Dodaj do ulubionych

prawo do zachowku

08.04.08, 23:10
w drodze testamentu otrzymałem dom. Mam dwóch braci; jeden wcześniej
otrzymał działkę z domkiem a drugi dużą działkę.Proszę o
wyjaśnienie, co mam zrobić z tym testamentem i czy należy się
braciom zachowek? Proszę o odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • no_nick2008 Re: prawo do zachowku 10.04.08, 20:28
      witaj,

      z testamentem oczywiście należy pójść do sądu tzn złożyć wniosek o
      stwierdzenie nabycia spadku. wzorki znajdziesz na necie.

      Co do zachowku to występuje on w przypadku dziedziczenia
      testamentowego.
      Zachowek polega na tym, zstępnym, małżonkowi oraz rodzicom
      spadkodawcy, którzy byliby powołani do dziedziczenia ustawowego,
      nalezy się zachowek. Wysokość zachowku zależy przede wszystkim od
      cech uprawnionego jeżeli jest małoletni bądź trawle niezdolny do
      pracy - wtedy należy mu się 2/3 wartości tego co dostałby na
      podstawie ustawy (czyli gdyby nie było testamentu), jeżeli jednak
      nie jest małoletni ani trwale niezdolny do pracy - wówczas może
      domagać się 1/2 wartości tego co dostaby na podstawie ustawy.

      Z resztą z tym zachowkiem to nie jest taka prosta sprawa. Wyszukaj
      sobie w googlach kodeks cywilny i pocztaj art. 991 - 215.




      • irma223 Re: prawo do zachowku 11.04.08, 01:14
        no_nick2008 napisał:

        > Co do zachowku to występuje on w przypadku dziedziczenia
        > testamentowego.

        Nie tylko - do podstawy do obluczenia zachowku mozna jak najbardziej
        doliczyć darowizny, jeśli były uczynione nie dalej niz na 10 lat
        przed śmiercią spadkodawcy.

        Ale nie dolicza się darowizn uczynionych na rzecz osób, które i tak
        nie byłyby powołane do spadku oraz darowizn zwyczajowych o
        niewielkiej wartości (np. rowerek dla dziecka).

        Te działki darowane braciom można jednak wliczyć do masy spadkowej:
        w ten sposób każdy może (i powinien) odliczyć od należnego mu udział
        ze spadku to, co już w darowiźnie dostał.

        Jeśli należny zachowek (czyli 1/2 tego, co by odziedziczył, gdyby
        dziedziczył ustawowo i gdby darowizny nie zostały były uczynione)
        przekraczałby wartość otrzymanych przez braci darowizn, to należną
        różnicę należy im dopłacić.

        Jeśli to uczynione na ich rzecz darowizny przekraczają wartość
        należnego im zachowku, to nie trzeba im niczego wypłacać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się


Nakarm Pajacyka