klamczuchosiedlowy
03.08.15, 06:37
otrzymalem juz piąte zagraniczne zaproszenie do bycia recenzentem w przewodzie - ale jest to pierwsza habilitacja - poprzednie to byly doktoraty
co jest warte zauwazenia:
[0] Recenzja dla najlepszego w mojej dziedziny uniwersytetu w Republice Czeskiej - maja niekwestionowana najwyzsza pozycje wsrod uczelni w Czechach z obszaru mojej dzialki
[1] zaproszenie do recenzji otrzymalem emailem z informacja, ze vedecka rada przeglosowala 3 recenzentow - 1 z tej uczelni (bardzo znane nazwisko - guru), 2 z innej uczelni w Czechach (mi osobiscie nieznany, ale ma duzy dowobek w WoS i Scopus z dosyc duza nawet jak na Czesko-Slowacko-Wegierskie standardy), 3 z zagranicy - czyli ja. Nie wiem jak i dlaczego ja - ale uznalem to za mile wyroznienie.
[2] recenzje mam wykonac w 6 tygodni (szesc tygodni, czyli półtora miesiąca czyli 45 dni) - liczac od daty emaila z zaproszeniem, w emailu byl link do habilitacnej pracy, papierowej pracy nie wysylaja
[3] mam te recenzje zrobic za darmo (to znaczy nieodplatnie - nic mi nie zaplaca)
Ze Słowacji mialem recenzje doktoratu - tez nie placa za recenzje, na recenzje mialem 30 dni, wydzial najlepszy na Slowacji z mojej dzialki, wydzial zapewnil mi noclegi w ich pokojach goscinnych na czas obrony doktoratu ktory recenzowalem i na koszt wydzialu byl obiad dla vedeckej rady po obronie.
Moja obserwacja: w Czechach i na Słowacji da się mieć do każdego przewodu (dr/hab/prof) 2 zagranicznych czlonków komisji w tym zagranicznego recenzenta, ktory w 6 tygodni i za darmo zrobi recenzje. Terminow sie nie przekracza. Wszystko wisi na internecie i widac, ze terminy wykonania recenzji w juz zakonczonych postepowaniach sa nawet 3 tygodniowe a do przekroczonych ponad 6 tygodni zasadniczo nie dochodzilo.
A smaczku dodaje to, ze u nich zebranie rady naukowej wydzialu jest 2-3 razy rocznie i do tego tez w radach naukowych wydzialu musza byc stale czlonkowie zagraniczni - ktorzy tez za darmo na te obrady jezdza.
Dlatego moze lekarstwem na nasze postepowania habilitacyjne jest to aby recenzje byly za darmo i aby koniecznie byl minimum 1 recenzent zagraniczny?