Dodaj do ulubionych

deadline NCN blisko a system padl

19.12.11, 02:19
22.12 mija termin skladania wnioskow o granty do NCN, co oznacza, ze jutro/pojutrze trzeba je zamknac by zdazyc zebrac podpisy. tymczasem strona osf.opi.org.pl/ siadla calkowicie

czy naprawde tyle osob probuje zlozyc wniosek, ze system nie wytrzymuje obciazen? no no, pelen sukces reformy sie ujawnil
Obserwuj wątek
    • wari Re: deadline NCN blisko a system padl 19.12.11, 07:00
      System padł tak samo jak przed czerwcowym konkursem. Nie wiem po co ten system, skoro i tak nie działa. W końcu chyba lepiej by było, gdyby ściągało się formularz do wypełnienia, jeśli nie są w stanie nad tym zapanować. I tak trzeba wysyłać papierową wersję.
      Planowałem w niedzielę wprowadzić wszystko do systemu, a w poniedziałek rano wydrukować i dać do podpisania (wykonawcy i przełożenia - w sumie 8 podpisów). Kiedy i jak mam to zrobić.

Szef tego burdelu po wpadkach z recenzjami i niewydolnością systemu oceniania, brakiem jawności działania itd., już po pierwszym konkursie powinien odejść.
    • nullified Re: deadline NCN blisko a system padl 19.12.11, 13:30
      "Nowoczesność w domu i w zagrodzie" się to nazywa ;)

Trzeba cnoty cierpliwości.
      Bardzo będzie potrzebna gdy przyjdą losowe anonimowe recenzje.
    • hugow Re: deadline NCN blisko a system padl 19.12.11, 15:20
      w niedzielę chwilę nie działał, ale tak samo jak w poprzednią niedzielę - natomiast w poniedziałek dzisiaj wysłałem (po zebraniu podpisów i potwierdzeniu, że papierowa wersja wyszła pocztą) elektronicznie.
      W poprzednim konkursie było także podobnie - tuż przed końcem system nie działał i nawet skierowałem do opi pytanie czy będzie przedłużenie terminu na co otrzymałem odpowiedź, że nie będzie (chyba koniec końców przedłużyli o dwie lub trzy doby - ale już tego pewien nie jestem bo już było po wysłaniu).
      Co do zasady wszystkie systemy padają tuż przed deadline.
      Regułą jet, że gdy wysyłam artykuł na konferencję zagraniczną "na styk" to coś nie działa - choć wcześniej nie było kłopotów. Po prostu nie należy na ostatnią chwilę składać wniosków. Na miejscu NCN ogłosiłbym, że 0,1% najpóźniej wpływających wniosków jest odrzucanych bez dalszego rozpatrywania - to stanowczo poprawiłoby morale wnioskujących.
      • nullified Re: deadline NCN blisko a system padl 19.12.11, 19:29
        Nie jestem "technikowcem" ale jakby w mojej starej robocie gdzie się techniczyłem conieco "system padł" bo się klienci przed deadline masowo zgłaszają, to cały zespół poleciałby po schodach na pysk z żołnierskim "gudbaj".

Amatorstwo to szlachetna rzecz. Amatorszczyzna boli. Elektroniczna rejestracja+słanie papirusów pocztą *facepalm* Nic tylko "wesele w atomicach".

• hugow papierowa wersja 21.12.11, 03:54
          papierowa wersja musi być, przynajmniej na razie, ze względu na podpisy wnioskodawcy, który nie ma podpisu elektronicznego jako biedny żuczek

co do Twojej starej roboty - niepotrzebnie Cię gudbajowali - systemy sie wieszają i jest to zjawisko normalne i pożądane aby dokonać selekcji wśród ostatniochwilowców.
          • klymenystra Re: papierowa wersja 21.12.11, 11:01
            Tak, bo wszyscy, ktorzy skladaja na ostatnia chwile, robia to z lenistwa i indolencji. Wiec trzeba im dowalic.
          • nullified Re: papierowa wersja 21.12.11, 13:53
            hugow napisał:

> papierowa wersja musi być, przynajmniej na razie, ze względu na podpisy wniosko
            > dawcy, który nie ma podpisu elektronicznego jako biedny żuczek
            >

no wiesz... ot nowoczesność ;) taka sama jak w urzedach "wkompiuteruj", wydrukuj, zanieś na 2pietro, "wkompiuteruj", wydrukuj, pieczatka, pierwsze pietro... itd.

> co do Twojej starej roboty - niepotrzebnie Cię gudbajowali - systemy sie wiesza
            > ją i jest to zjawisko normalne i pożądane aby dokonać selekcji wśród ostatnioch
            > wilowców.

moi studenci zwykle mówią w takich chwilach "loooool".

System bez rezerw? Bez optymalizacji i kontroli zasobów? Mógłby chodzić wolniej, ale paść ??? Z powodów przewidywalnych i obliczalnych (żaden problem, naprawde przewidziec, że 3 ostatnie dni będą "cieższe"). Jej... systemy rezerwacji wycieczek sobie z tym radzą a mają wieksze obciążenie znacznie, ale NarodowaNaukownia nie. ojej....

takim szpecom to się mówi "do szkoły"

Syndrom pingwina z iPodem na arktyce.
            Wbrew dośc powszechnemu przeswiadczeniu w interiorze technologia nie rozwiazuje problemów sama z siebie. Sama z siebie to jedynie tworzy nowe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka