Dodaj do ulubionych

Blackwork - kilka pytań

02.08.13, 18:15
Przeszukałam forum, ale nie znalazłam odpowiedzi na nurtujące mnie pytania...

Na jakiej kanwie najlepiej wygląda haft blackwork?
Czy kanwa 80 nie jest zbyt drobna?
Czy kanwę jakoś naprężyć do haftowania czy nie jest to konieczne?
Czy jeśli zmienię kolor muliny z czarnego na inny to nadal będzie blackwork? wink

Jeśli jeszcze jakieś informacje dotyczące haftu blackwork są ważne to bardzo Was o nie proszę smile
Obserwuj wątek
    • marysia191 Re: Blackwork - kilka pytań 02.08.13, 19:20
      Myślę, że im drobniejsza aida, tym haft delikatniejszy, ładniejszy.
      Już na aidzie 18 ct spokojnie możesz haftować. A na 20 ct (czyli jak piszesz 80 oczek na 10 cm) - haft będzie mniejszy.
      Jeśli aida jest miękka, to przydaje się tamborek, by ją naprężyć. Ja wybieram tkaniny do haftu dosyć sztywne, wiec wyszywam "w rękach" wink Tu zapewne każda hafciarka ma własne upodobania i haftuje tak, jak jej wygodnie.
      Z tego, co się orientuję, to czasami w hafcie blacwork korzysta się z akcentów w innym kolorze (np. złotą nitką) i nadal jest to blackwork smile
      • ainuin1 Re: Blackwork - kilka pytań 02.08.13, 21:47
        Kurczę, zrobiłam małą próbę na kanwie 80 i na 56 (chyba) i na tej z większymi oczkami wydaje i się ładniejszy haft - bardziej wyraźny, bo na 80 się zlewa i niewiele widać...
        I żeby było śmieszniej ta większa kanwa jest usztywniona więc podwójnie lepiej mi się wyszywa wink
        • dona2000 Re: Blackwork - kilka pytań 02.08.13, 22:12
          ja wyszywam na 16' i jest nieżle a tu parę wzorów na zachętę mornela.gallery.ru/?p=albums&parent=iThw smile
        • marysia191 Re: Blackwork - kilka pytań 03.08.13, 20:53
          ainuin1 napisała:

> Kurczę, zrobiłam małą próbę na kanwie 80 i na 56 (chyba) i na tej z większymi o
          > czkami wydaje i się ładniejszy haft - bardziej wyraźny, bo na 80 się zlewa i n
          > iewiele widać...
          > I żeby było śmieszniej ta większa kanwa jest usztywniona więc podwójnie lepiej
          > mi się wyszywa wink

To wyszywaj na 18, skoro ładniej wychodzi smile
          Ja na drobniejszych tkaninach haftuję bardzo rzadko z powodu problemów ze wzrokiem i dlatego trudno mi coś doradzać. Ale taka "drobnica" też ma swoich zwolenników wink
          I tak jak pisała dona - 16 ct to też fajny rozmiar do haftowania smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka