Dodaj do ulubionych

Prawo LITWY...

17.04.12, 12:34
od wielu lat istniało porozumienie między Polską a Litwą ,że dzieci z domów dziecka mogły przyjeżdżać do Polski- do rodzin ,które je zapraszały-ale niestety-
doszukano się nieprawidłowości tzn niedopatrzenia bardzo istotnych spraw-
adnotacjii dokładnej o rodzinach - u kogo przebywają włącznie z linia papilarną .
Polacy , rodziny oburzeni, a przecież to konieczne procedury dla zachowania bezpieczeństwa- tym bardziej,że obawie znikania bez wieści.
Taka forma na razie jest zastępcza - póki co...
www.poranny.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20120417/BIALYSTOK/120419633
Obserwuj wątek
    • marii51 Re: Prawo LITWY... 17.04.12, 13:18
      Spotkanie rządzących w krajach nadbałtyckich- zorganizowane przez naszego PREZYDENTA W Warszawie
      - Litwa nie uczestniczy !
      TERAZ okazuje się,że nie przestrzega procedur z w sprawie" Nieba"
      a masz Ci los
      ---wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114881,11550104,Nowy_spor_z_Litwa__Nie_placa_za_ochrone_swojego_nieba.html?lokale=wroclaw
      -
      • marii51 Re: Prawo LITWY... 17.04.12, 13:21
        nie zauważyłam, może tu mamy więcej do zrozumienia....
        wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114877,11545024,Litwa__Veidas___odmowa_Grybauskaite_przyjazdu_do_Warszawy.html
        • marii51 Re: Prawo LITWY... 17.04.12, 13:24
          przepraszam to spotkanie dziś-
          czasem w tv- tak wielokrotnie powtarzają,że można daty pomylić
          "Kubilius odmówił komentarza na temat nieprzyjęcia przez prezydent Litwy Dalię Grybauskaite zaproszenia wystosowanego przez prezydenta Bronisława Komorowskiego do udziału w spotkaniu przed szczytem NATO. Zaznaczył, że "prezydent sama decyduje, kiedy i w jakich spotkaniach uczestniczyć".

Z inicjatywy prezydenta Komorowskiego 17 kwietnia w Warszawie ma się odbyć spotkanie przywódców Polski i państw bałtyckich na temat wspólnego stanowiska na zbliżający się szczyt NATO. Prezydenci Łotwy i Estonii przyjęli zaproszenie. Prezydent Litwy odmówiła. Swą decyzję Grybauskaite uzasadniła tym, że "kwestie związane z przygotowanie do szczytu NATO zostały już omówione z prezydentem Polski, również z prezydentem Łotwy".

Litewscy komentatorzy różnie oceniają decyzję prezydent. Jedni uważają, że odmowa prezydent Litwy udziału w spotkaniu szefów Polski i państw bałtyckich może jeszcze bardziej pogorszyć stosunki polsko-litewskie i pogłębić wizerunek Litwy jako "partnera kapryśnego". Inni popierają decyzję prezydent. Mówią, że pani prezydent "pokazała charakter".
          • marii51 Re: Prawo LITWY... 17.04.12, 13:31
            Nasza prezydentowa "mogła "w ramach sąsiedzkiej przyjażni zaprosić Dalię
            > Grybauskaitena odwiedziny Japonii, spotkanie z Cesarzową
            Otwarcie uroczyste zdarzeń poświęconych Fryderykowi Chopinowi
            • pia.ed Re: Prawo LITWY... 17.04.12, 15:30
              Zadna prezydentowa a nawet prezydent nie ma prawa zaprosic kogos
              do nie swojego kraju, w tym przypadku do Japonii ...
              Wybuchl by wtedy skandal na miare miedzynarodowa, a Litwinke cofnieto by na granicy.

Natomiast nie ma problemu na zaproszenie prywatne do lesniczowki czy do mieszkania ...

Nie zaproszenie dzieci do Polski wyglada na to, ze ma wylacznie podloze polityczne ...
              • czuk1 Re: Prawo LITWY... 17.04.12, 18:24
                Nie ma czym się przejmować. Władze Litwy są w błędzie. Myślę, że za rok-dwa zmienią stosunek
                do Polski i Polaków.
                • marii51 Re: Prawo LITWY... 17.04.12, 18:42
                  O prosze ze stoickim spokojem Mariusz nas uspokajasmile

??
                  gdzie ja mam link?... zaprosić miałam Was na naukę cząstki historii
                • pia.ed Re: Prawo LITWY... 18.04.12, 00:35
                  Nie ma czym się przejmować. Władze Litwy są w błędzie. Myślę, że za rok-dwa zmienią stosunek do Polski i Polaków.

Z tego co slysze w wiadomosciach na P1, to sytuacja Polakow na Litwie
                  caly czas sie pogarsza ... skad wiec takie optymistyczne przepowiednie?
                  • czuk1 Moja prognoza 18.04.12, 03:06
                    Zmiana stosunku władz Litwy do Polaków i Polski następować będzie także w wyniku wielopłaszczyznowych rozmów/starań władz i instytucji (organizacji) polskich. Jeśli tak dalej będzie.... do normalności może przywołać Litwę UE. Także ekspansja Rosji w staraniach o wpływy na Litwie zwróci uwagę temu narodowi, że niepotrzebnie skłóca się z sąsiadem, członkiem UE. Wyobcowanie Litwy w gronie sąsiednich krajów i zahamowanie stosunków gospodarczych z Polską, spadek inwestycji zagranicznych w Litwie, zmniejszenie kontaktów turystycznych i inne niekorzystne dla Litwy zjawiska które występują tam (i niebawem wystąpią) przyspieszą proces poprawy sytuacji Polaków na Litwie i przywrócenie przyjaznych stosunków między naszymi państwami.
                    • marii51 Re: Moja prognoza 19.04.12, 13:49
                      mamy odpowiedż - kolejność ważności spotkań trzeba przestrzegać
                      • marii51 Re: Moja prognoza 24.04.12, 14:09
                        czyt tekst:
                        pobicie za rozmawianie po polsku?....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka