trzy.14
09.04.17, 12:23
Na fejsbuku Komitetu Kryzysowego Humanistyki Polskiej
www.facebook.com/komitetdlahumanistyki/
miejsce PiS-u stopniowo przejmuje Krytyka Polityczna.
Dość ciekawa zmiana. No więc kyzysowi humaniści linkują artykuł w KP:
krytykapolityczna.pl/nauka/neoliberalizm-na-akademii/ pod intrygującym tytułem "Słońce i gwiazdy kręcą się wokół Ziemi, czyli co by było, jakby liberałowie sprywatyzowali też Galileusza". Artykuł jest zapisem rozmowy z ekonomistą, a dotyczy kondycji uniwersytetu anglosaskiego. Mam pytanie do forumowych społ-humów, czy zgadzacie się z tezami Steven Keena? Dala, jak płatność za studia wpływa na uniwersytet brytyjski i brytyjskie społeczeństwo (zwłaszcza że w Szkocji edukacja wyższa pozostaje darmowa)? Fla, czy w ekonomii "Jeśli dwa lub więcej paradygmatów badawczych istnieje równolegle, to ci, którzy są najsilniejsi, mogą łatwo opanować najbardziej prestiżowe uczelnie i środowiska, a następnie blokować możliwość rozwoju innych dziedzin."? Drogie społ-humy, czy często się u was zdarza, że "Powodem (odrzucenia tekstu, przyp. mój), o którym dowiedziałem się z korespondencji z redaktorami, była niezgodność z przyjętą przez redakcję teorią samoregulujących się rynków."? Innymi słowy, czy neoliberał lub konserwatysta ekonomiczny, wysyłając artykuł do Magdaleny Środy, może się liczyć z odrzuceniem artykułu bez recenzji, "za poglądy"?