Dodaj do ulubionych

Najwazniejsze katolickie swięto

30.05.13, 14:10
Moze mi ktoras katoliczka wytłuamczyc, czemu jak ksiądz sie wypowiada w tivi na temat jakiegokolwiek katolickiego swięta to mowi- to najwazniejsze katolickie swieto.
MAm jeszcze swiezo w pamieci zielone swiątki ( nawiasem mowiac WTF!, chodziłam swego czasu do koscioła i swięta owego nie znałam, ale przyznaje, ze specjalnie gorliwa nie byłam). No i własnie owe zielone swiatki tez były wg ksiedza- najwazniejsze.
Obserwuj wątek
    • fajnyrobal Re: Najwazniejsze katolickie swięto 30.05.13, 14:23
      Zależy od punktu widzenia wypowiadającego się akurat księdza wink
      Prawda jest taka, że najważniejsze są święta nakazane

-Świętej Bożej Rodzicielki Maryi - Nowy Rok (1 I)
      -Objawienie Pańskie (6 I)
       Wniebowstąpienie Pańskie - w VII Niedzielę Wielkanocy (nie czwartek!)
       Najświętszego Ciała i Krwi Chrystusa - Boże Ciało (czwartek po Uroczystości Trójcy Przenajświętszej)
      Wniebowzięcie Najświętszej Maryi Panny - Matki Boskiej Zielnej (15 VIII)
      Wszystkich Świętych (1 XI)
      Boże Narodzenie (25 XII)

Boże Ciało jest ważne, bo w ten dzień katolicy czczą w specjalny sposób Chrystusa obecnego w najświętszym sakramencie.
      • olinka20 Re: Najwazniejsze katolickie swięto 30.05.13, 14:34
        Wiesz, z buszu nie jestem, mniej wiecej sie orientuje co i jak w tych swietach.
        Tylko bawi mnie, ze zawsze jest ".....to najwazniejsze katolickie swięto big_grin"
        • aqua48 Re: Najwazniejsze katolickie swięto 30.05.13, 15:03
          Najważniejszym i podstawowym katolickim świętem jest Wielkanoc, reszta to tylko dopasowanie się do starych rytuałów pogańskich i pewnego rodzaju "zatarcie" ich. Dlatego śmieszy mnie nieco takie święto Wszystkich Świętych, albo Boże Narodzenie, ale je obchodzę smile
        • fajnyrobal Re: Najwazniejsze katolickie swięto 30.05.13, 19:09
          toć mówię, że to zależy od interpretującego ksiendza tongue_out

najważniejsza to jest Wielkanoc, a Boże Ciało jest ważne, ale nie najważniejsze.
          • doral2 Re: Najwazniejsze katolickie swięto 30.05.13, 20:44
            w ogóle nie mam nawet przebladego pojęcia o co kaman z tym świętem.
            szło się zawsze w tłumie ludzi,, zanim się do jakiego ołtarza doszło, to ksiundz już był przy czwartym z kolei.
            dla mnie te święto to chodzenie w tłumie, nie wiem za czym...
            za hiny nie kumam o co kaman uncertain
            • zuzanka79 Re: Najwazniejsze katolickie swięto 30.05.13, 22:15
              Doral, to co opisujesz to zapewne procesje wielkomiejskie. Byłam raz w Opolu. Dziękuję , właśnie dlatego że tłum ludzi - to dobrze, ale trasa króciuteńka wręcz i można było w miejscu stać. W małych miastach i na wsiach jest inaczej. U nas sama procesja to ok 1,5 godziny. Pół miasteczka jest wyłączone totalnie z ruchu. Na całej trasie układa się przepiękne chodniki z kwiatów, liści i traw od bladego świtu i każdy kto chce ( nikt nikogo nie przymusza) może po prostu w dowolne miejsce przyjść i włączyć się w przygotowania. Dziś pomimo tego, że strasznie lało było mnóstwo dzieci, szczególnie dziewczynek takich w wieku przedszkolnym, które pod parasolami rodziców dzielnie maszerowały sypiąc kwiaty. I gdy tak na nie patrzyłam to chyba tylko dzieciom ten deszcz nie przeszkadzał. I jeszcze jeden taki widok utkwił mi w pamięci: dzieci pierwszokomunijne. Na mokrej ulicy, w strugach spływającej wody, na trawie, na chodniku, przed monstrancją na kolanach dosłownie, dziewczynki w tych białych sukienkach i chłopcy w garniturach. Są rzeczy ważne i ważniejsze. Na całe szczęście wink

To akurat moje dzieło wink Ołtarz rodziców i dzieci pierwszokomunijnych https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/zc/ma/pvku/KwzgYGVoiBvmg1jO1B.jpg

I chodnik jakieś 250 m https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/zc/ma/pvku/tz05WdlOx8RstvUmfB.jpg

I Iśka smile https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/zc/ma/pvku/Vq5MhGiKDhB17TCkRB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/zc/ma/pvku/Ay4vRo0cS1iuZkAhYB.jpg
              • beata985 Re: Najwazniejsze katolickie swięto 30.05.13, 22:36
                zuza jestem pod wrażeniem....ja nigdy ołtarzów nie robiłam....na procesję też nie chodzę ....ze 2 może 3 razy byłam...a dzisiaj to już w ogóle masakra była tak lałouncertain
              • fajnyrobal Re: Najwazniejsze katolickie swięto 31.05.13, 00:06
                Zuza to piękne co robicie. U nas takiego zwyczaju nie ma, natomiast kwiatki idą sypać dziewczynki w strojach komunijnych i krakowskich.Moja co roku chodzi w krakowskim, w Boże Ciało i przez całą oktawę.
                Dzisiaj niestety proboszcz odwołał procesję ze względu na ulewny deszcz sad za to pod wieczór już się odbyła bez przeszkód, ale krótsza była.
    • amoreska Re: Najwazniejsze katolickie swięto 30.05.13, 15:03
      Najważniejsze katolickie święto to Uroczystość Zmartwychwstania Pańskiego czyli Wielkanoc.
      Ja jako katoliczka jestem o tym przekonana.
      Boże Ciało to święto dla katolików bardzo ważne (jedno z kilku bardzo ważnych świąt), znaczące, ale nie słyszałam, by przypisywano mu "najważniejszość".
      • jan.kran Re: Najwazniejsze katolickie swięto 30.05.13, 16:14
        Wielkanoc ma tez silne podloze poganskiesmile
        Poza tym tak mi jakos smutno jak czytam co niektorzy ksieza w Polsce robia z KK. Mnie nikt zmuszal do chodzenia do kosciola ani na religie , sam wybralam przystapienie do bierzmowania a na religie chodzilam dobrowolnie prawie do matury.
        Boze Cialo zawsze bardzo lubilam . Procesje , sypanie kwiatow , modlitwy.
        Nie czulam w kosciele niecheci do innych , szczucia , agresji.
        Jasne ze zdarzali sie ksieza pietnujacy rozwodke chcaca ochrzcic dziecko , tak sie zdarzylo naszej znajomej.
        Takze nie podobal smi ksiadz ktory odmowil mojej Mamie slubu koscielnego bez cywilnego , bal sie , nawet to rozumiem
        Mamusia zyla pare lat w grzechutongue_outPP
        Ale ogolnie atmosfera wkosciela jak ja pamietam sprzed lat byla zupelnie inna niz dzis.
    • beata985 Re: Najwazniejsze katolickie swięto 30.05.13, 17:41
      też się nieco zdziwiłam na to najważniejsze święto.....
      może sie przejęzyczył po prostu.....powinien powiedzieć jedno z najważniejszych.....
      bo faktycznie najważniejsza to Wielkanoc......mimo, że cały czas zyłam w przekonaniu, że to Boże Narodzenie ale to chyba przez całą otoczkę no i bardziej chyba jest celebrowane.....
    • zuzanka79 Re: Najwazniejsze katolickie swięto 30.05.13, 22:10
      Boże Ciało jest JEDNYM Z NAJWAŻNIEJSZYCH świąt katolickich. Dlaczego? Dlatego, że dla osób wierzących najważniejsza jest Eucharystia i przyjęcie Chrystusa w komunii św. Boże Ciało jest dniem upamiętnienia tego sakramentu. Jest dniem świadectwa w to, że wierzymy, że Jezus jest najbardziej obecny w tabernakulum w najświętszym sakramencie pod postacią białego opłatka - hostii. Pamiątkę tego wydarzenia Kościół katolicki obchodzi także w Wielki Czwartek, wtedy jednak rozpamiętuje się również Mękę Jezusa Chrystusa, jest to moment wyciszenie,zadumy i refleksji nad sensem ofiary, cierpienia i męki Jezusa Chrystusa , uroczystość Bożego Ciała natomiast ma charakter dziękczynny i radosny. A dlaczego mówi że najważniejsze? Może dlatego że dla człowieka wierzącego, naprawdę wierzącego, wszystkie święta nakazane wpisane w kalendarz liturgiczny są najważniejsze. Ja, prawdę powiedziawszy nie potrafię jednoznacznie stwierdzić, które najważniejsze i dlaczego.
      • olinka20 Zu 30.05.13, 22:24
        Ale ty mnie nie przekonuj, bo mi chodzi o co innego.
        Jakie by siweto katolickie nie było to ksieza ZAWSZE mowią, ze to najwazniejsze katolickie swięto i to mnie drazni tongue_out
        Zwłaszcza, ze w głowie mi huczą obchody zielonych swiątek i te same koscielne slogany.
        • zuzanka79 Re: Zu 30.05.13, 22:51
          Bo już Ci napisałam, że oni się wypowiadają za siebie i tych katolików, dla których każde katolickie święto w tym nakazane mające szczególne znaczenie w roku liturgicznym jest najważniejsze. Kto tego nie wie i nie wierzy ten nie zrozumie. To tak samo jakbym się tu teraz wypowiedzi jakiegoś popa przyczepiła i twierdziła, że ilekroć się wypowiada o świętach prawosławnych to wszystkie są najważniejsze. Ale przecież ja o tych świętach prawie nic nie wiem, prawda? To dlaczego mam się bulwersować?
          Swoją drogą Zielone Świątki - co wiesz na ich temat, tak na już? Niewiele prawda? A to bardzo ważne - dla mnie tak samo ważne jak Wielkanoc, Boże Ciało, Wniebowzięcie NMP czyli NAJWAŻNIEJSZE święto. Zesłanie Ducha Świętego, zamyka wielkanocny cykl świąteczny i upamiętnia początek Kościoła, tego Kościoła w który wierzę. Wierzę w jeden święty, powszechny i apostolski Kościół. To również uświadomienie sobie tego, że Miłość jest relacją, jest więzią między osobami (Bóg jest Miłością, bo jest Bogiem w trzech Osobach), jest nieustannym dialogiem i dawaniem siebie - nie może się więc zamknąć i ograniczyć do jednej tylko osoby (tak jak człowiek do siebie lub swojej tylko płci) choćby najdoskonalszej. W Trójcy ( właśnie wtedy "dołącza" namacalnie Duch Święty) ta relacja zachodzi między trzema Osobami, równymi sobie co do bóstwa. W świecie ludzkim właściwe relacje między osobami obojga płci, wszystkich kultur, ras i stanów będą tylko wtedy, kiedy będziemy sobie równi co do człowieczej godności. Najważniejsze prawda? Tak samo ważne jak zwycięstwo życia nad śmiercią, dobra nad złem, nieskończonej miłości Boga do człowieka, tak samo ważne jak upamiętnienie wcześniej wspomnianej Eucharystii i uczczenie Jezusa ukrytego w Najświętszym Sakramencie.
        • zuzanka79 Re: Oli ;) 30.05.13, 23:06
          Gdybyś mnie zapytała o najważniejszego mężczyznę w moim życiu też miałabym poważny problem z odpowiedzią. Mąż, syn, ojciec,brat ? Jednak wypowiadając się o każdym z nich osobna mogłabym powiedzieć śmiało, że jest NAJWAŻNIEJSZYM facetem w moim życiu. Tak samo niejeden słuchacz mógłby zadać sobie pytanie: ale jak to? Ojciec najważniejszy? Ostatnio mówiła, że to syn jest najważniejszy, a trzy miesiące temu brat. Męża nie wymieniła - pewnie go nie kocha tongue_out
    • aga.r.72 Re: Najwazniejsze katolickie swięto 31.05.13, 02:05
      a na pewno mówił, że najważniejsze? Może powiedział, że JEDNO Z NAJWAŻNIEJSZYCH Świąt? Najważniejszym świętem jest Zmartwychwstanie Chrystusa, czyli święta wielkanocne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka