pia.ed 02.09.12, 14:35 Chyba tak samo jak na calym swiecie? wyborcza.pl/1,75477,12401911,Jak_sie_robi_dzieci_w_Norwegii.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pia.ed Norwegia 02.09.12, 21:36 Nikt na forum nie zareagowal na ten artykul, a pod artykulem dyskusja az wrze ... smile Wytlumaczenie tego ca napisal dyskutant mozna znalezc dalej... Norwegia sklada sie z olbrzymiej ilosci malenkich miejscowosci i wiosek. Odleglosci miedzy nimi sa 20 -30 km waskimi wijacymi sie w gorach drogami, ktore zima sa niebezpieczne do jazdy ... Jesli jedyna w wiosce stacja benzynowa upadnie oznacza to, ze aby zatankowac samochod trzeba jechac do nastepnej wioski ktora ma stacje benzynowa, a ta moze byc polozona 60 km dalej ... Ta sama historia jest z malymi wiejskimi sklepikami. Jesli mieszkancy nie beda ich popierac i sklep upadnie, to moze oznaczac takze ze upadnie apteka, sklep monopolowy i poczta ktore sa przy tym sklepiku ... i ze mlodzi z tej wioski uciekna, a zostana tylko staruszkowie. penthomide 01.09.12 udany eksperyment socjalny w Norwegii udał się dlatego że w społeczeństwie norweskim nie ma kombinowania i oszukiwania przez hohsztaplerów i wszelkiej maści kombinatorów , którzy wykorzystują każdą okazje na okradanie państwa. Ludzie rozumieją że są zamożni i nie ma potrzeby aby bogacić się nieuczciwie. Zrozumienie mentalności norweskiej jest trudne ale ma w sobie mase zimnej logiki. W mojej wiosce jest stacja benzynowa , której groziła likwidacja. W związku z tym właściciel stacji zrobił zebranie we wiosce , aby mimo wyższej ceny wszyscy we wiosce tankowali rope na jego stacji , wówczas on uniknie likwidacji i dalej jego małe przedsiębiorstwo będzie działać . To co ustalili tak zrobili i stacja funkcjonuje mimo że jest niekonkurencyjna. Odpowiedz Link
super.222 Re: Norwegia 03.09.12, 07:49 Ja to nie wiem jak się w ogóle robi dzieci, a w Norwegii w szczególności. Wybacz - Pia.ed - o Norwegii i dzieciach było tyle od pewnego czasu, że moja psychika - na widok nazwy tego kraju - po prostu wysiada, nie obejmuje ... jeszcze nie rozumiem ... co stało się na wyspie Utoya. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Norwegia 03.09.12, 10:19 W tym artykule nie ma ani slowa o Breiviku ... ale Ci odpuszczam ... nie musisz dyskutowac. Odpowiedz Link
super.222 Re: Jak sie robi dzieci w Norwegii 03.09.12, 10:59 Pia.ed - litości !!! Czy ja napisałam cokolwiek o B.? Tytuł wątku mówi o *robieniu* dzieci, a nie o ich ....No ... ! Miło, że zwolniłaś mnie o obowiązku dyskutowania o kraju - niewątpliwie pięknym - ale również - niewątpliwie - dla mnie odległym, i to nie z powodu odległości liczonej w km. Odpowiedz Link
pia.ed Norwegia 03.09.12, 18:53 Wspomnialas wyspe Utoya .... z z kim ona sie wiaze? Z blogoslawionym JP? Jesli chodzi o dzieci to byly bzdury tego rodzaju, ze wladze Norwegii odbieraja dzieci Polakom, bo potrzebuja dzieci do adopcji, aby narod nie wymarl Z tego artykulu mozzn sie dowiedzec jak sytuacja wyglada naprawde. ...o Norwegii i dzieciach było tyle od pewnego czasu ... jeszcze nie rozumiem co stało się na wyspie Utoya. Odpowiedz Link
skuter44 Re: Norwegia 04.09.12, 07:37 Pia.ed. Nie denerwuj się jeśli ktoś napisze, że nie zna problemów Norwegii i dlatego (w natłoku spraw i problemów swoich/naszych narodowych) nie zabiera głosu na tematy przez Ciebie poruszane na forum. Ja również (zauważyłaś) nie dyskutuję na tematy norweskie. Po prostu nie znam się na temacie - Norwegia. Jedno wiem tylko, że mój syn tyrał pól roku przy wstępnym przerobie ryb w Mehamn. Mojej sympatii ten epizod z życia syna nie budzi. Choć wiadomo, że zaistniał nie z winy Norwegii. Mój wpis jest odpowiedzią na Twoje spostrzeżenie/pytanie, że nie ma dyskusji na tak ciekawe informacje poruszone w wątkowym artykule. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Norwegia 04.09.12, 20:11 skuter44 napisał: > Nie denerwuj się jeśli ktoś napisze, że nie zna problemów Norwegii i dlatego ... nie zabiera głosu na tematy przez Ciebie poruszane na forum ... Moja odpowiedz byla nie do Ciebie tylko do super222, ktorej tyle czytala o Norwegii, ze temat juz sie jej znudzil ... No a jesli ktos nic nie wie o Norwegii, to wklejenie przeze mnie artykulu powinno byc wlasnie pozytywne, bo mozna sie z niego, a szczegolnie z dyskusji, bardzo duzo dowiedziec. Jak dotad polska prasa szeroko sie rozpisywala o akcji detektywa Rutkowskiego, ktory wydarl polska dziewczynke z rak Norwegow, a odbieranie dzieci bez przyczynyjest normalne w tym kraju, bo Norwegia potrzebuja biale dzieci do adopcji, aby poprawic swoje zdegenerowane geny Ze ta interpretacja tematu jest na wskros falszywa nie musze chyba pisac. ... o Norwegii i dzieciach było tyle od pewnego czasu, że moja psychika - na widok nazwy tego kraju - po prostu wysiada, nie obejmuje ... jeszcze nie rozumiem ... co stało się na wyspie Utoya. Odpowiedz Link
skuter44 wyjaśnienie 04.09.12, 21:12 Odpowiadałem na Twój drugi wpis na Twoim wątku. Były dwa wpisy. Ten drugi - skierowany był do wszystkich, nie było dyskusji . Odebrałem go jako uwagę (też) do mnie. Odpowiedziałem na zasadzie - uderz w stół , nożyce się odezwą. Nie wdaję się w dalszą dyskusję. Nie mam nic ciekawego do napisania na tematy skandynawskie. Pisałaś przecież,cytuję: "pia.ed 02.09.12, 21:36 Nikt na forum nie zareagowal na ten artykul, a pod artykulem dyskusja az wrze ... smile " I mam pytanie. Czy mam nie wtrącać się do dyskusji prowadzonej na forum przez dwie osoby ? Odpowiedz Link
pia.ed Re: wyjaśnienie 04.09.12, 21:53 Oczywiscie jak najbardziej masz prawo ... bo jesli dyskutuja dwie osoby, to zawsze na wspolny dla wszystkich temat a jak jest wspolny to kazdy ma prawo sie wlaczyc ... Co do Norwegii to wydawalo mi sie, ze masz bardzo duzo do pisania skora znana Ci osoba przebywala tam dlugi czas ... i miala okazje z bliska poznac Norwegow. Odpowiedz Link
skuter44 Re: wyjaśnienie 04.09.12, 22:44 Syn poznał bardziej złowione ryby niż Norwegów. - Odpowiedz Link
marii51 wracam jak się robi dzieci W Norwegii 05.09.12, 09:50 [I]Mogą wybrać: albo wziąć urlop ponadroczny, czyli 57 tygodni, wówczas dostaje się 80 proc. wynagrodzenia. Krótszy urlop 47-tygodniowy jest płatny w 100 proc. Trzy tygodnie przed porodem i sześć tygodni po porodzie należą tylko do matki. Natomiast ojcu przyznane jest 12 tygodni płatnego tacierzyńskiego. Pozostałe 36 lub 26 tygodni rodzice mogą dowolnie podzielić między sobą. Ogólna zasada jest taka, że zawsze jedno z rodziców opiekuje się dzieckiem, podczas gdy drugie pracuje lub się uczy.[/] 80 % WYNAGRODZENIA aha- moja synowa poszłaby na całość mojego wnusia prawie 3 miesięcznego - ale tak nie ma- Odpowiedz Link
marii51 Re: wracam jak się robi dzieci W Norwegii 05.09.12, 11:21 Nie, w Norwegii nie ma tradycji ciepłych posiłków w przedszkolach. Dzieci przychodzą z kanapkami, maluchy dostają z domu jedzenie w słoiczkach, które jest potem podgrzewane. Niektóre placówki dają dzieciom owoce, ale nie ma tradycji prowadzenia kuchni czy też cateringu. Więcej... wyborcza.pl/1,75477,12401911,Jak_sie_robi_dzieci_w_Norwegii.html?startsz=x&as=2#ixzz25aLPyRkm Odpowiedz Link
pia.ed Norwegia 05.09.12, 13:10 Twoj wnusio mialby sloiczki gdyby je sam przyniosl ... bo w zlobku ani przedszkolu norweskim dzieci jedzenia nie dostaja ... Bardzo zdrowe pojecie, bo w Szwecji gdzie posilki zawsze sa, i do tego cieple marnuje sie duzo jedzenia ... za ktore placa podatnicy. W Danii tez dzieci zabieraja ze soba wlasne kanapki do przedszkola i szkoly. Tytul byl prowokacyjny aby przyciagnac czytelnika ... I bardzo dobrze bo czytajac dyskusje wyszlo na jaw, jakie Polacy maja przesady na temat Norwegii. Autorce zarzucano, ze Norwegie widziala tylko na mapie google , a wszystko co napisala to klamstwo. Ktos po przeczytaniu artykulu napisal, ze "wcale sie nie dziwi, ze Norwedzy maja najwieksza ilosc samobojstw", co ktos mu udowodnil piszac jakie sa prawdziwe liczby: Temat: Polska 25 miejsce w samobojstwach, Norwegia 34 ciotka_ltd 02.09.12, To rankingi swiatowe, w ktorych przoduje Litwa, co musi miec podloze kulturowe - ta liczba jest szalona! W Europie - j.w. Litwa przed Bialorusia i Wegrami; w ramach Unii: 1) Litwa; 2) Wegry, 3) Lotwa. Fakt, i po co tak klamiesz? Lepiej sie czujesz, gdy stawiasz statystyki na glowie? Lepiej, mitomanie-Polaczku? Dla porownania oba moje kraje: Niemcy - pozycja 47 w swiecie, Wlk. Brytania - 61. Odpowiedz Link
marii51 Re: Norwegia 06.09.12, 00:07 napisalam o wnusiu- bo on rok temu jadł bezglutenowe- jedzonko- zapominam zapytać jak radzili z nim w przedszkolu-- a teraz okazalo się,że wyrosł z bezglutenu rodzice nie wierzą normalnie w to co się stało Odpowiedz Link
pia.ed Re: Norwegia 06.09.12, 07:37 Ciastka czy batonika w szwedzkim przedszkolu nie dostaniesz, bo od tego psuja sie zeby ... zadnych slodyczy w przedszkolu. Jesli przedszkole nie bedzie dawac przykladu to kto? Odpowiedz Link
pia.ed Re: Norwegia 06.09.12, 14:16 Jakos niewielu dyskutantow stanelo po stronie tej skrzywdzonej pani ... iata 06.09.12 Wszystko to grubymi nicmi szyte.Nie mozna wypowiedziec pracy komus na zwolnieniu.Przyczyna byla na pewno inna.Jaka ? Wie tylko poszkodowana.A cala ta awantura , dyskryminacja to bicie w patriotyczny beben .Ze nas Polakow dyskryminuja. nie kochaja i w ogole jestesmy do niczego.W tym przypadku maja racje.My jestesmy plaga Europy.Tylko czy to nasza wina ze jestesmy Polakami? toja3003 06.09.12 Sprawa niewyjaśniona a tekst już sugeruje dyskryminację ze względu na język mimo, że na razie tego nie wiadomo. A potem okaże się, że wszystko przekręcone jak z tym dzieckiem, któremu „zabroniono w Niemczech mówić po polsku”. Bo w szczegółach okazało się, że matka Polka ożeniona z Niemcem (nie znał polskiego) rozwodziła się z gościem i chciała nielegalnie wywieźć dziecko za granicę (do Polski) namawiając je podczas spotkań po polsku i gość wystąpił do sądu o to żeby do czasu zakończenia postępowania uniemożliwić wywóz dziecka, gwarantując z nim komunikację w języku dla wszystkich trojga zrozumiałym czyli po niemiecku. Sąd wydał takie zalecenie, matka sprawę przegrała i potem zaczęła rozgrywać swoje interesy pogrywając dzieckiem i nutą „germanizacyjną”. Nie ze mną te brunery Numer. I teraz te sprzątaczki. Jest grupa pięciu Polek i ich szefowa, Norweżka. Przecież taka szefowa od miotły nie ma osobnego sekretariatu. Kilka kobiet ma razem pakamerę ze szczotami i tam się grupują żeby pobrać nowe rolki papieru do kibli czy wyrżnąć mokre szmaty. I sobie przy okazji plotkują i jak to może wyglądać? Pięć kobiet siedzi sobie i trajkocze po polsku, zerkając na Norweżkę i np. wybuchając co chwilę salwami śmiechu, bo przecież prawo nie zabrania opowiadania dowcipów „nie mających związku z pracą i w czasie przerwy”. A Norweżka siedzi biedna w środku tego magla nie wiedząc czy ją obgadują. to ma być w porządku? Czy też może jest to już wywierany na nią mobing? Poza tym i Norwegowie wiedzą, że k...wa to nie przecinek. Czyli poproszę najpierw o szczegóły a potem o „sensację”, że znowu gdzieś „biją Polaków” a my przecież zawsze tylko ofiary i zawsze niewinni rycerze w białych rękawiczkach. A fakty są takie, że mieszkańcy Londynu dzwili się, że kible w nocy pozamykane, w końcu służby otworzyły i co się okazało? Polak wrzucał monetę, pompował w środku materac i miał za 50 pensów hotel z bieżącą wodą a rano wyspany i zadowolony wyłaził na robotę. Wcześniej tego żaden Anglik, Murzyn czy Hindus nie wymyślił. Polak potrafi. Odpowiedz Link
pia.ed Dziecko w Polsce to luksus? 07.09.12, 12:02 Jak przeczytam ile mozna zaplacic za plecak szkolny, i wiem, ze wielu glupich rodzicow na pewno taki kupi,, to rozumiem ze dziecko to luksus ... www.okazje.info.pl/szukaj/tornister/ceny.html?utm_source=gazeta&utm_medium=cpc&utm_content=okazje_forum_%20dziecko_tornister&utm_campaign=gazeta Odpowiedz Link