Dodaj do ulubionych

służebność osobista

03.10.08, 19:41
Witam. Mój ojciec ma drugą, znacznie młodszą od siebie żonę, która posiada dzieci z poprzedniego małżeństwa. Mieszka z nią w domu, który jest jego własnością, a nie wspólnym małżeńskim dorobkiem.
Obecnie sporządził testament w którym zapisuje iż jego wolą jest by dom przypadł w udziale mnie. Jego żonie zaś pozostały majątek.
Niestety testamentem ustanowił też tzw dożywotnią, służebność osobistą dla niej na cały dom. Nadmienię że Pani ta swoje mieszkanie przekazała swoim dorosłym dzieciom.
Obawiam się, że ze względu na niewielką różnicę wieku między nami, nigdy nie będę mogła skorzystać i zamieszkać w tym domu.

Co praktycznie dla mnie oznacza ustanowienie takiej służebności?
Czy wola ojca zapisana testamentem, dotycząca tej służebności jest dla mnie bezwzględnie obowiązująca ?
Czy ta osoba może korzystać z domu a wszelkie opłaty muszę ponosić ja, jako formalny właściciel?
Czy będę zobowiązana do jakichś świadczeń, opieki na jej rzecz? Czy ta osoba może kogoś w tym domu zameldować/ np członka swojej rodziny, ew. nowego męża ? /nie sądzę by chciała tam mieszkać sama.
Czy jeśli przestanie regulować jakieś opłaty związane z eksploatacją domu -energia, woda, ew. jakieś inne, czy ten obowiązek spadnie na mnie? A co z niezbędnymi naprawami czy to też będzie mój obowiązek ?

Czy będę mogła wejść do mojego domu w którym ona będzie mieszkać.
I czy jest jakaś szansa na inne rozwiązanie, bo w tej sytuacji czuję się pokrzywdzona, gdyż Pani ta otrzyma pozostały majątek ojca ja zaś dom, z którego praktycznie nie będę mogła skorzystać a więc tak naprawdę nic po ojcu nie dostanę.
Pytań wiele ale sprawa jest dość skomplikowana.
Uprzejmie proszę o rady , wskazówki i opinie co do tej trudnej sytuacji.
A może ktoś ma lub miał podobne doświadczenie. Jak sobie z tym poradzić?
Z góry dziękuję za wszystkie wypowiedzi.
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka