ford.ka 17.11.09, 15:36 www.naukawpolsce.pap.pl/palio/html.run?_Instance=cms_naukapl.pap.pl&_PageID=1&s=szablon.depesza&dz=stronaGlo wna&dep=367968&data=&lang=PL&_CheckSum=-520981332 Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chilly Re: Reformatorka skromna jak zawsze 17.11.09, 17:06 Łał! Wprowadzanie reformy nauki i szkolnictwa wyższego" największym sukcesem! Nie wprowadzenie, ale wprowadzanie. Pominmy litosciwie szczegóły. No i to "zainicjowanie debaty publicznej na temat przyszłości polskiej nauki to największe sukcesy resortu". Na tym polu większe sukcesy odnotowują chyba dziennikarze. Co do "efektywnego wykorzystywania pieniędzy z Unii Europejskiej" - potrzeba by więcej szczegółów na temat tej efektywności. Dotychczas raczej słyszałem, że jesteśmy płatnikiem netto. Odpowiedz Link
charioteer1 Re: Reformatorka skromna jak zawsze 17.11.09, 17:23 Zwlaszcza debata publiczna byla niezwykle udana. Ujawnilo sie: - lobby szkol prywatnych - pierwsze w kolejce po kase z budzetu, - lobby pracodawcow, ktorzy chca oszczedzic na szkoleniu zawodowym, a najlepiej obciac wydatki na nauke i szkolnictwo wyzsze, to moze jakies doplaty uda sie dla siebie zalatwic, - lobby humanistow, ktorzy nie chca byc oceniani wedlug zadnych obiektywnych standardow, ale kasy oczywiscie tez chca wiecej, plus pare innych, ktore z braku innych osiagniec chca sie wykazac reformowaniem czegokolwiek. Wszystkich rzad z checia wyslucha w trosce o wynik kolejnych wyborow. Odpowiedz Link
tocqueville Re: Reformatorka skromna jak zawsze 18.11.09, 21:36 - lobby szkol prywatnych - pierwsze w kolejce po kase z budzetu, widzę, że przedstawiciele lobby szkół państwowych już się uwijają, żeby całą kasę podatników zatrzymać w swoich kieszeniach tak bardzo się przyzwyczaili do dojenia budżetu? Odpowiedz Link
charioteer1 Re: Reformatorka skromna jak zawsze 18.11.09, 22:22 Nie denerwuj sie, tocq. Celem jest pierwsza piecdziesiatka - najlepiej gdzies miedzy Berkeley a MIT... Odpowiedz Link
flamengista Kumie - chwalą nas! 18.11.09, 12:36 j/w. W sumie - co ma robić. Jest w końcu powiedzenie, że jak sam się pochwalisz to nikt cię nie pochwali. W dodatku ja też chcę, żeby reforma była sukcesem, więc daj jej Boże, by to był sukces;) Odpowiedz Link
ford.ka Re: Reformatorka skromna jak zawsze 18.11.09, 17:14 W Rzepie się nieco bardziej rozgadała: www.rp.pl/artykul/393547_Kudrycka__Uwolnic_ducha_konkurencji.html Odpowiedz Link
charioteer1 Re: Reformatorka skromna jak zawsze 18.11.09, 18:48 Zróżnicowanie podejścia państwa do całego sektora uczelni uwolni ducha konkurencji. Z duchami sobie poradzimy. Oby sie tylko upiory nie pobudzily przy okazji. Odpowiedz Link
chilly Re: Reformatorka skromna jak zawsze 18.11.09, 20:17 Za 3 tys. zł na miesiąc to nawet duch nie zechce straszyć! Odpowiedz Link
chilly Re: Reformatorka skromna jak zawsze 18.11.09, 20:23 Taaa... Przeczytałem. I nie wierzę. Uwalnianie "ducha konkurencji" przez wytypowanie uczelni "najlepszych" i zapewnienie im (i tylko im) znacznie lepszego finansowania? Zindywidualizowane kształcenie, mistrz- uczeń w relacji 1 : 80 (dyplomantów, magistrantów)? No i ten zakład: "... do 2020 roku najlepsze polskie szkoły wyższe znajdą się w pierwszej pięćdziesiątce najlepszych uczelni w Europie". Jak cały ten rząd: za 20 (30, 50) lat będzie lepiej. Coś mi to przypomina... Odpowiedz Link
charioteer1 Re: Reformatorka skromna jak zawsze 18.11.09, 21:10 chilly napisał: > Jak cały ten rząd: Nie, nie daruje sobie... www.vontrompka.com/blog/2007/10/lost-in-translation/ Odpowiedz Link
tocqueville Re: Reformatorka skromna jak zawsze 18.11.09, 21:44 upiór socjalizmu jak najbardziej żywy u niektórych Odpowiedz Link
ford.ka Ale się babsko rozpisało... 19.11.09, 09:05 www.dziennik.pl/opinie/article485331/Nie_zgine_w_polowie_drogi.html Odpowiedz Link
dala.tata Re: Ale się babsko rozpisało... 19.11.09, 09:33 mnie sie tez nie podoba, co pisze Kudrycka, ale zastanawiam sie, fordzie.ka, co bys napisal, gdyby minister byl mezczyzna i czy bardziej podobaloby ci sie, co pisze. Odpowiedz Link
charioteer1 Bez jaj 19.11.09, 09:59 Tak znaczące zwiększenie finansowania, opartego na premiowaniu jakości i konkurencyjności, to ogromna szansa, aby za kilka czy kilkanaście lat przy konsekwentnej polityce polska nauka nie tylko włączyła się do kluczowych nurtów światowych badań Mijajacy rok przyniosl nam obciecie funduszy na badania wlasne o 60%. Pula grantowa w tym czasie nie wzosla ani nie zmalala w stosunku do ubieglego roku. Pieniedzy po prostu jest mniej. Nie chce sie chwalic sukcesami na publicznym forum, ale dla mnie osobiscie to byl rok bardzo duzego wzrostu mojej wlasnej konkurencyjnosci w "nurcie swiatowych badan". Sfinansowany w znacznym stopniu ze srodkow prywatnych, poniewaz alternatywa byla rezygnacja z wczesniejszych planow. Gdzie jest k*rwa to premiowanie jakosci i konkurencyjnosci? Odpowiedz Link
charioteer1 Re: Bez jaj 19.11.09, 12:19 Dala, dowartosciowales mnie, ale mojego zdania o zaslugach pani minister to nie zmienia. Jezeli zapowiadane reformy beda wprowadzane z taka sama efektywoscia co dotychczasowe dokonania ministerstwa, to strach sie bac. A kolektyw to kto? Odpowiedz Link
dala.tata Re: Bez jaj 19.11.09, 12:22 ale mojego zdania na temat pani minister tez sie latwo nie zmieni. wedel mnie ona nie ma pojecia co zrobic z soba i nauka. a kolektyw to kolektyw! Odpowiedz Link
chilly Re: Bez jaj 19.11.09, 14:30 "Jednostka zerem, jednostka bzdurą"? Miło poczytać tak starannie wykształconych kolegów (zwłaszcza, że podzielam ich zdanie w kwestii działalności Pani Minister). Odpowiedz Link
ford.ka Re: Ale się babsko rozpisało... 19.11.09, 18:37 Zapewniam uroczyście, że płeć Pani Minister nie ma najmniejszego wpływu na moją krytyczną ocenę jej działań. Posunę się wręcz do stwierdzenia, że podobne "sukcesy" w wykonaniu mężczyzny spotkałyby się z mojej strony z co najmniej równie ostrą krytyką. Może nawet ostrzejszą, bo jakoś tam podświadomie godzę się z tym, że dziewczynki są grzeczne i się nie kłócą (czyli dają się zagadać lobbystom), a chłopcy walczą o swoje do skutku. Wszystko jednak sprowadza się do tego, że nawet gdyby obecną reformę firmowaliby na spółkę Angelina Jolie i Brad Pitt, byłbym przeciwko, ponieważ udało się osiągnąć "konsensus", w którym widzę dla siebie i swojej działki same straty i absolutne zero zysków. Nieważne w którą stronę tę "reformę" obrócić, mnie ciągle wyłazi goła d*pa. Oczywiście, że jestem małostkowy, ale jak czytam o tym, jak nakłady na naukę wzrosły o 23% w zeszłym roku, a uczę w salach, gdzie co trzecie siedzenie jest wyłamane (po 20 latach może się zdarzyć), a na nowe nie ma, symboliczne zawsze środki na badania własne wyparowały, dotacja z ministerstwa kończy się z końcem września, a sam liczę sobie, że moja pensja przez ostatnie pięć lat wzrosła o 7%, to reaguje nerwowo. Tym bardziej nerwowo że na początku kibicowałem pani minister, więc pewnie na domiar złego przemawia przeze mnie zawiedziona nadzieja. Odpowiedz Link
dala.tata Re: Ale się babsko rozpisało... 19.11.09, 18:44 fordzie.ka, nie mam zadnych watpliwosci, ze wlasnie jest jak mowisz....tyle ze gdyby minister byl plci meskiej nie pisalbys o 'chlopinie', 'ogierze', czy uzywajac bardziej pejoratywnych slow odnoszacych sie doplci pana ministra, nie? Odpowiedz Link
ford.ka Re: Ale się babsko rozpisało... 19.11.09, 19:32 Po chwili namysłu - gdyby tyle osiągnął facet, wyzwałbym go od reformatołów-impotentów. Happy? Odpowiedz Link
dala.tata Re: Ale się babsko rozpisało... 19.11.09, 22:00 no wlasnie o to chodzi! nie skupilbys sie na jego plci, ale na seksualnosci, a to co innego. ja nie jestem 'happy', a ty sobie mow jak chcesz. ja ci pokazuje twe uprzedzenie. Odpowiedz Link
charioteer1 Re: Ale się babsko rozpisało... 19.11.09, 22:18 dala.tata napisał: > no wlasnie o to chodzi! nie skupilbys sie na jego plci, ale na seksualnosci, a > to co innego. What??? To ma byc skala uprzedzen? Ty na serio? W kraju, w ktorym eks-prezydent publicznie mowi, ze Madonna powinna wnuki nianczyc, a nie swiecic golym tylkiem na scenie? W Polsce kobieta staje sie aseksualna po ukonczeniu 30. roku zycia, albo tylko odrobine pozniej. Odpowiedz Link
dala.tata Re: Ale się babsko rozpisało... 19.11.09, 23:16 a co ma, ze tak uprzejmie zapytam, piernik do wiatraka? ja tylko mowie, ze w tym co mowi ford.ka widac uprzedzenie wobec plci ministra nauki. tylko tyle. Odpowiedz Link
charioteer1 Re: Ale się babsko rozpisało... 19.11.09, 23:56 No to jeszcze raz: fakt uprzedzenia do plci ministra wynika z tego, ze nie pisze o jej seksualnosci? Odpowiedz Link
dala.tata Re: Ale się babsko rozpisało... 20.11.09, 00:20 chario, proponuej, zebys przeczytala jeszcze raz cale drzewko. fordka napisal o babsku, ja stwierdzilem ze gdyby minister byl mezczyzna, to by sie nie przyczepil, to fordka stweirdzil ze o ministrze napisalby ze jest impotentem. na co ja zworcilem uwage ze to nie to samo, bo odnosi sie do seksualnosci, a nie do plci. mezczyznie ni emozna zarzucic ze jest mezczyzna. kobiecie mozna. i to robi fordka. rozumiesz? Odpowiedz Link
tocqueville Re: Ale się babsko rozpisało... 20.11.09, 06:47 dostrzegam wyraźne objawy obsesji u dala.taty słowo "babsko" - działa mu na nerwy, tymczasem zbioru słów "ale się facet rozpisał" czy "ale się chłop rozpisał " nawet by nie zauważył oj ta polityczna poprawność Odpowiedz Link
dala.tata Re: Ale się babsko rozpisało... 20.11.09, 12:17 uwielbiam medykalizacje! brawo tocqueville! moze jeszcze jakas diagnoza rzucisz? to sa stare i wyprobowane strategie na radzenie sobie z kims, z kim sie nie zgadzamy, a nie potrafimy napisac nic senswonego. slowo 'babsko' nie jest zenskim odpowiednikiem 'chlop'. nie sadzie zeby cie interesowalo wyjasnienie tego stwierdzenia, wiec zakoncze na tym. czekam na diagnoze! Odpowiedz Link
ford.ka Re: Ale się babsko rozpisało... 20.11.09, 09:26 Nie wiem, jak tam u Was w UK, ale na kontynencie kobieta nie może być impotentem. Taka już ta męska i żeńska uroda, że się nie da. Tam mi w duszę zaglądasz z lupą genderysty, a nie widzisz, że szczerze liczyłem na to, że BK okaże się naszą naukową Małgośką Thatcher, podejdzie do swoich zadań z kobiecym rozsądkiem zamiast uwielbienia dla tytułów i gronostajów tak typowego dla facetów, i pogoni związkowych/naukowych habilitowanych baronów, przewietrzy naszą ukochaną rupieciarnię, wprowadzi nieco bardziej realną merytokrację w miejsce gerontokracji itd itp. Nic z tego nie zrobiła, więc mam jej za złe, a jako że w odróżnieniu od mojego ulubieńca Karola M. mogę sączyć jad jedynie na forach internetowych, więc sobie sączę w najlepsze. Ale tli się we mnie świadomość, że wyboru zwycięskiej grupy lobbystów dokonał kandydat na prezydenta RP niejaki DT i to dzięki niemu kroi się nam powtórka z aktualnej ustawy - "konstytucja" skrojona pod profesorów nauk ścisłych (czy nazwisko Kleiber coś komuś jeszcze mówi?), do której reszta będzie się musiała dostosować. Co nie umniejsza winy BK, która za to bierze pieniądze, żeby podobnym wpływom nie ulegać, a nie rozpisywać się w prasie codziennej i portalach informacyjnych o swoich "sukcesach" ;) Odpowiedz Link
dala.tata Re: Ale się babsko rozpisało... 20.11.09, 12:19 alez oczywiscie ze moze, ale to nie ma nic do rzeczy. nie odnosisz sie do tego, co mowie. natomiast diagnoza dzialanosci Kudryckiej akurat mi odpowiada. nie zrobila nic sesnownego. byc moze nawet napsula, choc nie jestem do konca przekonany, ze tak jest. Odpowiedz Link
ford.ka Re: Ale się babsko rozpisało... 20.11.09, 19:57 W kwestii impotentów - z pewnością chciałbyś kobietom nieba przychylić i nawet chorobami się z nimi podzielisz, ale impotent to mężczyzna niezdolny osiągnąć erekcję w stopniu pozwalającym na penetrację. Wiem, że biologia jest niesprawiedliwa. Zapewniam, że dobry Bóg dał kobietom szeroką gamę dysfunkcji seksualnych i więcej im nie potrzeba. Jeśli się nie odnoszę, to wyłącznie dlatego, że naprawdę nie rozumiem, o co Ci chodzi. Powoli zaczynam jarzyć, że obrażanie przez płeć jest be, a przez seksualność OK. Jakieś wnioski? Jakieś sugestie, jak mam określić urzędniczkę płci żeńskiej, która nie wykonuje swoich obowiązków, tak żeby mi ulżyło? Pytam o konkretnego mnie, gdyby były jakieś wątpliwości. A może mam nie obrażać, tylko poczekać na kolejnych reformatołów? Odpowiedz Link
dala.tata Re: Ale się babsko rozpisało... 21.11.09, 00:27 ford.ko, nie jest, ale mi sie nie chce o tym pisac. gdybys zaczal od seksualosci, wytknalbym ci seksualnosc. ale zaczales od genderu. miej pretensje do samego siebie! Odpowiedz Link
ford.ka Re: Ale się babsko rozpisało... 21.11.09, 09:10 A o ile możemy się oderwać od demonów szalejących w mojej głowie, jaki to w ogóle ma związek z tematem? Odpowiedz Link
dala.tata Re: Ale się babsko rozpisało... 21.11.09, 12:41 a taki, drogi ford.ko, ze wprowadzasz do dyskusji elementy nierelewantne. i dyskusja z babskiem jest wtedy prostsza niz z tym co Kudrycka robi. ford.ka napisał: > A o ile możemy się oderwać od demonów szalejących w mojej głowie, > jaki to w ogóle ma związek z tematem? Odpowiedz Link
charioteer1 Re: Ale się babsko rozpisało... 20.11.09, 14:42 Ja juz wole konstytucje skrojona pod gusta profesorow nauk scislych niz to, co jest, czyli wspieranie rodzimej produkcji chalupniczej, ktorej wartosc mozna okreslic jedynie w liczbie sztuk. A Karol M jest pochodzacym z wyboru przedstawicielem srodowiska akdemickiego, cokolwiek to nam mowi o tym srodowisku. Odpowiedz Link
chilly Re: Ale się babsko rozpisało... 20.11.09, 19:44 Ależ potraficie każdą dyskusję sprowadzić na manowce! A tu Francja chce się zadłużyć na 35 mld eurasów dla ratowania szkolnictwa, głównie wyższego. Choć poziom nauki tam jednak wyższy. A jak u nas? Nasza chata z kraja - stąd "reforma" zamiast pieniędzy. Teza: istotą reformy jest jeszcze mniej sprawiedliwe dzielenie wciąż tej samej biedy. Odpowiedz Link
tocqueville Re: Ale się babsko rozpisało... 21.11.09, 15:11 nie może być - kraj który ma jedno z najbardziej zeetatyzowanych systemów edukacji ma problemy ze szkolnictwem - nie może być! myślałem, że pańśtowe szkolnictwo rozwiąze wszystkie problemy Odpowiedz Link
charioteer1 Re: Ale się babsko rozpisało... 19.11.09, 21:33 Mnie cytat z Konfucjusza w ustach pani minister przypomnial Leszka Millera, ktory o wiele za dlugo trwal na stanowisku. Zgadzam sie z fordem, ze sa sytuacje, w ktorych chlopcy rzucaja zabawki i wychodza, nawet jezeli nosza generalskie mundury. Zwlaszcza jezeli sytuacja jest taka, ze pewnych celow nie da sie osiagnac przy pewnych nakladach i przy braku zrozumienia ze strony szefa rzadu. Nie chce sie wypowiadac o wszystkich paniach w polskiej polityce, bo byly rozne. Caly problem w tym, ze w ministerstwie zdrowia i szkolnictwa wyzszego siedza baby posluszne i bez wizji, ktore beda wykonywac powierzone zadania do konca. Zgoda i lagodzenie konfliktow to rzecz chwalebna (ach, jakze kobieca), ale nie w przypadku ministra, ktory ugina sie przed wrzaskami z roznych stron. Najglosniej w tych "konsultacjach spolecznych" wrzeszczaly miernoty, wiec i reforma bedzie po to, zeby miernoty mogly dalej trwac w swym blogostanie. Odpowiedz Link
charioteer1 Re: Ale się babsko rozpisało... 19.11.09, 21:45 Jeszcze jedno. Format polityka poznaje sie po tym, jakich sobie dobiera doradcow. Obie panie, Kopacz i Kudrycka, maja doradcow fatalnych. Jezeli koniecznie chcesz o sprawach genderowych, to uwazam, ze im mniej pan z tego pokolenia w polityce, tym lepiej. Kobieta wyuczona do tego, by swojego zdania nie posiadac i liczyc sie zawsze z potrzebami innych, nigdy nie bedzie skutecznym politykiem. Moze co najwyzej paprotka na prezydialnym stole. Odpowiedz Link
tocqueville Re: Ale się babsko rozpisało... 20.11.09, 21:40 dodam panią Hall do zestawu Odpowiedz Link
charioteer1 Re: Ale się babsko rozpisało... 20.11.09, 22:29 Julie Pitere, specjalistke od badania zuzycia szamponu przez politykow poprzedniego rzadu. Zebysmy tu na calkowitych antyfeministow nie wyszli - do pani Hall nic zupelnie nie mam. Odpowiedz Link
chilly Re: Ale się babsko rozpisało... 21.11.09, 09:07 Pani Hall to kolejna porażka tego rządu. Tyle, ze nie tak medialna, więc jej wady i są mniej widoczne. Większość rodziców ma jednak chyba inną opinię. Odpowiedz Link
tocqueville Re: Ale się babsko rozpisało... 21.11.09, 09:52 Hall to zwoleniczka przysmusowego poboru dzieci do wojs... przepraszam do szkoły... choć tu i tu mamy pobór oparty na przemocy Odpowiedz Link
dala.tata Re: Ale się babsko rozpisało... 21.11.09, 12:44 przymusowy pobor dzieci do szkoly nie jest taki glupi, pod warunkeim, ze jest sensownie przeprowadzony. chyba, tocqueville, ze uwazasz, ze nalezy zniesc przymus szkolny w Polsce, bo to tez przezytki totalitarne. tocqueville napisał: > Hall to zwoleniczka przysmusowego poboru dzieci do wojs... przepraszam do > szkoły... choć tu i tu mamy pobór oparty na przemocy Odpowiedz Link
tocqueville Re: Ale się babsko rozpisało... 21.11.09, 14:58 przymus szkolny wprowadzony został po to, by państwo miało większą możliwość produkowanie sobie posłusznych poddanych - nieprzypadkowo prekursorem takich rozwiązań były dyktatorsko-militarystyczne Prusy Odpowiedz Link
tocqueville Re: Ale się babsko rozpisało... 21.11.09, 09:57 obserwując etatystyczne zapędy Hall nie zdziwię się, jeśli za miesiąc zadekretuje, że wszystkie trzylatki muszą natychmiast pójść do przedszkola i wyśle egzekutywę... w takiej sytuacji pozostanie tylko zaśpiewać song "the clash"... When they kick out your front door How you gonna come? With your hands on your head Or on the trigger of your gun When the law break in How you gonna go? Shot down on the pavement Or waiting in death row Odpowiedz Link
paradygmat.poznawczy [...] 21.11.09, 12:28 Post został usunięty przez adminów lub założyciela forum . Odpowiedz Link
charioteer1 Re: Ale się babsko rozpisało... 21.11.09, 13:26 W wiekszosci krajow europejskich obowiazek szkolny dotyczy dzieci od 6. roku zycia, to samo w USA, UK i Australia - od 5. roku zycia. Odpowiedz Link
dala.tata Re: Ale się babsko rozpisało... 21.11.09, 13:37 i to calkiem niezle dziala w UK Odpowiedz Link
tocqueville Re: Ale się babsko rozpisało... 21.11.09, 15:07 -jeszcze napisz, że dzieci z UK są najlepiej weudukowane na świecie w Finlandii obowiazek zaczyna się od 7 roku życia Odpowiedz Link
dala.tata Re: Ale się babsko rozpisało... 21.11.09, 16:12 nie napisze, bo tak nie jest. jednak ty wystepujesz przeciw obowiazkowi szkolnemu w ogole, bo to te militarystyczne Prusy i posluszni obywatele....i zabijanie dzieci przez matki... tak tocqueville, ogolnie ruja i porobstwo i dobrze ze ciebie mamy, ktory nam to wszystko powiesz. tocqueville napisał: > > -jeszcze napisz, że dzieci z UK są najlepiej weudukowane na świecie > > w Finlandii obowiazek zaczyna się od 7 roku życia Odpowiedz Link
tocqueville Re: Ale się babsko rozpisało... 21.11.09, 14:55 i co z tego wynika? w wiekszosci wymienionych krajów kobiety maja prawo zabijac własne dzieci - nie dziwie się zatem, że przyklaskują pomysłom aby obowiązki edukacyjne jak najszybciej scedować na urzędników Odpowiedz Link
charioteer1 Re: Ale się babsko rozpisało... 21.11.09, 15:33 Tiaaa, nie zapomnij, ze w Ameryce murzynow bija. Odpowiedz Link
tocqueville Re: Ale się babsko rozpisało... 21.11.09, 15:54 a kto użył tego rodzaju argumentów? kiedy skrytykowałem pobór maluchów do szkół napisałeś, że w krajach zachodnich taki pobór też jest - tylko co z tego? czy to oznacza, że pobór jest moralnie właściwy? kiedy będziemy zatsanawiać się nad zabijaniem dzieci, też mi napiszesz, że skoro w UK można zabijać to znaczy że to musi być słuszne? Odpowiedz Link
dala.tata Re: Ale się babsko rozpisało... 21.11.09, 16:13 o ile wiem, to w UK nie wolno dzieci zabijac. ale moze mi cos umknelo. a co do idiotycznych arguemntow, to zaczales ty o Prusow i poslsuznych obywateli. Odpowiedz Link
tocqueville Re: Ale się babsko rozpisało... 21.11.09, 16:30 nie wolno zabijać dzieci? no tak, wg ciebie póki nie wyjdzie z brzucha to tylko zlepek komórek nie dziecko - Odpowiedz Link
dala.tata Re: Ale się babsko rozpisało... 21.11.09, 16:41 zupelnie nie bede sie wdawal w klotnie o aborcji. to jest temat dalece zbyt trudny, zeby rozmawiac o nim z kims, dla kogo to tak po prostu jest 'zabijanie dzieci przez matki'. tocqueville napisał: > nie wolno zabijać dzieci? > no tak, wg ciebie póki nie wyjdzie z brzucha to tylko zlepek komórek nie dzieck > o - Odpowiedz Link
tocqueville Re: Ale się babsko rozpisało... 21.11.09, 16:53 a czym innym jest tzw. aborcja na życzenie dostepna w UK do 6 MIESIĄCA ciąży Odpowiedz Link
dala.tata Re: Ale się babsko rozpisało... 21.11.09, 20:05 juz ci powiedzialem, ze nie mam zamiaru z toba na ten temat rozmawiac. mysle ze nie jestes w stanie zrozumiec, jak bardzo to skomplikowane rzeczy. tocqueville napisał: > a czym innym jest tzw. aborcja na życzenie dostepna w UK do 6 MIESIĄCA ciąży Odpowiedz Link
charioteer1 Re: Ale się babsko rozpisało... 21.11.09, 16:25 Tiaaaaa. Jednym z pierwszych zwolennikow wprowadzenia obowiazku szkolnego byl Martin Luter. Urodzony w Saksonii, a nie w Prusach. Ale co tam, nie bedzie Niemiec plul tocqowi w twarz. Ogolnie, to Lutrowi chodzilo o to, zeby kazdy mogl sobie sam na wlasna reke czytac biblie. Ale to bezboznik byl, nie, tocq? to sie nie liczy. Odpowiedz Link
tocqueville Re: Ale się babsko rozpisało... 21.11.09, 16:46 - oj Chario, a czytałeś jaki program wg Lutra powinny wpajać uczniom państwowe szkoły? posłuszeństwo, pokorę, lojalność wobec władzy - naprawdę uważasz, że Luter był miłośnikiem pluralizmu i demokracji? a czy to przypadek, że Prusy były chyba najbardziej luterańskim z Landów? Odpowiedz Link
charioteer1 Re: Ale się babsko rozpisało... 21.11.09, 16:51 Dobrze kombinujesz, tocq. To samo znajdziesz w Biblii. Odpowiedz Link
tocqueville Re: Ale się babsko rozpisało... 21.11.09, 16:58 a co mnie interesuje co znajdę w Biblii? co to za argument? Odpowiedz Link
charioteer1 Re: Ale się babsko rozpisało... 21.11.09, 17:06 Zaskakujesz mnie, tocq. Ustalilismy juz, ze Luter sie nie liczy, bo Niemiec i bezboznik, ale ze nakazy biblijne cie nie interesuja???? Odpowiedz Link
tocqueville Re: Ale się babsko rozpisało... 21.11.09, 17:59 a dlaczego miałyby mnie interesowac? Odpowiedz Link