Dodaj do ulubionych

Pogoda na weekend.

23.07.09, 15:08
Jeśli ktoś już zaczął planować weekendowe wypad, to z pewnością zachwycony nie będzie. W czwartek, rzeczywiście będzie gorąco. Termometry wskażą dziś od 26 st. C na Wybrzeżu do 35 st. C na południu Polski. Najcieplej ma być na Lubelszczyźnie, Opolszczyźnie, Podkarpaciu, w Małopolsce, w Świętokrzyskiem, na Śląsku i Dolnym Śląsku, tu żar będzie lał się z nieba. Rzecz jednak w tym, że piękna letnia pogoda nie utrzyma się długo.

Już wieczorem w całym kraju mogą pojawić się burze. Ulewy będą gwałtowne, może im towarzyszyć grad i wichury, które mogą przewracać drzewa i zrywać dachy. Szczególnie ostrożni powinni być kierowcy, bo warunki na drogach mogą się zmieniać dosłownie w ciągu kilku chwil.

Najgorsze jest jednak to, że jak tylko rozpocznie się długo oczekiwany weekend, letnia pogoda zrobi sobie urlop. Na zachodzie zacznie padać już w piątek i przestanie najprawdopodobniej dopiero w poniedziałek. Podobnie zresztą będzie w całym kraju, a na domiar złego temperatury będą spadać. W sobotę słupek rtęci przekroczy jeszcze 20 kreskę, ale w niedzielę na taki luksus możemy już nie liczyć.
---------------------------------
U mnie jest w tej chwili 32st. w cieniu.
https://dodatki.xorg.pl/emotki/60.gif
Obserwuj wątek
    • misia007 Re: Pogoda na weekend. 23.07.09, 17:17
      mam nadzieję, ze te prognozy się nie spełnią, nie żebym miała jakieś plany bo
      dalej kończymy remont ale....lubię upały.
    • agat-a52 Re: Pogoda na weekend. 23.07.09, 17:18
      W ten weekend nie mamy planów wyjazdowych, bo w poprzedni pogoda nam się nie udała. Wczoraj i dzisiaj jest parno, duszno , słońca właściwie niewiele. Każdy chodzi spocony. Nawet nie wychodzę na balkon, bo nie ma czym oddychać, a w mieszkaniu jest przyjemnie.
      • misia007 Re: Pogoda na weekend. 23.07.09, 17:58
        u mnie tez w domu miło.
        • jaga_22 Re: Pogoda na weekend. 24.07.09, 12:14
          Na początku kolejnego tygodnia niż znad Wielkiej Brytanii znowu przyniesie deszcz i burze z gradem, ale od czwartku azorski wyż ściągnie suche powietrze znad zwrotnika i zrobi się słonecznie. Na termometrach od 25 do 33 stopni!
          -----------------------------------------------
          To się cieszę,bo córka z dzieciakami wyjeżdża na urlop do Dębek.big_grin

www.efakt.pl/Za-10-dni-znowu-upaly,artykuly,48397,1.html--
          http://i41.tinypic.com/2zspsb8.gif
          • misia007 Re: Pogoda na weekend. 24.07.09, 12:21
            ale w nocy była burza,ze dwie godziny grzmiało.Dzisiaj też burzowo będzie.
            • jaga_22 Re: Pogoda na weekend. 24.07.09, 12:56
              Dzwoniłam do syna na Żoliborz i wygląda na to ,że mieliście mniejszą burzę,bo u
              mnie to był straszny wiatr,aż huczało,wszystko fruwało,a drzewa się uginały
              jakby były z gumy.wink
              • misia007 Re: Pogoda na weekend. 24.07.09, 12:59
                No nie do końca , my mocno zadrzewieni i gięło się dramatycznie ale fakt
                słyszałam,ze na Mokotowie i na Tarchominie było dużo gorzej .
                • agat-a52 Re: Pogoda na weekend. 24.07.09, 13:54
                  Wczoraj u nas już był spokój, tylko padało, a huragan dotarł do Was do Warszawy. Mam liczną rodzinę i znajomych i dziś do mnie dzwonili. I wymienialiśmy info "co u was? co u nas" Dzwoniła koleżanka, która mieszka na Tarchominie i było niewesoło.
                  Dziś czytam, że we Wrocławiu na moim osiedlu Biskupin nie było prądu, nie potwierdzam, bo komputer wyłączyłam, ale oglądałam filmy do późna. Może jakieś inne fazy?
                  • koniczynka777 Re: Pogoda na weekend. 30.07.09, 11:56
                    A na ten weekend co wroza?
                    • misia007 Re: Pogoda na weekend. 30.07.09, 18:13
                      Pięknie ma być, ciepło,słonecznie.
                      • jaga_22 Re: Pogoda na weekend. 30.07.09, 18:34
                        Najbardziej wilgotno jest na północy Polski, gdzie wędruje strefa dość intensywnych opadów deszczu. Narodziła się ona na wschodnich krańcach województwa zachodniopomorskiego, a w tej chwili zbliża się już od zachodu do środkowego pasa województwa pomorskiego. Mieszkańcy i turyści znajdujący się w Łebie, Władysławowie, w Helu czy w Trójmieście mogą zobaczyć zbliżającą się chmurę szelfową, nazywaną potocznie wałem chmurowym, na zachodnim horyzoncie. Warto zrobić jej zdjęcia, gdyż niebawem nadciągnie ona ponad głowy i wówczas należy się spodziewać silnego podmuchu wiatru. Dlatego też lepiej pozamykać okna i drzwi oraz zwiesić pranie i zabezpieczyć wszystkie rzeczy leżące luzem na balkonach i przed domem. Po uderzeniu wiatru zacznie obficie padać przez około godzinę. Niewykluczone, że miejscami zagrzmi, ale głównie tej strefie opadów grzmoty nie towarzyszą. Krótko po opadach niebo powinno się lekko przetrzeć, ale z zobaczeniem zachodu Słońca mogą być problemy. Najbliższej nocy opadów spodziewać się należy lokalnie na Pomorzu, Warmii, Mazurach i Podlasiu. Jutro w ciągu dnia przelotne deszcze i burze na północy i krańcach wschodnich Polski. Poza tym będzie bardzo słonecznie i średnio o 5 stopni chłodniej niż dzisiaj.
                        --
                        https://www.palermoviejo.com/palermoviejo/gifs/minigifs49/25.gif
                        • jaga_22 Re: Pogoda na weekend. 31.07.09, 13:48
                          Wszyscy, którzy właśnie teraz rozpoczynają urlop, mają szczęście. Pierwszy
                          sierpniowy weekend powita nas tropikalnymi upałami. W całej Polsce będzie
                          świecić słońce, a temperatury sięgną nawet 30 stopni. Podczas takich upałów
                          należy pamiętać o piciu dużej ilości płynów - przypominają lekarze.

Pierwszy weekend sierpnia przywita nas piękną pogodą. Drugi miesiąc wakacji
                          będzie znacznie bardziej pogodny niż lipiec. W sobotę od rana przyświewcać
                          będzie słońce.

W niedzielę zrobi się jeszcze cieplej - temperatury sięgną 30 stopni, jednak w
                          niektórych częściach kraju , jak ostrzegają meteorolodzy, mogą pojawić się
                          burze. Grzmoty usłyszą mieszkańcy południowego zachodu kraju. Tam też można
                          spodziewać się opadów.
                          • agat-a52 Re: Pogoda na weekend. 31.07.09, 14:08
                            To troszkę się opalimy i wygrzejemy na słoneczku. U nas dziś, tak jak wczoraj słońce z wiaterkiem. Czyli tak jak lubię.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka