Dodaj do ulubionych

Sekrety Koszalina

06.08.07, 14:29
Jest ich sporo, więcej niż by się wydawało.

Pierwszy: kiedy w '45 spłonęła zabudowa centrum miasta? Czy w czasie parugodzinnych walk o miasto, oddane niemal bez oporu?
Obserwuj wątek
    • tom.gorecki Re: Sekrety Koszalina 06.08.07, 18:28
      na pewno nie w trakcie walk, a po. W każdym razie jest to udokumentowane. Dla
      mnie zaskoczeniem było np to,. że płyty na ulicy Kolejowej (ogradzające trawniki
      wokół parkingu) miały takie metalowe pręty widoczne na górze bo... to były płyty
      nagrobkowe z Żydowskiego cmentarza. Te wzdłuż chodnika na Zwycięstwa (koło
      przystanku przy ratuszu też....
      • vline Re: Sekrety Koszalina 06.08.07, 18:32
        Zaskakujesz mnie.

Gdzie w Koszalinie był żydowski cmentarz? Niczego takiego sobie nie przypominam ---
        • gagunia Re: Sekrety Koszalina 06.08.07, 18:53
          Orla/Rzeczna, Racławicka
          www.kirkuty.xip.pl/koszalin.htm
          • vline Re: Sekrety Koszalina 06.08.07, 19:07
            Dzięki.

Nic mi o tym nie było wiadomo. Chociaż penetrowaliśmy miasto na skroś i od podszewki ---

Żadnych śladów.
      • vline Re: Sekrety Koszalina 06.08.07, 19:13
        To kiedy spalono centrum?

Czy nie w tym samym czasie, kiedy pożary wybuchły w Elblągu, Ełku, Nysie, Gdańsku -
        • tom.gorecki Re: Sekrety Koszalina 07.08.07, 14:03
          nie wiem dokładnie - 2, 3, 4 dni po "zdobyciu"? wg naszego miejscowego
          historyka-reportera (nigdys pamiętać jego nazwiska; zmajstrował on film nt
          zdobycia Koszalina gdzie były dołączone fragmenty radzieckich kronik wojennych
          ztcp to rosjanie spalili miasto aby pokazac jak trudne było zdobycie miasta,
          może też miał ilustrować zdobycie Kołobrzegu - w każdym razie pokazywał walki o
          oba te miasta - migawka była dosłownie kilku-kilkunastosekundowa
          a miasta nie ma
          inna teoria mówi o tym, że rosjanie zrobili sobie ćwiczenia przed zdobyciem
          Kołobrzegu i postrzelali sobie z haubic

co do resztek macew (prawie na pewno to były macewy) to też jest film i reportaż
          (TV Max kiedyś je zapodawała) to nie zawsze nagrobki bezkarnie obsikują psy :(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka