Dodaj do ulubionych

1. Sesja RM

01.12.06, 21:20
Niby p. Lis taki do przodu ze zmianami, a tu wszedł w koalicję z panią
Tomicką... Komitet Szydłowskiej nie chciał mu dać przewodniczącego, więc miał
ten stołek dostać od byłej p. burmistrz i p. Pawłowskiego. Niestety, niektórzy
nie lubią takich kombinatorów i już w pierwszej turze został wybrany p. Piotr
Choryński z PO zdobywając 10 na 19 głosów. Nie miał kontrkandydatów
(ciekawe...). p. Lis wyglądał na wyjątkowo rozczarowanego - a to przecież
człowiek z jego komitetu!

Były podczas sesji drobne zgrzyty podczas głosowań wynikające z braku
doświadczenia i emocji przewodniczącego, ale znając tego pana - wyrobi się
(jak każdy z resztą) - kultury i otwrtości mu nie brakuje, więc powinien być
dobrym przewodniczącym.

Lisowi nie udało się także zdobyć żadnej komisji. Nie pamiętam już dokładnie,
kto co zdobył, poza komisją d/s społecznych (czyli m.in. cała oświata), która
przypadła p. Nawrockiemu - co ten pan ma wspólnego z oświatą? Wybrany głosami
PO(bez Choryńskich)-Tomicka-NS.

Może ktoś jeszcze dopisze szczegóły.
Obserwuj wątek
    • guziel Re: 1. Sesja RM 02.12.06, 18:11
      Pan Choryński został przewodniczącym rady??
      No prosze, prosze... całkiem przyzwoity gość, swojego czasu uczęszczałem na
      prowadzone przez niego zajęcia i muszę przyznać że jest w porządku.

A ze stołkami tak jest... dominują parytety i przedwyborcze zobowiązania
      ponad doświadczeniem i pomysłami. ehhh
      Biedny Lis... nie spadł dla niego żaden kąsek... :P

• radekj0 Re: 1. Sesja RM 02.12.06, 20:00
      matswaj napisał:

> Już w pierwszej turze został wybrany p. Piotr
      > Choryński z PO zdobywając 10 na 19 głosów. Nie miał kontrkandydatów
      > (ciekawe...). p. Lis wyglądał na wyjątkowo rozczarowanego - a to przecież
      > człowiek z jego komitetu!

Nie oszukujmy się. To tylko formalnie członek klubu PO. Rzeczywistość jest inna.
      Co zresztą widać, skoro w innych głosowaniach głosował przeciw wszystkim
      członkom PO. Dał się kupić za przewodniczącego. A ponieważ jest w radzie w dwóch
      osobach (bo jest syn, radny z najmniejszą liczbą uzyskanych głosów, wciągnięty
      na plecach Lisa) jest wyjątkowo dobrym celem zakupów.
      A Lis, no cóż, sam jest winny tej sytuacji. Doprowadziły do tego błędy w kampanii.
      • matswaj Re: 1. Sesja RM 03.12.06, 00:08
        > Nie oszukujmy się. To tylko formalnie członek klubu PO. Rzeczywistość jest inna

Jak dla mnie, to właśnie Choryńscy reprezentują PO. Zarząd powiatowy Platformy
        poparł Szydłowską i z nią PCh współpracuje. To Lis reprezentuje własne interesy
        i sprzymierzył się z Tomicką, z którą wcześniej walczył - cóż za piękny przykład
        hipokryzji.

> Dał się kupić za przewodniczącego.

Kupić 2 głosy za przewodniczącego? Bez jaj... Za przewodniczącego się kupuje
        większościową koalicję - to właśnie zrobił Lis odwacając się od Szydłowskiej -
        na szczęście wśród ludzi byłej p. burmistrz są też tacy, którzy nie lubią
        perfidnego karierowiczowstwa i w tajnym głosowaniu go nie poparli, tak samo na
        vice-przewodniczącego. Przecież komitet nowej p. burmistrz nawet z Choryńskimi
        miał tylko 8 głosów! Sami go nie wybrali. Niechęć do Lisa widać było np. u
        radnego Kity, który mimo przekonywań, zagłosował przeciwko jego kandydaturze na
        przewodniczącego komisji Finansów (bodajrze), nie ulegając nawet osobistej
        perswazji.

Kiedyś ufałem Lisowi - teraz już nie popełnię tego błędu. Jak mógł się
        sprzymierzyć z ludźmi, których wcześniej przy każdej okazji opluwał?? Polityk...
        Pfff...

Moim zdaniem Przewodniczącym Rady został człowiek, który uchodzi za osobę
        poważną, szanowaną, zdolną spokojnie i rozsądnie rozmawiać, jednym słowem bardzo
        dobry wybór. Co prawda musi się jeszcze podszlifować w swojej nowej funkcji
        (jest z resztą pierwszy raz radnym), ale nie mam wątpliwości, że da sobie radę.

Komitet Szydłowskiej wiedział, że jego "najsilniejszy" człowiek - Konrad
        Napierała - nie przejdzie, więc postawili na kandydaturę najbardziej neutralną.
        Komitet Tomickiej i NS wiedział, że PO nie poprze ich kandydatury (niby kupili
        ich za ten stołek dla Lisa), więc nie wystawili nikogo. Okazało się jednak, że
        zagrali znakomicie - nie dali stołka Lisowi (prawdopodobnie od początku nie
        chcieli tego zrobić) i dodatkowo rozbili PO. Wiedzieli, że więcej nie zyskają -
        dzięki Lisowi (zwłaszcza jego chciwości i naiwności) mają większość w radzie
        właściwie za darmo. Chyba, że ten chytrusek z podkulonym ogonkiem wróci do
        punktu wyjścia, ale to jest raczej mało prawdopodobne...
        • radekj0 Re: 1. Sesja RM 04.12.06, 17:25
          matswaj napisał:

> Jak dla mnie, to właśnie Choryńscy reprezentują PO. Zarząd powiatowy Platformy
          > poparł Szydłowską i z nią PCh współpracuje.
          Jasne. I pewnie właśnie dlatego obaj Choryńscy wspólnie z radnymi p.Szydłowskiej
          głosowali przeciwko wszystkim kandydatom PO na wszystkie stanowiska w radzie?
          Jedynie w przypadku p.Nawrockiego p.Choryński się wstrzymał, co starczyło do wyboru.
          Myślę, że trochę inaczej definiujemy współpracę. Ale nie wątpię, że będziemy
          słyszeli, że p.Szydłowska rządzi w koalicji z PO. No chyba, że notowania PO
          spadną, wtedy okaże się, że zawsze była w konflikcie :)
          • matswaj Re: 1. Sesja RM 04.12.06, 17:37
            Głosowali przeciwko radnym PO, którzy razem z Lisem przeszli na stronę
            Tomickiej, czyli w moich oczach już nie reprezentują PO.
            • radekj0 Re: 1. Sesja RM 04.12.06, 17:53
              Nie żartuj. Jaka strona Tomickiej? Zapisali się do partii Tomickiej.?
              To p.Choryński został wybrany głosami radnych kupionych z komitetu p.Tomickiej.
              A to, że p.Tomicka na złość p.Szydłowskiej chciała zagłosować na p.Lisa. Trudno,
              panie się nie lubią...
              Niestety jedyną osobą (a właściwie osobami, z racji występowania pod dwoma
              postaciami) był p. Choryński, który kupiony za stanowisko głosował wbrew PO.
              • radekj0 Re: 1. Sesja RM 04.12.06, 17:55
                radekj0 napisał:

> Niestety jedyną osobą (a właściwie osobami, z racji występowania pod dwoma
                > postaciami) był p. Choryński, który kupiony za stanowisko głosował wbrew PO.
                Coś mi nie wyszło w tym zdaniu ;)
                Jedyną osobą, która złamała ustalenia PO.
                • mareq40 Re: 1. Sesja RM 04.12.06, 18:19
                  Choryński jest jedyną osobą (czy jak wolisz osobami) która miała odwagę się
                  przeciwstawić Lisowi i jego śmiesznej organizacji (PO), która składa się niemal
                  z samych kolesiów Lisa, popierających go z myślą o swoich brudnych interesach.
                  A to właśnie Lis zdradził - najpierw w tych swarzedzkich gazetkach jechal na
                  Tomicką a teraz z nią współpracuje. Gdyby myślał o czymś więcej niż tylko o
                  swojej dupie i interesach swoich kolesi to by sie dogadał z ugrupowniem
                  Szydłowskiej (przecież popieranej przez PO!!!)
                  • radekj0 Re: 1. Sesja RM 05.12.06, 15:18
                    Nic nie wiesz o tym, jak wygląda swarzędzkie koło PO.
                    • mareq40 Re: 1. Sesja RM 06.12.06, 16:45
                      Wiem wystarczająco dużo.
    • githyanki Re: 1. Sesja RM 03.12.06, 00:45
      Szkoda słów, naprawdę...
      • biboy7 Re: 1. Sesja RM 03.12.06, 09:58
        Pan Lis jest przykładem miernego naśladowcy polityków z góry.
        ...słaby gracz...
        który jak gówno na ulicy przykleja się do każdego buta, który może zanieść go na
        wyższe stanowisko. Tylko kto na niego głosował?

A co do wyboru nowego Przewodniczącego, bardzo dobra wiadomość, jeśli dalej tak
        pójdzie może wreszcie wyjdziemy z buraczanego zaścianka. I nowa ekipa pozyska
        przyzwoite pieniądze czekające na nas z Uni.Szydłowska,Choryński na pewno to
        potrafią ciekawe jak reszta..?

Kurde miło,że w końcu ktoś odzywa się na forum Swarzędza bo od dawna fora
        miejskie działające pełną parą w całej Polsce u nas jakoś dziwnie są uśpione.

• githyanki Re: 1. Sesja RM 03.12.06, 20:16
          Hmmm, Lis akurat ma za sobą największy elektorat spośród wszystkich radnych.
          Ponad 900 osób widziało go w nowej RM, więc nie ma dyskusji. Pytałbym raczej o
          obecność w Radzie innych "reprezentantów" ludu, którzy zebrali po "kilkanaście"
          głosów. Ot, mały kontrast.
          • biboy7 Re: 1. Sesja RM 04.12.06, 10:06
            O widzę że mamy fana/wyborce M. Lisa.
            Przyznaję że wyniki Marcin jako radny ma najlepsze ze wszystkich kandydatów i
            należy liczyć się z głosem ludu.
            Jednak pytanie które od dawna chodzi mi po głowie co konkretnego zawdzęczamy
            jego pracy w radzie. Proszę o choćby 5 punktów.
            Taki Zaradny którego nie popieram afiteatr zrealizował. Po co nie wiem, ale
            jadnak dopiął swego, a Lis???

• guziel Re: 1. Sesja RM 04.12.06, 15:04
              dobre pytanie

no właśnie, co zrobił przez te 8 lat??
              (oprócz załatwienie znajomym pracy w komisji wyborczej oczywiście :P )
            • thunderbird11 Re: 1. Sesja RM 04.12.06, 16:00
              A co zdziałała p.Szydłowska?
              największy jej sukces to "Apel o uczestnictwo w referendum"
              • matswaj Re: 1. Sesja RM 04.12.06, 17:02
                Z tego co się orientuję, większość czasu pracy radnych pochłaniają rzeczy, które
                widać dopiero jak się ich nie zrobi (np. uchwalenie planu zagospodarowania
                przestrzennego, o czym było głośno jakiś czas temu, chyba burmistrz też miał coś
                do czynienia z tą sprawą). Na stronce:
                www.swarzedz.samorzady.org/swarzedz/index.php?language=_pl&module=pages&pg_id=74

Są wszystkie uwchwały RM z ubiegłego roku - można sprawdzić, co zrobili, tylko
                trzeba być baaardzo cierpliwym, żeby przez to wszystko przebrnąć ;).

Co do poparcia Lisa - czy nie był on jedynym, który prowadził aktywną kampanię
                na radnego (krówki na pętli autobusowej)? Nie miaszkam w tamtych rejonach, ale
                np. na osiedlach południowych nie natknąłem się na ŻADNĄ kampanię, poza
                plakatami... Dopiero dzisiaj zauważyłem, że jakaś mała karteczka wisi,
                informując o spotkaniu z Szydłowską - to wszystko... Większość głosów to albo
                rodzina i znajomi, albo ludzie głosujący z przyzwyczajenia, zwolennicy
                określonych partii - np. Waldemar Nawrocki zdobył w okręgu 3 ponad 470 głosów. w
                poprzednich wyborach zdobył ich - uwaga! - 12! Ludzie nie głosują na konkretne
                osoby (są wyjątki), ale głównie na listy - założe się, że gdybym to ja startował
                z pierwszego miejsca PO w tym okręgu to sam zdobyłbym te 470 głosów - o czym to
                świadczy? Że mam wtyki u przewodniczącego koła lokalnego... (co jest prawdą w
                przypadku pana Nawrockiego) Dlatego do rad wchodzą ludzie z niespełna 100
                głosami, a niektórzy mają i 150, a nie wchodzą, bo reprezentują niepopularny
                komitet. Dlatego też nie zagłosowałem na sąsiada, chociaż go bardzo lubię i
                szanuję - na pierwszy miejscu jego listy był ktoś, komu wolałem nie pomagać...
                • radekj0 Re: 1. Sesja RM 04.12.06, 17:19
                  matswaj napisał:

> założe się, że gdybym to ja startował
                  > z pierwszego miejsca PO w tym okręgu to sam zdobyłbym te 470 głosów - o czym to
                  > świadczy? Że mam wtyki u przewodniczącego koła lokalnego... (co jest prawdą w
                  > przypadku pana Nawrockiego)
                  Jakie wtyki? To był naturalny kandydat na 1 miejsce na liście.
                  • mareq40 Re: 1. Sesja RM 04.12.06, 18:08
                    Naturalny kandydat, który wcześniej zdobył 12 głosów?! Chyba żartujesz!
                    Przecież Nowa Wieś głosuje na listę bo tutaj nikt tak ludzi nie zna. W sumie
                    całe szczęście, że z tej listy wszedł Nawrocki i ten młody, bo cała reszta to
                    kompletna zenada.
                    • radekj0 Re: 1. Sesja RM 04.12.06, 18:31
                      mareq40 napisał:

> Naturalny kandydat, który wcześniej zdobył 12 głosów?! Chyba żartujesz!
                      > Przecież Nowa Wieś głosuje na listę bo tutaj nikt tak ludzi nie zna. W sumie
                      > całe szczęście, że z tej listy wszedł Nawrocki i ten młody, bo cała reszta to
                      > kompletna zenada.
                      Sam mówisz, że tutaj nikt ludzi nie zna. Oprócz Ciebie zdaje się.
                      Co o mnie wiesz, że nazywasz mnie "żenada"? Spotkaliśmy się kiedyś? Rozmawialiśmy?
                      Sam sobie wystawiasz opinię.
                      • mareq40 Re: 1. Sesja RM 04.12.06, 18:42
                        Panie Radku!

Budować przedszkola gdy mamy niż demograficzny?!

Chyba teraz sam Pan rozumie moją irytację na brak wiedzy ludzi którzy się
                        pchają do władzy.
                        • radekj0 Re: 1. Sesja RM 04.12.06, 18:48
                          Chyba nie przedstawialiśmy programu naprawy kraju, ale rozmawialiśmy o naszym
                          mieście. Co z tego, że jest niż demograficzny, skoro w Swarzędzu brak miejsc w
                          przedszkolach. Swarzędz się rozrasta, większość nowych mieszkańców to ludzie
                          młodzi i mający lub będący mieć dzieci.
                          Co roku w Swarzędzu brakuje ok.100 miejsc w przedszkolach, a rozpatruje się
                          wyłącznie wnioski, gdzie oboje rodzice pracują.
                          Czy w związku z tym mamy ekportować dzieci tam, gdzie ich brakuje?

brak wiedzy...
                          • mareq40 Re: 1. Sesja RM 04.12.06, 19:19
                            radekj0 napisał:

> Co z tego, że jest niż demograficzny

No, gratuluję!

Jest kilka ciekawszych rozwiązań niż wyrzucanie pieniędzy na budowę nowych
                            przedszkoli:
                            Po pierwsze, niż demograficzny dotyczy rónież dzieci starszych. Moja propozycja
                            jest taka by wykorzystać części szkół podstawowych, które świecą pustkami.
                            Przygotowanie pomieszczeń będzie kosztowało o wiele mniej niż budowy nowych
                            placówek.
                            Po drugie, to co Pan pisze, o dużej liczbie ludzi młodych, to wszystko prawda.
                            Ale nie uściślił Pan, że dotyczy to tylko fragmentu miasta. W jego północnych i
                            centralnych częściach mieszkają ludzie zwłaszcza starsi. Inna rzecz, że również
                            na południu ludzie młodzi nie będą mieć tyle dzieci ile z czasów wyżu lat 80 i
                            wystarczy obecna liczba placówek.
                            Teraz propozycja dla Pana; proszę rozważyć podwożenie swoich pociech gdzieś
                            dalej, np. na osiedla będące na północy. Proszę również by nie traktował Pan
                            rady, do której starał sie dostać, jako sposobu na załatwienie własnych
                            interesów. To tak jakbym ja planował start w wyborach, bo chciałbym sobie
                            wybudować ulicę. Jestem pewien, że Pan rozumie.

Pozdrawiam
                            • mila39 Re: 1. Sesja RM 04.12.06, 22:49
                              w części północnej S. są 4 przedszkola na 4 osiedla i stare miasto, w części
                              południowej 1, na 6 osiedli, które stale się rozudowywują...
                              te dzieci skoszarować w jedynej istniejącej podstawówce? czy gimnazjum w
                              szczerym polu?
                              Pana pomysły są z kosmosu
                              może zrobimy zbiórke i wyślemy Pana na księżyc razem z nimi?
                              • biboy7 Re: 1. Sesja RM 04.12.06, 23:05
                                Miło czytać,że dyskusja się rozwija szkoda, że w kierunku agresywnym:(
                                Czyżby wmieszał się między nas jakiś polityk czy radny i chce ciągnąć dyskusje
                                na chamskie tory... Ok sam przyznaje grzeczny nie jestem.
                                Ale do rzeczy może zaczniemy wrzucac od myślników propozycje co powinno się w
                                naszej gminie zmienić lub pojawić i funkcjonować. Zacznijmy budować a nie dzielić.

Na początek bardzo dobrym pomysłem jest przedszkole na Nowej Wsi. Dzisiaj bywa
                                tak że cały ciężar przejmują przedszkola z północy obsługując całe miasto a
                                dziecią które się nie załapią pozostaje poranna wycieczka do Kobylnicy lub
                                Poznań za inną kase.
                                • matswaj Re: 1. Sesja RM 04.12.06, 23:16
                                  Akurat przedszkole w części południowej nie jest najgłupszym pomysłem - sam
                                  jestem z wyżu demograficznego i szczerze powiedziawszy zamierzam mieć dzieci nie
                                  później jak za 2-3 lata. Tak więc dzieci z wyżu nadchodzą ;).
                                  • radekj0 Re: 1. Sesja RM 05.12.06, 08:25
                                    Nie wytłumaczycie.
                                    Mareq uparł się, że startowałem do rady z bezsensownym programem, po to, żeby
                                    załatwić swój interes ;)
                                    Akurat moje dziecko jeździ do przedszkola anglojęzycznego w Kobylepolu. Jest tam
                                    zresztą więcej dzieci ze Swarzędza. Ale szczerze mówiąc jest drogo i nie jestem
                                    przekonany, że wszyscy mogą tak zrobić. Zresztą pojemność przedszkola też jest
                                    ograniczona.
                                    • mareq40 Re: 1. Sesja RM 05.12.06, 13:10
                                      Ok , widze że wszystkim Wam zależy na przedszkolu.
                                      Ale z tym jest związanych kilka innych problemów , które też trzeba będzie
                                      rozwiązać:
                                      1. Chyba najbanalniejszy ale zarazem konieczny do rozwiązania: pieniądze.
                                      Inwestycja w budowę nowej placówki pochłonie ogromne sumy czy znajdzie się
                                      kasa ? Boję się że po ostatnich 4 latach może być z tym nienajlepiej.
                                      2. Ten jest równie ważny: lokalizacja. Nowa Wieś jest już mocno zabudowana i
                                      jedyną realną pozostaje ta w "szczerym polu" czyli w okolicach tego nowego
                                      gimnazjum. No chyba że macie tu jakies fajne pomysły. Mój był taki , choć
                                      skrytykowany , by w celu ograniczenia kosztów i wykorzystania już istniejącego
                                      budynku , otworzyć przedszkole w części podstawówki.
                                      3. Ostatnia rzecz: budowa takiej placówki powinna być inwestycją na długie
                                      lata. Sądząc po zabudowaniu już Nowej Wsi , która nie ma za bardzo gdzie się
                                      rozwijać , można powiedzieć że już dużo więcej ludzi się tu nie wprowadzi , a
                                      osiedla się szybklo zestarzeją. Stąd czy by to nie była inwestycja chybiona.
                                      Nawiążę jeszcze do punktu 2: może rozważyć budowę przedszkola choćby w
                                      Zalasewie bo ono się teraz bardzo intensywnie rozwija.

Co do programu Radka to z mojego punktu widzenia był on nie trafiony. Nikt z
                                      rodziny albo znajomych nigdy nie narzekał na takie problemy.
                                      • radekj0 Re: 1. Sesja RM 05.12.06, 13:37
                                        Zbudować przedszkole w ramach partnerstwa publiczno prywatnego i dużą część
                                        sfinansuje Unia.
                                        Martwisz się o pieniądze? Słusznie. Ale przedszkole to małe piwo przy pomysłach
                                        zarządu miasta. Notabene: można było zbudować przedszkole zamiast muszli.
                                        Widziałeś może projekt budżetu? Bardzo zabawny. Planowane dochody na poziomie
                                        85mln (z tego część ze sprzedaży gruntów) i wydatki 103.
                                        W zeszłym roku było odpowiednio 75 i 85.
                                        Lepiej niż nasze państwo ;) 20% deficytu budżetowego.
                                        Jedyna nadzieja, że już po wyborach i budżet wyborczy będzie pocięty przed
                                        uchwaleniem.
                                        A jeśli chodzi o mój program :) Uważasz, że był nietrafiony i nie głosowałeś na
                                        mnie. Super. Było takich ludzi więcej :) Do rady nie wszedłem, więc widocznie
                                        mój program był rzeczywiście chybiony. Zapewne wybrani radni mają lepsze
                                        pomysły. Nie wymagaj ode mnie, żebym w krótkiej ulotce, albo poście zamieścił
                                        książkę z moimi szczegółowymi pomysłami na najbliższe 4 lata Swarzędza.
                                        Napisałem o tych rzeczach, o których coś wiem i które uważam za ważne. Skoro
                                        chciałbym, żeby swarzędzkie szkoły oferowały edukację na poziomie wyższym niż
                                        przeciętny, wiem jak można to zrobić i uważam, że to interesujące dla większości
                                        rodziców, to o tym pisałem. Nie jestem ekspertem od bezpieczeństwa, więc tematu
                                        nie poruszam. Są od tego fachowcy.
            • githyanki Re: 1. Sesja RM 05.12.06, 19:20
              Wyrażam opinię, a nie polityczne sympatie. Inni też nie wiedzieli dlaczego
              wybudowano scenę, więc Zaradnego w RM nie ma. Lis jest. Coś zatem musiało być
              na rzeczy. Pewnie wspomniane 5 punktów;) Uczciwie jednak przyznam, że miałbym
              problem z wymienieniem choćby jednego. Takiego kłopotu, jak pokazują wyniki,
              nie miało jednak kilkuset wyborców. Magia kampanii tuszująca 4-letnią aktywność
              i niedoskonałości? To tylko opinia. 3m się.
    • matswaj Re: 1. Sesja RM 04.12.06, 17:05
      Są już podane efekty 1 sesji RM:

swarzedz.pl/index.php?id=49&no_cache=1&tx_ttnews[tt_news]=44&tx_ttnews[backPid]=10&cHash=7bd8dc6b35

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka