Dodaj do ulubionych

Bardzo suche dłonie i łokcie?

06.10.10, 13:09
Co polecacie?
Ja juz podbieram p. jego ą, ę krem eucerin. Ale gania mnie okropnie.
Czym smarowac?? Bo wygladam okropnie taka wysuszona sad
Obserwuj wątek
    • bei Re: Bardzo suche dłonie i łokcie? 06.10.10, 13:34
      A tarczycę masz zdrową?..nie masz anemii?
      • bei Re: Bardzo suche dłonie i łokcie? 06.10.10, 13:34
        Sucha skóra to objaw...trzeba poszukac przyczyny, moze brak witamin?
    • prigi Re: Bardzo suche dłonie i łokcie? 06.10.10, 13:37
      sprawdż sobie TSH. nadczynność tarczyccy powoduje potworną suchość skóry. skierowanie na to badanie krwi może dać ci lekarz pierwszego kontaktu, a jak nie - to prywatnie kosztuje ca.18zł
    • olinka20 Dziewczyny hola hola:) 06.10.10, 14:00
      Nie macie suchej skóry na jesien nigdy?
      Tarczyce mialam badaną sto lat temu i wszystko było ok. Anemmi brak. Tylko AZS znowu wylazło na szyi.
      • przeciwcialo Re: Dziewczyny hola hola:) 06.10.10, 14:10
        Na ciało to lubię mleczko odżywcze dove, strasznie mi wysychaja łydki jak sie grubiej ubieram.
      • prigi Re: Dziewczyny hola hola:) 06.10.10, 15:53
        kochana, tarczycę nie bada się co sto lat, tylko dobrze zrobić sobie taki wyniczek raz na parę lat, jak nie raz do roku. to jest hormon i jego wynik może sie wahać w ciągu miesiąca bardzo, a co dopiero w ciągu stu lat smile
        i nie, nie mam skóry bardziej suchej na jesień
        a właśnie przy nadczynności skóra zrobiła mi sie jak papier, zużywałam straszne ilości kremów do rąk i czerwonego dove do ciała
        • olinka20 Prigi 06.10.10, 17:07
          A to sie wtedy nie chudnie? Przy nadczynnosci?
          To napisz mi kochana jeszcze jak krowie na rowie- co mam zbadac. Podjade sobie moze jutro i czy na czczo musze byc.
          Bo do lekarza po skierowanie to mi sie nie chce isc, tam zawsze tłumy.
          Ale z wynikiem oczywiscie pójde.
          Chociaz pewnie skonsultuje go z wami smile
          • prigi Re: Prigi 06.10.10, 21:05
            przy nadczynnosi faktycznei się chudnie, ale to nie jest wytyczne-ja nie schudłam ani grama, ale przy niedoczynności nie przytyłam tez ani ani. u mnie objawem była właśnie strasznie sucha skóra, nerwowość i drżenie rąk. normalnie delirka, dość głupio to wyglądało w pracy rano wink
            zbadaj sobie TSH. jeżeli wynik wyjdzie ci poza normę to jest prawdopodobieństwo nadczynnośći, wtedy robi się dodatkowo FT4, jeżeli powyżej normy-to niedoczynności i robi się dodatkowo hormony FT3. a badan nie robi się na czczo, chociaż słyszałam opinię, że powinno się je robić w miarę wcześnie rano, bo później stężenie hormonów może się zmienić. ale przyznaje się bez bicia, że czasami się do tego nie stosuję
            wcale nie musisz mieć problemów z tarczycą, ale gro ludzi ma nawet o tym nie widząc i dowiadując się o tym całkiem przypadkiem (patrz:ja).
    • przeciwcialo Re: Bardzo suche dłonie i łokcie? 06.10.10, 14:09
      Ja miłością wielką kocham oilatum soft i physiogel. Generalnie emolienty żadne drogeryjne cuda. Nawet piety mam jak niemowlak po tych kremach.
      • malgoska34 Re: Bardzo suche dłonie i łokcie? 06.10.10, 17:14
        Na moje łokcie działa tylko cytryna. Na suche dłonie krem do rąk Neutrogena.
        • doral2 Re: Bardzo suche dłonie i łokcie? 06.10.10, 20:51
          nasmarować oliwą, ale dobra oliwą, opatulić folią spożywczą i bawełnianym ręcznikiem - to łokcie.
          a ręce/stopy również oliwą, na to folia i rękawiczki czy ciepłe skarpetki.
          kuracja na noc.
          albo idź se do kosmetyczki na parafinę na ręce i stopy, to przyjemniejsze smile
          co do badan tarczycy - nie zawadzi smile
        • miszka243 Re: Bardzo suche dłonie i łokcie? 08.10.10, 14:19
          Zgadzam się neutrogena to jedyny dobry krem do rąk - idealny na jesień jak niespodziewanie zrobi się 2 stopnie tak jak dzis, a my nie mamy pod ręką rękawiczek smile
          • asiaiwona_1 Re: Bardzo suche dłonie i łokcie? 08.10.10, 20:58
            ja też jesienią i zimą mam zawsze suche i przemarznięte dłonie. Nieważne czy noszę rękawiczki cy nie. Kiedyś dodatkowo mocno pękała mi skór więc wyobraźcie sobie jak wyglądały moje dłonie.
            • ciepla.kawa Re: Bardzo suche dłonie i łokcie? 08.10.10, 22:21
              To mi właśnie od jakiegoś czasu pęka skóra na dloniach. Bylo ciepło - było ok. Od paru dni jest zimno i ten cholerny wiatr i juz dziś nie wiem co mam z rękoma zrobić smile Piecze, boli i pęka.
              Asiowa - przestalo pękać, co robilaś?
              • asiaiwona_1 Re: Bardzo suche dłonie i łokcie? 09.10.10, 07:41
                sama nie wiem od czego to przeszł. Na pewno na noc smarowałam baaardzo grubo kremem. A może stałam się na starość gruboskórna i już mi ta skóra tak nie pęka? big_grin
    • mathiola Re: Bardzo suche dłonie i łokcie? 08.10.10, 22:22
      Norweska formuła - tyle pamiętam, nie wiem jak się nazywa toto smile
      Najlepsze na całym świecie na dłonie.
      Na łokcie to bym nawet scholla 7 dniowego zaryzykowała.
      • mathiola Re: Bardzo suche dłonie i łokcie? 08.10.10, 22:24
        O! Neutrogena właśnie! Najlepsza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka