Dodaj do ulubionych

Bilokacja, trilokacja

19.05.15, 08:22
Wydawało mi się, że Komorowski wypominając Dudzie "zajęcie etatu" na UJ nieco przegiął, bo zajęcie jest zgodne z prawem. Ale co myśleć o tym:

wyborcza.pl/1,143644,17941563,Duda_na_urlopie_dorabial_w_Poznaniu.html
Nie wiem, czy ta bi- a może nawet trilokacja jest zgodna z prawem, ale na pewno zgodna jest z nadwiślańską tradycją akademicką.
Obserwuj wątek
    • cowell Re: Bilokacja, trilokacja 19.05.15, 08:29
      Nawet jeżeli jest to zgodne z prawem, to jest albo nieetyczne albo niezgodne z etosem naukowca.
      Rozumiem, że Dudy jako posła nie można było zwolnić. U mnie było wiele osób, które "blokowały" etaty latami i jednocześnie pełniły różne funkcje publiczne - prezesów, dyrektorów. W ciągu ostatnich lat władze dziekańskie wszystkich tych osób się pozbyły. Ale w przypadku posła to jak rozumiem niemożliwe bez zgody zainteresowanego.
      • trzy.14 Re: Bilokacja, trilokacja 19.05.15, 09:16
        Ochronę posłów akceptuję. Ale Dudy nie można było zwolnić już jako pracownika kancelarii prezydenta. To znaczy, że nie mamy profesjonalnego korpusu administracji publicznej.
    • adept44_ltd Re: Bilokacja, trilokacja 19.05.15, 08:54
      no to adiunktom w Polsce się powodzi..., teraz trzeba by zobaczyć, jak Pan Duda funkcjonuje w pracy..., między parlamentem europejskim, Krakowem i Poznaniem...
      • czlowiek.z.makulatury Hajs... się zgadza. 19.05.15, 10:37

Dochody z pracy na poznańskiej uczelni Duda ujawniał jako poseł w oświadczeniach majątkowych. W 2011 r. było to ponad 70 tys. zł. Rok później już blisko 90 tys. zł. W 2014 r. - ponad 60 tys. zł.

Cały tekst: wyborcza.pl/1,75478,17941563,Duda_na_urlopie_dorabial_w_Poznaniu.html
      • piotrek786 Re: Bilokacja, trilokacja 21.07.15, 14:04
        powiedziałbym raczej - powodzi się adiunktom z tzw. klubu golfowego i nie tylko adiunktom. Na swoim przykładzie mogę pokazać, że jeżeli chcesz postępować zgodnie z zasadami to każda zmiana pracy = konkurs na adiunkta lub zaczynanie z etatu pracownika technicznego. Miałem razu pewnego w zespole typka - asystenta z układnej rodzinki (o czym nie wiedziałem). Podczas, gdy ja - wypasiony adiunkcina z doświadczeniem , dorobkiem i rodziną rozpisywałem sobie bilans kosztów licząc, czy wyżyję jakoś z pensji w czasie zgodnej z tendencjami do mobilności naukowców zmiany pracy tenże typ był/jest asystentem w: instytucie, prywatnej uczelni i politechnice. Bezpośrednie doświadczenie z wspólnej współpracy to wieczna nieobecność, brak realizacji czegokolwiek (ot typowe dla tzw. dużych projektów badawczych dekownictwo) Co ciekawe zastanawiam się, jak można być asystentem na wydziale automatyki, w katedrze zajmującej sie podstawami automatyki bez zielonego pojęcia o rachunku operatorowym...

Ale - właśnie są równi i równiejsi.
    • ford.ka Re: Bilokacja, trilokacja 19.05.15, 08:56
      Pytanie z czystej ciekawości do prawników: czy dr Duda posiada jakikolwiek dorobek naukowy?
      • cowell Re: Bilokacja, trilokacja 19.05.15, 09:01
        Posiada doktorat cytowany 8 razy w GS.
    • czlowiek.z.makulatury Re: Bilokacja, trilokacja 19.05.15, 09:59
      Hm, ciekawe co na to prof. Balcerowicz, Orłowicz, Hausner i szereg innych zacnych profesorów, którzy bardzo chętnie powzięli karierę polityczną, nie zawsze... hmm... występując o urlop bezpłatny. W przypadku SGH czy WZ UW, czy nawet WNE UW to nawet standard, że w zasadzie to pracuje się gdzie indziej, a na uczelnie się wpada, przebiera, pajacuje, pozoruje, następnie wraca do właściwej pracy.
      • czlowiek.z.makulatury Re: Bilokacja, trilokacja 19.05.15, 10:14
        Żeby nie było - tak, jest to coś, co potępiam.
      • adept44_ltd Re: Bilokacja, trilokacja 19.05.15, 19:05
        pewien problem polega na tym, że urlopowany pracuje gdzie indziej, na uczelni... (pomijam już to, że raczej nie posiada dorobku naukowego, nie miał kiedy się tym zajmować, w przeciwieństwie do wymienionych).
    • charioteer1 Re: Bilokacja, trilokacja 19.05.15, 10:04
      Bilokacja jest zgodna z prawem pod warunkiem posiadania zgody rektora, ktora jest wazna jeden rok. Jezeli kanydat na prezydenta nie posiada aktualnej zgody rektora, to istnieja podstawy do rozwiazania stosunku pracy z rygorem wykonalnosci natychmiast po wygasnieciu karencji poselskiej. To jest w sumie ciekawe pytanie do kandydata na prezydenta: czy posiada zgode rektora, czy uznal, ze rektor moze mu nagwizdac?
    • piotrek-256 Duda nasz człowiek 19.05.15, 10:37
      jakby nie patrzeć, Duda jest z naszego środowiska :) i z całą pewnością nie da zginąć nauce polskiej.

A tak swoją drogą, bo jestem skonfundowany. Zawsze myślałem, że wszyscy kandydaci to ludzie o nie za dużym rozumku, przynajmniej w sensie akademicko naukowym, nikomu nie ubliżając, prezydent nie musi być naukowcem.

Ale albo Duda jest mądry, albo UJ zatrudniał jak leci...
      Czy ktoś może mnie oświecić, czemu na wydziale prawa UJ (chyba aspirującym do bycia najlepszym w Polsce) zatrudniony został, taki ktoś ?
      • zitterbewegung Re: Duda nasz człowiek 19.05.15, 12:04
        Przecież ma doktorat najlepszego wydziału prawa w Polsce. To jak nie przyjąć?

Podobnie AGH, aspirujaca do bycia najlepsza uczelnia techniczna w Polsce ma 7 informatyk, bo wszyscy najwybitniejszego chowu informatycy z najlepszej uczelni technicznej w Polsce zasługują na pracę na najlepszej uczelni technicznej w Polsce. Na przykład, tata Dudy, prof. Jan, nie mieścił się w formule katedry informatyki stosowanej na wydziale elektroautoinformatyki, więc znalazła się potrzeba istnienia takiej katedry informatyki stosowanej na wydziale zarządzania, pracuje tam również jakiś inny Duda, Jerzy rówieśnik Andrzeja.
        • zitterbewegung Re: Duda nasz człowiek 19.05.15, 19:37
          lexaap.org/#zespol
        • rudamaruda1949 Re: Duda nasz człowiek 20.05.15, 18:05
          Joanna Duda też jest na AGH :-)
          • rudamaruda1949 Re: Duda nasz człowiek 20.05.15, 18:06
            tzn, przepraszam: dr inż. Joanna Duda
            nauka-polska.pl/dhtml/raporty/ludzieNauki?rtype=opis&objectId=131055&lang=pl
            • flamengista przecież to popularne nazwisko 20.05.15, 21:37
              znam profesora z naszej uczelni o tym samym nazwisku - a z kandydatem na prezydenta nie miał nic wspólnego. Co roku mam 1-2 "dudów" na studiach. To naprawdę dość popularne nazwisko. Nie tak jak Kowalski/Nowak, ale jednak.
              • zitterbewegung Re: przecież to popularne nazwisko 20.05.15, 21:55
                To prawda. Ja absolutnie nie wiem, czy ojciec i syn pracuja w jednej katedrze, choc pewne podobienstwa rysów są. Natomiast matka równiez pracuje na AGH, jest chemikiem.

Ale ogólnie Kraków to miasto dynastycznie uzdolnionych, ciężko znaleźć taką parę korytarzy w których nazwiska się nie przeplatają.
      • nieopierzony Re: Duda nasz człowiek 19.05.15, 23:28
        Duda w zasadzie na początku kariery naukowej zawiesił ją na rzecz polityki. Można powiedzieć, że do czasu zatrudnienia reprezentował typowy dorobek dla nowo zatrudnianych pracowników.

Pytaniem jest czy jest w stanie kiedykolwiek nadrobić naukowo czas przeznaczony na politykę.
        • zitterbewegung Re: Duda nasz człowiek 19.05.15, 23:41
          Nowozatrudniane osoby mają raczej umowy czasowe?
          • nieopierzony Re: Duda nasz człowiek 20.05.15, 00:37
            Nie wiem do końca jak było wtedy, ale jeszcze kilka lat temu zatrudniano na etaty w zasadzie od razu po doktoracie. Czasami zatrudnienie etatowe poprzedzało zlecenie.

Jednak zaznaczam, że nie orientuję się meandrach zatrudnienia - szczególnie w aspekcie historycznym.
            • nullified Re: Duda nasz człowiek 20.05.15, 10:01
              nieopierzony napisał:

> Nie wiem do końca jak było wtedy, ale jeszcze kilka lat temu zatrudniano na eta
              > ty w zasadzie od razu po doktoracie. Czasami zatrudnienie etatowe poprzedzało z
              > lecenie.

"różnie i podłużnie" - choć już w tych latach załapać etat tak z marszu na ujotach to spore osiągnięcie. W zasadzie już sam ten fakt winien dawać "osiągnięcie habilitacyjne" ^^
              • czlowiek.z.makulatury Re: Duda nasz człowiek 20.05.15, 10:47
                Cieszę się, że ktoś to dostrzegł.

Z resztą jako osiągnięcie habilitacyjne nadaje się całość działania polegającego na koszeniu 70 tysięcy złotych w uczelni o fatalnej renomie w tych trudnych dla wieloetatowców czasach, pomimo faktu zatrudnienia w Brukseli oraz Krakowie. Jest to osiągnięcie zdecydowanie ponad przeciętną.

To od razu może być pewien jednotematyczny cykl, w którym motywem przewodnim kolejnych przedsięwzięć jest "kasa misiu, kasa."
      • nullified Re: Duda nasz człowiek 20.05.15, 09:59
        piotrek-256 napisał:

piotrek...
        jest tyle rzeczy, których nie chcesz wiedzieć i ta niewiedza może uczynić Cie szczęśliwym.

Nie marnuj szansy ;)
    • megaborsuk2000 Re: Bilokacja, trilokacja 20.05.15, 01:42
      Ciąg dalszy: wyborcza.pl/1,75478,17947076,Dwa_etaty_Andrzeja_Dudy_cd__Nie_spytal_UJ_o_zgode.html
      • zitterbewegung Re: Bilokacja, trilokacja 20.05.15, 02:39
        Mysle, że to temat na habilitacje z prawa, czy jesli nie ma obowiazkow i nie pobiera wynagrodzenia to faktycznie musi prosic o zgode i to co roku. Znam również takie rozwiązania, że, skądinąd najwybitniejszy pracownik jaki jedna z informatycznych jednostek UJ posiada, ma 0 przecinek 95 setnych etatu na politechnice warszawskiej i tam dojeżdża od lat na pół tygodnia. Nie wiem, ale jakoś nie wyobrażam sobie że rokrocznie podania wędrują do rektora... Zreszta ta regulacja zakazu i pytania miala swoj poczatek również na UJ zanim znalazłasie w reformie, wprowadzil rektor Ziejka, i od razu wystawil paru osobom zgody bezterminowe.
        • trzy.14 Re: Bilokacja, trilokacja 20.05.15, 07:58
          Tyle że prawo to w większości kodyfikacja zwykłej przyzwoitości. Jeśli jestem europosłem, to nie dorabiam. Jeśli jestem pracownikiem uczelni na urlopie z powodu ważnych i czasochłonnych obowiązków, to nie dorabiam. Chyba że jestem małym cwaniaczkiem.
        • trzy.14 Re: Bilokacja, trilokacja 20.05.15, 08:04
          CytatArt. 129. 1. Nauczyciel akademicki zatrudniony w uczelni publicznej może podjąć lub kontynuować zatrudnienie w ramach stosunku pracy tylko u jednego dodatkowego pracodawcy prowadzącego działalność dydaktyczną lub naukowo-badawczą. Podjęcie lub kontynuowanie przez nauczyciela akademickiego dodatkowego zatrudnienia w ramach stosunku pracy u pracodawcy, o którym mowa w zdaniu pierwszym, wymaga zgody rektora. Podjęcie lub kontynuowanie dodatkowego zatrudnienia bez zgody rektora stanowi podstawę rozwiązania stosunku pracy za wypowiedzeniem w uczelni publicznej stanowiącej podstawowe miejsce pracy.

8. Wypowiedzenie stosunku pracy, o którym mowa w ust. 1, następuje z końcem miesiąca następującego po miesiącu, w którym rektor powziął wiadomość o niezaprzestaniu przez nauczyciela akademickiego kontynuowania dodatkowego zatrudnienia,
        • pan.toranaga Re: Bilokacja, trilokacja 20.05.15, 09:58
          O ile pamiętam (choć może się mylę) Ziejce nie przeszkadzał drugi etat, byle był poza Grodem Kraka.
    • mmoni Urlop przedłużony 21.07.15, 13:19
      Prezydent elekt spotkał się wczoraj z rektorem UJ prof. Wojciechem Nowakiem i otrzymał zgodę na przedłużenie urlopu.
      • czlowiek.z.makulatury Re: Urlop przedłużony 21.07.15, 15:06
        To nieprawda, że dach przeciekał, tym bardziej, że prawie nie padało.
      • pfg Re: Urlop przedłużony 21.07.15, 16:09
        O, już to widzę: Dr Andrzej Duda, po zakończeniu sprawowania urzędu prezydenta, w wieku 47 lub 52 lat, staje do konkursu na adiunkta (jest na etacie asystenta z doktoratem) i zaczyna zbierać dorobek do habilitacji.

No ale cóż, skoro elektryk Wałęsa mógł wrócić do pracy w Stoczni Gdańskiej, asystent Duda też będzie mógł. Ale czy nie powinien wtedy zrezygnować z uposażenia należnego byłym prezydentom, wprowadzonego właśnie po przypadku Wałęsy?!
        • trzy.14 Re: Urlop przedłużony 21.07.15, 17:18
          To pierwszy krok w walce ze śmieciówkami.
        • pigwa_polska Re: Urlop przedłużony 06.08.15, 12:40
          Wtedy już nie będzie habilitacji.
          Już nie będzie niczego.
    • trzy.14 Re: Bilokacja, trilokacja 06.08.15, 12:30
      Wyjęte z Orędzia:

CytatPaństwo może pamiętacie, że w trakcie mojego wystąpienia podczas pierwszej konwencji mówiłem, że zaprowadziła mnie do niego droga mojego wychowania, przygotowania akademickiego, mojego doktoratu.

Radujmy się, najważniejszą funkcyję w państwie objął uczony a nie jakiś elektryk!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka