Dodaj do ulubionych

Zielona w temacie TP.SA, NETIA itp., itd. HELP;)

16.09.12, 20:50
Witajcie i z góry wybaczcie moją nieznajomość tematu, ale kompletnie nigdy sie tym nie interesowałam,a reklamy telewizyjne omijam szerokim łukiem. Ale do rzeczy. Mam dośc mojego radiowego internetu od lokalnego dostawcy, który ma za przeproszeniem w d**ie czy on działa czy nie działa. Fakt płace niewiele bo 30 zł, ale kompletnie nie moge z niego korzystać. Jedynie w miare chodzi o 6 rano i czaaasem w południe. O tej porze (około 20.00)moge tylko pomarzyc o spokojnym obejrzeniu czegogkolwiek np na YT bo 3 min filmik wgrywa się wieki. Mieszkam na wsi i mam mało mozliwości (a może poprostu sie na tym nie znam). Sąsiedzi wokół mają normalnie telefony stacjonarne, ja nie, bo nie był mi do tej pory potrzebny. Jeśli podciągnęłabym sobie linię i założyła stacjonarkę to ....no własnie co dalej? Która sie orientuje ile teraz takie cos kosztuje? (na stronie niczego nie znalazłam), czy musze korzystac z tego telefonu?, czy mogłabym miec samą neostradę? o co chodzi z netią, która tak wszyscy chwalą? mogłabym ja mieć na liniach tp? aaaa laik ze mnie straszny!!!!
Moja żabka: Hania (21.05.2009.)

https://suwaczki.maluchy.pl/li-39610.png
Obserwuj wątek
    • doral2 Re: Zielona w temacie TP.SA, NETIA itp., itd. HEL 16.09.12, 20:56
      ty się najpierw dowiedz, czy ci w ogóle tę linię podciągną...
      można mieć samą neostradę, ale te sukinsyny robią to bardzo niechętnie, bo wolą cię zgolić i za telefon i za neta.
      a jakiś z orendża czy innego komórkowca by nie hulal u ciebie?
      wiem, że można wziąć na próbę od komórkowców, zapytaj..
      • grave_digger Re: Zielona w temacie TP.SA, NETIA itp., itd. HEL 16.09.12, 21:01
        możesz wziąć netię na kablu. jak dobrze pamiętam, jak na ich kablach to nie trzeba brać telefonu. jak na kablach tpsa, to trza brać telefon.
        możesz wziąć netie mobilną. możesz wziąć palucha z jakiejkolwiek sieci.
        możesz wziąć upc - masz kablówkę? mają wifi.
        • hanadoma Re: Zielona w temacie TP.SA, NETIA itp., itd. HEL 16.09.12, 21:07
          chce miec cos stacjonarnego na kablu. Orange ma kolezanka i jest podobnie, muli jak cholera. Moge płacic 2 razy wiecej ale niech to chodzi przyzwoicie w dzien i wnocy. Mozesz rozwinąć temat netii i kabla?nie wiem nawet czy tu jest ich liniacrying wolalabym uniknąc telefonu stacjonarnego bo po jaki kij on micrying Ciemna jestem w tym temacie jak tabaka w rogu, no za nic nie kumam i nie odrózniam netii od tp.sa itd...ehh
          Moja żabka: Hania (21.05.2009.)

https://suwaczki.maluchy.pl/li-39610.png
          • schiraz Re: Zielona w temacie TP.SA, NETIA itp., itd. HEL 16.09.12, 21:17
            Podstawa to telefon do wszystkich po kolei dostawców neta na kablu i zapisanie sobie na karteczce kosztów i warunków założenia. Przecież ja nie wiem, czy u Ciebie jest możliwość techniczna i pewnie mało kto wie na forum. Dzwonisz i pytasz czy założą, za ile i na jakich warunkach. Ja na przykład mieszkam na wsi i u mnie nie ma możliwości założenia neta na kablu w żadnej dostępnej w Polsce sieci. I mam play online i chwalę sobie - film w formacie avi ściaga mi się w ciągu max godziny a youtube mogę oglądać na bieżąco bez czekania na ściągnięcie. Wcześniej testowałam plus i t-mobile i było gorzej więc zostałam przy play i płacę 39 zł miesięcznie. Z tym, że wolałabym jednak internet na kablu ale niestety nie ma możliwości. Pamiętaj, że każdy mobilny (w play, plus, orange i t-mobile na pewno) internet możesz testować przez od 5 do 7 dni i wtedy zadecydować.
            • hanadoma Re: Zielona w temacie TP.SA, NETIA itp., itd. HEL 16.09.12, 21:23
              myslę, że mozliwość techniczna jest bo sąsiad z prawej, lewej i naprzeciw maja stacjonarki, podejrzewam, że TP. Mozna miec linie TP a neta z Netiibig_grin?????
              • karolina17w Re: Zielona w temacie TP.SA, NETIA itp., itd. HEL 16.09.12, 23:38
                hanadoma napisała:

> myslę, że mozliwość techniczna jest bo sąsiad z prawej, lewej i naprzeciw maja
                > stacjonarki, podejrzewam, że TP. Mozna miec linie TP a neta z Netiibig_grin?????

Tak, można. Ja tak mam. TP to tylko linia podciągnięta pod Netię, nic więcej przy tym kablu nie mam. Płace miesięcznie ok 75 zł (25 za TP/mam zniżkę na abonament i 50 za internet).

Jak schiraz pisała - dowiedz się o koszta podłączenia, mi to przyszło z pierwszą fakturą, chyba 100zl? Nie pamiętam dokładnie bo to było ze 3 lata temu.

I ze swojej storny dodam - nie polecam Netii. Mieszkam w lubuskim i bywa, że rozłącz kilka-kilkanaście razy dziennie. Bywa, że łącze jest o wiele wolniejsze niż na umowie. A techników (z TP) znam bardzo dobrze big_grin Tak często przyjeżdżali do awarii big_grin
              • grave_digger Re: Zielona w temacie TP.SA, NETIA itp., itd. HEL 17.09.12, 08:43
                hanadoma, dzwonisz na infolinię do netii i pytasz się czy możesz u siebie ich podłączyć - podajesz adres i oni SAMI to sprawdzają.
              • marjanna.b Re: Zielona w temacie TP.SA, NETIA itp., itd. HEL 17.09.12, 09:25
                To, że sąsiedzi mają podłączone linie telefoniczne oznacza tylko tyle, że budynek jest okablowany.
                Możliwość techniczna natomiast oznacza również, że są wolne pary na kablach od centrali aż do twojego budynku.
                I że jest miejsce na centrali, żeby cię wpiąć.
                A to sprawdzić możesz wyłącznie poprzez kontakt z infolinią.
                Nie ma co gdybać, trzeba zadzwonić smile

m.
                • a-ronka orange 17.09.12, 10:18
                  idziesz do punktu orange/tp i składasz zapytanie czy założą ci telefon plus net.Oni sprawdzają czy masz linię czy trzeba podciągnąć i zakłądająsmile

Trwa to około 7-10 dni,koszt założenia 0. Płacisz za abonament plus net.
                  • marjanna.b Re: orange 17.09.12, 11:25
                    Cytatkoszt założenia 0.
                    Hmmm... z tego co pamiętam (i widzę w cenniku) opłata za instalację łącza stałego (a takim jest linia telefoniczna) to 300pln netto.
                    Obecnie jest promocja "Przyłączenie w dobrej cenie" i przy podpisaniu umowy lojalnościowej na okres 12 lub 24 miesięcy opłata ta wynosi 8,20pln i 0,82pln (netto) odpowiednio.
                    To opłaty za pociągnięcie linii telefonicznej.
                    Do tego dochodzi opłata aktywacyjna za Neośkę - nie chce mi się grzebać w promocjach i cennikach.

Jest oczywiście opcja podłączenia samej Neostrady, ale wtedy oprócz abonamentu za Internet trzeba opłacać również 'Opłatę za utrzymanie Łącza'.

A, jeszcze jedno - skoro budynek jest okablowany (a jeżeli sąsiedzi mają telefony stacjonarne, to musi być), to nie ma najmniejszych szans na dociąganie czegokolwiek.
                    Ewentualny montaż gniazdka tel w mieszkaniu.
                    Tak jak pisałam - na kablach muszą być wolne pary, żeby autorkę wątku było gdzie wpiąć i puścić do niej sygnał tel i net.

Ryli najprościej zadzwonić i o wszystko zapytać.
                    Niech sprawdzą warunki techniczne, przedstawią oferty, później sobie na spokojnie porównać i wybrać co najlepsze smile

m.
          • orangeekspert1 Re: Zielona w temacie TP.SA, NETIA itp., itd. HEL 18.09.12, 15:59
            @ hanadoma , dla porównania przedstawiam ofertę Orange :

POTS - linia analogowa
            Opłaty aktywacyjne dla realizacji nowej linii analogowej - jednorazowe
            Aktywacja linii POTS – 0,82,- netto Umowa na 24 miesiące
            Aktywacja linii POTS - 8,20,- netto Umowa na 12 miesięcy
            Aktywacja linii POTS - 300,- netto Umowa na czas nieokreślony

Plan taryfowy do wyboru, np.: Startowy TP Biznes 39,95,- netto
            Neostrada oferta „Nowa Moc Internetu”,
            Opłata miesięczna za NEO do 10 Mbit/s - 49,- zł z VAT, dwa pierwsze miesiące bez opłat
            Umowy dla POTS oraz NEO na okres 24 miesiące, - Aktywacja NEO - 19,90 zł z VAT

Opłata miesięczna za NEO do 10 Mbit/s - 59,- zł z VAT, dwa pierwsze miesiące bez opłat
            Umowy dla POTS oraz NEO na okres 12 miesięcy, - Aktywacja NEO - 49,90 zł z VAT
            - Modem-router Wi-Fi Sagemcom f@st 2704 – 49,- brutto

W przypadku realizacji NEO na łączu podkładowym pobierana jest opłata za jego utrzymanie
            miesięcznej opłaty za utrzymanie łącza dla usługi dostęp do Internetu NEO – 29,24 zł z VAT

‎@ hanadoma, zapraszamy do kontaktu za pomocą formularza kontaktowegoon.fb.me/GQ5r9u.,. Dopasujemy ofertę dla Ciebie .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka