Dodaj do ulubionych

zarządzanie projektami badawczymi i pracami .....

23.01.11, 16:42
Witam
Zaglądam na forum od jakiegoś czasu i znajduję tu dla siebie sporo istotnych informacji.
Tym razem chciałbym prosić o radę....
Zarządzanie projektami badawczymi i pracami naukowymi - pilotażowe studia podyplomowe dla pracowników jednostek naukowych" pierwsza edycja już się skończyła w tej chwili zaczyna się druga, może ktoś mi jest w stanie powiedzieć czy warto na to poświecić swój czas?

Pracuję w małej "jednostce naukowej" gdzie nauka jest "bardzo ważna" problem tylko w tym, że nie ma na nią pieniędzy :( Dział nauki, ech.... dużo można by pisać ale do sedna. Nawet się nakręciłem żeby wziąć w tym udział, tylko że dostałem plan zjazdu z nazwiskami osób prowadzących pierwsze zajęcia i jak zobaczyłem jakiegoś lokalnego polityka (nie obrażając polityków) oraz doktora, który doktorat zrobił w czasach gdy ja nosiłem pieluchy (nieobrażając doktorów) to zwątpiłem w sens tych studiów podyplomowych. A jeszcze poczytałem o organizatorze megaimprez ;) Może ktoś brał udział w pierwszej edycji tego projektu i podzieli się wrażeniami.
zarzadzaniepb.wsei.lublin.pl/
Obserwuj wątek
    • zenobia44 Re: zarządzanie projektami badawczymi i pracami . 23.01.11, 23:49
      Nie brałam udziału w pierwszej edycji. Miałam do czynie z WSEI przy okazji innych grantów. O tej szkole wiem, że jest wymiataczem grantów, ma bardzo wiele grantów UE na różne projekty i z tego właściwie się utrzymuje. Wiedzą jak w te kulki grać, są dość cyniczni (widziałam realizację jednego grantu w moim mieście) i skuteczni w rozgrywaniu grantów.
      O samych studiach nie wiem zbyt wiele - widzę to tak - jeśli są bezpłatne i masz za dużo czasu - to może warto choćby dla tzw. "kapitału społecznego rozumianego na sposób sycylijski" poznasz ludzi, którzy te granty rozdają lub znają, tych którzy rozdają (polityk, etc.) :D.
      Mało wierzę w studia podyplomowe, które nie są konkretne. Niby można, dlaczego nie, ale zależy jak cenisz sobie swój czas i pieniądze, i jak te zasoby wykorzystałbyś gdybyś nie przepultał je na te studia.
      • onizieloni Re: zarządzanie projektami badawczymi i pracami . 24.01.11, 16:19
        Właśnie o ten czas i finanse wszystko się rozbija ;) z drugiej strony nie mam też mentora, który podpowie jak zdobyć fundusze na kolejne badania. Dziedzina, którą się zajmuje nie jest dochodowa i nie mam mowy o wdrożeniach czy patentach, jeżeli już to jest na to znikomy procent szans. Przerobiłem już badania własne i statutowe. Próbowałem też uzyskać grant promotorski ale po świetnej recenzji zakończonej uwagą "iż w związku z brakiem funduszy, proponujemy realizację projektu ze środków własnych" trochę podcięło mi skrzydła. Stąd się wziął pomysł na udział w tego typu podyplomówce. Z tego co się zdążyłem zorientować w grupie "studenckiej" nie ma nikogo, z kim mógłbym nawiązać współpracę odnośnie badań. Ludzie reprezentują całkowicie odmienne dziedziny naukowe :( W mojej macierzystej uczelni, zatrudniony jestem w zamiejscowym wydziale, natomiast szefem katedry został człowiek z zupełnie odmienną specjalizacją. Ot był wakat a ktoś zrobił habilitację i potrzebny był etat bo poprzedni szef odchodził na emeryturę, nie wyszkoliwszy żadnego następcy. Także też nie wiedzę pola do "współpracy" naukowej. Zatem zgodnie z zasadą umiesz liczyć licz na siebie próbuję działać na własną rękę i mam masę wątpliwości w związku z tym.
        • zenobia44 Re: zarządzanie projektami badawczymi i pracami . 26.01.11, 00:48
          A nie macie jakiegoś działu projektów zagranicznych w okolicy waszej instytucji? Można też poszukać na zewnątrz - Np. fundusze UE mają jakiś tzw. punkt informacyjny, kontaktowy, czy coś podobnego...
          Czasami z funduszy strukturalnych są także szkolenia dla ngo lub (sorry:)) bezrobotnych - może tam warto się zakręcić i posłuchać jak aplikować, dowiedzieć się podstaw, potem samemu szukać w necie, i próbować, próbować, próbować:)
          W ostatnim projekcie przy odmowie dostaliśmy recenzję, która nam zwróciła uwagę na różne haczyki (co prawda dwaj recenzenci nie wiedząc o tym się wzajemnie wykluczali, ale to już inna sprawa:)))
          Np.mój uniwerek czasem organizuje takie spotkania (dla ludzi spoza także) na temat projektów UE, fundacji 'grantodawczych', itd. Nie za często są te spotkania i na poziomie ogólnym, ale zawsze jakoś można ugryźć temat na początek.
    • flamengista pobieżna lektura programu studiów 24.01.11, 17:16
      pozwala na stwierdzenie: absolutnie nie warto.

Tak jak się spodziewałem: "Wskazanie źrodeł pochodzenia funduszy (...) oraz możliwości aplikowania na badania naukowe i rozwój" - to można zrobić podczas jednego wykładu, ew. można zaglądnąć na nasze forum i zapytać:)

Do tego: "Ochrona własności intelektualnej, przemysłowej, w tym dokonywanie zgłoszeń patentowych, dokonywanie zgłoszeł międzynarodowych" - większość robi się u nas podczas podstawowego kursu na poziomie licencjatu, zaś zgłoszenie wniosku patentowego to naprawdę b. wysokie progi, zupełnie niepotrzebne dla 99% uczestników.

Natomiast nigdzie nie widzę szkoleń w zakresie pisania projektu i jego projektowania. Nic dziwnego, to cenna wiedza i akurat tym nikt się chętnie nie dzieli.
    • kardla Re: zarządzanie projektami badawczymi i pracami . 24.01.11, 19:05
      Nie wiem czy ten konkretny program sie oplaca, ale wiem ze ja uczestniczylam w czyms podobnym na swoim uniwerku w usa i bylo to bardzo przydatne.

Nie bylo moze konkretnych szkolen z pisania projektow (bo to krotkie weekendowe szkolenia) ale bylo omowienie najczestrzych bledow, wytyczenie celow i mozliwosc pogadania z ludzmi ktorzy wiedza jak to zrobic.

Czasem czlowiek sobie nie zdaje sprawy ze w danym programie jest jakis malutki kruczek na punkcie ktorego oceniajacy maja swira. Taki zieloniutki pikus nie wie ze musi napisac dokladnie dwa paragrafy na temat oddzialywania na srodowisko oraz public outreach (bo podania bez tych dwoch paragrafow sa odrzucane z powodow formalnych). Nawet jezeli te dwa paragrafy sa baaardzo naciagane i lekko bez sensu.
    • zenobia44 Re: zarządzanie projektami badawczymi i pracami . 06.02.11, 12:31
      właśnie znalazłam ogłoszenie o tym, ze poszukują wykładowców na te (lub podobne tematycznie) studia:

W związku z realizacją projektu „Menedżer dla nauki i biznesu. Studia podyplomowe dla pracowników jednostek naukowych” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego, Wyższa Szkoła Ekonomii i Innowacji w Lublinie poszukuje wykładowców do poprowadzenia zajęć na Studiach Podyplomowych na kierunkach:

* MENEDŻER INNOWACJI I TRANSFERU WIEDZY
      * MENEDŻER PROJEKTÓW BADAWCZYCH
      * ZARZĄDZANIE PROJEKTAMI BADAWCZYMI WSPÓŁFINANSOWANYMI Z FUNDUSZY EUROPEJSKICH

Więcej informacji na stronie projektu www. menedzer.wsei.lublin.pl

• onizieloni Re: zarządzanie projektami badawczymi i pracami . 06.02.11, 13:20
      bardzo dziękuję za wszystkie wypowiedzi ostatecznie dałem sobie spokój, aczkolwiek Pani opiekująca się podyplomówką bardzo żałowała, że nie mogę skorzystać z tak dobrej oferty ;)
      Ponadto dowiedziałem się, że od jesieni ruszy kolejna edycja....
      • flamengista dodam tylko 06.02.11, 14:42
        że całkiem niedawno rozmawiałem z ludźmi robiącymi podobne studia u nas. Generalnie takie podyplomówki są teraz trendy, w dodatku można dostać unijne dofinansowanie.

Ale opinie są podobne. Za dużo teorii, za mało praktyki.

Wcale się nie dziwię. Wiedza, jak zdobywać duże pieniądze na granty jest bardzo cenna i niewielu chętnie się z nią dzieli. Nawet za pieniądze.
    • pzgr Re: zarządzanie projektami badawczymi i pracami . 06.02.11, 19:56
      nie ma jak rozpoznanie bojem :-)
      weź duży grant z EU i będziesz musiał się nauczyć na własnych błędach.
      poza tym, w konsorcjum grantowym może być firma zajmująca się papierologią unijną i problem z głowy. raz w takim byłem i polecam to rozwiązanie.
    • i_zbyszeko Re: zarządzanie projektami badawczymi i pracami . 07.02.11, 18:57
      brałem udział w czymś takim - zdecydowanie odradzam; prowadzący nie mieli pojęcia o jakie granty w mojej dziedzinie - humanistyce - można występować, by miały szanse powodzenia; nie byli w stanie nic powiedzieć o możliwości komercjalizacji wyników badań humanistycznych; przekazywali teorię, którą bez trudu można znaleźć w Internecie, czas stracony
      • onizieloni Re: zarządzanie projektami badawczymi i pracami . 07.02.11, 23:07
        dziękuję :) myślę, że z moją "działką" byłby analogiczny problem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka