Dodaj do ulubionych

Czy coś się zmieni w polskiej wspólnocie?

24.01.19, 10:02
Jeśli ma się coś zmienić w polskiej wspólnocie, to powinniśmy dokonać rachunku sumienia – każdy powinien rozliczyć sam siebie, a nie kogoś z kim się ścierał – podkreślił w środę prezydent Andrzej Duda. Jeśli będziemy wskazywać palcem "to oni", to nic się nie zmieni – ocenił.
Czytaj wszystko.......................
Obserwuj wątek
    • marii51 Re: Czy coś się zmieni w polskiej wspólnocie? 24.01.19, 18:40
      tak to prawda tak powiedział a wtedy gdy na pogrzebie wysłuchał
      bardzo mądrych wskażówek od -eczoraj był ten ksiadz w ''kropce nad ?i"

trzeba nam tu znow wkleić co mowił na pogrzebie w GDAŃSKU ksiadz Wiśniewski
      i jeszcze wczoraj bardzoważne zreczy powiedział,,
      jesli oglądałeś to moze słyszałeś? n/t innych ważnych osob w państwie -
      i to powiedziął o bardzo ważnych rzadzących...
      troszkę sie obawiam,że
      mobic zaraz inaczej tu napisze..
      postaram się mniej oceniać innych..
      bo rownież powinnam najpierw od siebie zacząć...
      bo czuk juz parę dni właśnie tak zapowiedział...
      jest w watkach co on postanowił..
      też trzeba do tego wątku przynieść..
      to bedzie trzymało się w jednym o wspolnocie na tym forum
      • mobic Re: Czy coś się zmieni w polskiej wspólnocie? 24.01.19, 18:53
        To powiedział wasz autorytet , autorytet PO. były prezes Trybunału Konstytucyjnego prof. Andrzej Rzepliński
        ..............................................................................................
        Zabójstwo Adamowicza to nie mord polityczny. Stefan W. chciał przejść do historii - powiedział w TVN24 były prezes Trybunału Konstytucyjnego prof. Andrzej Rzepliński, pytany o motywy zabójcy prezydenta Gdańska.

Czytaj więcej na fakty.interia.pl/raporty/raport-pawel-adamowicz-nie-zyje/aktualnosci/news-rzeplinski-zabojstwo-adamowicza-to-nie-mord-polityczny,nId,2800166#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=chrome
        • marii51 Re: Czy coś się zmieni w polskiej wspólnocie? 24.01.19, 20:21
          a co to za wspólnota ma byc na forum ? gdy jest taka sugesyia

mobic napisał
          ""To powiedział wasz autorytet , autorytet PO. były prezes Trybunału Konstytucyjnego prof. Andrzej Rzepliński
          :: to był POLSKI OJCZYZNY NASZEJ RZECZYPOSPOLITEJ .. TAK JAK OBECNIE
          RZA Polski OJCZYZNY I RZECZYPOSPOLITEJ
          -
          • pia.ed Czy coś się zmieni w polskiej wspólnocie? 25.01.19, 00:36

Marysiu, blagam Cie ... czytaj to co napisalas
            przed wyslaniem ...
            bo nic z Twojej wypowiedzi nie rozumiem sad

.
            • marii51 Re: Czy coś się zmieni w polskiej wspólnocie? 26.01.19, 08:14
              pia.ed napisała:

>
              > Marysiu, blagam Cie ... czytaj to co napisalas
              > przed wyslaniem ...
              > bo nic z Twojej wypowiedzi nie rozumiem sad

PIA? A NIE BYLO TAK?
              • pia.ed Re: Czy coś się zmieni w polskiej wspólnocie? 26.01.19, 09:52
                Czytam dokladnie wszystkie artykuly i jestem zorientowana ... wiec nie o to chodzi wink

.
                • marii51 Re: Czy coś się zmieni w polskiej wspólnocie? 26.01.19, 10:03
                  pia.ed napisała:

> Czytam dokladnie wszystkie artykuly i jestem zorientowana ... wiec nie
                  > o to chodzi wink
                  >

~~~~~~~~~~~~~~~~~
                  kropeczki moje.... to forumowiczu.. zastanow się .. jak i co ty sądzisz ,, co chcialam napisać ?
                  znaki zapytania.. to moj niepokoj, trwoga, albo czy tak powinno być ?
                  /// osnaczaja też coś ważnego.. w tym o czym pisze.. itd itp po kaszubdkusmile
                  ~~~~~~~~~
                  mam taki moj styl klikania ..a błędy .. biję się w piersi-moja wina..
                  za szybko wysyłam bez korekty --musze zminic moją naturę bycia..
                  a tak mi to ciężko pzrychodzi.. coż taka jestem.. smile
                  dziękuje zę jesteście...
                  bo to wcale nei jest tak dobrze.. gdyby wcale nikt z Was tu nie przychodził na forumsmile
                  ps...
                  Karnawał, trzeba coś coś zorganizować, bo szkoda czasu..a on mknie nieprzytomnie szybko
        • marii51 Re: Czy coś się zmieni w polskiej wspólnocie? 26.01.19, 07:46
          Co to za :..wspólnota "ma byĆ na forum ?
          czy w naszym kraju??
          gdy jest taka sugestia czyli wypominanie mi (NAM ) kim był prezes RZEPLIŃSKI...

mobic napisał TAK::
          ""To powiedział wasz autorytet ,
          autorytet PO. były prezes Trybunału Konstytucyjnego prof. Andrzej Rzepliński""

ps ??WASZ ::mobica t/z PO i KO ,Nowoczesnej .. a i PSL ...
          i Zapamiętajmy.. nie prawicy PIS I ZIOBRY KEMPY !!!

CIĄG DALSZY ZA MOMENCIK..
        • czuk1 Re: Czy coś się zmieni w polskiej wspólnocie? 24.04.19, 09:14
          mobic napisał:
          > To powiedział wasz autorytet , autorytet PO. były prezes Trybunału Konstytucyjnego prof. Andrzej Rzepliński
          Co Ty wypisujesz ? Robisz autorytet moralny (rób to ale dla siebie) z "naszego " autorytetu prawnego ?

> Zabójstwo Adamowicza to nie mord polityczny. Stefan W. chciał przejść do historii - powiedział w TVN24 były prezes Trybunału Konstytucyjnego prof. Andrzej Rzepliński, pytany o motywy zabójcy prezydenta Gdańska.
          Kategorycznie nie zgadzam się. Ojciec Stefan Wiśniewski (a nie ścigany przez ciebie - o.Stefan W) ma przed sobą długie życie. Mówił w duchu żarliwego katolika i księdza ….. do Ciebie również.
          Zgadzam się, że nie był to mord polityczny lecz wynikający ze smrodliwej , niechrześcijańskiej atmosfery (walk, mordów, oskarżeń, podziałów,...) wytwarzanej intensywnie przez rządzącą , jedynie ważną partię.

• czuk1 Re: Czy coś się zmieni w polskiej wspólnocie? 24.04.19, 09:31
            W dwóch wpisach odpowiedziałem na pytanie mobic . Wpisy Twoje są rozbrajające i odkrywcze. Nie uwzględniają istnienia w Polsce - sangwiników, ateistów, innowierców oraz ich podglądów. Nie uwzględniają tła - funkcjonowania naszego państwa jako prawne i demokratyczne.
            Jeszcze raz - o.Dominikanin Stefan Wiśniewski dojrzały i obiektywny sługa kościoła katolickiego, wie co mówi. A mówi w duchu prawdy i tolerancji. Posądzanie go o chęć przejścia do historii swoimi kazaniami ….. jest nieuczciwe.
            Prof. Rzepliński ma teraz wolną wolę i pełną wolność do głoszenia swoich opinii. Jego słów oceniających o. Wiśniewskiego nie biorę poważnie. Ale jestem podobnego zdania, że mord Adamowicza był inspirowany atmosferą sprzyjającą mordom politycznym, tworzoną przez PiS. Już w marcu była taka (częściowo) próba wzorowana na mordzie na Adamowiczu. Nóż i uderzenie w korpus ciała atakowanego.... były oparte na wzorcu / sposobie zgładzenia Adamowicza.
            Oczywiście... polemika pozostała była nie na temat.
            • czuk1 Re: Czy coś się zmieni w polskiej wspólnocie? 24.04.19, 14:16
              Nie mam odpowiedzi w sprawie Stefana W. i czyjegoś autorytetu, w osobie prof. Rzeplińskiego.
      • czuk1 Re: Czy coś się zmieni w polskiej wspólnocie? 22.04.19, 12:00
        A o.Wiśniewski pochodzi z sąsiedniej gminy. Czynimy starania by się z nim spotkać.
        pozdrawiam świątecznie smile
    • mobic Re: REFLEKSJA O --- polskiej wspólnocie...? 26.01.19, 10:04
      Mobic ostatnio bardzo dużo przeczytał w Googlach i YouTube tak że już wszystko wie, wie wszystko źle o tym co ostatnio się dyskutuje i narazie nie będzie prowadził dyskusji o polityce.
      • marii51 Re: REFLEKSJA O --- polskiej wspólnocie...? 26.01.19, 10:10
        MOBIC ? UAAA.. wiesz co?
        ~~~~~~~~~~~~~~~~
        I MASZ RACJĘ a kto ma rację to w karnawale stawia kolacje
      • marii51 Re: REFLEKSJA O --- polskiej wspólnocie...? 27.01.19, 06:30
        [imobic ostatnio bardzo dużo przeczytał w Googlach
        i YouTube tak że już wszystko wie,
        wie wszystko źle o tym co ostatnio się dyskutuje i narazie nie będzie prowadził dyskusji o polityce.
        [/i]
        mobic google to prawda? najprawdziwsza?
        chodż
        wracaj my mamy troszkę latek
        i sami możemy mieć własne spostrzeżenia ..
        dlaczego w/d ciebie wspolnota to polityka.... ? hallo
        może to odczucia z życia wzięte,,bez sejmowych bez posłowych...
        nasze .. tylko nasze... wracaj i klikaj !
        • pia.ed Re: REFLEKSJA O --- polskiej wspólnocie? 27.01.19, 13:18

"mobic google to prawda? najprawdziwsza?
          chodż wracaj my mamy troszkę latek
          i sami możemy mieć własne spostrzeżenia ..
          dlaczego w/d ciebie wspolnota to polityka.... ? hallo "

Marysiu, przeczytalam wszystko od poczatku,
          ale nigdzie nie widzialam, aby mobic tak sie wyrazil...

A w ogole wprowadzenie pojecia polska wspólnota przez prezydenta Dude
          wydalo mi sie nieco pompatyczne, bo mogl powiedziec nasz kraj, co oznacza to samo...
          .
          • marii51 Re: REFLEKSJA O --- polskiej wspólnocie? 27.01.19, 13:32
            pia
            poszę ..tak napisał tu mobic
            Re: REFLEKSJA O -
            • pia.ed REFLEKSJA O --- polskiej wspólnocie? 27.01.19, 14:20

mobic 26.01.19, 10:04
              Mobic ostatnio bardzo dużo przeczytał w Googlach i YouTube tak że już wszystko wie,
              wie wszystko źle o tym co ostatnio się dyskutuje i narazie nie będzie prowadził dyskusji
              o polityce

Dla mnie sarkastyczny wpis mobica oznacza jedno:
              nie ma ochoty wiecej dyskutowac tym temacie,
              i w ogole stracil na jakis czas ochote na dyskutowanie z Toba...
              a ja to rozumiem ...
              .
              • marii51 Re: REFLEKSJA O --- polskiej wspólnocie? 27.01.19, 20:30
                Sarkastycznie....
                wzniośle przemowił że ma mnie dośćsmile pia Wasza sprawa... smile
                • marii51 Re: ROZWAŻANIA --- polskiej wspólnocie? 28.01.19, 12:15

pia .ed
                  Dla mnie sarkastyczny wpis mobica oznacza jedno:
                  nie ma ochoty wiecej dyskutowac tym temacie,
                  i w ogole stracil na jakis czas ochote na dyskutowanie z Toba...
                  a ja to rozumiem ...

~~~~~~~~~~~~
                  wczoraj odpowiedz
                  [i]marii51 napisała:

> Sarkastycznie....
                  > wzniośle przemowił że ma mnie dośćsmile pia Wasza sprawa... smile
                  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~TYLKO ? DLACZEGO ? wam obojgu tak zależy na tym,żebym się nie wypowiadala w wątkach.... zmowa? czy coś przeciw mnie? smile
                  Postanowilam wszystkie moje posty wykreslić
                  Zapraszam podyskutujcie sami na temat ::wspolnoty... O KTOREJ ZALOŻYŁ
                  MOBIC -WĄTEK..pozdrawiam
                  nie widząc wcale moich rozważąń...
                  • marii51 Re: ROZWAŻANIA --o- polskiej wspólnocie? 28.01.19, 12:23

prosze pia.ed
                    to pierwszy rozpoczynający wątek ...dyskutujcie -chętnie poczytam..

mobic 24.01.19, 10:02
                    Jeśli ma się coś zmienić w polskiej wspólnocie, to powinniśmy dokonać rachunku sumienia – każdy powinien rozliczyć sam siebie, a nie kogoś z kim się ścierał – podkreślił w środę prezydent Andrzej Duda. Jeśli będziemy wskazywać palcem "to oni", to nic się nie zmieni – ocenił.
                    Czytaj wszystko.......................
                    • mobic Re: ROZWAŻANIA --o- polskiej wspólnocie? 28.01.19, 13:51
                      Marii51 nie wygłupiaj się. Czekam cierpliwie na poprawę.
                    • pia.ed Re: ROZWAŻANIA --o- polskiej wspólnocie? 29.01.19, 00:19

Andrzej Duda powiedzial wyraznie o co chodzi, wiec o czym tu dyskutowac?

.
                      • marii51 Re: ROZWAŻANIA --o- polskiej wspólnocie? 29.01.19, 06:36
                        marii51 popraw " , napisał mobic
                        owszem nie załączylam najważniejszego !
                        --to o czym powiedział w kościele na ostatnim pożegnaniu
                        śp PAWŁA Adamaowicza
                        ojciec Dominikanin Ludwik Wiśniewski

a pia ?
                        kończy dyskusje, bo nIe ma tematu .
                        ..to się nazywa ..potrafić wsadzić kij w mrowiskosmile
                        ---czyli mnie to nie obchodzi , mnie to nie interesuje ..
                        a założony wątek przez mobica ---
                        --jest temat BARDZO WAŻNY
                        ---i bardzo wielkie ma znaczenie temat :WSPÓLNOTY !!!

• marii51 Re: ROZWAŻANIA --o- polskiej wspólnocie? 29.01.19, 06:47
                          Nigdy się nie tłumacz -
                          przyjaciele tego nie potrzebują,
                          a wrogowie i tak nie uwierzą. - Mark Twa
                          ---aktualne do końca życia a nawet jeden dzień dlużej
                          • pia.ed ROZWAŻANIA --o- polskiej wspólnocie? 31.01.19, 16:12

Na pewno nie zmieni sie "kawalerska jazda samochodem" i szarzowanie przy wyprzedzaniu na zasadzie
                            "na pewno sie zmiesci" sad

trojmiasto.wyborcza.pl/trojmiasto/7,35612,24417771,czolowe-zderzenie-w-zukowie-dwie-osoby-nie-zyja.html#s=BoxOpCzol5
                            • marii51 Re: ROZWAŻANIA --o- polskiej wspólnocie? 31.01.19, 21:06
                              POŚLIZG, BYLO DZIS RANOi pozniej sypał na podmrozoną szosę śnieg--
                              BARDZO SLISKO, małe doswiadczenie to młody .. czlowiek kierowca
                          • marii51 Re: ROZWAŻANIA --o- polskiej wspólnocie? 31.01.19, 21:16
                            www.dziennik.pl/tagi/zabojstwo
                            Elity opinii utraciły kontrolę nad przekazem. W internecie każde oszczerstwo może zostać wykrzyczane, nie ma weryfikacji prawda-fałsz. Politycy powinni chociaż podjąć próbę kontrolowania i wychowywania swoich co bardziej krewkich wyznawców. Tymczasem proces poszedł w odwrotnym kierunku. Część liderów zaczęła się dostosowywać do najmniej wybrednej publiczności. I mówić jej językiem. Tak w mediach społecznościowych, niektórych telewizjach i gazetach powstał biało – czarny świat. W teorii proces jest do odwrócenia: gdyby udało się wrócić do klasycznego rozumienia polityki jako troski o dobro wspólne, co wymaga dialogu i kompromisu. I izolowania ekstremistów.

Dziś słychać dwa apele. Pierwszy to, by zło dobrem zwyciężać. Drugi jest nawoływaniem do ustawienia pod pręgierzem winnych eskalacji przemocy na tle politycznym.
                          • marii51 Re: ROZWAŻANIA --o- polskiej wspólnocie? 31.01.19, 21:41
                            Jeśli ma się coś zmienić w polskiej wspólnocie, to powinniśmy dokonać rachunku sumienia - każdy powinien rozliczyć sam siebie, a nie kogoś z kim się ścierał - podkreślił w środę prezydent Andrzej Duda. Jeśli będziemy wskazywać palcem "to oni", to nic się nie zmieni - ocenił.
                            Prezydent został zapytany w wywiadzie dla TVP, czy - według niego - śmierć prezydenta Gdańska Pawła Adamowicza zmieni coś w polskiej wspólnocie. Tak, ale pod jednym warunkiem - że każdy zacznie od siebie, nie od rozliczania swojego konkurenta politycznego, nie od rozliczania swojego znajomego, od rozliczania kogoś z kim się ścierał (...), tylko od siebie - od tego, co sam mówił, co sam pisał, od tego, czy rzeczywiście szanował dyskutanta i swojego interlokutora, czy nie powiedział gdzieś o jedno słowo, czy zdanie za dużo (...) i właściwie to sam powinien uderzyć się w piersi - podkreślił Andrzej Duda.
          • marii51 Re: REFLEKSJA O --- polskiej wspólnocie? 27.01.19, 13:36
            nasz Prezydent
            PIA napisala
            ///A w ogole wprowadzenie pojecia polska wspólnota przez prezydenta Dude
            wydalo mi sie nieco pompatyczne, bo mogl powiedziec nasz kraj, co oznacza to samo...;;
            .
            ps
            kto wie? może Prezydent wcale o kraju nie pomyslal, tylko np
            o wspólnocie katolickiej?a to nie jest cały wowczas kraj o identycznym wyznaniu?....
    • marii51 Re: REFLEKSJA O --- polskiej warcie czuwaniu 26.01.19, 10:54
      https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/50655436_1751837078254378_5986209410098135040_n.jpg?_nc_cat=101&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=38afabcd398c8a85463f229729b77947&oe=5CC23D25
      • marii51 Re: REFLEKSJA O --- polskiej warcie czuwaniu 26.01.19, 11:26
        vod.pl/programy-onetu/onet-rano-najlepsze-z-tygodnia-21-2501/q0bch4g
        • marii51 Re: REFLEKSJA O --- DOBRU 26.01.19, 12:25
          https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/50856821_2329970227231061_5350172049740398592_n.jpg?_nc_cat=108&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=437ad906ee95035202593d20985b572e&oe=5CBDDEB7
    • marii51 Re: REFLEKSJA O --- DOBRU 26.01.19, 21:09
      www.szczesliva.pl/kobieta-nie-jest-zolza-z-wyboru/
    • marii51 Re: ROZWAŻANIA --o polskiej ""Wspólnocie""? 03.02.19, 11:11
      Kaczyński do dzisiaj nie przeprosił za GORSZY SORT, mało tego porównał z gestapowcami…” – piszą internauci w reakcji na kolejne absurdalne oskarżenia, kierowane przez PiS w stronę opozycji. I przypominają język nienawiści, jakim posługują się niektórzy przedstawiciele PiS. Lista sformułowań, używanych przez nich, jest szokująca.
      Oto wybrane przykłady epitetów i sformułowań używanych pod adresem osób, które nie zgadzają się z polityką niszczenia Polski:

1. Najgorszy sort Polaków,
      2. Gestapowcy
      3. Gen zdrady narodowej
      4. Donosiciele
      5. Gwałciciele
      6. Nawóz polityczny
      7. Oderwani od koryta
      8. Złodzieje
      9. Targowica
      10. Warcholstwo
      11. Łotry
      12. Dzicz
      13. Ulicznice, wywłoki, szmaty
      14. Osoby specjalnej troski
      15. Lewactwo
      16. Nie Polacy
      17. Zdrajcy
      18. Element animalny
      19. Barbarzyńcy
      20. Stare upiory bolszewickie
      21. Ubeckie wdowy
      22. Oczadzeni
      23. Pożyteczni idioci
      24. Kanalie
      25. Mordy zdradzieckie
      26 ZŁOGI
      • marii51 Re: ROZWAŻANIA --o polskiej ""Wspólnocie""? 05.02.19, 11:19
        To, co dziś zrobiła TVP Info, to lincz na ludziach i podsycanie nienawiści do nich!
        Zamordowano Pawła Adamowicza. TVP opublikowała mnóstwo materiałów szczujących na niego. Teraz ujawnia twarze, imiona i nazwiska, miejsca pracy protestujących pod TVP Info. Chcą nieszczęścia?
        • marii51 Re: ROZWAŻANIA --o polskiej ""Wspólnocie""? 06.02.19, 12:26
          vod.pl/programy-onetu/onet-rano-pawel-kasprzak-602/1gf9jgj
          za to TVP opublikowała mnóstwo materiałów szczujących n
          > a niego. Teraz ujawnia twarze, imiona i nazwiska, miejsca pracy protestujących
          > pod TVP Info. Chcą nieszczęścia?

ps
          coś mi to jednak .. wskazuje,że OGOREK BARDZO CHCIALA ZABŁYSNĄC JAKO WIELCE POKRZYWDZONA...
          MOŻE AKURAT zostanie nagrodzona i pojawi się na liscie do europarlamentu?
          coś mi tak by bylo najbardziej prawdopodobne--ona siię marnuje w Polsce , bo jak tak wykształcona kobieta siedzi w tv kURSKIEGO I nie mozna powiedzic ze jej KK JEST
          GDY TAK LATWO KLAMIE ..
          JAK MOGŁ Miller w niej widziec Prezydenta... ? jak???
          • marii51 Re: ROZWAŻANIA --o polskiej ""Wspólnocie""? 10.03.19, 14:09
            nawet wspolnota prawicowa zaczyna przeciw sobie działać ?
            Kaczyński jest w rękach Ziobry. Żadnej dobrej zmiany nie będzie
            Do Ziobry należą decyzje mające ogromny wpływ na wizerunek
            i sytuację Kaczyńskiego (...).
            Różne rzeczy w sprawie Srebrnej zależą od Ziobry:
            kto i kiedy zostanie przesłuchany, co będzie wyciekało ze śledztwa -
            mówi Katarzyna Sadło, „Kataryna"*,
            blogerka, publicystka w rozmowie z "Rzeczpospolitą". -
            Tam nikt nikomu nie ufa, nie ma już też wspólnoty ideowej.
            Żadnej dobrej zmiany nie będzie - stwierdza.

wiadomosci.onet.pl/kraj/kataryna-kaczynski-jest-w-rekach-ziobry-zadnej-dobrej-zmiany-nie-bedzie/djcftt6
            • marii51 Magdalena Adamowicz 20.03.19, 19:56
              List otwarty - proszę o udostępnienie.

Po śmierci mojego męża Pawła Adamowicza, zamordowanego 13 stycznia tego roku, otrzymałam mnóstwo listów z wyrazami współczucia i słowami otuchy. Wiele osób zwróciło się do mnie za pośrednictwem portali społecznościowych, a inni w publicznych oświadczeniach potępili to, co się stało. Wśród autorów były osoby prywatne, ludzie nieznani publicznie, a poruszeni tą śmiercią. A także osobistości życia publicznego. Pragnę serdecznie wszystkim podziękować, w tym Papieżowi Franciszkowi – za modlitwę i słowa wsparcia, innym przywódcom religijnym, prezydentom i premierom, liderom społecznym i politycznym, artystom i publicystom – za okazane współczucie i solidarność.

Potrzebowałam czasu, aby ochłonąć i zastanowić się, co zrobić z doświadczeniem tragedii, które stało się naszej rodziny udziałem. Czy pozostawić je tylko dla siebie, czy podzielić się tym z innymi? Uznałam, że zamiast w domowym zaciszu podtrzymywać ból i żal, które noszę głęboko w sercu, będę publicznie nawoływać do powstrzymania fali nienawiści, jaka dotyka wiele osób. Chcę w ten sposób dodać otuchy tym wszystkim, którzy tak jak ja są przerażeni narastającą agresją w stosunkach między ludźmi, ale czują się bezradni. Im wszystkim chcę przypomnieć słowa Dickensa: Łzami nigdy nikt nie nakręcił zegarka, ani też nie puścił w ruch maszyny. Postanowiłam włączyć się do życia publicznego nie po to, aby poruszać sumienia ludzi swoimi łzami, lecz po to, aby wraz z innymi pokazać, że nie poddamy się logice nienawiści, nietolerancji i nieufności.

Mój mąż został brutalnie zamordowany podczas finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy, największej dorocznej akcji charytatywnej w kraju, służącej potrzebującym: chorym dzieciom i seniorom. Stało się to w świetle telewizyjnych jupiterów, gdy mój mąż czynił dobro i o dobru mówił, gdy za dobro dziękował gdańszczankom i gdańszczanom. Ta informacja, te zdjęcia obiegły niemal cały świat. Ta niespodziewana, okrutna, bezsensowna śmierć nie zdarzyłaby się, gdyby nie mowa nienawiści, bezdusznie użyta jako oręż w walce politycznej.

Uważam, że już najwyższa pora, by systemowo i bezkompromisowo sprzymierzyć się w walce z mową nienawiści. Znamy ją wszyscy. Uderza na równi w starszych i młodych, zatruwa dusze naszych dzieci, odbiera ludziom sen. Kierowana często na oślep, nie dotyka już tylko najbardziej znanych osób publicznych, ale sieje spustoszenie w szkołach, na stadionach sportowych, w miejscach kultu religijnego i w domowym zaciszu, gdy zostajemy sam na sam z mediami społecznościowymi.

Zwracam się więc do Was – liderów życia politycznego, naukowego, religijnego, aktywistów i działaczy społecznych – z apelem. Nie możecie, nie możemy udawać, że język nienawiści nas nie dotyczy, że to się dzieje poza nami. Jesteście, jesteśmy, my wszyscy i każde z nas z osobna, odpowiedzialni za postawienie tamy mowie, która niesie pogardę, ból i śmierć.

Każde z nas musi zacząć od siebie, każde z nas musi pojedynczo, ale całą mocą swojego ducha postawić tamę złu. Jednak by zmiana stała się rzeczywista, „NIE NIENAWIŚCI!” – muszą powiedzieć głośno światowe autorytety. „NIE!” – muszą wykrzyczeć politycy, publicyści i duchowni. Muszą uderzyć się w piersi za każde nieopatrznie rzucone nienawistne słowo.

Wszyscy zgodzimy się, że wolność, także wolność słowa, jest fundamentem demokratycznego państwa prawa. Wolność jest naszym wspólnym fundamentem! Ale wyłącznie wolność słowa nieczyniąca zła drugiemu człowiekowi. Wolność niosąca zło nie jest wolnością – jest nienawiścią. Dlatego należy wprowadzić rozwiązania, które pozwolą zatrzymać nienawiść i jej zapobiegać.

Proszę więc byśmy pamiętali o mocy słowa i odpowiedzialności za drugiego człowieka. Byśmy nie ustawali w wysiłku tworzenia świata zmierzającego ku dobru, świata solidarnego z każdym człowiekiem. Szanujmy jeden drugiego!

Uczynię wszystko, żeby zrealizować idee mojego męża, który poświęcił życie budowie otwartego, solidarnego, demokratycznego i wolnego od nienawiści Gdańska. Chciał tego dla Polski, chciał tego dla Europy.

Wyobraźmy sobie świat bez nienawiści! Musimy zacząć go budować! Już teraz, dzisiaj, każdego dnia. Wszyscy! Razem!

Magdalena Adamowicz
              20.03.2019 r.
              • marii51 Re: Magdalena Adamowicz 26.03.19, 16:39
                staruje do EUROPARLAMENTU
                "" W WYWIADZIE MOŻEMY DOWIEDZIEĆ SIĘ
                dlaczego?chce reprezentować Polskę
                Moja rodzina, rodzice i brat Pawła – nas dotknęło to w najgorszej możliwej formie. Mój mąż został zamordowany. Mówię o nienawiści, pogardzie, infamii, wyszydzaniu każdej realnej albo wyimaginowanej cechy. Powód tak naprawdę nie ma znaczenia – hejtujemy wszystko i wszystkich, bo można, bo zatraciliśmy w sobie moralne hamulce, bo przestaliśmy reagować na zło.

***Tekst linka
                czy ktos z Was ma może link do WYPOWIEDZI BEATY SZYDLO?
                dlaczego startuje?
                • marii51 Re zmieni się ? po takich slowach senatora? 11.04.19, 18:57
                  Nie ustaniemy, aż nie doprowadzimy do pełnego oczyszczenia Polski z ludzi, którzy nie są godni należeć do naszej wspólnoty narodowej - oświadczył Grzegorz Bierecki w Białej Podlaskiej. Słowa odbiły się szerokim echem w mediach.

Co na to senator? Sens mojej wypowiedzi był jasny, oczywisty w kontekście tragedii smoleńskiej i mojego bólu, że do niej doszło, a także żalu, że ludzie za nią odpowiedzialni wciąż nie ponieśli kary - zapewnił w rozmowie z portalem wpolityce.pl.

Odnosząc się do sugestii, że "chce dokonywać jakichś czystek", Bierecki odparł: "Oczywista bzdura. Słowa wyjęte z kontekstu. Zwracam uwagę, że nikt z obecnych na uroczystościach tak tego nie odebrał. Dopiero wyrwane z całości przemówienia i spreparowane przez media słowa nabierają takiego wydźwięku".
                  ~~~~~~~~~~~~~komentarze internautow wcale nie wyjaśniają senatorowi jego nienawiści do ludzi ON UWAA ŻE MOWIŁ Prawdę Nie ustaniemy, aż nie doprowadzimy do pełnego oczyszczenia Polski z ludzi, którzy nie są godni należeć do naszej wspólnoty narodowej - oświadczył Grzegorz Bierecki w Białej Podlaskiej. Słowa odbiły się szerokim echem w mediach.
                  Tekst linka
                  • marii51 Re zmieni się ? 21.04.19, 23:47
                    Po tym, co wydarzyło się w piątkowy wieczór,
                    Polakom trudno będzie walczyć z reputacją narodu antysemickiego i ksenofobicznego.
                    Potężny dowód na potwierdzenie złej sławy kraju nad Wisłą stanowi fala obelg,
                    którą na Twitterze setki Polaków wylewają pod ostatnim wpisem ambasadorki USA w Polsce Georgette Mosbacher.
                    ----PS w pewnej miejscowości dzieci ""chłostały "" postać maskotki przypominająćą Zyda -Judasza
                    Tekst linka
    • marii51 Re: Czy coś się zmieni w polskiej wspólnocie? 22.04.19, 11:09
      gdy świat zamartwia się po zamachach tyle ludzi niewinnych zginęło...i ogromna ilośc rannych
      to komu w Polsce tak zależy na antysemiżmie?
      fakty.interia.pl/polska/news-wjc-potepil-antysemickie-spalenie-kukly-judasza-w-pruchniku,nId,2951263
      • mobic Re: Czy coś się zmieni w polskiej wspólnocie? 22.04.19, 12:08
        Zapytałaś to komu w Polsce tak zależy na antysemiżmie?
        Myślę że Żydom.
      • pia.ed Czy coś się zmieni w polskiej wspólnocie? 22.04.19, 12:11

A moze zamiast zaczynac od polityki, zaczac od "pracy od podstaw"? Poki Polacy pija na umor, nic sie w Polsce nie zmieni, bo zapite umysly nie potrafia podjac wlasciwej decyzji o swoim zyciu, ani decydowac o zyciu w spoleczenstwie sad

kielce.wyborcza.pl/kielce/7,47262,24688317,zabojstwo-w-wielkanocna-niedziele-38-latek-smiertelnie-raniony.html#s=BoxOpLink
        • pia.ed Re: Czy coś się zmieni w polskiej wspólnocie? 23.04.19, 20:11

Pijanstwo bije wszelkie rekordy! Takimi ludzmi latwo rzadzic ... bo im wszystko jedno kto jest przy wladzy aby tylko na wodke wystarczylo sad
          A mlode pokolenie majac takie wzorce w domu lepsze nie bedzie...wiec jak ma sie cos zmienic?

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,24692313,prowadzil-ciezarowke-po-s8-kompletnie-pijany-mial-szesc-promili.html
          • mobic Re: Czy coś się zmieni w polskiej wspólnocie? 24.04.19, 08:14
            Mieszkańcy Pruchnika o rytuale z kukłą Żyda. Kto to zrobił? | naTemat.pl

mobile.natemat.pl/270719,mieszkancy-pruchnika-o-rytuale-z-kukla-zyda-uwazaja-ze-to-tradycja-folklo

---
            News Suite bit.ly/NewsSuite
      • marii51 Re: Czy coś się zmieni w polskiej wspólnocie? 26.04.19, 11:54
        ZASTANAWIALAM SIĘ >
        gdy świat zamartwia się po zamachach tyle ludzi niewinnych zginęło...i ogro
        > mna ilośc rannych
        > to komu w Polsce tak zależy na antysemiżmie?
        I MOBIC ODPOWIEDZIAŁ....ŻYDOM -----tej odpowiedzi zrozumieć nie potrafię

> fakty.interia.pl/polska/news-wjc-potepil-antysemickie-spalenie-kukly-judasza-w-pruchniku
        ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
        45- i 17-letni mieszkańcy Pruchnika usłyszeli i przyznali się do zarzutów w sprawie podpalenia kukły Judasza, do którego doszło w Wielki Piątek. Mężczyźni oskarżeni są o nieobyczajny wybryk.

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,24701718,sad-nad-judaszem-w-pruchniku-dwoch-mezczyzn-uslyszalo-zarzut.html
        • marii51 Re: Czy coś się zmieni w polskiej wspólnocie? 26.04.19, 12:22
          i popisy Senatora Marszałka Karczewskiego

wiesci24.pl/2019/04/26/kompromitacja-marszalka-karczewskiego-brak-zrozumienia-problemow-rodzicow-dzieci-i-nauczycieli/~~~~~~~~~~~~~~
          i samotnośc Min Zalewskiej łaska panska na pstrym koniu hasa...
          W momencie, gdy kilku polityków tworzy "wianuszek" wokół prezesa, bezskutecznie próbuje się do niego dostać minister edukacji Anna Zalewska. Wodzi wzrokiem w kierunku miejsca, gdzie siedzi "naczelnik", próbuje podejść bliżej. Jednak szefowa jednego z najbardziej kluczowych resortów w rządzie musi poczekać. Długo poczekać. Kaczyński nie jest skory do rozmowy, a i do samej minister nikt z posłów za bardzo podchodzić nie chce.

W trakcie sejmowej debaty na temat kryzysu w edukacji, Zalewska siedziała samotnie w ławach rządowych. Nie wypowiedziała ani jednego słowa, nie chciała wyjść na mównicę. Nikt z kolegów z rządu jej nie wspierał. Nikt nie chciał jej bronić.

Ta dwie scenki – Zalewska niedopuszczana do prezesa i siedząca w ciszy w ławach rządowych – doskonale pokazują to, jak słabą pozycję w rządzie ma obecnie minister edukacji. I jak bardzo jest dziś politycznie samotna.
          opinie.wp.pl/samotnosc-szefowej-men-wroblewski-anna-zalewska-zegna-sie-z-rzadem-to-smutny-obraz-opinia-6374345111545473a
          • marii51 Re: Czy coś się zmieni w polskiej wspólnocie? 26.04.19, 12:50
            internauci rozważają jak z tym życ?....i co z tym wszystkim zrobić...?
            No właśnie Pani Krystyno,
            co jeszcze skoro Kaczyński chce budować wieże,
            ale nie płaci! Krycha jak kretynka pluje jadem, bo tylko to umie robić! Suski udaje inteligenta! Szydło wciskała Polakom, że Polska jest w ruinie,
            a biedna kobiecina miała na myśli, ze to PiS zrujnuje nasz kraj! Macierewicz zniszczył polską armię, a Czaputowicz polską dyplomację!
            Zalewska zrujnowała polską oświatę, a niedouczony Długopis podpisuje wszystko, co każe mu gnom z Żoliborza! Bonkowski tłucze żonę, a kochankę zabiera na miesięcznice, senator Zbonikowski leje żonę, Kogut klnie jak szewc i kradnie będąc senatorem, poseł Szeliga chodzi na dziwki, poseł Pięta udaje porządnego małżonka!
            Misiewiecze i PiSiewicze kręcą lody pod nadzorem Macierewicza, a Widelec uczy Francuzów jeść widelcem! Wybitny prawnik Z.Ziobro rozwalił cały system sądowniczy, a Piotr Gliński lubi zabawić się w cenzora i oddaje 500 mln zł za obraz, p.Gowin zamiast naukę woli dofinansowywać kościół . Szyszko wycina prastarą puszczę, Kuchciński lubi młodociane Ukrainki w domach schadzek, a minister zdrowia tnie fundusze na leczenie Polaków i poleca służbę zdrowia Matce Bożej! Premier jest dwukrotnie skazany sądownie za kłamstwa, a prezes kłamie jak z nut w sprawie budowy wież i koperty-łapówki ! Kler i PiSiory obsiedli jak szarańcza wszystkie instytucje państwowe i obżerają budżet państwa! Oto zbawcy narodu polskiego! I to nie są wszyscy!
            Więc co jeszcze?
        • mobic Re: Czy coś się zmieni w polskiej wspólnocie? 26.04.19, 12:42
          Trzeba by zmienić Biblię bo w Biblii jest mowa o Żydach którzy zamęczyli i ukrzyżowali Jezusa. Urządza się pokazy o męce i śmierci Jezusa. To wszystko robią antysemici? To co było 2000 lat temu to nic nie powinno obrażać dzisiejszych Żydów bo to nie odnosi się do dzisiejszych Żydów. Nie można w pokazach ubierać Żyda żeby wyglądał jak Anglik Polak czy Rusek bo to by było zakłamanie historii.
          • czuk1 Re: Czy coś się zmieni w polskiej wspólnocie? 26.04.19, 20:56
            BIBLIA to zbiór opowieści różnych ludzi , z różnych okresów, niepotwierdzonych dokumentacją historyczną.
            • mobic Re: Czy coś się zmieni w polskiej wspólnocie? 26.04.19, 21:49
              A potwierdzone jest że świat z niczego powstał?
              • czuk1 Re: Czy coś się zmieni w polskiej wspólnocie? 27.04.19, 10:17
                mobic napisał:

> A potwierdzone jest że świat z niczego powstał?
                Nie jest też potwierdzone to niewiarygodne twierdzenie, że jedna mistyczna siła stworzyła wszechświat i układanki z bilionów komórek/atomów. Jaki by miała w tym sens ?
                I teraz każdym ruchem tego galimatiasu zarządzać ? Nie masz dobrego słowa o Bogu. obciążając go bezmyślną robotą !.
                Co innego Bóg taki ….jako przywódca duchowy gronu zwolenników którzy uznali za życiowe wskazówki jego przykazania. I widzimy to na co dzień. Mamy setki przywódców i setki religii.

A w polskiej wspólnocie jest potrzebny ogrom rewolucyjnych zmian. Nie ma jednak woli politycznej przywódców by je dokonać. Nie ma też zainteresowania Polaków jakimikolwiek zmianami. Sondaże pokazują, że ok. 80% Polaków zadowolonych jest ze swojego życia.
                Nie można więc ich na siłę uszczęśliwia. Ekscytują i podniecają się głoszeniem zmian tylko politycy i grono ich zwolenników. Oni się wybierają,
                oni mają demokratyczną większość i oni rządzą często prowadząc nas ku przepaści. Tak urządzona nam demokracja nas zgubi.
                • mobic Re: Czy coś się zmieni w polskiej wspólnocie? 27.04.19, 11:20
                  Wszystko widzisz na NIE nawet gdy ci ktoś by z PISu pokazał białą ścianę to powiesz że to jest czarna ściana. Tak wychowałeś i wyłuczyłeś młodzież i ta potem młodzież w Sejmie huligani i mówi że to nic takiego że im wolno. Prawnik nie potrafi odróżnić złodzieja od dłużnika a dziecko 7 letnie potrafi i powie że żłodziej to ten co ukradł a dłużnik to ten co dług narobił. Mnie kiedyś w szkole uczyli nauczyciele po szkole podstawowej i powiem Ci że oni więcej umieli i byli bardziej inteligentni niż dzisiejsze nauczyciele po wyższych studiach.
                  • marii51 Re:a może by tak....i więcej nic... 27.04.19, 20:03
                    https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/57314252_863597167321558_6891499610271907840_n.jpg?_nc_cat=1&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=74bc480235394496785ce4c3382320ce&oe=5D75FECF
                    • czuk1 Re:a może by tak....i więcej nic... 28.04.19, 02:48
                      Ten wpis Twój sumuje polemikę.

….tylko odpisze MOBICowi...
                      • marii51 Re:a może by tak....i więcej nic... 28.04.19, 07:41
                        czuk1 napisał:

> Ten wpis Twój sumuje polemikę.
                        >
                        > ….tylko odpisze MOBICowi...

Czuk 1
                        nie kończymy polemiki , nie nie-
                        czasem bywa ze mną tak,
                        że czytając tu na forum --
                        nie odpowiadam a użyję takich ogólnoludzkich podsumowań
                        ~~~
                        wiemy dobrze,że nie da się uporządkować
                        i osiągnąc ogolnoludzkie porozumienie wszystko,
                        żeby się poukłaalo w dobry pomyslny Swiat
                        a gdyby tak nieba przybliżyć...smile
                        posylam "weekendowe---"Naszych dlugich waakacjii..... pozdrowionka
                        pochmurno jakoś słonka ani widu ani słychusmile ALE BĘDZIE!!
                        ~~~~~~~~~~~~~~

• czuk1 Re:a może by tak....i więcej nic... 28.04.19, 09:05
                          Odwzajemniam pozdrowionka
                          …. "u nas też pochmurno - słonka ani widu ani słychu".
                          Blokuje to chęć wyjazdu gdzieś dalej.
                          • marii51 Re:z ciekawości do zdobywania wiedzy:) 28.04.19, 10:36
                            ""Einstein na wiązce światła ""

Jennifer Berne i Vladimir Radunsky zapraszają czytelnika,
                            do podróży z Einsteinem, podróży pełnej ciekawości, śmiechu i nauki,
                            która pokazuje potężny wpływ wyobraźni na życie człowieka.
                            --chyba się skusze i zamowię..
                            • marii51 Re:prof. Kłosińska, mieści się w szerszym pojęciu 10.05.19, 14:36
                              Mowa nienawiści, jak tłumaczy dalej prof. Kłosińska, mieści się w szerszym pojęciu języka nienawiści, języka agresji, wrogości.

– Taki język ma po prostu ranić.

Możemy sobie na przykład wyobrazić, że ktoś poczuje się urażony wtedy, gdy po prostu powie mu się prawdę...

Czasem trudno więc wskazać granicę, poza którą zaczyna się język agresji. Znacznie łatwiej rozpoznać mowę nienawiści. Dlaczego więc wymiar sprawiedliwości ma z tym taki problem?

– Nie wiem – odpowiada krótko Katarzyna Kłosińska.

Jeszcze innym zjawiskiem jest język po prostu wulgarny. Przy czym słowna agresja czy mowa nienawiści wcale nie musi być wulgarna.

– I tu najbardziej niebezpieczne są wypowiedzi, którymi ktoś kogoś poucza, wyraża swą wyższość – mówi prof. Kłosińska. – Gdy ktoś uważa się na przykład za reprezentanta wyższej kultury.

Rozmawiamy także o politykach, o ich publicznych wypowiedziach i języku, którego używają. Zobacz wideo:Tekst linka
                              • czuk1 Re:prof. Kłosińska, mieści się w szerszym pojęciu 11.05.19, 17:58
                                Pisząc na FORACH, nie zastanawiam się jaką mowę stosuję. Jestem sobą. Staram się tylko nie obrażać innych - jeśli mnie nie obrażają.
                                A mowa nienawiści - wg mnie - jest wtedy , kiedy adwersarz notorycznie i niesłusznie nienawidzi mnie/ nie toleruje i swoje posty ubiera w obelżywe słowa odnoszące się do mojej osoby, nie dotyczące merytorycznej treści wpisu.
                                • marii51 Re:prof. Kłosińska, mieści się w szerszym pojęciu 12.05.19, 14:26
                                  czuk1 napisał:

Pisząc na FORACH, nie zastanawiam się jaką mowę stosuję. Jestem sobą. Staram si
                                  ę tylko nie obrażać innych - jeśli mnie nie obrażają.
                                  A mowa nienawiści - wg mnie - jest wtedy , kiedy adwersarz notorycznie i niesłu
                                  sznie nienawidzi mnie/ nie toleruje i swoje posty ubiera w obelżywe słowa odnos
                                  zące się do mojej osoby, nie dotyczące merytorycznej treści wpisu.

~~~~~~~~~~~~~~~~
                                  czuk1
                                  to prawda, zdarzają się tacy forumowicze,
                                  ktorzy wpisują sie tylko po to by kogoś upokorzyć --OBY NAM SIĘ NIE TRAFIAŁO !
                                  Dlatego wlaściciel forum może zapobiec usuwając posty ,
                                  a takiego forumowego intruza mogę zablokować ..
                                  a ten może wrocić w innym nickusmile
                                  tylko co zrobić z administratorem-torką który -ra występuje w roli
                                  perfidnego ?
                                  -pozostaje zgłosić do nadrzędnych nad forum aż do skutku!

Mariusz, wiem,że to wszystko wiesz ...
                                  Pozdrawiam

• czuk1 Re:prof. Kłosińska, mieści się w szerszym pojęciu 12.05.19, 19:16
                                    Oboje wiemy....co i jak.
                                    • pia.ed Robert Biedroń zadeklarował walkę o prawa kobiet 13.05.19, 11:22

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,24774210,biedron-staje-w-obronie-praw-kobiet-jest-jedna-kobieta-w-polsce.html#a=167&c=159&t=5&g=a&s=BoxNewsLink
                                      .
                                      • marii51 Re: Robert Biedroń zadeklarował walkę o prawa kob 19.05.19, 21:21
                                        jaka to wspołnota ???? Korwin i jego oceny moralne
                                        on i wspołne rządzenie z Prezesem jkwww.msn.com/pl-pl/wiadomosci/polska/korwin-mikke-chce-koalicji-z-kaczy%C5%84skim-pose%C5%82-pis-mo%C5%BCliwe-rozmowy-z-konfederacj%C4%85/ar-AABxCte?ocid=sf
                                        eh...Do Parlamentu Europejskiego Janusz Korwin-Mikke idzie z narodowcami, jako Konfederacja. Jak zdradza w rozmowie z "Super Expressem", ma już plan na jesienne wybory do Sejmu. Uśmiecha się do PiS i Jarosława Kaczyńskiego.
                  • czuk1 Re: Czy coś się zmieni w polskiej wspólnocie? 28.04.19, 03:39
                    mobic napisał:
                    > Wszystko widzisz na NIE nawet gdy ci ktoś by z PISu pokazał białą ścianę to powiesz że to jest czarna ściana.
                    Nigdy w życiu. Na temat tej ściany to mogę z Tobą dyskutować i udowodnię Ci, że to TY
                    tak postępujesz. To jest zwyczaj PiS. Wczoraj na konwencji prezes i premier kłamali by opinię publiczną odwrócić przeciwko PO. Oświadczyli nieprawdę, mówiąc , że posłowie PO w PUE głosowali przeciwko wprowadzeniu równej jakości towarów w UE (na przykładzie proszków do prania. A okazuje się, że posłowie PO wypowiedzieli się za raportem UE z które wynikają wytyczne ostre do opracowania dyrektywy w tej sprawie; natomiast posłowie PiS przeciwnie - zgodzili się na bardzo delikatne sformułowania w dyrektywie. A więc było to wierutne kłamstwo, w każdej chwili do sprawdzenia. Ale kto będzie sprawdzał. Prości ludzie wierzą oszustom. Jak można żyć w takim kłamstwie i z takimi kłamcami ???

>Tak wychowałeś i wyłuczyłeś młodzież i ta potem młodzież w Sejmie huligani i mówi że to nic takiego że im wolno.
                    Nie oceniaj , kiedy nie znasz. Ucząc , jako praktyk i ekonomista wąskiej specjalności /swojego uprawianego wiele lat z powodzeniem zawodu.... nie mogłem ich źle wyuczyć. Realizowałem swój cel przygotować ich do zawodu i przekazać im niezbędną/ praktyczną wiedzę jako klientom instytucji finansowej. Poza tym studenci i słuchacze studiów podyplomowych to ludzie dorośli …. wcześniej wychowywani.

>Prawnik nie potrafi odróżnić złodzieja od dłużnika a dziecko 7 letnie potrafi i powie że żłodziej to ten co ukradł a dłużnik to ten co dług narobił.
                    Dziecko oceni dla siebie. Prawnik osądza człowieka, wysyła go często do więzienia, niszczy jego dotychczasowe życie, stosuje prawo. Jak możesz porównywać myślenia/działań dziecka do wyników pracy prawnika ? Prawnik najpierw musi ustalić czy ktoś ukradł i czy można go nazwać złodziejem - w konkretnej sytuacji i na podstawie konkretnego prawa.
                    Wychowując tak prymitywnie swoje/czyje dzieci robiłbyś wielkie szkody społeczne.
                    Niech sędzia rozstrzyga winy i kary a dziecko "uczy się świata i ludzi".

>Mnie kiedyś w szkole uczyli nauczyciele po szkole podstawowej i powiem Ci że oni więcej umieli i byli bardziej inteligentni niż dzisiejsze nauczyciele po wyższych studiach.
                    Ty, ja, każdy z na swoim życiowym przykładzie widzi rolę nauczycieli - tych co mają zasługi w nasze ukształtowanie . Obiektywnie jednak…. nie wszyscy umieli , nie zawsze studia poprawiają inteligencję młodego człowieka. A więc uogólnianie nie ma sensu.
                    Jedyny wniosek jaki mogę z tej błędnej oceny wyprowadzić, to taki - trzeba lepiej nauczycieli przygotowywać do zawodu (z okrągłego stołu zaś wynika, że po reformie Gowina upadną uczelnie pedagogiczne, w tym najważniejsza "warszawska". Czy takie mamy mieć władze ?
                    Nauczycieli trzeba oceniać (nie spontanicznie) , ale obiektywnie.
                    Np. W holu mojej uczelni jest marmurowa tablica zaprowadzona w Nowej Polsce, na której umieszczeni są Najlepsi Profesorowie. I czytam - na około 20 nazwisk jest moich sześciu a są to ludzie , którzy po pół wieku i z powodu zmian ustrojowych powinni być w sposób naturalny zapomniani. A co widzimy ? Nie zapomniałem ich nazwisk i nauk - ja student , nie zapomnieli
                    piszący obiektywnie historię uczelni. W takie oceny wierzę a nie w takie osobiste odczucia subiektywne …. bo są one dalekie od prawdy. Mówią jedynie o wpływie nauczyciela na moje życie (to ważne) Ty oceniasz wszystkich nauczycieli ….jakim prawem, że " oni więcej umieli i byli bardziej inteligentni niż dzisiejsze nauczyciele po wyższych studiach." ????Ja po 60 latach wiem, ze umiłowanie turystyki i muzyki klasycznej wszczepili mi kolejni wychowawcy w technikum (pp. Gąsiorowska i Goral) . Był też marksista.... spec od wszczepiania światopoglądu.
                    Tak, że Kolego - wiesz doskonale, że nasze skomplikowane życie i doświadczenie życiowe nie pozwalają na stosowanie wyłącznie czarno-białych kolorów. To jest domena fotografików i polityków jedynie słusznej partii.

• mobic Re: Czy coś się zmieni w polskiej wspólnocie? 26.04.19, 16:58
          Odpowiedziałem ale nie wiem czy czytałaś Mario?
          • marii51 Re: Czy coś się zmieni w polskiej wspólnocie? 26.04.19, 18:40
            Nadal trwamy w wątku

mobic napisał :
            Trzeba by zmienić Biblię bo w Biblii jest mowa o Żydach którzy zamęczyli i ukrzyżowali Jezusa. Urządza się pokazy o męce i śmierci Jezusa. To wszystko robią antysemici? To co było 2000 lat temu to nic nie powinno obrażać dzisiejszych Żydów bo to nie odnosi się do dzisiejszych Żydów. Nie można w pokazach ubierać Żyda żeby wyglądał jak Anglik Polak czy Rusek bo to by było zakłamanie historii.
            ~~~~~~~~~~~mobic rozsądnie to napisaleś rozumiem twoje rozważania
            ale!
            ty jesteś za nauczaniem dzieci i młodzieży przemocy ?
            bo ten artyk po to tu umieściłam-
            bo taka przemoc wzorcowa obijanie Judasza---
            jak ćwiczenia do napadów na ludzi starszych wygląda..
            to mnie niepokoi---i o to mi chodzi
            to tak jak w Radomiu w dniu niepodległości chlopak miał napis na koszulce
            ktory nie spodobał się ONEROWCOM .
            . I JAK O TYM POWIEDZIAŁA RZECZNIK RZĄDU???
    • czuk1 Re: Czy coś się zmieni w polskiej wspólnocie? 24.04.19, 08:54
      Źródła wątku = środa, 23 stycznia 2019, 10:20:24 amt/ mrr (PAP), su
      Mamy koniec kwietnia …. nic nie zmieniło się . Politycy rządzący rozliczają tylko opozycję. Pozycja wykazuje błędy rządzących. Nie ma za grosz tolerancji i kultury ; obłudę i kłamstwa słyszymy od ludzi PiS. Atmosferę i podstawy rządów PZPR wprowadziło teraz PiS...……….

• mobic Re: Czy coś się zmieni w polskiej wspólnocie? 24.04.19, 11:41
        Pozostało tylko modlić się za Ciebie Czuk1 żebyś się w piekle nie palił.
        • czuk1 Re: Czy coś się zmieni w polskiej wspólnocie? 24.04.19, 14:14
          mobic napisał:
          > Pozostało tylko modlić się za Ciebie Czuk1 żebyś się w piekle nie palił.

Mnie modlitwa nie jest potrzebna. Módl się za siebie, Nie wierzę w piekło . Śmierć jest gorsza od piekła, jest pierwsza przed nicością. I często łączy się z wielkim cierpieniem. Dlatego czekam na "lekką" śmierć . Jestem przygotowany, mam nagrobek. Kremacja zniszczy ciało . Zostanie pamięć. Po tym co widzę wokół, pamięć będzie pozytywna. To cieszy.

• pia.ed Czy coś się zmieni w polskiej wspólnocie? 25.04.19, 11:00

Mobic, mnie na religii uczono, że w piekle
          grzeszników nie pali się tylko smaży... na wolnym ogniu...

.

• mobic Re: Czy coś się zmieni w polskiej wspólnocie? 25.04.19, 21:13
            Masz rację ale Czuk1 mnie zrozumiał i niech teraz żałuje za grzechy. Modlitwa za każdego grzesznika jest potrzebna.
      • marii51 Re: Czy coś się zmieni w polskiej wspólnocie? 26.04.19, 18:53
        czuk napisał
        Źródła wątku = środa, 23 stycznia 2019, 10:20:24 amt/ mrr (PAP), su
        Mamy koniec kwietnia ….
        nic nie zmieniło się .
        Politycy rządzący rozliczają tylko opozycję.
        Pozycja wykazuje błędy rządzących.
        Nie ma za grosz tolerancji i kultury ; obłudę i kłamstwa słyszymy od ludzi PiS.
        Atmosferę i podstawy rządów PZPR wprowadziło teraz PiS...……

czuk1
        wszystko to prawda
        Kraju z Narodem walczącym wciąz --dokąd podążasz ??? a gdy odejdą do UNIJNEGO PARLAMENTU ? JAK NASTĘPNI PO NICH BEDĄ NAM OPOWIADAĆ...
        Już nie moge sie doczekać ...
        • marii51 Re: Czy coś się zmieni w polskiej wspólnocie? 26.04.19, 19:09
          czytalam oczywiście rozmówki panówsmileczuka i mobica
          ~~~~~~~~~~~~~~
          Katolicyzm ,to popłuczyny chrześcijaństwa, chrześcijanin w swoim życiu kieruje się nauką Jezusa,
          stara się być jego naśladowcą. Jeżeli chodzi , czy się wierzy w Boga i Jezusa,
          biblia mówi że szatan i demony też wierzą, nawet drżą przed Bogiem
          ale są jego przeciwnikami.
          Poza tem jeżeli wiara nie ma dobrych uczynków to jest martwa, """

taka wiarę ma kler i i wiele milionów wierzących."""
          z internetu ww wpis
          to na artyk co mówi Jaroslaw Kaczyński
          wygaszamypis.pl/prezes-niezaleznie-od-tego-czy-ktos-jest-wierzacy-czy-niewierzacy-musi-akceptowac-chrzescijanstwo-2/

• czuk1 Re: Czy coś się zmieni w polskiej wspólnocie? 28.04.19, 03:46
          marii51 napisała:
          > Kraju z Narodem walczącym wciąz --dokąd podążasz ??? a gdy odejdą do UNIJNEG
          > O PARLAMENTU ? JAK NASTĘPNI PO NICH BEDĄ NAM OPOWIADAĆ...
          > Już nie moge sie doczekać ...

Ciekawość -
          • marii51 Re:właśnie... z ciekawości 28.04.19, 07:45
            czuk1 napisał
            Ciekawość ---
            co będzie dalej mobilizuje organizm starego człowieka do trwania,,,,, z ciekawości.

~~~~~~~~~~~~dobra myśl,świetna smile
              • marii51 Re:podczas Konwencjii w Poznaniu 28.04.19, 08:46
                Ewidentnie do wzajemnego pojednania ...
                „Polacy mają dość ciągłych politycznych kłótni i atakowania kolejnych grup społecznych.
                Czas, by pojednać cały naród i skupić się na budowie lepszej przyszłości dla każdego.”
                – mówił Kosiniak-Kamysz.
                ale wczesnie też powiedział
                „PSL zawsze będzie bronił wartości, tych wartości chrześcijańskich, wartości cywilizacji europejskiej, wartości szacunku dla każdego człowieka, to jest ta nasza kotwica konserwatywna, kotwica chadecka tu w Wielkopolsce, a PSL jest tą kotwicą – konserwatywną, chadecką, centrową w Koalicji Europejskiej” – podkreślał Kosiniak-Kamysz.

Prezes PSL mówił o tym, że Koalicja Europejska będzie częścią największej europejskiej grupy parlamentarnej i to gwarantuje, że będzie w stanie dla Polski i dla Polaków wynegocjować najlepsze warunki finansowe i pomoc. Przypomniał również, że Koalicja Europejska zrobi wszystko, aby powstrzymać PiS przed doprowadzeniem do wyjścia Polski z Unii Europejskiej. Dużo uwagi poświęcił edukacji, rozwojowi kraju i pojednaniu.Tekst linka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka