Dodaj do ulubionych

problem z mailem

23.10.10, 00:04
tak odnośnie postu dalataty/dala-taty chciałem się podzielić ze swoim problemem, który stał się już dosyć doskwierający - może ktoś da jakąś radę.

W mojej uczelni jest jeden model adresów mailowych, tworzy się je w postaci imie.nazwisko@domena.pl. Na całe nieszczęście jest drugi gość o tym samym nazwisku i w dodatek ma to samo imię co ja. W czasie doktoratu problem rozwiązałem tak, że założyłem swoją skrzynkę gdzie indziej, taką różnicę o wiele łatwiej było wszystkim zapamiętać. W chwili obecnej zostało mi proceduralne narzucone stosowanie maila w postaci: imię.pierwsza lit. 2imiona.nazwisko@pl. No i się zaczęły problemy.

W ciągu trzech lat miałem 6 przypadków wysłania materiałów poufnych na ten 2 mail (projekty przed opatentowaniem), kilkadziesiąt różnych innych o których wiem, wiele prac dyplomowych moich dyplomantów - nie każdy z nich zapyta a i ja nie zawsze na początku zapamiętam zeby na to zwrócić uwagę. Dodam, ze model tworzenia adresów mailowych zgodnie z wyżej wymienionym jest każdemu studentowi znany, dlatego niejako automatycznie posyłąją na adres tego 2 gościa. Efekt jest taki, ze pocztą pantoflową dzisiaj się dowiedziałem, o skargach na mój temat, tzn - nie odpowiadam na maile dyplomantów. Skargi te idą do władz dziekańskich...

Mój imiennik od 3 lat nie odpowiada na maile i telefony. Nie przesyła maili adresowanych do mnie forwardem. Proby pisania do admina o zmianę formy jego maila tak, żeby nasza "wspólna" nazwa: imie.nazwisko@domena.pl była nieczynna są nieskuteczne. Gość nie jest nigdy dostępny (na uczelni takich adiunktów nazywaliśmy "kapitan nemo" ciągle go niema :)).

Może znacie jakąś regulację prawną którą by można było wykorzystać bo już ostatnio mi to bardzo doskwiera - po prostu spora część czasu jest poświęcana odkręcaniu pomyłek :).

Obserwuj wątek
    • charioteer1 Re: problem z mailem 23.10.10, 11:12
      Glupia sprawa, ale nie wyobrazam sobie, ze ktos mnie pozbawia adresu mailowego, z ktorego korzystam od lat, bo komus sie myli. To ty musisz zadbac o to, zebys sie nie mylil, a nie ten drugi.
      • mr.mud Re: problem z mailem 23.10.10, 13:28
        ja to rozumiem - sam tak kilka lat podchodziłem do sprawy, ale od 2003 roku minęło już 7 lat i ten 2 gość w tym czasie nie daje żadnego odzewu, gdyby ktoś na moją skrzynkę choć raz przysłał jakiś poufny dokument starałbym się to jakoś załatwić... a ten jak widmo :)
    • sendivigius problem z PRLem 23.10.10, 13:40
      Sekwencja wydarzen jest za kazdym razem nastepujaca.

1. Jest problem
      2. Urzednik/administrator jest idiota
      3. Mimo to ludzie walcza z problemem probujac siegac lewa reka do prawego ucha
      4. Problem trwa; adminstrator nie tylko glupi ale wredny
      5. Ludzie zaczynaja szukac prawa na ktorym mozna by sie oprzec
      6. Prawa nie ma
      7. Jest krzyk i frustracja
      8. Minister w wywiadzie telewizyjnym mowi ze chcialaby jak najlepiej ale uczelnie sa niezalezne.
      9. Rektor odpowiada ze wszystko jest zgodnie z prawem, a ze prawa nie ma to rzecz rzadu i Sejmu.
      8. Powstaje petycja do sejmu ze problem domen i adresow trzeba uregulowac ustawowo
      9. Ustawa idzie od komisji sejmowej do komisji
      10. Ustawa powstaje ale jest kompleksowa czyli rozwiazuje problem domen ale rozpieprza tuzin innych spraw, ktore --> GO TO line 3
      11. Ustawy nikt nie rozumie sprawa idzie do Trybunalu Konstytucyjnego
      12. Unia Europejska reguluje sprawe adresow jeszcze inaczej
      13. Do ustawy potrzebne sa poprawki
      14. Ustawa czeka w kolejce bo Sejm ma na glowie: aborcje/konkordat/krzyze/pomniki/katyn/lustracje/becikowe/rowne prawa dla lososi i mrowek/ powolanie rzecznika praw przedszkolakow/ustawe o kasownikach w tramwajach...

„Kabaret, kabaret lecz śmiechu w nim mało
      i słowa w nim proste, bez blasków i zalet
      Bo tak proszę Państwa fatalnie się stało,
      że życie przerosło kabaret”

(Tadeusz Ross, poseł PO, wcześniej satyryk )

Google "zycie przeroslo kabaret" About 70,500 results.

Have a good day!

• pfg Re: problem z mailem 23.10.10, 20:27
      Przy obstrukcji ze strony Mr Muda No 2 chyba jedynym rozwiązaniem jest jak najszersze rozpropagowanie twojego własnego adresu wśród twoich "kontrahentów". Umieść go na stronie, do każdego studenta, współpracownika, klienta sam wyślij maila od razu na początku wpółpracy, żeby mogli odpowiadać przez ReplyTo. Nb, Mr Mud No 2 *mógłby* zacząć współpracować i okazać ci życzliwość, ale nie *musi*. Trochę mnie jednak brak reakcji przez dwa lata dziwi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka