tropem_misia1 Re: NP:Zupa z bobu i mięty 09.07.10, 16:09 1 łyżka oleju 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki pokrojone w kostkę 300 ml bulionu warzywnego 670 g bobu 300 ml śmietany 18% sok z jednej cytryny 2 łyżki posiekanej świeżej mięty kilka listków mięty do dekoracji świeżo zmielony pieprz sól W wysokim garnku rozgrzej olej, dodaj posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż, aż cebula stanie się miękka. Następnie dodaj ziemniaki i bulion. W międzyczasie w osolonej wodzie ugotuj bób (około 5 minut). Gdy bulion się zagotuje zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 20 minut. Dodaj bób i wymieszaj całość. Zestaw zupę z ognia, lekko przestudź i dodaj posiekaną miętę, sok z cytryny oraz śmietanę. Rozprowadź wszystko na jednolitą masę i dopraw do smaku. Podawaj udekorowaną listkami mięty. Odpowiedz Link
pragata Re: Bobowy sezon. 10.07.10, 17:32 ...lubię b. bób,ale zupy nie próbowałam... zwykle jadamy do bułki,lub chleba polane odrobiną masełka z tartą bułeczką,lub z ziemniaczkami w ten sam sposób,dla nas pycha... Odpowiedz Link
tropem_misia1 Re: Bobowy sezon. 11.07.10, 09:46 Jestem na diecie.Żadnych masełek .. Ale z przyjemnością jem ugotowanych bób. Zastępuje mi tak ukochane przeze mnie słodycze Odpowiedz Link
pragata Re: Bobowy sezon. 11.07.10, 18:15 ...no to zgoda,bez masełek i bułeczki. Skubiemy sobie przed TV i przy kompie jak ziarna słonecznika, też dobre.... Odpowiedz Link
tropem_misia1 Re: Bobowy sezon. 12.07.10, 06:40 Jak ziarnka słonecznika- fakt- ręka lata na okrągło. Odpowiedz Link