adept44_ltd 19.07.16, 19:23 www.bbc.com/news/world-europe-36838347?SThisFB Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dala.tata Re: przestroga... 19.07.16, 19:37 Ktorej nikt nie wezmie na powaznie, bo przeciez bedzie chodzic tylko o dzynder, dziedzctwo, 'uniwersalne wartosci'. Az bedzie za pozno. Jestem pesymistak choc mam nadzieje, ze to na wyrost. Odpowiedz Link
piotrek-256 Re: przestroga... 19.07.16, 20:01 Nie jesteś, to jest wstęp do ogłoszenia kalifatu Tureckiego Kalifatu, podporządkowanie edukacji to podstawa wychowania wiernych wyznawców... Kurde, ilość miejsc zdatnych do życia i robienia nauki kurczy się w zastraszającym tempie :(. Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: przestroga... 19.07.16, 20:38 no patrz, to zupełnie jak w kalifacie polskim... Odpowiedz Link
zitterbewegung Re: przestroga... 19.07.16, 20:41 W Turcji to juz jest, szkoly religijne do mlodych ludzi to wlasnie dopuscil i poparl Erdogan w zerwaniu z tradycja izolowania od tego w duchu swieckosci Ataturka. Dzieki temu zanim ktos wejdzie w inne struktury, tak jak do armii &c. jest juz w jego strukturze. Odpowiedz Link
piotrek-256 Re: przestroga... 19.07.16, 22:13 A ja o światowej. świat zaczyna się dzielić na miejsca gdzie nigdy nie chciałeś jechać, (Mali) miejsca które dopadł kryzys w takim stopniu, że możesz zapomnieć, (Hiszpania) miejsca w których ludzie zwariowali i ostrzą siekiery na sąsiada, (Polska) cywilizacje, które śmiałym krokiem zmierzają w stronę samo unicestwienia (UK) cywilizacje, w których sondaże dają spore szanse na obranie kierunki na zagładę świata (USA) sąsiadów Rosji (Estonia), Korei Północnej (Korea Południowa) takie gdzie twoja tematyka badań praktycznie nie istnieje więc nawet nie bardzo jest z kim rozmawiać (Islandia)... Oraz kilka, które jeszcze wydają się normalne, Irlandia, Kanada czy Nowa Zelandia, ale kto wie co będzie za rok... Odpowiedz Link
cretinophil Re: przestroga... 19.07.16, 22:47 Kanada? Po obecnym premierze nowy rząd to będzie hiper extrema - ludzie z Kanady, którzy mieli w nosie i uważali się za laickich - po każdym występie premiera stają się PiS / PR / Solidarnym Ziobro - w wydaniu kanadyjskim, z intencjami rzeźnika. Dlaczego ani jedni ani drudzy nie potrafia przyjac, ze jak sie kolebnie lode w jedna strone, to albo sie przewroci i zatonie albo sie odkolebnie w przeciwna strone. Odpowiedz Link
sendivigius Re: przestroga... 20.07.16, 00:42 piotrek-256 napisał: > A ja o światowej. > > Oraz kilka, które jeszcze wydają się normalne, ..., Kanada Nie chce zmieniac tematyki forum, ale tylko krotko powiem ze ludzie w Europie maja calkowicie mylne wyobrazenie o Kanadzie. Wydaje im sie ze to taka Norwegia, tymczasem to taka Bialorus, albo raczej Kraj Krasnojarski (tez zimno i obyczaje podobne = zywa wiewiorka na obiad). Choc moze i Norwegia vel Szwecja, w sensie wpieprzania sie panstwa i jego agend w kazdy aspekt zycia prywatnego obywateli i politycznej poprawnosci posunietej do absurdu. Odpowiedz Link
piotrek-256 Re: przestroga... 20.07.16, 10:20 Bo ja wiem. Pisze co się wydaje. Nowa Zelandia ma dużo owiec i hobbitów :) więc wydaje się spoko. Odpowiedz Link
zitterbewegung Re: przestroga... 19.07.16, 20:38 Czyszczenie na uniwersytetach zaczelo sie juz wczesniej, nie ma tu nic na wyrost. W istocie wyglada to na przemyslany plan. Lista 20000 osob nie bierze sie z wczoraj na dzis, skad administracja Erdogana tyle wie o takich masach ludzi? A jesli nie wie i hurtowo, to tylko potwierdza premedytacje w swoich wczesniejszych regulacjach akademii. Odpowiedz Link
nullified Re: przestroga... 19.07.16, 22:01 tak się wprowadza lepsze zmiany chłopaki >.> Odpowiedz Link
piotrek-256 Re: przestroga... 19.07.16, 22:19 myślę, że nie doceniasz dobrej zmiany, Erdogan rządzi Turcją nie wiem jak długo już ale ładnych parę lat. Po prostu ociągał się długo i teraz przyspieszył. Odpowiedz Link
piotrek-256 Zakłady 19.07.16, 22:29 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,20424449,opozycja-pyta-o-jedwabne-kandydat-na-szefa-ipn-wykonawca-tej.html#MT Kiedy usłyszymy po raz pierwszy sformułowanie? "Żydowskie obozy zagłady" Ja obstawiam okolice przyszłych wyborów.... Odpowiedz Link
zitterbewegung Re: Zakłady 19.07.16, 23:50 Pan prezes na przesluchaniu przed przedluzeniem kadencji: "Bedziemy musieli zapytac jaki procent narodowisci zydowskiej bral udzial w sonderkomando i kto wymyslil narod wybrany stawianie sie w pozycji lepszego prowokujac wszystkie inne narody. Uwazajcie bo kto sieje wiatr ten zbiera burze." Odpowiedz Link
trzy.14 Re: Zakłady 20.07.16, 20:26 Film: wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,20428269,nie-masz-telewizora-ministerstwo-chce-zebys-i-tak-zaplacil.html Trochę to odbiega od tego, co zacytowałeś, niemniej wypowiedź absolutnie porażająca, zważywszy kontekst. Z tym że mam brata-sympatyka telewizji Republika i coraz mniej poglądów mnie już dziwi. To (zakłamanie) nie może się dobrze skończyć. Odpowiedz Link
trzy.14 priorytety 20.07.16, 08:52 Zarobki funkcjonariuszy służb mundurowych, policji i żołnierzy są wielokrotnością ustalanej co roku w ustawie budżetowej kwoty bazowej. Coś się przypomina? Obecnie wynosi ona 1523 zł 29 gr. Nowe rozporządzenia określają, o ile pomnożyć tę kwotę. W SWW mnożnik wzrośnie z 3,81 do 4,78, w SKW jeszcze bardziej - z 3,40 do 4,55, a w CBA - z 3,50 aż do 5,40. To oznacza duże podwyżki. Przeciętne uposażenie brutto funkcjonariusza SWW wzrośnie o 1477 zł - do 7281 zł. Pracujący w SKW dostaną 1751 zł podwyżki - do 6930 zł. Największą podwyżkę dostaną funkcjonariusze CBA: 2894 zł - do 8225 zł. Rząd wcześniej przyjął już rozporządzenia dotyczące służb cywilnych - podwyżki są mniejsze. W ABW wyniosły ledwie 304 zł i przeciętna pensja funkcjonariusza to 5483 zł. W Agencji Wywiadu podwyżka wyniosła 853 zł - do 6656 zł. Wszystkie podwyżki mają obowiązywać od 1 stycznia 2016 r. ... Mnożnik w policji wynosi 3,01, w wojsku zaś 2,95. Ktoś pamięta, ile te mnożniki miły w zamierzchłych czasach wynosić dla kadry akademickiej? Odpowiedz Link
whiteskies Re: priorytety 20.07.16, 12:27 Klasyk to klasyk :) www.cytaty.info/cytat/panstwopolicyjnetopanstwo.htm Odpowiedz Link
sendivigius Re: priorytety 20.07.16, 23:45 whiteskies napisał: > Klasyk to klasyk :) Wlasnie! "Western hostile forces and a small number of 'ideological traitors' in our country use the network, and relying on computers, mobile phones, and other such information terminals, maliciously attack our Party, blacken the leaders who founded the New China, vilify our heroes, and arouse mistaken thinking trends of historical nihilism, with the ultimate goal of using 'universal values' to mislead us, using 'constitutional democracy' to throw us into turmoil, use 'color revolutions' to overthrow us, use negative public opinion and rumors to oppose us, and use 'de-partification and depoliticization of the military' to upset us." www.yahoo.com/finance/news/chinese-nationalists-taking-anger-anything-145452949.html Odpowiedz Link
nullified Re: priorytety 21.07.16, 17:16 this is goin' better'nd'better... wyborcza.pl/7,75410,20433200,kolejne-zmiany-w-instytucie-ksiazki-promowanie-tlumaczen-ksiazek.html Instytut Mickiewicza też już sprzatnięto usuwając jednego z niewielu ludzi, który potrafił umiejscowioną prowincjonalnie, kiepsko stojącą poza cepelią i urokami panny (pani?) Ciupały lub Maryni, kulturową markę "Poland" sprzedać jako ofertę czegoś nowoczesnego>.> Odpowiedz Link
adept44_ltd Re: priorytety 21.07.16, 20:35 matko, tego zidiociałego grafomana teraz będą tłumaczyć?, ale na jaki język??? Odpowiedz Link
trzy.14 Re: przestroga... 23.07.16, 07:40 Lista odwołanych z urzędów wydłuża się dosłownie co 10 minut. Do piątku zrezygnowali wszyscy z 1577 dziekanów uniwersytetów, dymisji których dwa dni wcześniej zażądała podległa rządowi Rada Wyższej Edukacji (YÖK). Wcześniej zawiesiła 15,2 tys. wykładowców, a pracownikom naukowym zakazała opuszczać Turcję. wyborcza.pl/7,75399,20440085,kolejny-zamach-stanu-w-turcji.html Odpowiedz Link