Dodaj do ulubionych

polak potrafi

05.02.25, 20:11
www.youtube.com/watch?v=gEFjbIEpx2c
co prawda tylko 40 pkt ale IF=2.8
Obserwuj wątek
    • piotr_mud Re: polak potrafi 06.02.25, 00:01
      Wincy takich recenzji! :)
    • trzy.14 Re: polak potrafi 06.02.25, 11:36
      Echm..., Polak, jak Polak, ale tam musiało być minimum 6 recenzentów (bo ten "Alena tensor") pojawił się już w 3 artykułach.

Przejrzałem te prace w poszukiwaniu definicji "Alena tensor". W żadnej nie znalazłem wyjaśnienia, skąd nazwa. W najnowszej jest zsyłka do poprzedniej. W poprzedniej to sformułowanie pojawia się... we wnioskach (!). Bez uzasadnienia. I bez formalnej definicji (sic!).

UWAGA: więcej oleju w głowie mieli redaktorzy Wikipedii (EN), którzy wstrzymali publikację artykułu "Alena tensor", gdyż albowiem ich zdaniem trzeba poczekać, aż ktoś niezależny od autora tego pomysłu potwierdzi, że on ma sens.

Więc moim zdaniem problemem nie jest autor, tylko ujawniona przez niego, prawdopodobnie mimowolnie, głęboka luka w systemie przyjmowania artykułów do druku. Im więcej się napakuje matematyki, tym większa szansa, że recenzent wymięknie i przeczyta tylko wstęp i wnioski, a potem praca będzie cytowana na podstawie streszczenia opublikowanego przez Google Scholar, a jeszcze później na podstawie powielania wcześniejszych cytowań.

Dla pana Toranagi:
      Ten artykuł to nie jest moja broszka, ja go nie rozumiem, ale podejrzewam, że jego autor uważa, że dokonał przełomowego odkrycia, wymyślając nowy obiekt matematyczny i zauważając, że za jego pomocą można sformułować podstawowe równania co najmniej 4 fundamentalnych teorii fizycznych. Upraszczając: czy z tego, że te równania można by zapisać, bo ja wiem, greką albo i cyrylicą, cokolwiek wynika? No właśnie.

Jest taka dykteryjka (chyba od Feynmana) o Równaniu Teorii Wszystkiego. Bierze się wszystkie podstawowe równania fizyki i zapisuje się je w postaci L = 0, czyli tak, by po prawej stronie znaku "=" stało zero. Da się. Potem się je wszystkie stronami sumuje. Po prawej stronie wciąż będzie zero. Dostaje się jedno Wielkie Równanie Opisujące Całą Fizykę w postaci L' = 0. Tylko co z tego równania wynika? Nic.

• pan.toranaga Re: polak potrafi 06.02.25, 23:01
        @Trzy.14
        dziękuję za to wyjaśnienie, to bardzo miłe. W ogóle forum się zrobiło małe, ale z klasą.
        Co do zagadywania matematyką. Może ściągnę na siebie gromy PT Dyskutantów, ale z nauką jest trochę jak z personalities nie ważne czy mówią dobrze, czy źle, ważne żeby mówili.
        Czasem nie ma nieszczęścia, kiedy tworzymy błędne teorie, pewien ruch w interesie, ferment intelektualny nawet w istocie błędny, też bywa wartościowy. Byle tego nie było za dużo, no i byle na tej podstawie władza nie podejmowała błędnych decyzji.
      • tadeusz.rysiakiewicz Re: polak potrafi 08.02.25, 09:01
        to raczej suma kwadratów lub modułów winna być zero, by nie stracić informacji
      • sendivigius Re: polak potrafi 08.02.25, 22:43
        trzy.14 napisał:

> Przejrzałem te prace w poszukiwaniu definicji "Alena tensor". W żadnej nie znal
        > azłem wyjaśnienia, skąd nazwa. W najnowszej jest zsyłka do poprzedniej. W poprz
        > edniej to sformułowanie pojawia się... we wnioskach (!). Bez uzasadnienia. I be
        > z formalnej definicji (sic!).

Ale sie czepiasz. Ja juz wole gdy ktos publikuje bzdury niz banaly. Bo to juz rodzi jakis ferment i byc moze mysl krytyczna, a banal to tylko na podpalke (ah w zielonym ladzie tak nie wolno, wiec na recyckling).
        • dobrycy Re: polak potrafi 13.02.25, 17:27
          wydaje mi się, że nauka jest już odpowiednio zfermentowana. Teraz przydałaby się wizyta szambowozu i zrobienie miejsca na taką niesfermentowaną.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka