happymom 28.07.10, 20:52 Przyporek Tytka, Nyrlać Wszystkie proste i zrozumiałe? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
efedra Re: Wielkopolska 29.07.10, 01:20 ewa9717 napisała: > Tytki są i na Górnym Śląsku W Łodzi też! Odpowiedz Link
szakprowda Re: Wielkopolska 20.09.10, 20:12 Ślepe ryby, czy ślepoki; tak kiedyś nazywali śledzie z głowami. Odpowiedz Link
wei.wu.wei Re: Wielkopolska 29.07.10, 02:39 > Przyporek > Nyrlać Pierwsze słyszę. To chyba nie Poznań? A tytka, to przecież niemieckie die Tüte, więc Śląsk nie dziwi. A do Łodzi to może przez jidysz przyszło? Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Wielkopolska 29.07.10, 09:02 A przypomnij sobie, w jakim zaborze była Łódź. Odpowiedz Link
wei.wu.wei Re: Wielkopolska 29.07.10, 11:17 I okazuje się, że ani tak ani siak: Do „słownika łódzko-polskiego” zgłoszono ponad tysiąc propozycji. Wiele z nich odrzucaliśmy od razu, gdyż były to słowa powszechnie znane w całej Polsce. Łodzianie obstawali jednak, że są łodzianizmami. Prawdziwą bitwę stoczyli o „tytkę”. Zgłosiło ją kilkadziesiąt osób. Tytka, papierowa torebka, miała być łodzianizmem. Okazało się, że wywodzi się z Wielkopolski. Cóż zrobić - Wielkopolanie też przybywali do łódzkiej „ziemi obiecanej” w poszukiwaniu pracy i zarobku. Tytka przywędrowała wraz z nimi. sepitaxy.w.interia.pl/sepia/slownik.doc Odpowiedz Link
jarkoni Re: Wielkopolska 29.07.10, 16:16 Nie zdążyłem się wykazać, że wiem co to "tytka", jeszcze zwyczajowo w kształcie rożka.. Ale reszty cytowanych wielkopolskich określeń już nie znam.. Odpowiedz Link
zkhanna Re: Wielkopolska 29.07.10, 18:22 w antrejce na ryczce stały pyry w tytce! Prawie klasyk... Odpowiedz Link
zkhanna Re: Wielkopolska 29.07.10, 18:24 i jeszcze "szneka z glancem" bimba, kejter, wiara, kalafa, ćmik słynne poznańskie "tej" i wiele, wiele innych Odpowiedz Link
zkhanna Re: Wielkopolska 29.07.10, 18:27 i jeszcze absolutny klasyk: "W antrejce na ryczce stały pyry w tytce" Odpowiedz Link
jarkoni Re: Wielkopolska 29.07.10, 18:41 zkhanna napisała: > i jeszcze absolutny klasyk: > "W antrejce na ryczce stały pyry w tytce" W przedsionku na ryczce stały kartofle w tytce. A co to "ryczka"? Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Wielkopolska 29.07.10, 21:05 Taki niski stołeczek. A w antryju to na bifyju stoła szolka tyju Odpowiedz Link
wei.wu.wei Re: Wielkopolska 29.07.10, 21:23 Z tym, że - przynajmniej dla nie - antrejka to martwe słowo. W końcu kto posiada dzisiaj sień? Co innego szneka czy ryczka - tego się używało na co dzień. Odpowiedz Link
wei.wu.wei Re: Wielkopolska 29.07.10, 21:24 Tak niski, że raczej tłumaczył bym jako podnóżek. Przynajmniej u nas babcia go używała do wyglądania przez okno Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Wielkopolska 29.07.10, 21:32 Ryczka raczej kuchenna była, siadało się na niej chyba do obierania kartofli? Odpowiedz Link
happymom Re: Wielkopolska 29.07.10, 22:20 A przyporek to po gostyńsku rozporek Musiałam im w słowniku pokazać,że w pozostałej części Polski się tak nie mówi A nyrlok to maruda. Ja jestem z Wolsztyna w WLKP i jak sobie coś przypomnę to napiszę...hmmmm........ tyle,że mi się to wszystko normalne wydaje Odpowiedz Link
wei.wu.wei Re: Wielkopolska 29.07.10, 22:43 Babcia obierała kartofle siadając na krześle przy stole, jako i ja robię Odpowiedz Link
happymom Nie muzeum 30.07.10, 21:37 Bo w muzeum stoją i śmierdzą. U nas jeżdżą w normalnym rozkładzie i .....też śmierdzą Ale ja to kocham Odpowiedz Link
jarkoni Re: Wielkopolska 31.07.10, 09:24 ewa9717 napisała: > Taki niski stołeczek. > A w antryju to na bifyju stoła szolka tyju Szklanka herbaty stała w tej sieni. "Na bifyju" nie bardzo kojarzę, ale znałem to słowo, co to jest? Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Wielkopolska 31.07.10, 21:35 Kredens Nie wiem, co robił w przedpokoju czy innej sieni, ale tak się mówiło zartobliwie. Odpowiedz Link
wei.wu.wei Re: Wielkopolska 31.07.10, 21:43 U nas się mówiło poważnie. I nadal sobie stoi w kuchni. Co prawda taki podrabiany, z PRLowskiej sklejki, ale jednak No chyba, że nie mówimy o tym samym. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Wielkopolska 31.07.10, 22:21 Oboje mówimy o kredensie. Słówko "żartobliwie" odnosi się do całego powiedzonka. Odpowiedz Link
wei.wu.wei Re: Wielkopolska 31.07.10, 22:39 Ach, o bifyj chodzi. Nie załapałem od razu. Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Wielkopolska 21.08.10, 20:26 tymon99 napisał: > szolka to jednak raczej filiżanka. A jeszcze bardziej raczej bunclok niż porcelanowa filiżanka > Odpowiedz Link
szakprowda Re: Wielkopolska 20.09.10, 20:20 "W antrejce na ryczce stały pyry w tytce" A potem jest dalej: "Przyszła niuta, wpucła pyry, a w wymborku zmyła giyry" Odpowiedz Link
zawsze_m1 Re: Wielkopolska 12.08.10, 17:57 chyba raczej "w antrejce na ryczce stały bumsy w tytce" Odpowiedz Link
zawsze_m1 Re: Wielkopolska 12.08.10, 17:57 przyporek tak, ale chyba jednak częściej rozporek. a nyrlać - pierwsze słyszę. musiałabym dziadka zapytać, ale on regularnie gwara jedzie, a nigdy sie z tym określeniem nie spotkałam Odpowiedz Link
zawsze_m1 Re: Wielkopolska 12.08.10, 18:02 a komu smakuje gzika??? szczególnie na piatkowy, postny obiad Odpowiedz Link
zawsze_m1 Re: Wielkopolska 29.08.10, 01:48 inaczej kopytka - kluski ziemniaczane cięte z ukosa, czyli po wielkopolsku "na szagę" - stąd szagówki Odpowiedz Link
79.angelika Re: Wielkopolska 12.08.10, 18:04 Tytka - chyba myślimy o tej samej tytce ale pewności nie mam Nyrlać - marudzić przyporek wytłumacz mi Odpowiedz Link
happymom Re: Wielkopolska 21.08.10, 19:56 Przyporek to gostyński rozporek Fajne mieli miny Gostyniaki jak im tłumaczyłam,że to się po polsku nazywa właśnie rozporek Odpowiedz Link
katline Re: Wielkopolska 01.09.10, 15:42 szkity,kaszlok,plindze,kahelki,flepy,bana,bejmy....... Odpowiedz Link
masster88 Re: Wielkopolska 17.09.10, 13:07 i jeszcze nikt nie powiedział "wuchta wiary"? niewiele wyrażeń z gwary poznańskiej się już słyszy, ale te, na które najczęściej słyszy się na ulicy, można np. tutaj znaleźć. Odpowiedz Link
wei.wu.wei Re: Wielkopolska 19.09.10, 13:38 > i jeszcze nikt nie powiedział "wuchta wiary"? No ja nie powiem, ja mogę powiedzieć "Ale wiary, tej!" a wuchta to może być żarcia, ale nie ludzi. No ale widzę inni używają w googlach. Odpowiedz Link
ruda_net Re: Wielkopolska 25.09.10, 23:38 Ja z wielkopolski, mąż z dolnego śląska. Zaraz po ślubie przeprowadził się do mnie, poszedł do pracy i go kolega poprosił o " sipę", do teraz wspomina to jak mu głupio było, że nie zna tego "narzędzia" A "pamperka" znacie? Mój mąż nie zna. A szczacie, czy sikacie? Oj, dużo by pisać. Teraz mieszkam na d. śląsku, jestem trochę wyplewiona przez szwagierkę, z tych regionalizmów. Ale szczerze, uwielbiam te moje skibki chleba, tytki itp. To jest takie moje, nikt mi tego nie zabierze. ps. też bym powiedział "wuchta wiary" Odpowiedz Link
happymom Re: Wielkopolska 01.10.10, 20:24 Czy Twój pamperek to "człowiek" albo "ludek" ? Ja właśnie tak tego słowa używam Odpowiedz Link
ruda_net Re: Wielkopolska 03.10.10, 00:33 Mały ludek, człowieczek, porcelanowe "coś"... Z tym "szczaniem", to zawsze mnie ciocia rozwalała (z Gniezna). Ja raczej nie używam tego słowa. Mam pytanie, czy u Was w domu "robi się łóżko" czy "zaściela", "robi się odkurzaczem", czy odkurza? Pytam, bo nie wiem, czy to wyniesione z domu, czy inni też tak mówią. Mój mąż zawsze się ze mnie śmieje, i karze mi wziąć młotek i gwoździe, do zrobienie łóżka. Kiedy idę zmywać, to mówi mi , "idź zrobić naczyniami" Odpowiedz Link
wei.wu.wei Re: Wielkopolska 03.10.10, 00:42 > Z tym "szczaniem", to zawsze mnie ciocia rozwalała (z Gniezna). Ja raczej nie u > żywam tego słowa. Jeszcze w parze do tego jest "szczawik" Nie mylić ze zupą szczawiową. > Mam pytanie, czy u Was w domu "robi się łóżko" czy "zaściela", robi > "robi się odkurzaczem", czy odkurza? U mnie się odkurza, ale u moich rodziców - wybucza pokój > Mój mąż zawsze się ze mnie śmieje, i karze mi wziąć młotek i gwoździe, do zrobi > enie łóżka. Kiedy idę zmywać, to mówi mi , "idź zrobić naczyniami" To się też śmiej jak mówi "pościel łóżko": "pościel, łóżko, dywan, podłoga, sypialnia..." Odpowiedz Link
ruda_net Re: Wielkopolska 03.10.10, 23:27 > Mój mąż zawsze się ze mnie śmieje, i karze mi wziąć młotek i gwoździe, do zrobi > enie łóżka. Kiedy idę zmywać, to mówi mi , "idź zrobić naczyniami" kaŻe! Mój mąż mi kaŻe! Biję się w pierś! Odpowiedz Link
wei.wu.wei Re: Wielkopolska 04.10.10, 09:23 Ała! I po co sobie kżywdę robić? Dziś dysortografia jest cool! Odpowiedz Link
rudavve Re: Wielkopolska 04.10.10, 09:29 wei.wu.wei napisał: > Ała! I po co sobie kżywdę robić? Dziś dysortografia jest cool! Może i jest cool, ale po oczach 'bije' ))) Odpowiedz Link
wei.wu.wei Re: Wielkopolska 04.10.10, 09:36 Ponieważ tolerancja jest jeszcze bardziej trędy - nie ma prawa bić po oczach. Czy tam piersiach. Odpowiedz Link
rudavve Re: Wielkopolska 04.10.10, 09:49 Wszystko ma swoje granice Tolerancja również.. Istnieje takie coś, jak..Słownik ) Mniej boli, niż bicie po róznych częściach ciała Odpowiedz Link
wei.wu.wei Re: Wielkopolska 04.10.10, 09:51 Teoretycznie tak. Teoretycznie zaświadczenie o dysortografii upoważnia do dłuższego czasu pisania a nie robienia byków. Ale (tak, wiem - nie zaczyna się zdania od ale) w praktyce to wytykanie komuś ortografów jest nietolerowane. PS - etam słownik, firefox podkreśla byki w trakcie pisania. Odpowiedz Link
rudavve Re: Wielkopolska 04.10.10, 10:14 To takie małe ..skrzywienie zawodowe Czasem sens wypowiedzi łagodzi ból patrzenia na 'byki' ) Odpowiedz Link
ruda_net Re: Wielkopolska 04.10.10, 23:12 To sobie pogadaliście Kiedyś ktoś zwrócił mi uwagę , przez którą został zepsuty cały wątek (długa historia), więc od tego czasu staram się pilnować Można napisać "karze i również "każe", więc dlatego Firefox nie podkreślił Co do składni, to wiem, czasem bezsensu pisze, ale już tak mam. Wydaje mi się, że wszystko jest napisane ok, ale jak już wyślę, to stwierdzam, że to koszmarnie brzmi. Proszę o wybaczenie. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
wei.wu.wei Re: Wielkopolska 05.10.10, 10:58 > Kiedyś ktoś zwrócił mi uwagę , przez którą został zepsuty cały wątek A tak tak, są tacy, co nie mając nic do powiedzenia w temacie - muszą jednakowoż coś powiedzieć Odpowiedz Link
rudavve Re: Wielkopolska 05.10.10, 11:19 To takie małe atrakcje forumowania. Gdyby wszystko było poprawne, to zanudzilibyśmy się tutaj Odpowiedz Link
wei.wu.wei Re: Wielkopolska 05.10.10, 11:32 Parafrazując: każdy ma takie atrakcje na jakie go stać Odpowiedz Link
rudavve Re: Wielkopolska 05.10.10, 12:07 Owszem, ale ja bardziej skupiłam się..na tej drugiej stronie ..ale podobno to tylko (sic) net )) Odpowiedz Link
wei.wu.wei Re: Wielkopolska 02.10.10, 03:45 > A szczacie, czy sikacie? Ja z tej bogatej części Jeżyc, więc o ilę nie oddaję moczu to pryskam fajans. Odpowiedz Link
dar61 Re: Wielkopolska 02.11.10, 20:04 Ja bardziej Lubuszanin, ale swego czasu na Sołaczu i na Winogradach to kumple "odcedzali kartofelki", bo 'pyry' byłoby chyba trudno... Odpowiedz Link