amarian2 24.06.10, 19:29 To co się stało dzisiaj na sesji jest największym przekrętem w historii samorządu Miasta Ruda Śląska. Prawnicy przy zgodzie przewodniczącego zakpili sobie z mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pancio.net Re: przekręt 24.06.10, 19:33 jakich mieszkańców.... wyobraź sobie, zadałem sobie trud i zapytałem kilku sąsiadów, znajomych i nawet przedsiębiorców mieszkających w Rudzie Śląskiej - myślisz że ktokolwiek miał pojęcie o sytuacji Miasta? Nikt! Tych co widzą co się dzieje jest garstka... więc jeśli prawnicy zakpili z kogokolwiek to tylko z nas... Odpowiedz Link Zgłoś
marynik Re: przekręt 24.06.10, 20:04 pancio.net napisał: > jakich mieszkańców.... wyobraź sobie, zadałem sobie trud i zapytałem kilku > sąsiadów, znajomych i nawet przedsiębiorców mieszkających w Rudzie Śląskiej - > myślisz że ktokolwiek miał pojęcie o sytuacji Miasta? Nikt! Tych co widzą co się dzieje jest garstka... Tak więc trzeba o tym głośno mówic wszystkim i wszędzie. Ja tak robię i ludzie otwierają szeroko oczy i uszy i wierzą. Ponadto coraz więcej mieszkańców wie o tych róznych "przekrętach" bo środowiska ludzi pracy, w których 'uderzono" wszem i wobec też rozgłaszają o sytuacji finansowej maista. Najlepsza reklama to "szemrana" tak wiec równeiz to odnosi się do "antyrekalmy" więc jeśli prawnicy zakpili z kogokolwiek to tylko z nas > ... Odpowiedz Link Zgłoś
marynik Re: przekręt 24.06.10, 20:15 amarian2 napisał: > To co się stało dzisiaj na sesji jest największym przekrętem w > historii samorządu Miasta Ruda Śląska. > Prawnicy przy zgodzie przewodniczącego zakpili sobie z mieszkańców. Panie Marianie neich Pan cos wiecej tu powie i przyblizy obrady sesji. Nie mam możłiwości ogladanai w tv, przez interent tez nie a chęteni sie dowiem czegoś wiecej. Gdzei moge obejrzeć "powtórke z rozrywki". W sobotę o 10 ale czy na tv Zabrze to zobaczę? Odpowiedz Link Zgłoś
amarian2 Re: przekręt 24.06.10, 20:35 www.sferatv.pl/ w sobotę o godz. 10 będzie powtórka z sesji nadzwyczajnej, prawdopodobnie w niedzielę o tej samej godzinie będzie powtórka z sesji dzisiejszej. Zapraszam, bo warto zobaczyć co działo się przychwalaniu projektu (druk nr 10) Odpowiedz Link Zgłoś
g-48 Re:Krotko 24.06.10, 23:51 Moje slowa" Bezradni radni" bede musial opatentowac.Co stanie sie dalej?Prezydent wrzuci poprawki bezradnym na rece i kaze podpisac/wspolodpowiedzialnosc/ a oni grzecznie podpisza bo pojecia o kasie nie maja. Odpowiedz Link Zgłoś
amarian2 historia przekretu I 25.06.10, 07:42 Jedyną osoba mogąca wprowadzać na sesję projekty budżetowe jest prezydent Miasta. Brudnym sposobem wprowadzania zmian w budżecie jest składanie poprawek zbiorowych. Na jednym projekcie uchwały przeważnie prezydent wprowadza od kilku do kilkudziesięciu poprawek. Takie działania powodują, że w projekcie znajdują się poprawki niezbędne i pilne, ale równocześnie „przemycane” są inne wydatki, które normalnie radni by nie poparli. I tak przemycono w poprzednich latach wiele wydatków, inwestycji. Radni w czasie sesji ( tak było i tym razem) są straszeni np. stratami Miasta, jeżeli nie przyjmą projektu prezydenta. I tu po raz pierwszy radni się zbuntowali. Ten projekt przewidywał przesunięcie ponad 14 mln zł. Aby to jasno powiedzieć, nie były to oszczędności, pieniądze zdejmowano z różnych działów a jednocześnie zasilano m.in. ISPA. Z tych 14 mln zł m.in. dano dodatkowe środki (1,6 mln zł) na przebudowę Placu Defilad, Centrum Inicjatyw Społecznych (ponad 600 tys) itd. Ciekawe było tu tłumaczenie skarbnika Miasta, który stwierdził , że „w czasie uchwalania budżetu z góry zakładano, że niektóre inwestycje nie mają pełnego pokrycia”. Cóż to oznacza? Po pierwsze, inwestycja może być rozpoczęta przy pełnym zabezpieczeniu środków. Były inne praktyki, ale niezgodne z obowiązującymi przepisami. Po drugie, radni przyjmując budżet tak naprawdę nie wiedzieli ile będą kosztować poszczególne inwestycje. Czyli, byli okłamywani? Mówiono, że inwestycja Placu Defilad ( przykład) będzie kosztować Miasto 5 mln i tak to uchwalono a później w czasie „poprawek” dodaje się następne miliony. Moim zdaniem ta uchwały pogłębia trudności finansowe Miasto i spowoduje huśtawkę różnych dziwnych przesunięć w następnych tygodniach. Odpowiedz Link Zgłoś
zbigniewdomzalski Re: historia przekretu I 25.06.10, 08:14 Na to, co wczoraj się stało na Sesji Rady Miejskiej w Rudzie Sląskiej, to po prostu brak mi słów. Jest mi wstyd, że radni nie potrafią być konsekwentni, przecież podjęliśmy uchwałę o przedłożeniu programu naprawczego w poniedziałek, a w czwartek uchwalamy, to co Prezydent chce. A przecież możną było przyjąć tylko proponowane poprawki, zabezpieczające to co niezbędne i zrobić sesje np w środę. W międzyczasie uzgodnić pozostałe kwestie, ale naciski władzy wykonawczej zrobiły swoje. Będą niestety dalsze ograniczenia, ale kosztem ludzi niestety, Zbigniew Domżalski. Odpowiedz Link Zgłoś
problemator5 Re: historia przekretu I 25.06.10, 08:17 ma pan racje panie Marianie, teraz warto śledzić zarządzenia finansowe prezydenta;jednego brakuje ;radni powinni wymusić na Stani umieszczenie go na bip ,bo jest to informacja publiczna;a p. Urbańskiemu się dziwie;szkoda, Odpowiedz Link Zgłoś
amarian2 Re: historia przekretu II 25.06.10, 09:08 Sytuacja w czasie sesji była dziwna. I jest to określenie bardzo łagodne. 4 radnych proponuje poprawkę do projektu uchwały budżetowej. Próba udowodnienia przez prawnika, że jest to niezgodne z prawem była wręcz śmieszna. Organem nadzoru jest wojewoda, a w przypadku uchwał budżetowych RIO. Tylko te instytucje mogą zakwestionować uchwałę. Poprzednio zdarzyło się kilka razy, że prawnicy i urzędnicy kwestionowali prawność poprawek radnych ale za każdym razem wojewoda nie wnosił zastrzeżeń. Zresztą na sesji prawnicy całkowicie się skompromitowali. Poprawka radnych zostaje przegłosowana, Za jest 12 radnych, przeciw 10. Zgodnie z prawem uchwała obowiązuje. Przewodniczący jednak ( przy udziale prawników) stwierdza, że poprawka nie zostaje przyjęta i poddaje pod głosowanie projekt prezydenta. Ten projekt także uzyskuje 12 głosów Za i przewodniczący ponownie stwierdza, że uchwała nie została przyjęta. Po uwadze radnego Howańca, następuje przerwa i narada prawników. Przyznają się do błędu. I tu następuje przekręt. Watro zobaczyć późniejsze działania, które moim zdaniem były całkowicie nielegalne. Przewodniczący powinien uznać pierwsze głosowanie ( poprawka radnych) za prawidłowe i przystąpić do dalszego procedowania tej uchwały. Pomysł, że dwa głosowania sprzeczne ze sobą są prawidłowe jest zwykłym przekrętem. Rada nie może jak każdy organ podjąć decyzji niezgodnej z prawem, a w tym przypadku po przyjęciu poprawki drugie głosowanie było naruszeniem ustawy i regulaminu RM. Przewodniczący nie mógł uznać prawidłowo przeprowadzonego głosowania za niebyłe! A takim jedynym prawidłowo przeprowadzonym głosowaniem było głosowanie nad poprawką. Jestem niezmiernie ciekawy jak zostanie to uzasadnione w protokole sesji. Proszę radnych o kontrolę tego zapisu. Jeszcze większym przekrętem było stwierdzenie przez prawnika, że liczy się ostatnie głosowanie. To już była paranoja. Niestety radni dali się zmanipulować i wybrali najgorsze rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
rudzianie2010 Re: historia przekretu II 25.06.10, 09:51 gdzie jest zarządzenie prezydenta nr.1506 z 27.05.2010 ? co zawiera ten dokument, ze nie został umieszczony na BIP? Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze_eda Re: historia przekretu I 25.06.10, 09:14 nie rozumiem co was tak dziwi ,przecież wszyscy logicznie myślący ludzie wiedzą o sposobach załatwiania przetargów i zleceń z miejskiej kasy najpierw zaniża się koszty wykonania żeby "durnie" zatwierdzili a później pod byle pretekstem dopłaca się grubą kasę, tak działa układ złodziejski w naszym mieście od lat i wszystkim to pasuje do dziś ,a to że tam jakiś głos się odezwie sprzeciwu to zgnoić jednostkę i do przodu Odpowiedz Link Zgłoś
rasta72 Negocjacje , a nie przekręt 25.06.10, 09:32 Co Was tak dziwi? Były przerwy w obradach? były. Przedłużały się ? przedłużały. Sam pan przewodniczący tłumaczył te opóźnienia : "ważnymi tematami, które trzeba było omówić". Pewnie, poza kamerami, poza mikrofonami. Na korytarzach, w gabinetach trwalo wielkie przekonywanie. I nie radnych na tej sesji nabrano, oni wiedzieli co jest grane. Nabrano widzów tej sesji. Nas. Odpowiedz Link Zgłoś
amarian2 Re: Negocjacje , a nie przekręt 25.06.10, 10:23 Wszelkie negocjacje są potrzebne. Nie zmienia to jednak faktu, że dokonano manipulacji wynikami głosowań. A przedłużanie przerwy spowodowane było zupełnie czym innym. Np. opuszczeniem obrad przez jednego z koalicyjnych radnych i trzeba było na niego zaczekać aby mieć większość. To też jest niemoralne. A czy to kogoś dziwi. Mnie tak. W historii samorządu Rudy Śl. Takiego skandalu nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze_eda Re: Negocjacje , a nie przekręt 25.06.10, 11:15 skandale były już większej wagi ale udało się je zatuszować jak ruszy cały proces rozliczania naszej "władzy" to się dopiero posypiom sensacje Odpowiedz Link Zgłoś
jozefosmenda Re: przekręt 25.06.10, 15:52 Ja nie wierzyłem w to, że będzie inaczej niż zwykle przy głosowaniu nad drukiem nr 10. Przecież nawet i w stosunku do mojej osoby były grzeczne prośby by "wspomóc"! Po długiej przerwie (spowodowanej ściąganiem jednego z nich z trasy bo już wyjechał na weekend) z chwilą zaproponowania przez prezydenta zmiany porządku obrad mieliśmy nie brać udziału w tym głosowaniu!(te 11 osób) Taka była moja propozycja ale nie za bardzo mnie wysłuchano.Gdyby jednak tak postąpić to nie było by wprowadzonej zmiany porządku obrad i drugiego głosowania nad było nie było uchwałą z poprawką(a więc inną niż pierwotnie wprowadzoną.Inaczej mówiąc nie było wczoraj głosowania dwa razy nad tą samą uchwałą)! W zasadzie jednak to musielibyśmy wyjść z sali zabierając ze sobą Piórkowskiego i wtedy na sali zostało by 12 osób a do zmiany porządku trzeba 13! Wymienię jednak tych(w kolejności alfabetycznej), którzy nie dali się kupić ani ograć przez prezydenta: 1.Abuzied Yousif 2.Bubała Antoni 3.Domżalski Zbigniew 4.Drażyk Jerzy 5.Hanke witold 6.Howaniec Teodor 7.Myszur kazimierz 8.Osmenda Józef 9.Pierończyk Michał 10.Skudlik Józef Usprawiedliwić trzeba Potyrałę Dariusza, który ze względu na obowiązki zawodowe nie mógł brać udziału w sesji RM. Na w/w radnych można zatem polegać i śmiało wspierać ich w wyborach samorządowych w listopadzie! Odpowiedz Link Zgłoś
rudzianie2010 Re: przekręt 25.06.10, 15:59 zapomniał pan,że Piórkowski nie ma kręgosłupa Odpowiedz Link Zgłoś
1_tytus Re: przekręt 25.06.10, 19:09 czy takie zachowanie to wstyd i impotencja? Odpowiedz Link Zgłoś
zoro333 Re: przekręt 26.06.10, 09:08 Piórek nie ma niczego oprócz języka, który wciska każdemu do d.... Dla SLD to kolejny wstyd. 3 radnych lewicy walczy a reszta próbuje za wszelką cenę dogadać się z preziem i tylko dlatego że szef SLD ma stały etat w Radach Nadzorczych. Kpina z mieszkańców popierających te ugrupowanie. A Piórek zawsze taki był. W 2006 jak startował z SLD to równocześnie był w Klubie Radnych skrajnej prawicy. Odpowiedz Link Zgłoś