jola.iza1 Re: Obrazek 03.04.10, 16:08 I niech się nikt nie czepia za obrazę uczuć. Słuchałam wczorajszej nocy coś na temat ukrzyżowania, w bardzo katolickim słuchałam. Otóż, skazańcy nieśli tylko poprzeczną belkę. Reszta odbywała się na miejscu egzekucji. Zatem?? Te wszystkie obrazki, rzeźby i takie taam kościelne, powinny obrażać uczucia Wierzących. Odpowiedz Link
damakier1 Re: Obrazek 03.04.10, 18:30 Posłyszałam dziś w radiu, że na Filipinach jest tradycja, żeby mężczyn w święta wielkanocne przybijać do krzyży. Tak ukrzyżowani dostąpią ponoć pewniejszego zbawienia. Jest to w tym czasie na Filipinach największa atrakcja turystyczna przyciągająca wielu turystów i przynosząca sporo kasy. Odpowiedz Link
tojajurek Re: Obrazek 03.04.10, 20:02 Najlepsze jest to, iż w Biblii stoi jak byk, że Jezus w ogóle nie niósł tego krzyża, tylko wlókł go za nim kolega Szymon. Wszystkie te szczegóły o niesieniu krzyża i Drodze Krzyżowej, zostały uchwalone ponad 300 lat później na Plenum Biskupów, na podstawie jakichś rewelacji z drugiej ręki. Odpowiedz Link
humbak Re: Obrazek 03.04.10, 22:50 Jak bym to zobaczył w amerykańskiej, to miałoby sens. W europejskiej budzi tylko pytanie: No i? Odpowiedz Link