Dodaj do ulubionych

obrona na dniach

13.02.14, 15:34
Przeczytałam materiały (co trwało ponad miesiąc), zrobiłam notatki, przeczytałam notatki, (zrobiłam notatki z notatek), śledzę dziedzinę (mam ustawiony alert w google, na wypadek jutro ktos zrobił przewrót kopernikański), nagrywam swój autoreferat i słucham w kółko (jeszcze wersja wideo mnie czeka, ale się nie odważyłam). Czytałam dwa razy pracę, nie podoba mi się :(
Co jeszcze powinnam?
Obserwuj wątek
    • kardla Re: obrona na dniach 13.02.14, 15:42
      Rozluźnić się? :)
    • adept44_ltd Re: obrona na dniach 13.02.14, 15:57
      piwko... tylko :)
      • chilly Re: obrona na dniach 13.02.14, 19:26
        adept44_ltd napisał:
        > piwko... tylko :)
        Bezalkoholowe. Ale trzeba go dużo wypić, żeby pojawił się efekt wyluzowania...
        A poważnie - zgadzam się z przedmówcami (nawet z dalą!). Wszystko zostało zrobione, teraz tylko nie spinać się i nie napinać.
        • chilly Re: obrona na dniach 13.02.14, 19:28
          chilly napisał:
          > adept44_ltd napisał:
          > > piwko... tylko :)
          > Bezalkoholowe. Ale trzeba go dużo wypić, żeby pojawił się efekt wyluzowania...
          > A poważnie - zgadzam się z przedmówcami (nawet z dalą!). Wszystko zostało zrobi
          > one, teraz tylko nie spinać się i nie napinać.
          P.S.
          Mój znajomy (skąd inąd naukowiec wybitny) mawiał: Dwie godziny wstydu, a doktorat na całe życie :)
        • dobrycy Re: obrona na dniach 13.02.14, 20:19
          Alkohol pity z umiarem, nie szkodzi nawet w największych ilościach.
          A poza tym - obecnie praktycznie nie ma możliwości żeby doktorat zawalić.

chilly napisał:

> adept44_ltd napisał:
          > > piwko... tylko :)
          > Bezalkoholowe. Ale trzeba go dużo wypić, żeby pojawił się efekt wyluzowania...
          > A poważnie - zgadzam się z przedmówcami (nawet z dalą!). Wszystko zostało zrobi
          > one, teraz tylko nie spinać się i nie napinać.
    • nullified Re: obrona na dniach 13.02.14, 16:13
      prześpij się ;)
      wywal to wszystko w kąt i zajmij się czymś przyjemnym.
    • dala.tata Re: obrona na dniach 13.02.14, 18:40
      Powinnas sie wyluzowac. Idz do kina, napij sie piwa/wina...nic innego nie mozesz zeobic. Wszystko jest juz zrobione.
    • komplexzbrojeniowy Re: obrona na dniach 13.02.14, 19:25
      Nie zgadzam sie z przedmowcami zeby zapomniec o obronie. Mysl o niej ale mysl optymistycznie.

Tzn, nie mysl czego tam jeszcze nie doczytalas czy calkiem nie rozumiesz. Mysl jak wiele zrobilas i jak wiele chcesz jeszcze zrobic. Najlatwiej snuc plany :)
    • rudamaruda1949 Re: obrona na dniach 13.02.14, 19:28
      A obrona czego? profesury? doktoratu? habilitacji?
      u nas w Polsce czy gdzie indziej?
      • dala.tata Re: obrona na dniach 13.02.14, 19:38
        Tak, obrona profesury.

Facepalm.

rudamaruda1949 napisała:

> A obrona czego? profesury? doktoratu? habilitacji?
        > u nas w Polsce czy gdzie indziej?
        • dobrycy Re: obrona na dniach 13.02.14, 20:20
          Nie ma się z czego śmiać, jak wg nowej ustawy będą chcieli
          odbierać profesurę to jak najbardziej trzeba się będzie bronić

dala.tata napisał:

> Tak, obrona profesury.
          >
          > Facepalm.
          >
          > rudamaruda1949 napisała:
          >
          > > A obrona czego? profesury? doktoratu? habilitacji?
          > > u nas w Polsce czy gdzie indziej?
          >
          >
        • adept44_ltd Re: obrona na dniach 13.02.14, 20:32
          dala.tata napisał:

> Tak, obrona profesury.
          >
          > Facepalm.
          >
          > rudamaruda1949 napisała:
          >
          > > A obrona czego? profesury? doktoratu? habilitacji?
          > > u nas w Polsce czy gdzie indziej?
          >
          >

pod Cedynią, oczywiście...
        • rudamaruda1949 obrona profesury 13.02.14, 22:29
          są kraje, i to nie tak daleko od Polski, w których nie tylko są szkoły polskojęzyczne, ale także są obrony na profesora, sama ostatnio opiniując jeden z takich przypadków napisałam do dziekana i przewodniczącego komisji coś w rodzaju "the candidate, after successfull defence should receive the title of associate professor"
          w krajach tych, jest też odpowiednik obrony w procesie nadawania pełnego (full) profesora, najpierw obrona, potem rada wydziału głosuje, potem senat uczelni, potem rektor wysyła wniosek do prezydenta kraju, a potem prezydent może wręczyć tytuł, obrona jest ważnym i w zasadzie ostatnim etapem na którego wygląd ma jakiś wpływ kandydat na profesora
          na Polsce świat się nie kończy - a opis OT nie rozstrzygał o który kraj i o który stopień mogłoby chodzić, zwłaszcza, że przed obroną polskiego doktoratu nikt niczego nie robi poza piciem mocnych trunków, gdyż znając obie dobre recenzje, sama obrona to formalność na której co najwyżej problemem może być brak kanapek - samego kandydata na stopień doktora przecież nikt nie zamierza słuchać, ludzie przychodzą z papierkową robotą do wypełniania, często są na obronie ci, od których chcemy zebrać podpisy - a do tego są kanapki od doktoranta, co wspomaga proces wystarczającego kworum
          • dala.tata Re: obrona profesury 13.02.14, 22:43
            Na pewno zauwazylas, ze tam mowia o associate professor. A associate professor to nie professor.
            • dr_pitcher Re: obrona profesury 14.02.14, 00:12
              profesor (full) Harvard'a tez nie profesor bo Obama mu nic nie wrecza
          • charioteer1 Re: obrona profesury 14.02.14, 00:55
            rudamaruda1949 napisała:

> w krajach tych, jest też odpowiednik obrony w procesie nadawania pełnego (full)
            > profesora, najpierw obrona, potem rada wydziału głosuje, potem senat uczelni,
            > potem rektor wysyła wniosek do prezydenta kraju, a potem prezydent może wręczyć
            > tytuł, obrona jest ważnym i w zasadzie ostatnim etapem na którego wygląd ma ja
            > kiś wpływ kandydat na profesora

Rosja? Bialorus? Kazachstan?
          • eeela Re: obrona profesury 14.02.14, 01:21
            także są obrony na profesora, sama ostatnio opiniując jeden z takic
            > h przypadków napisałam do dziekana i przewodniczącego komisji coś w rodzaju "[i
            > ]the candidate, after successfull defence should receive the title of associate
            > professor[/i]"

To jest raczej awans zawodowy albo proces rekrutacyjny. Nie ma tytułu naukowego "associate professor", z tego co mi wiadomo.
      • stoff Re: obrona na dniach 13.02.14, 19:49
        Doktoratu, w Polsce.
        • rudamaruda1949 to drukuj wizytówki 13.02.14, 22:32
          to drukuj wizytówki (miej je już na obronie, fajnie jest zaraz po obronie rozdać znajomym wizytówki z nowym stopniem przed nazwiskiem)
    • dr_pitcher Re: obrona na dniach 14.02.14, 00:10
      odpoczac i sie zrelaksowac
    • stoff Re: obrona na dniach 25.02.14, 14:11
      Obroniłam się:) Dziękuję wszystkim, którzy przez ostatnie 4 lata na tym forum odpowiadali na moje pytania, rozwiewali wątpliwości, wspierali. Sama lektura forum bardzo mi pomogła, chyba uniknęłam wielu błędów i wypaczeń :D
      • adept44_ltd Re: obrona na dniach 25.02.14, 15:06
        gratulacje, doktor stoff...
        • pfg Re: obrona na dniach 25.02.14, 18:00
          Me too.
      • dala.tata Serdeczne gratulacje! 25.02.14, 15:07
        To juz kolejny stopien forumowy!
      • kardla Re: obrona na dniach 25.02.14, 17:50
        Gratulacje :)

Jak było?
        • stoff Re: obrona na dniach 25.02.14, 19:24
          Dzięki za wszystkie gratulacje :)
          Było tak dobrze, jak nie myślałam, że może być. Stres zniknął z chwilą podejścia pod drzwi sali, autoreferat wyszedł tak, jak chciałam, pytania były łatwe.
          • kardla Re: obrona na dniach 25.02.14, 19:58
            Jak ktoś dobrze przygotowany to wszystkie pytania są łatwe :)
      • matya Re: obrona na dniach 25.02.14, 18:03
        gratulacje!
      • rudamaruda1949 habilitacja 25.02.14, 22:40
        Zakładam, że zostawiła sobie Pani coś na habilitację? W sumie to już tylko 4 lata do składania wniosku jeśli chce Pani zdążyć przed 8 letnim batem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka