26.02.18, 13:46
Jak Wam się podoba nazwa czynny żal? Procedura dotyczy każdego (osób prawnych i fizycznych), kto spóźnił się z opłaceniem podatku. Uważam, że sprawca czynu zabronionego powinien jeszcze założyć wór pokutny, a do US iść na kolanach.

Nie wystarczyłoby pisemne wyjaśnienie?
Obserwuj wątek
    • ave.duce Re: żal.pl 26.02.18, 16:47
      Czyli w wicewersji istnieje nieczynny żal.
    • inna57 Re: żal.pl 26.02.18, 18:11
      Czynny żal to procedura znana na całym świecie, nie dziwi mnie, czasem muszę z nie skorzystać. Zwalnia z potencjalnej kary. Nie doszukujmy się w tym niczego dziwacznego. Język prawny czasami jest groteskowy ale trafnie opisuje konkretne przypadki.
      "Tak, potwierdzam, popełniłam błąd i rozumiem na czym on polegał. Proszę nie wyciągać w stosunku do mnie dalszych konsekfencji." - dokładnie tyle znaczy procedura czynnego żalu. Wora pokutnego ani "czekoladek" już nie potrzeba. Akurat ta instytucja nie jest żadnym absurdem. Każdy może z niej skorzystać bo każdy może się pomylić czy spóźnić.
      • tojajurek Re: żal.pl 26.02.18, 18:24
        Kiedyś to się nazywało skrucha. Następnym krokiem była pokuta. Rezultatem mogło być odpuszczenie wsparte stosownym datkiem. O tempora...
      • trusiaa Re: żal.pl 26.02.18, 18:45
        I właśnie dziwaczny i groteskowy język opisujący ten przypadek mnie uwiera.

Z jakiej racji obywatel ma się kajać mocniej niż by wypadało? Padać przed US plackiem? Brak odpowiedniej wpłaty na czas nie jest zwykle skutkiem piętrowej intrygi uknutej przez sprawcę - wynika z przyczyn losowych, nieznajomości przepisów itp. Dlatego pismo przebłagalne to próba upokorzenia petenta.
        Złożenie pisemnego wyjaśnienia z prośbą o umorzenie karnych odsetek nie wystarcza? Trzeba "przestępcę" piętnować?

Jak tak dalej pójdzie, w każdym US stanie konfesjonał - z lewej dyżurnemu spowiednikowi będą szeptać sygnaliści, z prawej - skruszeni sprawcy czynów zabronionych.
        Po spełnieniu niezbędnych warunków dobrej spowiedzi:
        1 Rachunek sumienia 2 CZYNNY Żal za grzechy 3 Mocne postanowienie poprawy 4 Szczera spowiedź 5 Zadość uczynienie Państwu i Urzędowi Skarbowemu, delikwent będzie sądzony i ostateczną decyzją puszczany wolno (lecz w samych skarpetkach) lub zakuwany w dyby, chłostany, skazywany na galery.
        • inna57 Re: żal.pl 26.02.18, 20:15
          Ale to nie jest żadne kajanie się. Wystarczy tytuł pisma "czynny żal" i właśnie opisanie czego dotyczy uhybienie. Nie wymaga się w czynnym żalu aby dopraszać się umożenia, odpuszczenia czy innego ...enia, bo stwierdzenie tytułowe już to załatwiło. To nie jest żadna nowinka ani wymysł lokalny. Ta forma prawna funkcjonuje w większości cywilizowanego podatkowego świata. Nieistnienie tej instytucji było znacznie gorsze dla podatnika który często z przyczyn od niego niezależnych uhybił obowiązującemu prawu podatkowemu. Za każdym razem nawet przy drobnym uhybieniu obywatel podpadałby pod karnoskarbówkę która kocha "duże sumy".
          • ave.duce Re: żal.pl 26.02.18, 22:33
            Konsekfencje uhybienia mogłyby być tragiczne ;)
            • erte2 Re: żal.pl 26.02.18, 23:29
              ave.duce napisała:

Konsekfencje uhybienia mogłyby być tragiczne ;)

To tak w ramach ekspiacji za umożenie?
              Wiem, czepiam się, ale:
              "Zetnij głowę, zedrzyj skórę
              lecz już taką mam naturę".
              • ave.duce Re: żal.pl 27.02.18, 07:01
                Jesteś pewien, że wybrałeś odpowiednią osobę do czepiania się?
          • trusiaa Re: żal.pl 26.02.18, 22:46
            > Ale to nie jest żadne kajanie się. Wystarczy tytuł pisma "czynny żal" i właśnie opisanie czego dotyczy uhybienie. Nie wymaga się w czynnym żalu aby dopraszać się umożenia, odpuszczenia czy innego ...enia, bo stwierdzenie tytułowe już to załatwiło.

No właśnie jest i nie mam żalu o istnienie takiej procedury , bo to jasne, że obywatel ma prawo wyjaśnić co się stało i ubiegać się o umorzenie postępowania.
            Nie akceptuję durnej i obraźliwej nazwy tejże.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka