Dodaj do ulubionych

Praca licencjacka

14.05.14, 19:01
Muszę zacząć pisać pracę licencjacką, ale nie wiem jak się do tego zabrać. Czy treści z książek mam po prostu napisać w pracy swoim językiem? jakoś przerobić, ale żeby zachowało sens? bo przecież słowo w słowo przepisywać nie można a jakos trzeba zawrzec te treści teoretyczne. Proszę o użyteczne porady odnośnie pisania pracy.
Obserwuj wątek
    • pfg Re: Praca licencjacka 14.05.14, 19:33
      A masz jakiegoś opiekuna? Masz znajomych, którzy pisali pracę licencjacką - najlepiej na tym samym kierunku - w zeszłym roku? Zacznij pytać ich. Dla opiekuna/promotora pracy licencjackiej powiedzenie ci, jak taka praca powinna wyglądać, jest częścią obowiązków służbowych. Tak, wiem, że wielu to olewa, więc dlatego radzę: zwróć się do starszych kolegów.
      • chilly Re: Praca licencjacka 14.05.14, 21:07
        Licencjat - doktorat - nauka - uczelnia?
        • pfg Re: Praca licencjacka 14.05.14, 21:23
          chilly napisał:

> Licencjat - doktorat - nauka - uczelnia?

Widzę, że kolega jest bardzo postępowy. Magisterium jest opcjonalne. Jak w diamentowym grancie :-)
          • dobrycy Re: Praca licencjacka 14.05.14, 22:58
            U naszych zachodnich sąsiadów magisterium jest opcjonalne
            a wiadomo ze wszystko co przychodzi z zachodu to dobre
            wiec pewnie i u nas tak za niedlugo bedzie. W sumie nie wiem jak na UJ
            ale ogólnie są problemy z zapełnieniem studiów II stopnia, z kolei
            na studia III stopnia pewnie dałoby się jakoś skusić stypendiami więc to rozwiązałoby problem. A tak w sumie to bądźmy szczerzy - czy obecnie
            doktoranci w ogóle muszą coś umieć ?

pfg napisał:

> chilly napisał:
            >
            > > Licencjat - doktorat - nauka - uczelnia?
            >
            > Widzę, że kolega jest bardzo postępowy. Magisterium jest opcjonalne. Jak w diam
            > entowym grancie :-)
          • chilly Ciąg dalszy nastąpił 16.05.14, 22:31
            Technikum - licencjat - doktorat - uczelnia?
            forum.gazeta.pl/forum/w,87574,151003946,151003946,Technikum.html
            Nasze forum rozwija się!
            • chilly Re: Ciąg dalszy nastąpił 16.05.14, 22:33
              chilly napisał:
              > Technikum - licencjat - doktorat - uczelnia?
              > <a href="forum.gazeta.pl/forum/w,87574,151003946,151003946,Technikum.html" target="_blank"
              Symptomatyczne. Gdzieś mi się "nauka" zapodziała...
      • mn7 Re: Praca licencjacka 15.05.14, 13:45
        Jak wyżej.
    • powabna_ewa Re: Praca licencjacka 19.05.14, 09:07
      to raczej nie polega na przerabianiu tekstów z ksiązek. musisz wyciągać wnioski z tego co przeczytasz w jakiejs książce/artykul, a nie ją przepisywać 'po swojemu'
    • pisiarz Re: Praca licencjacka 20.05.14, 11:32
      olaa912 napisał(a):

> Muszę zacząć pisać pracę licencjacką, ale nie wiem jak się do tego zabrać. Czy
      > treści z książek mam po prostu napisać w pracy swoim językiem?

Kiepskie forum na takie pytanie. My tu sami wielcy uczeni, codziennie dokonujemy po kilka odkryć. Zatem, naszym zdaniem, jeśli chcesz je znać, praca licencjacka nie powinna polegać na przepisywaniu pracy swoim językiem, tylko także na dokonaniu odkrycia, może nie na miarę Nobla (bo to już wymagania bardziej pod magisterkę), ale jednak - odkrycia.

A tak poważnie - musisz napisać cokolwiek, nikt tego nie będzie czytał, co najwyżej podeprze kulawą szafę - dlatego te min. 30 stron trzeba wysmażyć. Promotor napisze, ze to świetna praca i że o takiej zawsze marzył - i pobiegnie do swoich innych obowiązków. Recenzent przekartkuje, spyta promotora, co Ci postawić i wystawi drugą ocenę bardzo dobrą. Na koniec, odbędzie się egzamin, na którym wylosujesz trzy z listy trzydziestu znanych z góry pytań - i pozamiatane.
      Chyba że jest to praca licencjacka na UKSW, ochrona środowiska zaocznie - wtedy dotyczy Cie tylko ostatnie zdanie ;-)
      • dobrycy Re: Praca licencjacka 20.05.14, 16:18
        pamietaj że praca powinna być w twardej oprawce, bo takie
        w miękkiej do podpierania różnych rzeczy nadają sie gorzej,
        poza tym szybciej się palą
        • chilly Re: Praca licencjacka 20.05.14, 19:36
          dobrycy napisał:
          > pamietaj że praca powinna być w twardej oprawce, bo takie
          > w miękkiej do podpierania różnych rzeczy nadają sie gorzej,
          > poza tym szybciej się palą
          Ale mniej miejsca w archiwum zajmują. Dlatego w moim uni - tylko w miękkiej, drukowane dwustronnie. Co, przyznaję, wygląda o wiele mniej poważnie (25-30 kartek).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka