elske 23.07.09, 20:21 Ktoraś próbowała zrobić? Ja dzisiaj zaczynam zakwas chodować.Zaczynam z mąki pszennej,jutro rano bede widzieć,czy coś z tego bedzie.Jak bede na zakupach,kupie mąke żytnia i spróbuje jeszcze raz Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bryanowa-1 Re: Chleb na zakwasie. 23.07.09, 22:33 aleksandraw.blogspot.com/2007/02/jak-wyhodowa-wasny-zakwas.html tu masz elske zakwas na mace żytniej,może ci sie przyda,ponoć jest lepszy ja robie chleb na drożdzach bo coś ten zakwas sie u mnie nie chce zrobic jak nalezy mimo ,ze o niego dbałam. 800 gram mąki(jaką chcesz) 7 gram drozdży instant 2 płaskie łyżki soli 3 łyżki oliwy z oliwek 600 mililitrów wody ja se to mieszam drewniana łychą w misce,potem wyrzucam na stół,wyrabiam około 5 minut(ciasto sie klei do rąk ale nie za bardzo i nie podsypywac maka) i wkładam do tortownicy obsmarowanej tłuszczem i obsypana maką(tak ciasto w formie wyłozyć by dotykało brzegów formy .przykrywam sciereczką(recznikiem)i czekam aż wyrośnie(od 1,5h do 3h,zalezy jak ciepło w kuchni) i potem jak juz ciasto mi z formy wyłazi ,przesmarowuje woda ciepła,pedzelkiem i sypię na wierzch sezam.mozna ziarna wsypac do maki przed dodaniem wody ,mozna maki mieszac ze soba.ja przewaznie daję orkiszowa na pół z wieloziarnista.jak ci podpasował przepis to proszę a jak nie to sie nie obrazę tak wiem jestem swiruch i o gotowaniu moge pisac lub mówić nawet jak nikt mnie nie słucha Odpowiedz Link