:15 Skraj! Fajnie ze oglaszasz koniec IV Rzepy tylko nie zapomnij za soba posprzatac! Jutrzenka normalnosci? Moze swita ale zly sen Polskow sie nie skonczy dopuki nie zrobi sie porzadkow na dole. Od lat siedza na stolkach ci sami ludzi czasami zamieniaja sie miejscami. Co nie znaczy ze stre najlepsze zreszta w swiecie moskiewskie szkoly zmienily program. Jesli tutaj na dole nie zrobimymy porzadkow i nie wywalimy komuchow - ten zly sen NIGDY sie nie skonczy. Oni kieruja i beda kierowali ciagle z tylnej kanapy. A prosty obywatel bedzie myslal ze w wyborach wybierze partie. Wybierajmy ludzi a nie partie. Inaczej w Zakrzewie Pan Wojt i jego klika bedzie obchodzil diamentowe gody na tym samym stolku. Byl dobry za komuny - teraz sie sprawdzil we wszystkich czterech "rzepach" i spoleczenstwo Zakrzewa nie znajdzie na przyszla kadencje lepszego:-((( Bo od nowego nie wiadomo czego oczekiwac. Podobnie stanie sie w calym kraju i pozostanie nam tylko gasnaca jutrzenka. W Niemczech potrafili dac zakaz pracy bylym donosicielom, komuchom, czynownikom i stazi - w Polsce nie. Zrobiono gruba kreske. Na pohybel Panie Mazowiecki!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
komuchojadek Re: OGLASZAM KONIEC IV R-TEJ 05.10.06, 12:28 Na pohybel panie Mazowiecki taki toast mogę wznieść......na przyszłość jeleniowa proszę jednak z większym szacunkiem o Rzeczpospolitej Odpowiedz Link Zgłoś
komuchojadek Re: OGLASZAM POCZĄTEK IV R-TEJ 05.10.06, 23:46 W związku z faktem, że skraj nie wytrzymał psychicznie dyskusji na niniejszym forum, ogłaszam wszystkim zamknięcie niniejszego wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
jeleniowa Re: OGLASZAM KONIEC IV R-TEJ 06.10.06, 09:12 A dlaczego z wiekszym szacunkiem? Zasluguje na to czy beda karali:-) Moim zdaniem okreslenie IV Rzepa nawet nie odzwierciedla stanu Rzeczy NIE Praworzadnej. Jest to zbyt pozytwne nazywanie. Ale Ty komuchojadku chyba jestes wychowany na jakiejs poznokomunistycznej zupce z zakladowej stolowki. Wiec pewnie wiesz co to szacunek i milosc do Ojczyzny. Gorzej jesli te idealy wpiles z mlekiem z piersi matki - wtedy bylbys niereformowalny;-) Odpowiedz Link Zgłoś
komuchojadek Re: OGLASZAM KONIEC IV R-TEJ 06.10.06, 11:30 Po tym co piszesz to Ty chyba ciągnęłaś.......... z piersi Bieruta albo niekoniecznie piersi jakiegoś póżniejszego towarzysza (elmek tu uwaga: nie kasuj posta!, bo ja pisząc to mogę mieć na myśli np. poglądy tow. Jaruzelskiego wyrażone w jego bogatej twórczości, choć niekoniecznie:-). Co do miłości do Ojczyzny to odsyłam do pierwszych lat II Rzeczpospolitej, choć gatunek homosowieticus jest niereformowalny, to może coś się zmieni w sposobie pojmowania wartości przez szanowną panią Jeleniową Odpowiedz Link Zgłoś