Dodaj do ulubionych

Ponad połowa

13.06.11, 08:52
zapytano, czy w ostatnim miesiącu przeczytali tekst dłuższy niż trzystronicowy. Chodziło nie tylko o wydawnictwa papierowe, ale także artykuły internetowe i komputerowe ekrany. Wynik: ponad połowa odpowiedziała przecząco.

Więcej... wyborcza.pl/1,75402,9760659,Jak_Polacy__nie__czytaja,,ga.html#ixzz1P8WXIaZI
Obserwuj wątek
    • tropem_misia1 Re: Smutne to 13.06.11, 08:58
      ale i ja powoli dołączam do grona nieczytających książek.
      Kiedyś wynosiłam z biblioteki po 8 książek na raz.
      a i w domku sa półki z zakurzonymi książkami.
      zwalam to na okulary
      ale sama nie wiem czy to o to chodzi
      • pia.ed Re: Smutne to 13.06.11, 09:09
        Naczytalam sie wystarczajaco w dziecinstwie i mlodosci, teraz czytam bezplatna codzinna gazetke METRO i druga ktora nazywa sie CITY ... To mi w zupelnosci wystarczy ...

Na internecie czytam codziennie najwazniejsze wiadomosci z czterech szwedzkich gazet,
        ale nigdy nie przyszloby mi do glowy aby zaglebiac sie w stronach kulturalnych czy politycznych, choc to tez moge zrobic na wirtualnej gazecie.

Z oczami mam od lat problemy mimo najlepszych i najnowszych okularow sad
        Pieka mnie po dluzszym wysilku, krople i zele nie pomagaja ... czesto czuje tak jakby mi ktos soli do oczu nasypal, i wtedy "placze rzewnymi lzami".

Niedawno bylam w Sztokholmie w szpitalu ocznym na badaniu oczu przez optometryka ,
        bo w Malmö maja tylko jedngo i musialabym czekac ponad rok.
        • tropem_misia1 Re: Smutne to 13.06.11, 10:12
          Masz tzw.Suche oczy?
          przestraszyłas mnie, bo ja kie cóś mam,ale we wczesnym stadium,a w ogóle ich nie kropię ( oczu znaczy się),kupuję krople, zapominam o nich ,a one szybko traca datę wązności po otwarciu - to won do kosza i tak w kółko
          • czuk1 Re: Smutne to 14.06.11, 08:56
            Nie czytamy książek chyba z powodu braku czasu , zaabsorbowania innymi atrakcjami i bieżącymi zajęciami. Mnie teraz dzień mija jakby (kiedyś) upłynęło kilka godzin. Chcemy przeżywać wszystko naraz. Ja to z tego powodu trochę denerwuję się, że taki jestem niewydolny.
            Wracając do książek. Czytalibyśmy też książki jeśli mielibyśmy umiejętność szybkiego czytania.
            Szkoda, że nie uczono nas tego w młodości. Tego już chyba trudno by było się teraz nauczyć.
            • pia.ed Re: Smutne to 14.06.11, 09:24
              W dziecinstwie czytalam jedna ksiazke dziennie ... choc mnie nie uczono szybkiego czytania ...
              Teraz jest chyba inny problem ... klasykow przeczytalam jeszcze na studiach,
              a nowoczesna (az do bolu) literatura interesowalam sie tylko z koniecznosci,
              a potem ze snobizmu, bo jak sie otrzymalo czlonkowstwo Klubu 13-u Muz
              to trzeba czytac aby moc nadazac za trendami ... wink

Teraz wydaje mi sie czasami, ze przeczytalam juz wszystko co powinnam z zyciu przeczytac ...
              i zmuszac sie nie mam zamiaru.
              • marii51 Re: Smutne to 14.06.11, 10:15
                Prasówkę - nie zacznę dnia- jeśli nie polatam w wirtualii
          • pia.ed Re: Smutne to 14.06.11, 09:14
            Mozna powiedziec, ze mam suche oczy ... Pewnie to od tego, ze godzinami siedze przed komputerem, i to blisko ekranu, bo ostatnio bardzo mi sie wzrok pogorszyl i musze to niestety robic ... Moja wada oczu jest specyficzna i dlatego musialam jechac do specjalisty w Sztokholmie, bo w Malmö jest dluga kolejka, a tam przyjeli mnie bardzo szybko.

Jam mam to samo z kropelkami, a wlasciwie z zelem w tubce, bo ten mi lepiej pasuje i od dluzszego czasu kupuje.
            Okulista tu na miejscu zalecil mi uzywanie zelu tak czesto jak potrzebuje,
            nawet 5 czy wiecej razy dziennie ... a ja czekam az poczuje bol oczu ...
            i wtedy jest za pozno bo z oczu leja sie strumienie lez sad

Nie przejmuj sie tym co pisza na buteleczce czy tubce.
            Ja mam naraz otwartych kilka tubek, bo chce je miec pod reka ...
            mam nawet w kieszeniach i w torebce,
            i wcale nie starzeja sie, dzialaja jak trzeba.

CHYBA BEDE MUSIALA ZAPISAC SOBIE GODZINY UZYCIA I TEGO SIE TRZYMAC ... bo od tej suchosci mam zaczerwienione spojowki.
            • tropem_misia1 Re: Smutne to 14.06.11, 22:04
              smile
              Cały czas zapominam o sobie.
              ale postaram sie pamiętać
              • marii51 Re: Smutne to 14.06.11, 22:17
                tropciu ? jak to mam rozumieć?
                "zapominam o sobie "?
                • tropem_misia1 Re: Smutne to 15.06.11, 07:13
                  abo tylko robota,robota,robota
                  jak wracam to padam,padam,padam big_grin
            • czuk1 Re: Smutne to 14.06.11, 23:04

Ja na suche oczy stosuję Świetlik w kropelkach.
              Zjawisko suchych oczu występuje u mnie okresowo.
              Znika i wraca.
              Świetlik usuwa pieczenie oczu.
              Dostępny jest bez recepty.
              • pia.ed Re: Smutne to 15.06.11, 11:34
                U mnie pieczeni jest od kilku lat, zel dostaje na recepte bo jest troce taniej...
                A pieczenie jest duzo mniejsze kiedy mam "urlop od komputera".

Ostatnio wzrok mie sie bardzo pogorszyl ... siedze z nosem w ekranie, to pewnie tez przyczynia sie do pieczenia ...
                dostalam nowa recepte, wiec za pare tygodni bedzie lepiej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka