Dodaj do ulubionych

Iloma nitkami?

18.02.15, 10:39
Błagam o pomoc bardziej doświadczone hafciarki! Dotychczas "bawiłam się" haftem gobelinowym, zwykle szyjąc trzema nitkami. Tym razem wymyśliłam sobie wyhaftowanie bieżnika w róże - mam już wzór, komplet mulin, bieżnik... I zaczęłam się zastanawiać iloma nitkami wyszywać? Żeby wyszło ładnie, "oczka" nie rozepchane... Poradźcie, poratujcie...
Obserwuj wątek
    • vi_san Re: Iloma nitkami? 18.02.15, 11:40
      A, bieżnik to 14ct czyli 54 oczka na 10 cm.
    • szmatka-gratka Re: Iloma nitkami? 19.02.15, 08:41
      Na 14 możesz wyszyć dwoma nitka,a jeśli są to małe elementy,można i trzema.
      Sprawdż na kawałku niepotrzebnej tkaniny,co Tobie się bardziej podoba i jaki jest efekt i tak rób.

Zapoznaj się z pierwszym tematem i dyskusjami,może więcej rozjaśnią.

Dobór liczby nitek do gęstości kanwy.
      www.haftix.pl/faq_pl/006/haft_krzyzykowy_006.shtml

forum.gazeta.pl/forum/w,20039,95410031,95410031,rozmiar_kanwy_a_ilosc_nitek_muliny.html

forum.gazeta.pl/forum/w,20039,149538785,,Jaka_liczba_nitek_na_kanwie_18_.html?v=2

• szmatka-gratka Re: Iloma nitkami? 19.02.15, 08:42
        i jeszcze jeden,który mi "uciekł" smile

forum.gazeta.pl/forum/w,83562,87847408,,Rodzaje_kanw.html?v=2
      • vi_san Re: Iloma nitkami? 19.02.15, 09:09
        Właśnie problem w tym, że nie mam ani kawałka 14... Zwykle wyszywałam [jak dotąd] nieduże obrazki na 18 i z 14 mam tylko ten świeżo nabyty bieżnik, który mam zamiar wyszyć. Zdecydowałam się na 3 nitki, bo nie lubię "prześwitów" kanwy.
        Bardzo dziękuję za pomocne linki - sama szukałabym "do miłego nigdy". smile
    • szmatka-gratka Re: Iloma nitkami? 19.02.15, 11:00
      Bieżnik ma mniejsze wzorki prawda?
      To powinno być ładnie.
      • vi_san Re: Iloma nitkami? 19.02.15, 11:23
        Może nie tyle mniejsze - co bardziej szczegółowe - to wzór z Coricamo - bieżnik w róże nr katalogowy W8349. Niestety nie umiem "przeklejać" zdjęć, więc nie mogę pokazać... Jakoś tak mi się zdaje, że trzy nitki to będzie akurat - znajoma co prawda mówiła, że na 14 lepiej szyć czterem nitkami, ale wydaje mi się, że tak wykonany haft będzie za "gruby" w stosunku do niewyszytej reszty - przy hafcie gobelinowym to nie ma takiego znaczenia, ale tu cały bieżnik pozostanie z "niewyszytej" kanwy...
        • jola_ep Re: Iloma nitkami? 19.02.15, 15:51
          A może pójść w delikatność i wyszyć dwiema nitkami? Na lnie na pewno byłoby to dwie nitki.
          Cztery nitki to na pewno przesada.
        • inna57 Re: Iloma nitkami? 19.02.15, 18:49
          Jeśli mogę coś doradzić to polecam jednak trzy nitki. Aby haft był jak najgładszy należy haftować bez supełków i zgodnie ze sztuką haftowania. Akurat w bieżniku to bardzo ważne. Dwie nitki na 14-ce to stanowczo za mało i będą prześwity a cztery to stanowczo za dużo chyba że wybrać półkrzyżyki ale wtedy niestety też będą prześwity kanwy. Dlatego najlepiej wybrać złoty środek.
          • vi_san Re: Iloma nitkami? 19.02.15, 19:30
            Toteż zdecydowałam się na trzy niteczki. Oczywiście bez supełków! Mogę tylko powiedzieć [na razie!], że o tyle ciężko szyć, że ten wzór ma tak "poszatkowane kolory: dwa krzyżyki jednym, trzy drugim, jeden trzecim - trzy krzyżyki pierwszym, jeden trzecim, pięć drugim itp. Ale już widzę, że śliczny będzie... big_grin
            • inna57 Re: Iloma nitkami? 20.02.15, 08:50
              Jak już wyhaftujesz swój bieżnik będziemy wdzięczne gdy pokażesz nam efekty.

A instrukcję jak wklejać zdjęcia na forum znajdziesz tu forum.gazeta.pl/forum/w,83562,139143807,140884194,Re_Otwieramy_galerie_prac.html
              • vi_san Re: Iloma nitkami? 20.02.15, 11:57
                Ooo! Dzięki za link, może jak będę miała chwilę to poćwiczę i się uda. Ale bieżnik to nie tak szybko, bo oprócz haftowania mam pracę zawodową, męża, psa, mieszkanie, działkę... wink
                Wczoraj wyszyłam dwa pączki różane - i już widzę, że będzie przepięknie...
                • inna57 Re: Iloma nitkami? 20.02.15, 12:10
                  Czyli tak jak my wszystkie wink , oj przepraszam wszyscy bo są wśród nas również panowie.
                  Życzę miłego xxx

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka